بهترین روش شستن سگ و 20 نکته مهمی که باید بدانید!
اگر تجربه نگهداری از حیوانات خانگی مانند سگ و گربه را داشته باشید، احتمالا میدانید که شستن و حمام کردن آنها بخش چالشی مراقبت از حیوان خانگی است. شستوشوی سگها امر مهمی بوده که برای بهداشت حیوان و پیشگیری از بروز هرگونه بیماری و عفونتی باید به صورت منظم انجام شود؛ با این حال، بسیاری از نژادهای سگ از حمام کردن خیلی خوششان نمیآید و به همین دلیل کنترل آنها برای شستن کار سادهای نیست. روش شستن سگ اصول و قواعدی دارد که توجه به آنها میتواند فرآیند شستوشو را برای صاحبان سگ سادهتر کند. با لنداسپا همراه شوید تا مهمترین نکات حمام کردن سگها را بررسی کنیم.
۲۰ نکته مربوط به حمام کردن سگ
شستن سگها میتواند کاری لذتبخش برای صاحبان سگ باشد، اگر از ابزار و محصولات مناسبی برای شستوشوی سگ استفاده کنند و پیش از شروع، هرآنچه نیاز است را در دسترس خود قرار دهند. در ادامه به اموزش شستن سگ در خانه میپردازیم:
۱.تمامی وسایل لازم برای شستن سگ را در کنار خود قرار دهید
کنترل سگ در زمان شستوشو آسان نیست و باید تمام حواس خود را به حیوان معطوف کنید. بنابراین فرصتی برای گشتن به دنبال ابزاری مثل شامپو، برس یا حوله در زمان شستن حیوان ندارید. به همین علت، پیش از شروع کار، هر آنچه برای حمام کردن سگ نیاز است را در کنار خود بگذارید.
۲. شامپوی مخصوص سگ استفاده کنید
با وجود تحمل بالای سگها در شرایط سخت و نامطلوب، اگر سگ را به عنوان حیوان خانگی به سرپرستی گرفتهاید، باید محصولاتی را برای آنها استفاده کنید که با پوست، مو و بدن او سازگار باشد. میزان PH پوست انسان ۵ بوده که نشان میدهد خاصیت اسیدی او بیشتر است. درصورتیکه این میزان در پوست سگ ۷ بوده که به معنی خنثی بودن تعادل PH است. همین تفاوت نشان میدهد که شامپوهای مناسب برای انسان را نمیتوان برای سگها استفاده کرد؛ زیرا باعث آسیب به پوست و موهای سگ شده و حیوان را در معرض انواع ویروس، انگل، باکتری و آسیبهای پوستی قرار میدهد. از دامپزشک خود برای انتخاب شامپوی مناسب برای شستن توله سگ کمک بگیرید.
۳. پیش از شستن سگ، موهای بدن او را شانه کنید
یکی از نکات مهم در نحوه شستن سگ که میتواند فرآیند حمام کردن را برایتان سادهتر و سریع کند، برس کشیدن بدن سگ پیش از شستن حیوان است. این کار باعث باز شدن گرههای موی بدن، از بین بردن موهای زائد، شوره و آلودگیها میشود.
۴. سگ را درون وان بگذارید
یکی از راههای کنترل سگهای بازیگوش و فراری از حمام، استفاده از وان در زمان شستوشو است. همچنین میتوانید از یک بند برای نگه داشتن سگ و بستن او کمک بگیرید. به این نکته دقت کنید که اگر سگ خود را به نقطهای میبندید، هرگز او را درون وان تنها نگذارید و حتما در کنار او حضور داشته باشید. یک تشک ضدلغزش را هم در زیر پایه وان قرار دهید تا با حرکت و بیقراریهای سگ، جابهجا نشده و آسیبی به سگ وارد نشود.
۵. از یار کمکی استفاده کنید
اگر تجربهای در زمینه حمام کردن سگ ندارید، در دفعات اول از شخص دیگری هم کمک بگیرید. او میتواند به کنترل و آرام ماندن سگ کمک کند تا شما بتوانید فرآیند شستوشو را به پایان برسانید.
۶. دمای آب را بررسی کنید
سگها به دمای آب حساس هستند؛ بنابراین پیش از قرار دادن او در معرض آب، حتما دمای آن را بررسی کنید. دمای آبی که برای شستن توله سگ استفاده میکنید، نه خیلی گرم و نه خیلی سرد باشد. آب خیلی گرم باعث خشکی و از بین رفتن روغنهای طبیعی پوست سگ شده و آب خیلی سرد نمیتواند به خوبی آلودگیها را پاک کند. پیش از استفاده از شویندهها هم بدن سگ را خیس کنید.
۷. شامپو را پیش از استفاده، رقیق کنید
طریقه شستن سگ با شامپو به این شکل است که نباید شامپو را مستقیم بر روی بدن و موهای سگ بریزید. بلکه مقداری از آن را با کمی آب رقیق کنید و بعد برای شستوشو استفاده کنید. شامپوهای سگ غلظت بالایی دارند و رقیق شدن آن با آب باعث میشود به خوبی کف کرده و بهتر بر روی تمام قسمتهای بدن حیوان پخش شود.
۸. دو بار شامپو بزنید
بعضی از متخصصان دامپزشک معتقدند که برای شستوشوی کامل سگ بهتر است دو بار شامپو بزنید. در دفعه اول، شامپو با چسبیدن به آلودگیها باعث جدا شدن از بدن حیوان میشود. دفعه دوم، کثیفیهای باقیمانده در میان موها و گوشههایی از بدن سگ که ممکن است دفعه اول به خوبی تمیز نشده باشد را تمیز میکند.
۹. از اسفنجی نرم استفاده کنید
از اسفنجی نرم برای پخششدن بهتر شامپو استفاده کنید. زیربغل، زیر شکم و کف پاهای سگ را در زمان شستوشو فراموش نکنید و به خوبی بشویید. همچنین میتوانید با دستان خود در زمان شستن کمی حیوان را ماساژ دهید. معمولا سگها از این کار لذت میبرند.
۱۰. مراقب گوشهای سگ باشید
گوش بخش حساس بدن سگ است. در زمان شستن سگ باید مراقب باشید که آب وارد گوشها نشود. میتوانید از یک توپ پنبهای کوچک برای پوشاندن سوراخ گوش سگ استفاده کنید. اما مراقب باشید که آن را به آرامی درون گوش گذاشته و هیچ فشاری وارد نکنید.
۱۱. سر و صورت سگ را با احتیاط بشویید
یکی از پیچیدهترین بخشهای شستن سگ که نیاز به دقت بالایی دارد، شستن سر و صورت حیوان است. باید مراقبت باشید آب و شوینده وارد گوش، بینی و چشم سگ نشود. توصیه میشود سر حیوان را در انتهای فرآیند حمام کردن، بشویید. پارچهای را به مقداری آب و شوینده آغشته کنید و با آن صورت سگ را بشویید. فراموش نکنید حتی شامپوهای مخصوص توله سگ هم اگر وارد چشم حیوان شود، ممکن است باعث آسیب به چشمها شود. در نهایت به آرامی تمامی شویندهها را به خوبی از تمام قسمتهای سر و صورت حیوان پاک کنید تا هیچ اثری از این محصولات باقی نماند.
۱۲. به خوبی مواد شوینده را از بدن سگ پاک کنید
در زمان شستن سگ دقت داشته باشید که در انتها هیچ اثری از مواد شوینده بر روی بدن سگ باقی نماند. ماندن این مواد و خشک شدن آنها بر روی پوست سگ باعث تحریک پوست و بروز مشکلاتی مانند آسیب به فولیکول مو، التهاب، احتمال بروز عفونتهای باکتریایی و قارچی میشود.
۱۳. از نرمکنندهای مناسب برای سگ استفاده کنید
بعد از شستوشوی سگ با شامپو، استفاده از نرمکننده برای تامین رطوبت پوست حیوان ضروری است. شامپوها باعث خشکی، از بین رفتن روغنهای طبیعی و حساس شدن پوست سگ شده که نرمکننده میتواند با آبرسانی پوست، این شرایط را بهبود بخشد. در انتخاب نرمکننده مناسب هم باید نکاتی که برای انتخاب شامپو گفتهشد را رعایت کنید.
۱۴. گوشهای سگ را به خوبی تمیز کنید
گوشهای سگ را پس از پایان حمام با گوش پاککن یا پنبهای به آرامی تمیز کنید. میزان آلودگی گوش سگها با توجه به نژاد آنها متفاوت است. به طور معمول، هفتهای یکبار برای پاک کردن گوش از هرگونه آلودگی کافی است. به یاد داشته باشید، ماندن جرم و کثیفی در گوشهای این حیوان منجر به ایجاد عفونت میشود.
۱۵. شستن سگ را از همان سن کم شروع کنید
یکی از نکات کاربردی که برای آموزش شستن سگ میتوان به آن اشاره داشت، حمام کردن حیوان از سن کم است. زمانی که هنوز یک سگ کوچک است، خودتان او را بشویید. شستن توله سگ باعث میشود حیوان از سنین پایه رفتارهای درست و غلط را بیاموزد و به حمام کردن عادت کند. اما نباید فاصله زمانی میان هر نوبت حمام خیلی زیاد باشد؛ زیرا حیوان این بخش از روتین زندگی خود را فراموش میکند.
۱۶. برای شستن سگهایی که از آب بیزارند، زمان بگذارید
بعضی از نژاد سگها از آب خوششان نمیآید و با شنیدن صدای باز شدن شیرآب میلرزند. دادن تشویقی و جایزه، تبدیل کردن حمام به محیطی سرگرمکننده و کمی بازی با سگ ممکن است بتواند او را راضی به شستوشو کند. باید فضایی مثبت را برای حیوان ایجاد کنید.
۱۷. سگ خود را به خوبی خشک کنید
بعد از شستوشوی کامل، سگ را با حوله خشک کنید. سپس از یک سشوار مخصوص سگ یا انسان برای تکمیل فرآیند خشک کردن استفاده کنید. البته میتوانید اجازه دهید سگ در محیط خانه و بدون سشوار خشک شود. اما ممکن است باعث بیماری حیوان به ویژه در هوای سرد شود. در هنگام خشک کردن سگ، به آرامی بدن حیوان را برس بکشید. حتی اگر سگ با قرارگرفتن در معرض هوای خانه خشک میشود، هر ۱۰ تا ۱۵ دقیقه یکبار بدن او را شانه کنید.
۱۸. شستن دندانهای سگ را فراموش نکنید
شستن سگ تنها شامل بدن او نمیشود و شستن دندانها هم مهم است. اما برخلاف حمام کردن، دندانها باید در طول هفته به تعداد دفعات بیشتری شسته شوند. برخی متخصصان معتقدند باید روزانه و یکبار در روز دندانهای سگ را مسواک بزنید تا از بروز پوسیدگیهای دندان، بیماریهای لثه و سایر بیماریهای دهانی جلوگیری شود. از خمیردندان مخصوص سگ استفاده کنید. خمیردندانهای انسان برای سگ مناسب نیست.
۱۹. به سگ خود تشویقی و جایزه دهید
حمام کردن سگ را با مهربانی و رفتاری آرام انجام دهید. هیچ فشاری به سگ در هیچ لحظهای از شستوشو وارد نکنید. صدای خود را بلند نکنید. در پایان کار هم به او جایزه دهید. زمانی که به سگ پس از پایان شستن جایزه دهید، او درک میکند که حمام کردن همیشه برای او جایزه به همراه دارد و در نتیجه از این کار فراری نخواهد بود.
۲۰. سگ خود را به صورت منظم حمام کنید
اینکه سگ شما هر چند وقت نیاز به حمام کردن دارد، بستگی به نژاد حیوان دارد. اما به طور کلی بسیاری از نژادها به صورت ماهانه و یک بار در ماه باید حمام شوند و بیشتر از این نیازی نیست. به گفتهی متخصصان، سلولهای پوست بدن سگ هر ۳۰ روز لایهای جدیدی را ایجاد میکند و لایهبرداری میشود. این زمانی است که بر روی بدن سگ نشانههایی از شوره و کثیفی دیده میشود. به همین علت، شستن سگ یکبار در ماه کافیست. با این حال، در شرایطی خاص، به ویژه زمانی که سگ در محیطی آلوده یا زمینی گلآلود قرار گرفت، باید او را همان لحظه بشویید.
سخن پایانی
شستن سگ و حمام کردن او یکی از بخشهای مهم مراقبت از سگ خانگی است. با شستوشوی به موقع و منظم سگها میتوانید از بروز بیماریهای مختلف و عفونتهای قارچی در پوست بدن حیوان جلوگیری کنید. برای شستشوی سگ با دامپزشک مشورت کنید. محصولاتی مناسب حیوان خود را خریداری کنید. در زمان حمام کردن هم با سگ خود به آرامی و با مهربانی رفتار کنید تا از این کار فراری نشود.