انرژی چی | راهنمای جامع روش های فعال سازی و تقویت آن
آیا تاکنون احساس عدم تعادل، خستگی مداوم و همیشگی در جسم و روح خود داشتهاید؟ احساساتی که انگار با درمانهای رایجی مانند استراحت، ورزش، دوش گرفتن یا درمانهای اینچنینی بهبود نمییابد و به چیزی فراتر نیاز است. در فرهنگ چینی این موقعیت را ناشی از عدم تعادل انرژی چی میدانند. در تعریف این انرژی آمده که چی، جریان انرژی بوده که درون بدن انسان جاری است و عملکرد اندامهای حیاتی بدن همچون گردش خون و انتقال مواد مغذی را امکانپذیر میکند. طب سنتی چین، این انرژی را نیروی حیات و نشاط بشر میداند. برای درک بهتر قدرت انرژی چی و تاثیراتی که بر زندگی انسان دارد با این مطلب از لنداسپا همراه شوید.
انرژی چی چیست؟
عقاید و باورهای مردمان چین در پاسخ به این پرسش، چی را نیروی زندگی انسان توصیف میکنند. انرژی چی همان انرژی است که در درون بشر، محیط بیرونی او و لحظه به لحظه زندگی جریان دارد و زندگیبخش است. از نظر لغوی، چی (Qi) ریشه در طب سنتی چین و هنرهای رزمی این سرزمین دارد. ایده انرژی چی با گذشت زمان فرهنگهای مختلفی را در برگرفت؛ در یوگا و طب آیورودا این نیرو را با نام پرانا میشناسند.
انرژی چی در بدن بخشهای مختلفی از جسم و روان انسانی را احاطه میکند. از نظر جسمانی این انرژی همچون خون در بدن جاری است که با سبک زندگی سالم، پیروی از عادات غذایی صحیح، خواب کافی و فعالیتهای بدنی منظم تغذیه میشود. از نظر ابعاد روح و روان، قدرت انرژی چی در هوشیاری، آگاهی، سرزندگی و انرژی روزانه انسان نمایان میشود که عوامل مختلفی میتواند این انرژی را زنده نگه دارد.
دلیل اهمیت انرژی چی
انرژی چی جوهره زندگی انسان است. انرژی که میان جسم، روان، افکار، احساسات، باورها، خودآگاه و ناخودآگاه انسان جریان دارد و همچون پلی میان بیرون و درون وجودیت انسان است. جریان یافتن صحیح این انرژی در بدن و هماهنگی آن با جریان خون در رگهای انسانی در ترکیب با یکدیگر عاملی موثر بر تامین سلامت جسمانی و روان فردی است. تعادل انرژیهای چی در بدن میتواند بر روابط اجتماعی، قدرت خلاقیت، شرایط شغلی و عملکرد زندگی هم تاثیرگذار باشد. برای برقراری ارتباط با انرژی چی در بدن باید در مسیر شناخت خود و ارتباط با انرژیهای معنوی قرار گرفت. مسیری که در آن به خودشناسی و درک جسم، افکار، باورها، عواطف و احساسات خود میرسید و میآموزید که به جای تمرکز بر مسائل بیرونی، به درون خود توجه کنید؛ موقعیتی که در نهایت شما را به ذات واقعی خودتان وصل میکند.
عوامل موثر بر انرژی چی
عوامل گوناگونی میتواند عاملی مهم برای بر هم زدن تعادل جریان انرژی چی در بدن باشند:
- کمبود خواب
- تغذیه ناسالم
- سوءتغذیه
- نداشتن خانه و سرپناهی مناسب برای زندگی
- محرومیت از مواد غذایی و آب آشامیدنی پاک و سالم
- آلودگی هوا
- بسیاری از عوامل و آسیبهای بیرونی
میتوانند مانعی در جریان صحیح این انرژی در زندگی انسان باشند. علاوه بر این:
- آسیبهای روان
- روابط عاشقانه بدون سرانجام
- مشکلات در تعاملات اجتماعی
- دوستی با افراد اشتباه
- قرارگیری در جمعهای نامناسب
- دغدغههای فکری
- دلمشغولیها
- پرخوری و کمخوریهای عصبی
- استرس
- اضطراب
- فعالیتهای بدنی بیش از اندازه و افراطی
همگی میتوانند باعث تحریک ذهن و افکار انسانی شوند. عواملی که باعث عدم تعادل انرژیهای چی در بدن میشود.
چگونه انرژی چی را فعال کنیم؟
حال پرسشی که مطرح میشود این است که روشهای فعالسازی و بهبود جریان انرژی چی چیست ؟ همانطور که در بخش قبل اشاره شد، عوامل مختلفی بر تعادل یا عدم تعادل این جریان موثر هستند که باید اصلاح شوند. روشهای مختلفی برای برقراری تعادل و احیای قدرت انرژی چی در بدن وجود دارد که در ادامه به ۶ نمونه از آنها اشاره میکنیم:
۱.فعالیت و حرکت اندامهای بدن
حرکت اعضای بدن، تکان دادن دستها و پاها، به حرکت درآوردن اندامهای بالاتنه و پایینتنه، رقص و فعالیتهای بدنی میتواند انرژیهای قدیمی و کهنه را از بدن خارج کند. فضایی برای ورود انرژیهای تازه و احساس کردن آنچه در درونتان میگذرد ایجاد میشود. این تمرین را ۱۰ دقیقه در روز انجام دهید.
۲. تمرکز بر دستها و انرژی نهفته در آن
در حالت مدیتیشن بنشینید و با چشمانی بسته دستان خود را بلند کنید. دستها را در روبهروی خود به نحوی نگه دارید که کف دستان شما به طرف بالا باشد. هیچ فشاری به آنها وارد نکنید و کاملا رها و سبک باشند. ابتدا بر روی دستان خود تمرکز کنید. چگونه آنها را احساس میکنید؟ سپس تمرکز را از روی دستان بردارید و بر سایر اندامهای بدن تمرکز کنید.
۳. انجام تکنیک تنفسی پرانایاما
تکنیکهای تنفسی پرانایاما نوعی تمرین برای رهاسازی بدن از موانع فیزیکی و احساسی برای برقراری جریان انرژی چی در بدن است. برای اجرای این تکنیک ابتدا بخش دم را آرام و عمیق انجام میدهید، در هنگام انجام عمل بازدم نفس را با قدرت از بینی خارج میکنید. در هنگام دم باید شکم با تجمع هوای دریافتی به بیرون حرکت کند. سعی کنید بعد از اجرای این تکنیک دقایقی را آرام بنشینید و به احساسات خود توجه کنید.
۴. طب سوزنی و ماساژ
طب سوزنی یکی از متدهای درمانی محبوب در طب سنتی چین است که انجام آن برای بازگرداندن انرژی چی هم توصیه میشود. نکته مهم انجام این روش درمانی توسط متخصصان این حوزه است تا بتوانند با جایگذاری سوزنهای مخصوص این درمان در بخشهای مشخصی از بدن، بهترین نتیجه را کسب کنند. انجام ماساژ هم با رهاسازی بدن از تنش و فشارهای جسمانی روزانهای که بر بدن وارد میشود، میتواند انرژیهای منفی را از بدن خارج کرده، احساسات و انرژی مثبت را در بدن جاری سازد.
۵. انجام فعالیتهای بدنی مانند تکنیکهای مختلف یوگا
یوگا ورزشی برای آرامسازی جسم و روان است که شامل حرکتهای متنوع و ویژهای است. انجام منظم این تمرینات و سایر فعالیتهای بدنی مانند پیادهروی میتواند تنش را از بدن دور کند. عدم تحرک و سکون بیش از اندازه یکی از عوامل موثر بر برهم زدن تعادل قدرت انرژی چی در انسان است.
۶. تغذیه صحیح و خواب کافی
پیروی از رژیم غذایی سالم، دوری از غذاهای فرآوریشده و سرشار از چربیهای مضر، مصرف فراوان نوشیدنیهای قندی و شیرینیجات میتواند اختلالی در جریان انرژی چی در بدن ایجاد کنند. کمبود خواب هم به دلیل ایجاد خستگی و استرس در بدن میتواند مانعی در جریان یافتن این نیروی زندگیبخش باشد.
جریان یافتن انرژی چی در خانه چگونه ممکن می شود؟
با توجه به باور و عقاید چینیها، عوامل محیطی حاکم در اطراف انسان میتواند بر جریان انرژی درونی انسان تاثیرگذار باشد. برای جریان متعادل انرژی چی در محیط خانه باید چیدمان اسباب و اثاثیه منزل به گونهای باشد که انرژیها آزادانه در جریان و حرکت باشند. چیدمان مبلمان خانه به شکلی باشد که در زمان نشستن و استراحت بر روی آنها نقاط کور خانه در معرض دیدتان نباشند.
تکنیک فنگشویی هم میتواند در چیدمان خانه و انتخاب وسایل برای آزادسازی و برقراری انرژی چی در خانه موثر باشد. بر طبق قانون فنگشویی، بخشهای شمالی خانه ماهیتی سرد و آرام دارند و توصیه میشود اتاق استراحت، مطالعه و عبادت در آنجا واقع شود. در مقابل بخش جنوبی خانه، بخشی با ماهیتی گرم و آتشین است و انرژی فراوانی در آن جا حاکم است. میتوانید برای برقرای صحیح این انرژی در بخشهای جنوبی خانه وسایل چوبی را در آن محل قرار دهید.
بخش شرقی خانه، بخشی است که طراوت و برکت در آنجا جریان داشته و اشاره به ارتباط و همدلی خانواده دارد.. رنگهای زندگیبخشی همچون سبز و صورتی رنگهایی مناسب برای فضای این بخش از خانه است. غرب خانه را هم اختصاص دهید به گلها و گیاهان در ترکیب با وسایل چوبی تا در همراهی با شرق خانه تعادل مناسبی برای برقراری انرژی سلامتی و خانواده برقرار شود.
کلام آخر
انرژی چی، جوهره زندگی است. انرژی که پلی میان درون و بیرون وجود انسانی است. تعادل صحیح این انرژی میتواند بر روابط اجتماعی، عملکرد کاری و شخصی، سلامت روان و جسم تاثیرات مثبتی داشته باشد. عواملی همچون کمبود خواب، تغذیه ناسالم، استرسهای روزانه و مشکلات روان مواردی هستند که باعث برهم زدن تعادل انرژی چی در بدن میشوند. با اصلاح سبک زندگی، انجام فعالیتهای بدنی و مدیتیشن، بهبود چیدمان وسایل خانه و کاهش تنشهای بدن میتوان انرژی چی را در زندگی و بدن احیا کرد.