سلامتسلامت روان

افسردگی پس از زایمان – علائم و روش درمان

بعد از زایمان به خاطر تغییر شرایط بدن و تغییرات هورمونی، بسیاری از خانم ها دچار افسردگی می شوند. این مسئله که با نام افسردگی بعد از زایمان شناخته می شود، در برخی از افراد شدیدتر و در برخی دیگر هم خفیف تر رخ می دهد. تقریبا 15 درصد از مادرانی که زایمان می کنند، بعد از این بازه زمانی دچار افسردگی می شوند. در این زمان، آنها احساس بی حوصلگی و ناامیدی خیلی زیادی دارند و این امر شاید حتی روی کودک آنها نیز تاثیر منفی بگذارد. به همین دلیل باید برای جلوگیری از تشدید آن، به دنبال روشی باشند.

اگر افسردگی پس از زایمان را درمان نکنید، این احتمال وجود دارد که تا چندین سال همراه شما باشد. از طرف دیگر، احساس ناامیدی و روان پریشی مادر تاثیر مستقیمی روی نوزاد می گذارد و اگر این روند ادامه پیدا کند، شاید کودک شما تا بزرگسالی احساس بدی نسبت به خود داشته باشد. از این رو، ما در این مقاله از لنداسپا، علائم افسردگی بعد از زایمان را توضیح می دهیم. شما می توانید متوجه شوید که چگونه از افسردگی بعد از زایمان جلوگیری کنیم؟ به هیچ عنوان خواندن این مطلب را از دست ندهید تا ببینید که افسردگی بعد از زایمان چگونه است؟

افسردگی بعد از زایمان چیست؟

افسردگی بعد از زایمان چیست؟

افسردگی بعد از زایمان به احساساتی گفته می شود که خانم ها بعد از این بازه زمانی حساس، احساس ترس و ناامیدی زیادی می کنند. در این شرایط، خیلی از آنها دچار نوسانات اخلاقی می شوند و با هرگونه تلنگری گریه می کنند. گاهی مواقع هم ممکن است در خواب آنها اختلال ایجاد شود. به این صورت که یا بیش از اندازه بخوابند و یا خیلی کمتر از قبل بخوابند.

افسردگی چیست؟ علائم و نشانه های افسردگی

همان طور که پیش از این نیز به اختصار گفتیم، کاملا طبیعی است که خانم ها در دوران زایمان و به دنیا آمدن نوزاد، دچار تغییرات هورمونی شوند. با این حال، ممکن است برخی مواقع این تغییرات بیشتر شده و به افسردگی برسند.

در شرایط عادی، ممکن است افسردگی بعد از زایمان نهایتا بین 2 تا 3 هفته دوام داشته باشد که امری کاملا طبیعی است. با این حال، اگر مدت زمان افسردگی شما از این بازه زمانی فراتر رفت، باید حتما به فکر راه درمانی باشید. به یاد داشته باشید که شما تنها کسی نیستید که دچار افسردگی پس از زایمان شده اید. خیلی از خانم ها دچار این مشکل می شوند و با استفاده از برخی روش های مناسب، می توان از آن پیشگیری کرد و یا آن را درمان نمود.

علائم افسردگی بعد از زایمان

علائم افسردگی بعد از زایمان

شما با توجه به علائم افسردگی بعد از زایمان می توانید تا حد خیلی زیادی از ابتلا شدن و یا نشدن به این عارضه مطمئن شوید. برخی از این علائم در بعضی از خانم ها شدید و برخی دیگر خفیف هستند. اگر حداقل دو یا سه مورد از این علائم را بعد از دوره زایمان خود داشتید، به احتمال خیلی زیاد دچار افسردگی بعد از زایمان شده اید. در این قسمت می توانید برخی از مهم ترین نشانه های افسردگی بعد از زایمان را مشاهده کنید و در صورت بروز هرگونه احساسات مشابه، برای درمان آنها اقدام نمایید.

افسردگی بارداری چه علائم و نشانه هایی دارد؟ در لنداسپا بخوانید.

  • احساس غم و اندوه
  • زودرنجی، تحریک پذیری و گریه با ساده ترین چیزها
  • اختلال در خواب مانند خوابیدن بیش از حد و یا ناتوانی در خوابیدن
  • عدم داشتن اشتها برای غذا خوردن
  • احساس کسالت و درد
  • اضطراب و خشم
  • از دست دادن کنترل
  • ضعیف شدن قدرت حافظه
  • عدم توانایی در تمرکز و تصمیم گیری
  • نداشتن علاقه برای کارهایی که قبلا به آن علاقه داشته اند
  • از دست دادن شور و علاقه نسبت به نوزاد و احساس جدایی از او
  • احساس بی ارزش بودن و احساس گناه
  • حس لایق نبودن
  • تمایل به انزوا و دوری از افراد
  • بروز افکار آزاردهنده و منفی برای آسیب وارد کردن به خود و یا نوزاد

همان طور که متوجه شدید، هر یک از علائم افسردگی بعد از زایمان می توانند برای برخی از خانم ها شدیدتر و برخی دیگر خفیف تر باشند. اطرافیان شما هم می توانند با همدلی و مراقبت از نوزاد، از مسئولیت های شما به عنوان یک مادر تازه بکاهند.

علت افسردگی بعد از زایمان

علت افسردگی بعد از زایمان

علت افسردگی بعد از زایمان می تواند موارد مختلفی باشد که بسته به شرایط فرد، با یکدیگر تفاوت دارند. در این بخش، می توانید متوجه شوید که مهمترین علت افسردگی بعد از زایمان سزارین دقیقا چیست و چرا دچار مشکلات عاطفی در این بازه زمانی مهم می شوید.

وراثت

وراثت و ژنتیک، یکی از مهم ترین عواملی است که شاید باعث بروز افسردگی بعد از زایمان شود. برای مثال، اگر اطرافیان شما و به خصوص مادرتان دچار افسردگی پس از زایمان شده باشد، به احتمال خیلی زیاد شما هم درگیر این مشکل خواهید شد.

تغییر شرایط جسمانی

بعد از زایمان، هورمون های مهم بدن مانند پروژسترون و استروژن دچار تغییر می شوند و همین مسئله می تواند به عنوان یکی از اصلی ترین دلایل برای افسردگی بعد از زایمان در نظر گرفته شود. تغییرات در روند هورمون های ترشح شده از غده تیروئید هم می تواند باعث بروز احساساتی مانند افسردگی، تنبلی و خستگی شود.

مشکلات عاطفی

اگر همچنان می خواهید بدانید که علت افسردگی بعد از زایمان چیست و چرا دچار این مشکل می شوید، باید بگوییم که ترس و اضطراب در دوران زایمان یا اواخر دوره بارداری می تواند موجب بروز مشکلات عاطفی در فرد شود. به عنوان مثال، شاید بعد از زایمان مدام به این فکر کنید که چگونه باید از کودک خود مراقبت کنید و یا در شرایط بحرانی او را کنترل نمایید.

راهکارهای پیشگیری افسردگی پس از زایمان

راهکارهای پیشگیری افسردگی پس از زایمان

همان طور که در بخش های قبل متوجه شدید، افسردگی پس از زایمان می تواند بسیار خطرآفرین باشد و شاید موجب شود که مادر حتی به نوزاد خود آسیب برساند. به همین دلیل هم شما باید سعی کنید تا حد امکان، دچار افسردگی بعد از زایمان نشوید تا نیازی نباشد که به فکر راه درمان باشید.

برای انجام این کار، با استفاده از برخی روش ها برای پیشگیری از افسردگی پس از زایمان می توانید تا حد خیلی زیادی از بروز این مشکل جلوگیری نمایید. در این قسمت، مهمترین روش هایی که می توانید برای پیشگیری از بروز نشانه های افسردگی بعد از زایمان انجام دهید را به صورت مختصر نام می بریم.

در طول مدت زمان بارداری خود، علائم افسردگی، با پزشکی خود مشورت کنید. با انجام این کار، پزشک شما در سریع ترین زمان ممکن متوجه افسردگی بعد از زایمان هم خواهد شد و از آن جلوگیری می کند.

شما می توانید برای جلوگیری از ابتلا به افسردگی بعد از زایمان و شدید شدن آن، به محض تولد نوزاد برای غربالگری علائم افسردگی به پزشک مراجعه کنید. پزشک با توجه به علائم شما، متوجه خواهد شد که آیا دچار افسردگی پس از زایمان شده اید یا خیر.

در صورتی که سابقه افسردگی دارید و یا حداقل یکی از اعضای خانواده شما دچار این عارضه شده، بهتر است به محض تمام شدن زایمان خود، تحت نظر یک پزشک متخصص باشید و تحت نظر او، داروهای ضد افسردگی مصرف کنید. مطمئن شوید که این داروها برای دوران شیردهی خطری ندارند.

روش های درمان افسردگی بعد از زایمان

روش های درمان افسردگی بعد از زایمان

اگر این روش های پیشگیرانه برای افسردگی بعد از زایمان برای شما کارساز نبود و یا از آنها استفاده نکردید، ممکن است دچار این عارضه شوید. در این شرایط، با استفاده از برخی روش ها می توانید برای درمان افسردگی بعد از زایمان اقدام کنید. در این بخش، برخی از این روش ها که می توانید برای درمان افسردگی بعد از زایمان از آنها استفاده کنید را به صورت مختصر نام می بریم. سعی کنید حتما همه آنها را مد نظر قرار دهید تا بعد از زایمان، نه خودتان دچار مشکل شوید و نه نوزاد تازه متولد شده تان.

حرف زدن درباره احساسات

یکی از ساده ترین کارهایی که شما می توانید برای درمان افسردگی پس از زایمان انجام دهید، این است که درباره احساسات مختلف خود با همسرتان صحبت کنید. بیرون ریختن احساسات منفی به افکار نامناسب می تواند کمک خیلی زیادی به شما و طرف مقابلتان در گذر کردن از این دوره سخت کند.

دوری کردن از تنهایی

دوری کردن از تنهایی

اگرچه هر کسی که دچار افسردگی بعد از زایمان می شود، دوست دارد تنها باشد و در انزوا سپری کند، اما بهتر است که با این احساس خود مقابله کنید. در این بازه زمانی بیشتر با کسانی رفت و آمد کنید که به شما احساس مثبت می دهند. کلا معاشرت با افراد مثبت و گروه های اجتماعی، یکی از بهترین روش ها برای درمان افسردگی بعد از زایمان در نظر گرفته می شود.

اهمیت بیشتر به خود

زمانی که نوزاد شما به تازگی متولد می شود، شاید همه توجه و وقت خود را روی او متمرکز کنید و کمتر به خودتان توجه داشته باشید. این امر می تواند یکی از مهم ترین دلایل افسردگی بعد از زایمان در نظر گرفته شود. به همین دلیل هم سعی کنید حتما بعد از به دنیا آمدن نوزاد، کمی به خود اهمیت بدهید و برای خودتان هم زمان بگذارید.

خواب کافی و غذای مناسب

رویکرد دیگری که می توانید در منزل با افسردگی پس از زایمان مقابله کنید، این است که خواب کافی و غذای مناسبی داشته باشید. اگر نوزاد شما خواب مناسبی ندارد و مدام بیدار می شود و نمی گذارد شما هم بخوابید، از یکی از اطرافیان خود بخواهید که حداقل برای چند ساعت، از نوزاد مراقبت کند تا بتوانید کمبود خواب خود را جبران کنید. داشتن رژیم غذایی سالم هم می تواند در کاهش تنش های عصبی و اضطراب ها کمک خیلی زیادی به شما کند.

روان درمانی

روان درمانی

کمک گرفتن از مشاوره و تجربه های یک روانگر حرفه ای، می تواند کمک بسیار زیادی برای درمان افسردگی بعد از زایمان به شما کند. روان درمانی موجب می شود که شما بتوانید بهتر با احساسات مختلف خود در این برهه حساس روبرو شوید و به جای فرار از مشکلات، آنها را برطرف نمایید.

دارودرمانی

گاهی مواقع این امکان وجود دارد که روانپزشک برای از بین بردن نشانه های افسردگی بعد از زایمان در خانم ها، برای آنها دارو های ضد افسردگی تجویز کند. بیشتر این داروها به گونه ای طراحی شده اند که برای دوران شیردهی ضرری نداشته باشند و کمترین خطر را برای نوزاد دارند. به همین دلیل خانم هایی که دچار احساس افسردگی هستند، می توانند برای رهایی از این اضطراب ها تحت نظر پزشک داروهای ضد افسردگی مصرف کنند.

زمان مراجعه به پزشک برای افسردگی پس از زایمان

به محض این که شما هرگونه نشانه ای از افسردگی بعد از زایمان در خود مشاهده کردید، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. سپس پزشک با استفاده از انجام آزمایشات بالینی، از وجود و یا عدم وجود این عارضه در شما آگاه خواهد شد. اگر پزشک متوجه شود که به افسردگی بعد از زایمان دچار شده اید، با استفاده از روش های کاربردی این مشکل را در شما درمان می کند. مراجعه سریع و زود به هنگام به پزشک بعد از ابتلا به  افسردگی بعد از زایمان می تواند کمک زیادی به جلوگیری از پیشرفت این بیماری کند.

سخن پایانی

در این مقاله از لنداسپا، به طور کامل متوجه شدید که افسردگی بعد از زایمان در چه کسانی به وجود می آید و چگونه باید این مشکل را برطرف کرد. اگر شما و یا اطرافیانتان به تازگی زایمان کرده اید و یا این مرحله حساس را پیش رو دارید، پیشنهاد می کنیم که حتما از قبل تحت نظر پزشک متخصص باشید و به محض مشاهده هر یک از نشانه های افسردگی بعد از زایمان هم برای درمان و پیشگیری از تشدید آن اقدام کنید. اگر هر سوال و یا نظری درباره شرایط و علت افسردگی بعد از زایمان دارید، می توانید در قسمت نظرات آنها را بنویسید.

برای ثبت امتیاز روی ستاره ها کلیک کنید

عارفه نجمی

اگر در زندگی شخصیت به مشکلی برخورد کردی، میتونم کمکت کنم و پاسخگوی سوالاتت باشم. نگران نباش!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا