سلامت

تامپون چیست، چه فوایدی دارد و نحوه کار با آن چگونه است؟

تامپون چیست؟ استفاده آسان از تامپون در دوران قاعدگی باعث شده است تا این وسیله بهداشتی در میان بانوان طرفداران بسیاری داشته باشد. در گذشته و قبل از تولید تامپون‌ها، بانوان هنگام فرارسیدن دوران قاعدگی برای جذب خون خارج شده از رحم و جلوگیری از پس دادن آن به لباس، از نوار بهداشتی استفاده می‌کردند که مشکلات خاص خودش را داشت. امروزه انواع مختلفی از تامپون برای بانوان تولید می‌شود تا بتوانند با خیالی آسوده دوران قاعدگی خود را سپری کنند. در این مقاله به طور کامل توضیح داده‌ایم که کاربرد و فواید تامپون چیست و نحوه استفاده از آن به چه صورت است.

تامپون یا پد قاعدگی

تامپون چیست؟

تامپون‌ها مانند نوار یا پد بهداشتی، یکی از محصولات بهداشتی جذب کننده خون دوران قاعدگی به شمار می‌روند. تامپون برخلاف پد بهداشتی که خارج از واژن قرار می‌گیرد، با قرار گرفتن داخل واژن از خروج خون قاعدگی جلوگیری می‌کند. تامپون‌ها معمولاً از الیاف پنبه یا ابریشم مصنوعی و یا ترکیبی از این دو، به شکل استوانه‌ای تولید می‌شوند تا علاوه بر اینکه به راحتی به داخل واژن وارد و از آن خارج شوند، بتوانند از نشت خونریزی قاعدگی به خارج واژن به‌خوبی جلوگیری کنند. جنس تامپون به‌گونه‌ای است که هنگام تماس با خون قاعدگی، منبسط می‌شود، بنابراین جای هیچ گونه نگرانی برای خارج شدن ناگهانی یا افتادن تامپون وجود ندارد.

بهترین دمنوش برای پریود شدن را در این مقاله بشناسید

فواید استفاده از تامپون چیست؟

تامپون‌ها به دلیل استفاده راحت‌تر نسبت به سایر محصولات دوره قاعدگی، محبوبیت بیشتری دارند. تامپون‌ها کوچک هستند و به راحتی می‌توان آنها را حمل کرد. اگر به‌درستی تامپون را داخل واژن خود قرار دهید، پس از چند دقیقه دیگر آن را احساس نخواهید کرد. همچنین، عدم حرکت تامپون و ثابت ماندن آن، باعث می‌شود هنگام نگرانی بابت نشت خونریزی به لباس زیر نداشته باشید و به راحتی بتوانید فعالیت داشته باشید و لباس‌های روشن بپوشید بدون آنکه نگران لک شدن لباستان باشید.

فواید استفاده از تامپون چیست

انواع تامپون

برای انتخاب بهترین تامپون که مناسب شرایط شما باشد، ابتدا باید بدانید انواع تامپون چیست. تامپون‌ها بر اساس مدل، قدرت جذب و سایز، انواع مختلفی دارند:

انواع تامپون بر اساس مدل

  • تامپون با اپلیکاتور: استفاده و نصب تامپون‌هایی که اپلیکاتور دارند بسیار ساده است. اپلیکاتور به شما کمک می‌کند تا تامپون را در بهترین حالت داخل واژن خود قرار دهید. هنگام خرید تامپون توجه کنید که بر روی بسته ذکر شده باشد که حاوی اپلیکاتور است.
  • تامپون بدون اپلیکاتور (تامپون انگشتی): این نوع از تامپون‌ها با کمک انگشتان دست داخل واژن قرار می‌گیرند.

انواع تامپون بر اساس سایز

تامپون‌ها در دو سایز کوچک و بزرگ تولید می‌شوند. اگر دفعه اولی است که از تامپون استفاده می‌کنید، برای اینکه هنگام وارد کردن آن به واژن دچار درد نشوید و به راحتی این کار را انجام دهید، بهتر است از سایز کوچک آن استفاده کنید. اما اگر مشکلی در استفاده از تامپون ندارید و یا خونریزی زیاد است می‌توانید تامپون‌هایی با سایز بزرگ را تهیه کنید.

تامپون قاعدگی

انواع تامپون بر اساس قدرت جذب

منظور از قدرت جذب تامپون چیست؟ همان‌طور که می‌دانید دوران قاعدگی برخی افراد کوتاه و برای برخی بلند است. هر فردی با توجه به شرایط جسمانی میزان خونریزی متفاوتی را در این دوران تجربه می‌کند. همچنین، در یک دوره قاعدگی نیز، ممکن است خونریزی روزهای اول و روزهای پایانی متفاوت باشد. به همین دلیل انواع تامپون قاعدگی بر اساس قدرت جذب در چهار نوع زیر تولید می‌شوند:

قدرت جذب کم یا Light: این تامپون‌ها با قدرت جذب 6 تا 9 گرم خون تولید می‌شوند و برای افرادی مناسب هستند که دوره قاعدگی کوتاهی داشته و یا خونریزی بسیار کمی را تجربه می‌کنند. همچنین در روزهای پایانی دوره پریود که خونریزی رفته‌رفته کم می‌شود نیز می‌توان از این نوع تامپون استفاده کرد.

قدرت جذب معمولی یا Medium: قدرت جذب این نوع تامپون‌ها بین 9 تا 12 گرم خون است و برای افراد با خونریزی متوسط توصیه می‌شود.

قدرت جذب بالا یا Super: این نوع تامپون‌ها می‌توانند میزان 12 تا 15 گرم خون را جذب کنند و مخصوص افرادی است که خونریزی سنگینی را در دوره قاعدگی خود تجربه می‌کنند. همچنین بهتر است هنگام خواب، فعالیت زیاد و یا رفتن به میهمانی برای آسودگی خاطر خود از این نوع تامپون قاعدگی استفاده کنید.

قدرت جذب بسیار بالا یا Super Plus: این نوع تامپون‌ها با جذب حداکثر 18 گرم خون، برای افراد با خونریزی بسیار شدید و طولانی توصیه می‌شود. همچنین برای شنا کردن و رفتن به استخر نیز پیشنهاد می‌شود از این نوع تامپون استفاده کنید.

انواع تامپون بر اساس قدرت جذب

جلوگیری از پریود شدن در سفر با روش‌های پزشکی و خانگی را با در این بلاگ آموزش ببینید

روش استفاده از تامپون چیست؟

همان‌طور که توضیح دادیم، دو نوع تامپون اپلیکاتوری و انگشتی وجود دارد که روش استفاده هرکدام را جداگانه در ادامه شرح داده‌ایم.

نحوه استفاده از نوع اپلیکاتوری تامپون قاعدگی چیست؟

روش قرار دادن نوع اپلیکاتوری تامپون پریود به شرح زیر است:

  1. بسته‌بندی تامپون را باز کنید و به‌آرامی رشته نخی زیر تامپون را بکشید تا مطمئن شوید محکم است.
  2. قسمت لوله شکل داخل اپلیکاتور را فشار دهید تا تامپون قاعدگی به بخش نوک اپلیکاتور رسیده و کمی از آن خارج شود.
  3. می‌توانید هم در حالت ایستاده و هم نشسته تامپون پریود را داخل واژن قرار دهید. اگر حالت نشسته را انتخاب می‌کنید بر روی توالت فرنگی بنشینید. اگر می‌ایستید، یکی از پاهای خود را بر روی سطحی قرار دهید تا از پای دیگر بالاتر باشد.
  4. نوک اپلیکاتور را در دهانه واژن قرار دهید.
  5. پایه را فشار دهید تا تامپون پریود وارد واژن شود.
  6.  اپلیکاتور را به‌آرامی به سمت بیرون بکشید تا خارج شود.
  7. با انگشت خود بررسی کنید که نخ تامپون قاعدگی خارج از واژن و به سمت پایین قرار گرفته باشد.
  8. در صورتی که احساس می‌کنید تامپون پریود برای شما درد، سوزش یا ناراحتی ایجاد می‌کند حتماً آن را خارج کرده و با یک تامپون جدید آن را جایگزین کنید.
نحوه استفاده از نوع اپلیکاتوری تامپون قاعدگی چیست

نحوه استفاده نوع انگشتی تامپون چیست؟

روش قرار دادن این تامپون قاعدگی انگشتی به شرح زیر است:

  1. دستان خود را به‌خوبی بشویید.
  2. پس از باز کردن بسته‌بندی تامپون قاعدگی، کاغذ محافظ آن را جدا کنید.
  3. با انگشت اشاره و شست تامپون را نگه دارید به‌گونه‌ای که رشته انتهایی آن به سمت پایین قرار بگیرد. 
  4.  دهانه واژن را به‌آرامی با انگشتان خود باز کنید.
  5. تامپون پریود را به کمک انگشت اشاره وارد واژن کنید.
  6. این کار را ادامه دهید تا زمانی که فقط رشته نخ خارج واژن بماند.
نحوه استفاده از نوع  تامپون قاعدگی انگشتی چیست

اگر در جست وجوی راهی برای كنترل و کاهش درد پریود هستید و می‌خواهید بدون مصرف داروی شیمیایی از شر آنها خلاص شوید، این بلاگ را از دست ندهید

نحوه خروج تامپون

خارج کردن تامپون قاعدگی دشوار نیست و با کمی دقت می‌توانید این کار را به سادگی انجام دهید. در ادامه توضیح دادیم نحوه خروج تامپون واژینال چیست:

  1. سعی کنید ماهیچه‌های واژن را شل کنید.
  2. دست‌های خود را به‌خوبی بشویید.
  3. بر روی توالت فرنگی بنشینید و اگر ایستاده‌اید یکی از پاهای خود را بر روی سطح بلندتری نسبت به پای دیگر قرار دهید.
  4. به‌آرامی نخ رشته‌ای تامپون قاعدگی را به بیرون بکشید.
  5. اگر نخ را پیدا نکردید انگشت خود را وارد واژن کنید تا بتوانید ناحیه اتصال آن با تامپون قاعدگی را پیدا کرده و آن را به بیرون بکشید.
  6. حرکت سریع نداشته باشید چرا که ممکن است نخ پاره شود.
  7. به‌آرامی نخ را بکشید تا تامپون را خارج کنید.
تامپون زنانه چیست

نکته

  • اگر نخ پاره شد نگران نشوید و برای خارج کردن تامپون به مراکز بهداشتی مراجعه کنید.
  • هرگز سعی نکنید با استفاده از انگشتان یا موچین تامپون قاعدگی را خارج کنید چرا که هرگونه خراش داخل واژن منجر به عفونت شدید می‌شود.
  • تامپون بزرگتر از دهانه رحم شما است و امکان ورود به آن را ندارد؛ بنابراین نگران نباشید.

 سیکل قاعدگی چیست؟ برای آشنایی با این مورد، این بلاگ را از دست ندهید

زمان تعویض تامپون

برای اینکه بدانید بهترین زمان خارج کردن تامپون چیست بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید:

  • به طور کلی با توجه به قدرت جذب تامپون‌ها، استفاده بیش از 5 تا 8 ساعت از تامپون توصیه نمی‌شود.
  • هرچه از این زمان بیشتر بگذرد، بیشتر احتمال دارد به سندروم شوک سمی که به دلیل نفوذ باکتری به واژن می‌شود مبتلا گردید.
  • یکی از نشانه‌های فرا رسیدن زمان خروج تامپون قاعدگی، نشت خون از آن است.
تامپون واژینال چیست

تامپون، پد یا کاپ قاعدگی؟

هنگام خرید محصولات بهداشتی برای دوران قاعدگی، ممکن است این سؤال برای شما پیش آید که بهترین انتخاب از میان پد، تامپون یا کاپ قاعدگی چیست؟ در ابتدای مقاله به شما عزیزان توضیح دادیم که فواید استفاده از تامپون چیست و چه مزیتی نسبت به پد یا نوار بهداشتی دارد. کاپ قاعدگی نیز مانند تامپون داخل واژن قرار می‌گیرد و نسبت به نوار بهداشتی نیز همان مزایا تامپون را شامل می‌شود.

حال اگر بخواهید میان تامپون و کاپ قاعدگی انتخاب کنید، باید بدانید که تفاوت اصلی کاپ قاعدگی با تامپون چیست.

کاپ قاعدگی نسبت به تامپون سه مزیت دارد:

  • کاپ قاعدگی چند بار مصرف بوده و نیازی به خرید مجدد ندارد.
  • کاپ قاعدگی پس از مدت بسیار طولانی از استفاده ممکن است دور انداخته شود؛ بنابراین نسبت به تامپون که ممکن است روزی سه بار تعویض شده و دور انداخته شود، آسیب کمتری به محیط‌زیست وارد می‌کند.
  • در استفاده از کاپ قاعدگی، عفونت داخلی واژن کمتری نسبت به تامپون گزارش شده است و درنتیجه خطر کمتری برای سلامت بانوان دارد.
تامپون یا پد یا کاپ قاعدگی

تفاوت تامپون زنانه و تامپون دخترانه چیست؟

همان‌طور که می‌دانید، با توجه به فرهنگ ما ایرانی‌ها، بهتر است دوشیزگان از تامپون یا کاپ قاعدگی که وارد واژن می‌شود استفاده نکنند. بسیاری از برندهای محصولاتی با عنوان تامپون دخترانه به فروش می‌رسانند و همین باعث شده است که این سؤال پیش بیاید که تفاوت تامپون دخترانه و تامپون زنانه چیست. این شرکت‌ها ادعا می‌کنند که تامپون قاعدگی دخترانه برای دوشیزگان هیچ گونه عوارضی به دنبال ندارد. اما برای اینکه بهتر بدانید عوارض استفاده از تامپون چیست باید بگوییم به دلیل آنکه تامپون به طور کامل داخل واژن می‌شود، ممکن است به پرده بکارت دوشیزگان آسیب وارد کند و بنابراین توصیه می‌شود برای جلوگیری از این اتفاق، دختران جوان از پد بهداشتی در دوره قاعدگی خود استفاده کنند و این ادعاهای دروغین تبلیغاتی را جدی نگیرند.

در این بلاگ با آموزش ماساژ برای پریود شدن همراه ما باشید

سخن پایانی

در این مقاله از مجموعه مقالات آموزشی لنداسپا، توضیح دادیم که تامپون چیست و همچنین نحوه استفاده از آن را به طور کامل به شما عزیزان آموزش دادیم. توصیه می‌کنیم هنگام انتخاب و استفاده از تامپون از نکاتی که در این مقاله در اختیارتان قرار دادیم به‌خوبی استفاده کنید تا دچار مشکل نشوید.

خوشحال می‌شویم نظرات و تجربیات خود را با ما و سایر خوانندگان این مقاله به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

چه زمانی باید تامپون را تعویض کنیم؟

حداکثر مدت زمان استفاده از هر تامپون قاعدگی بسته به قدرت جذب کنندگی آن بین 5 تا 8 ساعت است. در مقاله توضیح داده‌ایم که دلیل انتخاب این بازه زمانی برای خارج کردن تامپون چیست.

آیا امکان استفاده مجدد از تامپون وجود دارد؟

تامپون‌ها مانند پدهای بهداشتی یک بار مصرف هستند و استفاده مجدد از آنها به دلیل احتمال عفونت قارچی و باکتریایی منع شده است.

آیا یک تامپون می‌تواند در واژن گم شود؟

از آنجایی که دهانه رحم بسیار کوچک‌تر از ابعاد تامپون است، امکان ورود آن به رحم و گم شدنش وجود ندارد. در صورت پاره شدن نخ تامپون برای خارج کردن آن به مراکز بهداشتی مراجعه کنید.

5/5 - (2 امتیاز)

مهدیه

علاقه زیادی به مطالعه دارم و دوست دارم در زمینه های سلامتی اطلاعات زیادی کسب کنم و در این راستا این اطلاعات رو با دیگران به اشتراک بگذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا