سلامتطب سنتی

پیش دیابت چیست؟ نشانه ها و علائم آزمایشگاهی + روش درمان

ممکن است خیلی از افراد فکر کنند که هر کس که به دیابت مبتلا می شود، علائم خیلی عجیب و غریبی دارد. این در حالی است که باید به شما بگوییم گاهی مواقع، ممکن است این بیماری برای شما هیچ علائمی نداشته باشد و اصلا متوجه آن هم نشوید. شما می توانید با توجه به برخی علائم خیلی محدود، تا حدودی متوجه آن شوید. در این مقاله از لنداسپا، برای شما توضیح می دهیم که پیش دیابت چیست و چه علائمی دارد. پس برای جلوگیری از شدت یافتن این بیماری، علائم پیش دیابت را بشناسید.

قبل از این که نشانه های پیش دیابت را معرفی کنیم، باید بدانید که این امکان وجود دارد که علائم این بیماری در برخی از افراد نسبت به برخی دیگر متفاوت باشد. اما به طور کلی، ممکن است پیش دیابت برای هر کسی که در معرض ابتلا به دیابت است، به وجود بیاید.

زمانی که به علائم پیش دیابت مبتلا شدید، به احتمال خیلی زیاد دچار دیابت نیز خواهید شد. به همین دلیل هم باید حتما بدانید که آیا شما هم به پیش دیابت مبتلا شده اید یا خیر.

پیش دیابت چیست؟

زمانی که میزان قند خون بدن شما از حالت طبیعی بیشتر شود، دچار پیش دیابت می شوید. البته باید بدانید که پیش دیابت به معنای خود دیابت نیست. همان طور که از نام آن هم می توان حدس زد، پیش دیابت به شرایطی گفته می شود که شما علائم قبل از دیابت را در بدن خود احساس می کنید.

پیش دیابت چیست؟

با علائم قند خون بالا و نشانه های آن بیشتر آشنا شوید

در شرایط نرمال، باید قند خون بدن شما حداکثر روی 110 میلی گرم باشد. این در حالی است که اگر میزان قند خون بدن بیشتر از 126 میلی گرم شود، دچار دیابت خواهید شد. به منظور شناسایی پیش دیابت، باید به پزشک مراجعه کنید تا با استفاده از آزمایش های خاص ناشتا، متوجه شود که میزان قند خون بدن شما روی چه عددی قرار دارد.

بر اساس گزارش انجمن دیابت آمریکا، افرادی که سن آنها بیشتر از 45 سال است، باید به طور مداوم قند خون خود را چک کنند تا مطمئن شوند که دچار پیش دیابت و دیابت نشدند. یکی از بهترین آزمایش هایی که با استفاده از آن می توانید متوجه شوید که به پیش دیابت مبتلا هستید یا خیر، این است که آزمایش A1C را بدهید. این آزمایش میزان گلوکز و پروتئین هموگلوبین خون را بررسی می کند و متوجه می شود که میزان قند خون بدن شما در 2 تا 3 ماه گذشته به چه میزان بوده است.

پس از این که این آزمایش را دادید، باید جواب آن را نزد پزشک ببرید. در این شرایط، باید پزشک برای شما توضیح دهد که پیش دیابت چیست و آیا به آن مبتلا هستید یا خیر. در صورتی که نتیجه آزمایش شما عدد 5.9 را نشان دهد، یعنی میزان قند خون بدن شما کاملا طبیعی است. این در حالی است که عدد بین 5.7 تا 6.4، پیش دیابت را نشان می دهد. افرادی که نتیجه آزمایش آنها عدد 6.4 را نشان می دهد، یعنی به دیابت مبتلا هستند.

علائم پیش دیابت را بشناسیم

علائم پیش دیابت را بشناسیم

همان طور که در ابتدای این مقاله هم گفتیم، بسیاری مواقع علائم دیابت تشخیص داده نمی شود. در این شرایط، شما می توانید با توجه به علائم پیش دیابت که ممکن است در شما به وجود بیایند، از روند گسترش این بیماری جلوگیری کنید.

شرایط بدنی افرادی که به پیش دیابت مبتلا می شوند، تغییراتی می کند و به همین دلیل هم با توجه به هر یک از این تغییرات، تا حد خیلی زیادی می توان متوجه ابتلا به پیش دیابت شد. در این بخش، برخی از مهم ترین علائم پیش دیابت را نام می بریم که با توجه به آنها، می توانید مانع پیشرفت بیماری دیابت شوید.

تیرگی پوست

یکی از مهمترین علائم پیش دیابت که به احتمال خیلی زیاد اغلب افراد دچار آن می شوند و با توجه به آن می توانند متوجه این بیماری شوند، تیرگی پوست است. افرادی که این نشانه را در بدن خود مشاهده می کنند، متوجه می شوند که روی بخش های مختلف بدن آنها به خصوص زیر بغل یا کناره ها و پشت گردن، خطوط قرمز رنگی به وجود می آیند. دلیل به وجود آمدن این تیرگی ها هم این است که بدن در مقابل انسولین مقاومت کرده است و دچار دیابت شده اید.

خستگی شدید

اغلب کسانی که دچار پیش دیابت می شوند، دوست ندارند در طول روز هیچ کاری انجام دهند و مدام روی تخت خواب یا مبل هستند. زمانی که افراد مبتلا به پیش دیابت دچار بی تحرکی و خستگی خیلی شدید می شوند، بدن آنها به صورت درست از انسولین استفاده نمی کند و به همین دلیل هم د مبتلا به پیش دیابت علاقه ای به انجام کار ندارد.

احساس ضعف و گیجی یکی از علائم ونشانه های قند خون پائین است

خستگی شدید

اگر شما هم این نشانه را دارید، بهتر است حتما تا حد امکان با آن مقابله کنید. به عنوان مثال، خود را مجبور کنید که به صورت روزانه حداقل 30 دقیقه پیاده روی داشته باشید و فعالیت های ورزشی سبک را شروع کنید. در بهترین حالت، فعالیت های بدنی شما باید در یک هفته حداقل 150 دقیقه باشد تا بدنتان بتواند با پیش دیابت و علائم آن مقابله کند.

تشنگی شدید

اگر شما هم می خواهید بدانید که مهمترین علائم پیش دیابت چیست و این بیماری چه نشانه هایی دارد، باید حتما به میزان خوردن و نوشیدن خود توجه خیلی زیادی داشته باشید. زیرا یکی از مهمترین نشانه های پیش دیابت که ممکن است در اغلب افراد به وجود بیاید، احساسات تشنگی شدید است. پس اگر متوجه شدید که نسبت به روزهای عادی، خیلی بیشتر تشنه می شوید و میل بیشتری برای نوشیدن آب دارید، بهتر است حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

تکرر ادرار

طبیعتا زمانی که شما بیش از اندازه آب می نوشید، دچار تکرر ادرار خواهید شد. اغلب کسانی که در روزهای ابتدایی ابتلا به پیش دیابت و یا دیابت هستند، بیرون روی خیلی بیشتری نسبت به روزهای عادی دارند و این امر می تواند به عنوان یکی از مهمترین علائم پیش دیابت در افراد در نظر گرفته شود.

درد در نواحی مختلف بدن

یکی دیگر از مهمترین نشانه های پیش دیابت که نسبتا شایع است، این است که در نواحی مختلف بدن به خصوص آرنج ها، زانوها، گردن، زیر بغل و بند انگشتان، درد زیادی احساس می کنید. این درد می تواند به صورت پالسی و یا منظم و ادامه دار باشد.

درد در نواحی مختلف بدن

شاید برایتان جالب باشد که بدانید عرق شوید یکی ازبهترین عرقیات گیاهی پائین آورنده قند خون است

تاری دید

اغلب کسانی که دچار پیش دیابت می شوند، مشکلاتی در دید خود دارند. این مشکل که از شایع ترین علائم پیش دیابت در نظر گرفته می شود و اغلب کسانی که دچار این بیماری می شوند، دچار تغییرات چشمی نیز خواهند شد. این تغییر در میزان انسولین بدن می تواند تاثیر خیلی زیادی روی وضعیت دید انسان بگذارد.

گرسنگی شدید

در صورتی که نسبت به روزهای عادی، در بازه زمانی خیلی کوتاه تری گرسنه می شوید، احتمال بدهید که دچار پیش دیابت شده باشید. زیرا اغلب پزشکان اعتقاد دارند که گرسنگی شدید در بازه زمانی کوتاه، یکی از مهمترین نشانه های پیش دیابت به شمار می رود و اگر شما هم این نشانه را دارید، بهتر است هر چه سریع تر یک پزشک را ملاقات کنید.

تشخیص پیش دیابت چگونه است؟

در صورتی که پزشک متخصص علائم پیش دیابت را در شما مشاهده کند، آزمایش خون را باری شما تجویز خواهد کرد تا وضعیت تان مشخص شود. علائم آزمایشگاهی پیش دیابت از طریق 3 نوع آزمایش مختلف تعیین می شوند:

  1. آزمایش قند پیش دیابت: در این شرایط شخص باید به صورت ناشتا و در شرایطی که از آخرین وعده غذایی او 8 ساعت می گذرد، برای آزمایش خون اقدام کند. عدد قند پیش دیابت در این شرایط برابر با 100 تا 125 میلی گرم بر دسی لیتر است؛ این یعنی اگر قند خون شما کمتر از 100 باشد، مشکلی ندارید اما در صورت قند خون بین 100 تا 125، خطر پیش دیابت شما را تهدید می کند. در صورت قند خون بالاتر از 126، احتمالا به بیماری قند خون مبتلا هستید. برای اطلاع از عدد قند خون نرمال این مقاله از لنداسپا را مطالعه کنید.
  2. آزمایش A1C: آزمایش A1C نشان دهنده متوسط قند خون شما در 3 ماه گذشته است. این آزمایش میزان هموگلوبین موجود در خون که گلوکز به آن وصل می باشد را بررسی می کند. این آزمایش از این رو طراحی شده که ممکن است میزان قند خون شما در حالت ناشتا بالا باشد؛ اما به دیابت یا پیش دیابت مبتلا نباشید. از این رو، متوسط قند خون شما معیار مناسب تری است. عدد مناسب کمتر از 5.6 درصد است و در صورتی که این عدد برای شما بین 5.7 تا 6.4 باشد، شما به پیش دیابت مبتلا می باشید. اعداد بالاتر از 6.5 درصد نیز نشان دهنده دیابت می باشند.
  3. آزمایش تحمل گلوکز خوراکی یا OGTT: این آزمایش، میزان قند خون موجود در بدن شما را 2 ساعت قبل و بعد از خوردن یک نوشیدنی قند دار، می سنجد. در صورتی که قند بین 140 تا 199 داشته باشید، مبتلا به پیش دیابت هستید.

جدول زیر به خوبی نکات بالا را جمع بندی نموده است:

تست OGTTقند پیش دیابتآزمایش A1Cوضعیت
کمتر از 139کمتر از 100کمتر از 5.6 درصدنرمال
بین 140 تا 199بین 100 تا 125بین 5.7 تا 6.4 درصدپیش دیابت
200 یا بیشتر126 یا بیشتر6.5 درصد یا بیشتردیابت
اعداد موجود در ستون های OGTT و قند پیش دیابت بر حسب میلی گرم بر دسی لیتر می باشند.

دلایل ابتلا به پیش دیابت چیست؟

زمانی که درباره علائم و نشانه های پیش دیابت صحبت می کنیم، ممکن است خیلی از افراد بپرسند که اصلا چه دلیلی وجود دارد که به این بیماری مبتلا می شویم؟ مهم ترین دلایل ابتلا به پیش دیابت چیست؟ برای پاسخ، باید بگوییم که فاکتورهای متعددی می توانند موجب به وجود آمدن پیش دیابت در افراد شوند. برخی از مهم ترین فاکتورهای به وجود آمدن این بیماری، به شرح زیر هستند:

افزایش سن

زمان و افزایش سن، غیر قابل توقف هستند و به طور مداوم به سن شما افزوده می شود. یکی از مهم ترین بیماری هایی که با افزایش سن در معرض آن قرار می گیرید، بیماری پیش دیابت است. به همین دلیل هم پیش از این گفتیم که بر اساس اعلامیه انجمن دیابت آمریکا، افراد 45 ساله به بالا باید به طور مداوم میزان قند خون بدن خود را چک کنند.

افزایش سن

مقاله پیشنهادی:محدوده قند خون نرمال باید بین چه عددی باشد ؟

داشتن سابقه قند خون

بر اساس اطلاعات و تحقیقات انجام شده، متوجه شدیم که اغلب کسانی که سابقه قند خون داشتند، بیشتر در معرض پیش دیابت هستند. به همین دلیل هم اگر از قبل دچار قند خون بالا بوده اید، بهتر است به طور مداوم آزمایش بدهید و تحت نظر پزشک باشید تا مطمئن شوید که به پیش دیابت مبتلا نخواهید شد.

اضافه وزن

از دیگر دلایل به وجود آمدن پیش دیابت در اغلب افراد، اضافه وزن بیش از اندازه به خصوص در نواحی میانی بدن است. کسانی که فرد دچار اضافه وزن می شود، بدن او نسبت به انسولین مقاومت بیشتری دارد و این مسئله موجب می شود که انسولین تولید شده در بدن نتواند عملکرد کافی و مورد نیاز را داشته باشد.

در این شرایط، چربی نواحی مختلف بدن به خصوص پهلو و شکم، شرایط نرمال بدن را مختل می کند و این امر موجب می شود که شانس شما برای ابتلا به پیش دیابت خیلی بیشتر از قبل باشد. به همین دلیل هم سعی کنید تا حد امکان از اضافه وزن خود بکاهید تا هم سلامتی و هم تناسب اندام داشته باشید.

عدم تحرک

در بخش های قبل هم به اختصار گفتیم که زمانی که افراد به پیش دیابت مبتلا می شوند، علاقه ای به انجام فعالیت های ورزشی ندارند. در این شرایط، اگر می خواهید بدانید که مهمترین دلایل ابتلا به پیش دیابت چیست و چرا افراد به این بیماری مبتلا می شوند، باید بگوییم که نداشتن تحرک می تواند یکی از مهمترین دلایل به وجود آمدن این بیماری باشد. به طور کلی، ورزش موجب می شود که ارگان های مختلف بدن شما عملکرد خیلی بهتری داشته باشند و علاوه بر عدم ابتلا به پیش دیابت و بیماری های دیگر، تناسب اندام هم داشته باشید.

مصرف دخانیات

مصرف دخانیات

از دیگر دلایل ابتلا به پیش دیابت در بسیاری از افراد، مصرف دخانیات است. بر اساس تحقیقات، متوجه شدیم که کسانی که دخانیات مختلف مانند تنباکو یا مواد مخدر مصرف می کنند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به پیش دیابت هستند. علاوه بر مصرف دخانیات، نوشیدن بیش از حد الکل هم می تواند موجب به وجود آمدن این بیماری شود.

وراثت

در نهایت، آخرین دلیلی که ما در این مقاله به عنوان محرک به وجود آمدن پیش دیابت به شما معرفی می کنیم، وراثت و سابقه خانوادگی است. خوب است بدانید که اگر یکی از افرادی که شما با اون نسبت خونی دارید دچار بیماری دیابت نوع 2 شده باشد، احتمال این که شما هم دچار پیش دیابت و سپس دیابت شوید هم بیشتر خواهد شد.

آیا پیش دیابت درمان قطعی دارد؟

در یک کلمه، بله! شما می توانید با تغییرات در سبک زندگی و تغذیه خود، از تبدیل پیش دیابت به دیابت نوع 2 جلوگیری کنید.

البته باید پیش دیابت را به شدت جدی بگیرید. نباید بگذارید کلمه “پیش” شما را گول بزند! پیش دیابتی ها در معرض ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و سکته قرار دارند. همچنین شما می توانید سالها بدون داشتن علائم خاصی پیش دیابت داشته باشید.

اما پیش دیابت قطعا قابل درمان است و شما می توانید با کاهش 5 تا 7 درصد وزن بدن و فعالیت بدنی منظم (حداقل 150 دقیقه در هفته)، مدیریت استرس و تغذیه سالم، پیش دیابت را درمان کنید.

درمان پیش دیابت

درمان پیش دیابت با استفاده از روش های مختلفی امکان پذیر است که در این بخش، برخی از مهم ترین آنها را به صورت مختصر نام می بریم.

  • درمان با استفاده از دارو: زمانی که شما به پزشک مراجعه می کنید، برای شما داروهای خاصی تجویز می کند که با مصرف آنها می توانید تا حد خیلی زیادی پیش دیابت را در خود کنترل کنید.
  • درمان با استفاده از گیاهان دارویی: در صورتی که نخواهید به پزشک مراجعه کنید و داروهای شیمیایی مصرف کنید، استفاده از گیاهان دارویی می تواند کمک خیلی زیادی به شما کند. با استفاده از گیاهان دارویی مختلف مانند بابونه بامیه، مریم گلی، دارچین، بلوبری و سایر موارد این چنینی، از روند پیشرفت دیابت جلوگیری نمایید.
  • تغییر سبک زندگی: در صورتی که شما سبک زندگی مناسبی داشته باشید، تا حد خیلی زیادی می توانید به درمان پیش دیابت کمک کنید. به عنوان مثال، سعی کنید به طور مداوم ورزش کنید و رژیم غذایی سالمی داشته باشید.
درمان پیش دیابت

تغذیه در افراد پیش دیابتی بسیار اهمیت دارد.بدین منظور مقاله پیش دیابتی ها چه بخورند را از دست ندهید

تمام مواردی که پیش از این گفتیم، می تواند کمک خیلی زیادی به درمان پیش دیابت در شما کنند. به همین دلیل هم سعی کنید قبل از مراجعه به پزشک و یا حتی مصرف داروهای گیاهی، اول از همه تغییری در سبک زندگی خود ایجاد کنید و با ورزش کردن و مصرف مواد غذایی سالم، علائم این بیماری را از بین ببرید و در صورت درمان نشدن، به پزشک مراجعه کنید.

درمان پیش دیابت در طب سنتی

گیاهان دارویی مختلفی هستند که اثرات مثبتی، حتی در دوران دیابت بر بیمار دارند. از این رو مصرف آن ها در دوران پیش دیابت می تواند در تبدیل نشدن پیش دیابت به دیابت نوع 2 موثر باشد. مهم ترین گیاهان مفید برای مصرف در دوره پیش دیابت عبارت اند از:

  • دارچین
  • گشنیز
  • زنجبیل
  • خارمریم
  • تخم شنبلیله
  • گزنه
  • سماق
  • سیر
  • زیره سبز

برای درمان پیش دیابت پیش چه دکتری باید رفت؟

متخصصی که در زمان ابتلا به پیش دیابت یا دیابت باید به او مراجعه کنید، دکتر متخصص غدد و متابولیسم است. در هنگام پیچیده نودن اوضاع می توانید به پزشک عمومی نیز مراجعه نمایید؛ اما در صورتی که شرایط سخت شود، بایستی به پزشک متخصص غدد مراجعه کنید. از اینجا می توانید بهترین دکتر دیابت در تهران را بشناسید یا بهترین دکتر غدد تهران را از میان یک فهرست 10 نفره انتخاب کنید.

پیش دیابت در کودکان

در صورت افزایش قند کودکان و بالاتر بودن آن نسبت به حد نرمال، کودکان به پیش دیابت مبتلا می شوند. پیش دیابت را باید در کودکان بسیار جدی گرفت و در صورت ابتلای آن به دیابت نوع 2، عوارض جدی و بلند مدتی برای کودک مبتلا به همراه خواهد داشت.

پیش دیابت در نوجوانان

در دنیا 20 درصد نوجوانان به پیش دیابت مبتلا هستند که در میان بزرگسالان این عدد به 25 درصد می رسد. سبک زندگی و تغذیه امروزی باعث مصرف مواد غذایی مضر به میزان بسیار بیشتری نسبت به گذشته می شود و همین موضوع درصد مبتلایان را به شدت افزایش داده است.

پیش دیابت و روزه داری

ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که درباره خود روزه داری در ماه رمضان شواهدی در دسترس نیست و باید از پزشک خود مشورت بگیرید. اما انواع مختلفی از رژیم های فستینگ و روزه داری وجود دارند که تاصیر مثبت آن ها در درمان پیش دیابت به اثبات رسیده است؛ مانند رژیم روزه داری متناوب یا Intermitting Fasting. اما رژیم روزه داری متناوب چیست؟

روزه داری متناوب یا Intermitting Fasting چیست؟

رژیم روزه داری متناوب رژیمی است که در آن، شخص روزه دار در مدت زمان خاصی از روز یا هفته می تواند غذا بخورد و بقیه اوقات را باید ناشتا باقی بماند. شناخته شده ترین نوع رژیم فستینگ متناوب، رژیم 16 8 است که در آن شما می توانید 8 ساعت پشت سر هم غذا بخورید و در 16 ساعت باقی مانده هیچ چیزی نباید بخورید.

رژیم فستینگ بدین صورت عمل کرده که بدن پس از ساعت ها بدون غذا ماندن، تمامی ذخایر قند خود را به اتمام رسانده و سپس شروع به سوزاندن چربی می کند.

برنامه های مختلفی برای رژیم فستینگ متناوب وجود دارد؛ مانند رژیم 16 8 و رژیمی که در آن می توانید 5 روز در هفته به طور معمول غذا بخورید و 2 روز پشت سر هم را فقط 500 تا 600 کالری مصرف کنید.

رژیم فستینگ چگونه به درمان پیش دیابت کمک می کند؟

رژیم فستینگ باعث کاهش سطح انسولین و کاهش چربی شما شده و به کنترل وزنتان کمک می کند. از آنجایی که شواهد محکمی بر تاثیر کنترل وزن در رشد نکردن پیش دیابت و تبدیل نشدن آن به دیابت نوع 2 وجود دارد، پس می توان گفت که این رژیم گزینه مناسبی برای مبتلایان به پیش دیابت محسوب می شود.

سخن نهایی

در این مقاله از لنداسپا، برای شما عزیزان توضیح دادیم که پیش دیابت چیست و چه علائمی دارد. اگر شما هم احساس کردید که هر یک از نشانه های پیش دیابت را دارید، بهتر است هر چه سریع تر به فکر درمان آن باشید. برای درمان این بیماری هم می توانید قبل از استفاده از داروهای شیمیایی گران قیمت، از داروهای گیاهی استفاده کنید. شما حتی می توانید با پیروی از یک رژیم غذایی درست و ورزش منظم، تا حد خیلی زیادی از پیشرفت این بیماری جلوگیری نمایید.

4.6/5 - (112 امتیاز)

میلاد اعتمادی فر

همیشه دوست داشتم یه سایت تو زمینه سلامتی و ماساژ داشته باشم که مرجعی بشه برای ماساژورها و کسایی که دوست دارن ماساژ یاد بگیرند. که لند اسپا متولد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا