بلوغ چیست و چه نشانههایی دارد؟ انواع بلوغ کدام است؟
یکی از سوالاتی که هر کسی حداقل یکبار از خود پرسیده است این میباشد که بلوغ چیست؟ همه افراد در طول عمر خود دوران بلوغ را تجربه میکنند. اما چند درصد از افراد به طور کامل میدانند که علائم، نشانهها و حمایتهای درست دوران بلوغ چیست ؟ آیا همه افراد میدانند که دوران بلوغ به چه اندازه در شکلگیری شخصیت افراد تأثیرگذار است؟ دوران بلوغ دختران و پسران صرفاً گذر از یک مرحله تغییرات در جسم و فیزیک آنها نیست. تمامی افراد ممکن است با احساسات متناقضی دست و پنجه نرم کنند و نیاز است که در این مسیر حامی و همراه داشته باشند.
در این مقاله سعی داریم به طور کامل توضیح دهیم که علائم و تأثیرات بلوغ چیست و چگونه میتوانید از فرزند خود در این دوران حمایت کنید.
بلوغ چیست؟
از لحاظ فیزیکی، جسمی و جنسی، در رشد و نمو هر فرد، مرحلهای میان کودکی و بزرگسالی وجود دارد که به این دوره بلوغ میگویند. در این مرحله، بزرگترین اتفاق، ترشح هورمونهای جنسی تستوسترون و استروژن در بدن افراد و تکامل و فعال شدن اندامهای جنسی است. دوران بلوغ پسران و دوران بلوغ دختران در سنین متفاوتی آغاز میشود و همچنین ویژگیهای متفاوتی نیز دارد. این نکته را هم در نظر داشته باشید که با توجه به شرایط محیطی و جسمانی هر فرد، ممکن است دوران بلوغ دیرتر یا زودتر سر برسد.
آیا میدانید ورزش برای بزرگ شدن سينه چه تاثیری دارد؟ برای درک این موضوع، این بلاگ را از دست ندهید
آشنایی با انواع بلوغ
انواع متفاوتی از بلوغ تعریف شده است؛ مانند بلوغ اجتماعی، بلوغ هیجانی و ذهنی که ممکن است برای برخی از افراد هرگز اتفاق نیفتند. در اینجا منظور از انواع بلوغ ، بلوغ زودرس و بلوغ دیررس است که به شرایط فیزیکی، ژنتیک و شرایط محیطی افراد برمیگردد.
منظور از بلوغ زودرس این است که افراد، دختر یا پسر، زودتر از بازه زمانی که به طور طبیعی برای بلوغ در نظر گرفته شده است، نشانه های بلوغ را احساس کنند و همچنین بلوغ دیررس به معنی احساس این تغییرات بسیار دیرتر از مدتی است که شروع بازه بلوغ معمولاً در آن نقطه اتفاق میافتد. آشنایی با علائم و دلایل بلوغ زودرس و بلوغ دیررس میتواند به شما کمک کند تا در هنگام مواجه با چنین مشکلاتی بتوانید سریعتر تشخیص بدهید و به پزشک متخصص مراجعه کنید تا بتواند به شما در حل این مشکل کمک کند.
نشانه های بلوغ چیست؟
دوران بلوغ انسان صرفاً به تغییرات فیزیکی و جنسی محدود نمیشود، بلکه به دلیل ترشح هورمونها ممکن است برخی افراد تغییرات خلق و خو، احساسی و ذهنی شدید یا خفیفی را تجربه کنند. دانستن اینکه نشانه های بلوغ چیست میتواند به افراد کمک کند تا در هنگام رسیدن به دوران بلوغ، آگاهیهای لازم را برای کنار آمدن با شرایط جسمی و روحی شدید کسب کرده باشند.
بسیاری دختران و پسران جوان به دنبال راه های افزایش قد و یا به اصطلاح «قد بلند شدن» هستند. برای آشنایی با روش هایی که برای این کار وجود دارد، این بلاگ را از دست ندهید
نشانه های جسمی و جنسی بلوغ
همانطور که توضیح دادیم، دوران بلوغ برای دخترها و پسرها شرایط متفاوتی را رقم میزند؛ بنابراین لازم است بدانید که نشانه های بلوغ مربوط به هر کدام چیست و از چه زمانی این علائم بروز میکنند.
از نشانه های جسمی بلوغ در دختران میتوان به رشد موهای زائد در ناحیه پا، زیربغل و نواحی اطراف واژن، شروع سیکل قاعدگی، ترشحات سفیدرنگ از واژن که نشانهای از تخمک گذاری است، رشد سینهها، افزایش قد، افزایش اندازه باسن، ظاهر شدن جوش صورت و همچنین بوی بدن اشاره کرد.
از نشانه های بلوغ پسران میتوان به بزرگ شدن، تغییر رنگ و نازک شدن کیسه بیضهها، رشد موهای زائد در انتها اندام تناسلی، ضخیم شدن موهای زائد، رشد مو در زیربغل و ضخیم شدن آن و افزایش تعرق اشاره کرد. همچنین، تورم اندکی در پستانها مشاهده خواهد شد، رفتهرفته صدا کلفت و بمتر خواهد شد، ممکن است با بروز جوش و آکنه بر روی صورت و سایر نقاط بدن مواجه شوند، افزایش قد و رشد ماهیچهها را نیز به همراه خواهد داشت.
حال که با نشانه های جسمی و جنسی بلوغ دختران و پسران آشنا شدید لازم است کمی در رابطه با اینکه نشانه های روحی، ذهنی و احساسی بلوغ چیست اطلاعات کسب کنید.
پریود چیست؟ در این مقاله، همه چیز را راجع به پریود بخوانید
نشانههای هیجانی بلوغ
از نشانه های هیجانی بلوغ در دختران و پسران این است که نوع و مدل واکنش دختران و پسران در دوران بلوغ ممکن است بسیار متفاوت از قبل از این دوران باشد. به طور مثال ممکن است قبل از دوران بلوغ، این افراد راجع به موضوعی هیچ واکنشی نشان نداده باشند؛ اما اگر همین موضوع در دوران بلوغ اتفاق بیفتد، واکنشهای پرخاشگرانه و تنشی شدیدی را بروز دهند بهگونهای که هم خود این افراد و هم خانواده از چنین واکنشی غافلگیر شوند و حتی ممکن است در مواقعی، فضای خانه سرشار از استرس و تنش گردد. چنین تغییرات در خلق و خو نیز ممکن است در عواطف و هیجانات جنسی تأثیرگذار باشد.
هیجان احساسی بلوغ چیست و چه علائمی دارد؟ دوران بلوغ، همانطور که اشاره کردیم بر روی عواطف و احساسات دختران و پسران تأثیرات بسیاری خواهد گذاشت. ازآنجا که سطح ترشح هورمونها نسبت به قبل تغییر خواهد کرد، پیامدهای احساسی نیز به همراه خواهد داشت. واکنشهای احساسی و بهاصطلاح هیجانات احساسی به این گونه خواهد بود که تغییرات خلق و خو، جهشهای سریع خواهد داشت. به طور مثال ممکن است نوجوان ساعاتی خوشحال و پرانرژی باشد و ناگهان غمگین شود. همچنین واکنش احساسی این افراد نسبت به مسائل ساده کاملاً اغراقآمیز و بیش از اندازه میشود. توصیه ما به والدین این است که سعی کنید در این دوران بیشتر به فرزندان خود توجه کنید و در مقابل خشم و اندوه آنان، واکنش شدیدی بروز ندهید. بگذارید تا عواطف و احساسات خود را برای شما بازگو کنند و احساس کنند که مورد حمایت عاطفی خانواده قرار گرفتهاند.
سیکل قاعدگی چیست و چگونه میتوانی محاسبه چرخه قاعدگی و بارداری را انجام داد؟ برای درک این موضوع، این بلاگ را مطالعه نمایید
سن بلوغ چند سال است؟
منظور از سن بلوغ، بازه سنی شروع و پایان دوران بلوغ است. اگر بدانید که بازه سن بلوغ چیست به راحتی میتوانید تشخیص دهید که آیا بلوغ زودرس است یا دیررس. به طور کلی شروع سن بلوغ از 9 سالگی تا 14 سالگی چه برای دختران و چه برای پسران در نظر گرفته شده است. اگر علائم بلوغ قبل از سن 9 سالگی و پس از سن 14 سالگی بروز داده شود، بهتر است در رابطه با احتمال وجود بیماریهای زمینهای با پزشکی متخصص در ارتباط باشید.
از آنجایی که شرایط محیطی و جسمانی افراد با یکدیگر متفاوت است به طور میانگین این بازه زمانی در نظر گرفته شده است و آغاز بلوغ در هر سنی از 9 تا 14 سالگی که باشد طبیعی است.
همچنین مدت زمان دوران بلوغ نیز از فرد به فرد متفاوت خواهد بود و به طور کلی ممکن است دوران بلوغ از 18 ماه تا حدود 5 سال طول بکشد.
حمایت از فرزندان در دوران بلوغ
تا به اینجا مقاله متوجه شدید که علائم و نشانه های بلوغ چیست و چگونه شرایط جسمی و روحی دختران و پسران را تحت تأثیر قرار خواهد داد. تمامی این اطلاعات در اختیار شما قرار گرفته است تا بدانید که بهترین روش برای حمایت از فرزندانتان در دوران بلوغ چیست.
- اولین قدم این است که پیش از شروع دوران بلوغ فرزندتان، در رابطه با ویژگیها و شرایط این دوران، و تغییراتی که ممکن است در جسم و احساساتشان تجربه کنند را با آنها در میان بگذارید.
- سعی داشته باشید با روی باز به تمامی سؤالات فرزندانتان پاسخ دهید. اگر فرزندان شما احساس کنند که میتوانند بدون نگرانی از واکنش شما تمامی مسائل این دوران را با شما در میان بگذارند، بسیار راحتتر و با حمایت بهتری میتوانند مشکلات دوران بلوغ را پشت سر گذاشته و روحیه بهتری داشته باشند.
- یکی از مشکلات نوجوانان در دوران بلوغ، تغییرات ظاهری آنها است. رشد موهای زائد و بروز جوش و آکنه ممکن است موجب کاهش اعتماد به نفس دختران و پسران شود. شما باید به آنها توضیح دهید که تمامی افراد در طول عمر خود این تغییرات را تجربه خواهند کرد؛ بنابراین این ویژگیهای ظاهری چیزی نیست که بخواهند به خاطرش احساس شرمندگی، زشت بودن یا عدم اعتماد به نفس داشته باشند.
کمبود اعتماد به نفس میتواند زندگی شخصی شما را نابود کند به همین دلیل توصیه میکنیم بلاگ چگونه اعتماد به نفس خود را بالا ببریم را مطالعه کنید.
- اگر احساس میکنید که به طور جامع و کامل نمیدانید که ویژگی دوران بلوغ چیست و ممکن است نتوانید به تمامی سؤالات فرزند خود پاسخ دهید و او را به خوبی راهنمایی کنید، بهتر است با مشاورین در این زمینه مشورت کنید و آگاهی خود را نسبت به این موضوع افزایش دهید.
- توجه داشته باشید که دوران بلوغ مسیری است که قرار گرفتن در دوران بزرگسالی را برای کودکان هموار میکند. در واقع دیگر فرزند شما کودک نیست و بزرگ شده است و بهتر است با رفتارهای خود نشان دهید که این موضوع را درک میکنید و به او به چشم یک کودک ناتوان نگاه نمیکنید.
- دوران بلوغ فرزند خود را جدی بگیرید، او را درک کنید و از دیدگاه او به مسائل نگاه کنید، برای او ارزش و احترام قائل شوید، به حریم خصوصیاش احترام بگذارید و با روی خوش مسائل و حد و مرزها را برای او تعیین کنید.
- بسیاری از افراد به دلیل رفتارهای نادرست و تحقیرهای اعضای خانوادگی، افسردگی شدیدی را در دوران بلوغ تجربه میکنند که ممکن است در شکلگیری شخصیت آنها در دوران بزرگسالی، نحوه ارتباطشان با سایر افراد و نحوه حضور در جوامع تأثیر منفی بگذارد.
اگر در دوران بلوغ خود به سر میبرید توصیه میکنیم بلاگ بلوغ دختران را مطالعه کنید.
سخن پایانی
در این مقاله از مجموعه مقالات آموزشی لنداسپا، توضیح دادیم که ویژگیهای دوران بلوغ چیست و چگونه میتوانید در این دوران حامی فرزندان خود باشید. توجه داشته باشید با اینکه دوران بلوغ برای هر فرد اتفاق میافتد و امری طبیعی است، اما بیتوجهی و عدم حمایت خانواده را توجیه نمیکند. این دوران یکی از سرنوشتسازترین و تأثیرگذارترین دوران زندگی فرزندان شما است. در این دوران است که شخصیت مستقل و کارآمد یا افسرده و گوشهگیر فرزندتان شکل میگیرد. سعی داشته باشید با کسب اطلاعات کافی در این زمینه، یاریکننده و حامی فرزند خود باشید.
خوشحال میشویم نظرات و تجربیات خود را با ما و سایر خوانندگان این مقاله به اشتراک بگذارید.