سلامتسلامت روان

افسردگی بارداری، از علائم تا پیشگیری و درمان

افسردگی بارداری یکی از مهمترین مشکلاتی است که شاید برای خیلی از خانم ها در این برهه مهم پیش بیاید. دوران بارداری به خاطر داشتن استرس و اضطراب خیلی زیاد، بیش از اندازه خانم ها را تحت تاثیر قرار می دهد و به همین دلیل ممکن است دچار افسردگی شوند. بر اساس آمار و اطلاعات، از هر 10 زن باردار تقریبا یکی از آنها دچار افسردگی می شود. این امر می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که یکی از مهمترین آنها، تغییرات هورمونی است. در این مقاله از لنداسپا، اطلاعات کاملی درباره افسردگی دوران بارداری در اختیار شما قرار خواهیم داد.

قبل از این که برای شما عزیزان توضیح دهیم که افسردگی در بارداری چیست و چرا رخ می دهد، باید بدانید که خیلی از خانم ها هم اصلا درگیر این مشکل نمی شوند. اگر شما به تازگی در دوران بارداری خود سپری می کنید و یا کسی را می شناسید که به تازگی باردار شده، حتما این مقاله را مطالعه فرمایید تا ببینید که افسردگی بارداری چه علائمی دارد و اصلا چه چیزی می تواند باعث بروز آن شود.

افسردگی بارداری چیست؟

افسردگی بارداری چیست؟

همان طور که پیش از این نیز گفتیم، خانم ها در دوران بارداری دچار برخی تغییرات هورمونی می شوند که شاید همه این موارد در افسردگی آنها دخیل باشند. برای تعریف افسردگی بارداری می توانیم این گونه بگوییم که در واقع به نوعی اختلال گفته می شود که در آن فرد با احساسات خیلی منفی، از زندگی خود راضی نیست و از هیچ چیزی لذت نمی برد.

افسردگی چیست؟ در لنداسپا بخوانید

تحقیقات نشان می دهند که بین 14 تا 23 درصد از خانم های باردار دچار افسردگی دوران بارداری می شوند. در این دوران، آنها علاوه بر استرس و اضطراب، دردهای جسمانی را تجربه خواهند کرد. گاهی مواقع، ممکن است افسردگی بارداری آنها تا این حد شدید باشد که حتی به سمت افکار خودکشی بروند.

اما در شرایط عادی، بیشتر مواقع افسردگی حاملگی موجب می شود که آنها احساس غم و اندوه کنند و در عادات غذایی خود تغییراتی به وجود بیاورند. ممکن است برخی از خانم ها، بیش از اندازه بخوابند و یا حتی برخی دیگر مدت زمان خواب خود را خیلی محدودتر کنند. تمام این موارد می توانند به عنوان رفتارهایی از افسردگی بارداری در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که در این دوران، ممکن است برخی از خانم ها قصد آسیب رساندن به خود و یا کودکشان را داشته باشند. از این رو، به هیچ عنوان نباید از اهمیت این مشکل چشم پوشی کرد.

علائم افسردگی بارداری چیست؟

علائم افسردگی بارداری چیست؟

افسردگی بعد از زایمان چگونه است؟

بر اساس مواردی که پیش از این گفتیم، بهتر است هرچه سریع تر بدانید که باید با افسردگی بارداری چه کنم؟ در این شرایط، می توانید اول از همه علائم افسردگی بارداری را بشناسید تا ببینید که اصلا آیا دچار این مشکل شده اید یا خیر؟ در این بخش، برخی از مهم ترین علائم افسردگی دوران بارداری را به صورت مختصر نام می بریم. پس اگر شما و یا هر یک از خانم های باردار اطرافتان این علائم را داشتید، باید هرچه سریع تر برای درمان آن اقدام نمایند.

  • عدم تمرکز و حواس پرتی
  • اختلال در خواب (کم خوابی یا خواب زیاد)
  • ضعف و خستگی خیلی زیاد
  • افکار خودکشی و مرگ
  • عدم لذت بردن از تفریحات و سرگرمی هایی که قبلا از آن لذت می بردید
  • احساس اندوه و غم
  • وسواس شدید و بیش از حد
  • حس بی ارزش بودن
  • احساس ناامیدی و گناه
  • داشتن افکار منفی همیشگی
  • گریه زیاد و پریشانی
  • عزت نفس پایین
  • علاقه به انزوا
  • تغییر در غذا خوردن

بهترین متخصص زنان و زایمان در غرب تهران کیست؟

علت افسردگی در دوران بارداری

بعد از این که متوجه شدید که علائم افسردگی بارداری چیست و چه نشانه هایی دارد، ممکن است برای شما این سوال پیش بیاید که مهمترین دلیل بروز افسردگی حاملگی چیست؟ برای پاسخ به این سوال، باید بگوییم که دلایل بروز افسردگی بارداری در بازه های زمانی مختلف می تواند کاملا متفاوت باشد. به عنوان مثال، دلیل بروز افسردگی حاملگی در سه ماهه اول، با سه ماهه دوم و سه ماهه سوم متفاوت است. در این بخش، دلایل این مشکل در هر یک از این بازه های زمانی را توضیح می دهیم.

افسردگی در سه ماهه ابتدایی بارداری

افسردگی در سه ماهه ابتدایی بارداری

ماه های اول تا سوم بارداری یکی از مهمترین و پراسترس ترین دوره ها به شمار می رود که خانم با اضطراب و ترس بسیار زیادی همراه است. در این بازه زمانی، مادر از خبر بارداری خود شوکه شده و شاید احساسات مختلفی را تجربه نماید.

بارداری خارج از رحم چیست و چه خطراتی را به همراه دارد؟

مهمترین دلایلی که شاید خانم ها در سه مهم ابتدایی بارداری خود دچار اضطراب و افسردگی شوند، عبارتند از:

  • خبر بارداری و نتیجه مثبت آزمایش حاملگی: مثبت شدن نتیجه آزمایش بارداری دقیقا زمانی که خانم آمادگی آن را ندارد، می تواند فوق العاده پر استرس باشد و این امر، تا حد زیادی زمینه ساز افسردگی خواهد بود.
  • شروع شدن ترشح هورمون ها: در دوران بارداری هورمون های بدن به نحو متفاوتی ترشح می شوند و همین اختلال و تغییر در روند ترشح هورمون ها می تواند منجر به افسردگی حاملگی شود.
  • استرس از آینده و ترس از عدم توانایی در کنترل امور: خیلی از خانم ها مدام به این فکر می کنند که آیا در آینده می توانند مشکلات را با فرزند خود برطرف کنند؟ آیا آنها می توانند در شرایط سخت و بحرانی، از فرزند خود مراقبت کنند؟ همه این موارد در سه ماهه ابتدایی دوران بارداری اهمیت زیادی دارند.

افسردگی در سه ماهه میانی بارداری

افسردگی در سه ماهه میانی بارداری

بعد از این که مادر تا حدودی با شرایط بارداری خود کنار آمد، وارد فاز دوم این دوره، یعنی سه ماهه میانی می شود. ماه های چهارم تا ششم بارداری هم می تواند منجر به بروز افسردگی در این دوران برای خانم ها شود. مهم ترین دلایلی که شاید خانم ها در این بازه زمانی هم دچار افسردگی بارداری شوند، به شرح زیر هستند.

  • تعیین جنسیت: اگرچه شاید برای خیلی از خانم ها خیلی مهم نباشد، اما خیلی از آنها علاقه زیادی به دختر یا پسر شدن فرزند خود دارند و تعیین جنسیت که در بازه زمانی بین 4 تا 6 ماهه رخ می دهد، استرس زیادی برای آنها به ارمغان می آورد.
  • آزمایش و سونوگرافی های نگران کننده: یکی دیگر از دلایل افسردگی بارداری که می تواند برای خیلی از خانم ها پیش بیاید، این است که شاید جواب برخی از آزمایش ها و سونوگرافی های آنها نگران کننده باشد. در این شرایط، مراجعه به بهترین پزشک زنان و زایمان مشورت با او، می تواند تا حد زیادی از میزان استرس و اضطراب آنها بکاهد.
  • فاصله گرفتن از همسر: از آنجا که در دوران بارداری و به خصوص در سه ماهه دوم روابط جنسی میان زوج ها تا حد خیلی زیادی کمرنگ می شود، ممکن است خیلی از خانم ها از همسر خود دور شوند. این شرایط می تواند یکی از مهم ترین دلایل افسردگی بارداری برای خیلی از خانم ها تلقی شود.

افسردگی در سه ماهه پایانی بارداری

افسردگی در سه ماهه پایانی بارداری

در نهایت، نوبت به آن می رسد که نگاهی به دلایل افسردگی در سه ماهه پایانی دوران بارداری بیندازیم. در این دوران، مادر تا حد خیلی زیادی با جنسیت و شرایط فرزند خود کنار آمده و هرچه زودتر منتظر به دنیا آمدن اوست. در این قسمت، برخی از دلایل افسردگی بارداری در سه ماهی پایانی این دوران را به صورت مختصر مشاهده می کنید.

  • احساس خستگی زیاد: اگر شما حتی یک لیوان را به مدت 6 ماه در دست خود نگه دارید، خسته خواهید شد. حالا تصور کنید که فردی چندین کیلو وزن اضافه را با خود به همراه دارد. در سه ماهه سوم بارداری، مادر بیش از اندازه خسته خواهد شد و این امر می تواند یکی از مهم ترین دلایل افسردگی او در نظر گرفته شود.
  • ترشح هورمون های پروژسترون و استروژن: در سه ماهه آخر بارداری، ترشح هورمون های پروژسترون و استروژن به بالاترین میزان خود می رسد. در این شرایط، خلق و خوی مادر بیش از اندازه تغییر می کند و شاید حتی با کوچک ترین تلنگر هم گریه کند. تمام این موارد، می توانند زمینه ساز افسردگی بارداری شوند.

تاثیر افسردگی مادر بر جنین

تاثیر افسردگی مادر بر جنین

افسردگی دوران بارداری می تواند تاثیر مستقیمی روی جنین بگذرد؛ زیرا همان طور که گفتیم، خانم های بارداری که افسرده می شوند، شاید تغییراتی در روند زندگی خود به وجود بیاورند. به عنوان مثال، شاید خیلی بخوابند و یا حتی به سمت مصرف مواد مخدر یا الکل بروند. این احتمال وجود دارد که برخی از خانم ها توجهی به تغذیه خود نداشته باشند و یا حتی به فکر خودکشی بیفتند.

طبیعتا همه این موارد می توانند تاثیر بسیار مخربی روی جنین بگذارند. حتی اگر مادر تغییرات منفی در رژیم غذایی خود به وجود بیاورد، شاید جنین او به صورت نارس به دنیا بیاید. خانم های بارداری که دچار افسردگی می شوند، غالبا نوزادهایی با تحرک و وزن کمتر به دنیا می آورند.

بخش منفی ماجرا این است که اگر افسردگی بارداری در این دوران درمان نشود، ممکن است حتی بعد از زایمان هم ادامه دار باشد. در نتیجه، هم مادر و هم نوزاد درگیر این مشکل خواهند بود و مادر نمی تواند با نوزاد خود رابطه نزدیکی برقرار کند.

پیشگیری از افسردگی در دوران بارداری

بر اساس اطلاعاتی که پیش از این در اختیار شما قرار دادیم، به احتمال خیلی زیاد متوجه شده باشید که باید با افسردگی بارداری چه کنم؟ بهترین کاری که شما می توانید انجام دهید، این است که از بروز افسردگی در این دوره مهم جلوگیری نمایید. در این بخش، برخی از بهترین راهکارهایی که می توانند برای پیشگیری از افسردگی حاملگی مفید باشند را به صورت مختصر نام می بریم.

  • مشورت کردن و همراه بودن با همسر در تمام دوران زندگی و به خصوص بارداری
  • کمک گرفتن از همسر، مادر و یا یکی از نزدیکان در انجام کارهای خانه
  • ورزش سبک، پیاده روی و نرمش به صورت مداوم و روزانه
  • پیروی از رژیم غذایی متنوع و سالم
  • دوری کردن از استرس و تنش
  • داشتن خواب کافی
  • عدم مصرف قهوه و نسکافه
  • تماشای فیلم هایی با حس خوب
  • مطالعه کردن

درمان افسردگی در بارداری

درمان افسردگی در بارداری

اگر شما هم دچار افسردگی بارداری شده اید، بهتر است هرچه سریع تر برای درمان آن اقدام کنید. با استفاده از روش هایی که پیش از این گفتیم، تا حد خیلی زیادی می توانید افسردگی دوران بارداری را کنترل نمایید. اما بهترین و منطقی ترین روش این است که از یک پزشک مشاور و متخصص در این زمینه کمک بخواهید.

مشاورهای کار بلد در این زمینه، تکنیک های موثری به شما آموزش می دهند تا بتوانید از میزان استرس و اضطراب خود در دوران بارداری بکاهید. بهترین روش هایی که به احتمال خیلی زیاد مشاوران به شما پیشنهاد می دهند، شامل موارد زیر می شوند.

  • روان درمانی به صورت شخصی: استفاده مداوم از سبزیجات و میوه تازه، استحمام روزانه و رسیدگی به خود، مسافرت رفتن، انجام کارها و سرگرمی های مورد علاقه، داشتن افکار مثبت، یوگا، هواخوری و پیاده روی روزانه، مصرف مداوم ویتامین ها تحت نظر متخصص
  • پیوستن به گروه های حمایتی: حرف زدن با خانم های باردار دیگری که در این شرایط به سر می برند، بهترین گزینه برای درمان افسردگی بارداری است.
  • فتوتراپی یا نوردرمانی
  • دارودرمانی تحت نظر پزشک

سخن پایانی

در این مقاله از لنداسپا، اطلاعات کاملی درباره افسردگی بارداری در اختیار شما قرار دادیم. همان طور که متوجه شدید، افسردگی دوران بارداری می تواند تاثیر مخربی روی جنین بگذارد و اگر درمان نشود، شاید حتی بعد از زایمان هم همچنان روابط میان زوجین را نیز درگیر کند.

به همین دلیل هم خیلی مهم است که شما بدانید مهم ترین دلیل افسردگی در بارداری چیست و چگونه باید آن را درمان کرد. اگر شما هم تاکنون دچار افسردگی حاملگی شده اید و تجربه هایی در این زمینه دارید، می توانید تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

برای ثبت امتیاز روی ستاره ها کلیک کنید

عارفه نجمی

اگر در زندگی شخصیت به مشکلی برخورد کردی، میتونم کمکت کنم و پاسخگوی سوالاتت باشم. نگران نباش!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا