سلامتسلامت جنسیسلامت روان

بلوغ دخترانه چیست، چه نشانه‌ای دارد و در چند سالگی رخ می‌دهد؟

بلوغ دختران شامل چه نشانه‌هایی است؟ بلوغ رویدادی است که در زندگی همه انسان‌ها رخ می‌دهد و با ایجاد یک سری تغییرات فیزیکی و احساسی همراه خواهد بود. چگونگی بلوغ در دختران و پسران با یکدیگر متفاوت بوده و به شرایط زندگی آن‌ها بستگی دارد. اما باید این نکته را در نظر داشت که بلوغ دوره بسیار حساسی می‌باشد و لازم است تا خانواده‌ها با داشتن اطلاعات کافی درباره بلوغ دختران وضعیت روحی و جسمی فرزندانشان را درک کرده و به آن‌ها برای گذراندن این دوران کمک کنند.

به دلیل اهمیت بالای موضوع بلوغ، ما قصد داریم در این مقاله قصد داریم درباره بلوغ دخترانه صحبت کنیم. پس اگر دختری دارید که در آستانه بلوغ می‌باشد، حتما تا انتها این مقاله با ما همراه باشید تا درباره بلوغ دختران و نشانه‌های بلوغ دختر اطلاعات مفید را کسب نمایید. 

بلوغ دخترانه چیست؟

اولین سوالی که در این زمینه وجود دارد این است که بلوغ چیست ؟ بلوغ به دورانی گفته می‌شود که رشد بدن با سرعت بیشتری اتفاق می‌افتد و با بروز علائمی مختلف همراه است. دوران بلوغ دختران باعث می‌شود که تفاوت‌های جنسی آن‌ها با پسران بیشتر از پیش مشخص شود. دروان بلوغ با حساسیت‌های زیادی رو به رو می‌باشد و در زندگی آینده انسان تاثیر گذار خواهد بود. از رو لازم است تمامی افراد به خصوص والدین درباره این برهه از زندگی دختران اطلاعات کافی داشته باشند تا بتوانند در برابر اتفاقات مختلف چاره جویی کنند و فرزند خود را درباره اتفاقات این دوران راهنمایی کنند.

بلوغ دخترانه

سن بلوغ دخترانه چند سال است؟

همانطور که اشاره شد، عوامل مختلفی بر فرا رسیدن بلوغ دختران موثر است. برای مثال وضعیت تغذیه افراد، محل زندگی آن‌ها، ژنتیک، شرایط آب و هوایی و … بر روی زمان بلوغ تاثیر زیادی دارد. اما می‌توان گفت که به طور کلی دختران در سنین 9 تا 13 سال به بلوغ می‌رسند و هورمون‌های مغزی و غدد جنسی در آن‌ها فعال می‌شود. البته باید به این نکته اشاره کرد بنابر شرایطی ژنتیکی و یا محیطی ممکن است دختران دچار بلوغ زودرس و یا دیر رس شوند. اگر دختری پیش از 9 سالگی وارد چرخه بلوغ شود، دچار بلوغ زودرس شده و اگر پس از 13 سالگی این دوران را تجربه کند بلوغ دیر رس را تجربه کرده است.

سن بلوغ دخترانه چند سال است

در کشورمان ایران، به طور متوسط دختران در سن 11 سالگی به بلوغ می‌رسند و نشانه‌های بلوغ جنسی در آن‌ها نمایان خواهد شد.

 آیا می‌دانید ورزش برای بزرگ شدن سينه چه تاثیری دارد؟ برای اطلاع از این موضوع، این بلاگ را از دست ندهید

نشانه بلوغ دختران

اولین و مهم‌ترین علائمی که در بلوغ دختران رخ می‌دهد، تغییرات ظاهری یا فیزیکی می‌باشد.

علائم بلوغ دختران عبارتند از:

1. رشد سینه‌ها از نشانه بلوغ دختران

یکی از تفاوت‌هایی که بین جنس زن و مرد وجود دارد، رشد سینه خانم‌ها می‌باشد. به عبارتی دقیق‌تر دخترها در سنین خورد سالی مانند پسر‌ها سینه‌های برجسته‌ای ندارند و پس از آن‌ که به سن بلوغ می‌رسند در اثر افزایش ترشح هورمون‌های زنانه(استروژن و پروژسترون) سینه آن‌ها رشد خواهد کرد. در واقع رشد سینه‌ها اولین نشانه بلوغ در دختران است.

2. رویش موی زائد از علایم بلوغ دختران

رویش موی زائد از دیگر علائم ورود دختران به دوران بلوغ می‌باشد. با افزایش هورمون‌ها زنانه، رشد موهای زائد(موهای زخیم و تیره) بر روی نواحی مختلف بدن آغاز خواهد شد. رویش مو بر روی اندام جنسی زنانه(واژن و پستان‌ها) زیر بغل و خط شکم از نشانه‌های بلوغ دختران است. حتی برخی از افراد به دلیل اختلات هورمونی ممکن این در نواحی چانه و گردن با رشد موهای زائد مواجه شوند. هورمون تستوسترون که توسط تخمدان‌ها ترشح می‌شود، عامل اصلی رویش موهای زائد می‌باشد.

بسیاری دختران و پسران جوان به دنبال راه های افزایش قد و یا به اصطلاح «قد بلند شدن» هستند. برای آشنایی با این مقوله، این بلاگ را از دست ندهید

3. عادت ماهیانه از نشانه های بلوغ دختران

شروع دوره پریود یا همان عادت ماهیانه از دیگر علائم بلوغ در دختر است. به طور کلی پریود شدن دختران آخرین نشانه بلوغ در آن‌ها به شمار می‌رود. همچنین باید گفت که به طور میانگین دختر‌ها در سن 12 سالگی برای اولین بار عادت ماهیانه را تجربه می‌کنند.

در صورتی که قصد داشتید به طور کلی متوجه شوید که پریود چیست و به چه دلایلی اتفاق می‌افتد، این بلاگ را از دست ندهید

عوامل تاثیر گذار در بلوغ زودرس

بلوغ دورانی می‌باشد که باید در موقع مناسب خودش انجام گیرد و در صورتی که دختری پیش از 9 سالگی به بلوغ برسد لازم است تا تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرد. عوامل مختلفی در بلوغ زودرس دختران تاثیر گذار است. لازم تا پدران و مادران به این عوامل آگاهی داشته باشند و از بلوغ زوردس در دختران خود جلوگیری کنند.

برخی از عوامل تاثیرگذار در بلوغ زودرس دختران عبارتند از:

  • زندگی در مناطق گرم سیر و نزدیک خط استوا
  • مصرف مواد غذایی با طبع گرم
  • آگاهی پیدا کردن دختر‌ها نسبت به مسائل جنسی
  • اضافه وزن
  • اختلالات هورمونی
  • ژنتیک افراد

بنابراین والدین با کنترل وزن فرزندان خود و توجه به طبع خوراکی‌های مصرفی می‌توانند تا حد زیادی از بروز بلوغ زودرس جلوگیری کنند. والدین که به دلیل ژنتیک سابقه بلوغ زودرس دارند، لازم است تا پیش از بروز این اتفاق فرزند خود را تحت نظر پزشک قرار دهند. از آنجایی که آگاهی پیدا کردن درباره مسائل جنسی در بلوغ دختران موثر است، لازم است تا والدین ورود فرزندشان به فضای مجازی را کنترل کنند.

بلوغ دخترانه چیست

لازم به ذکر است که علاوه بر بلوغ زودرس، بلوغ دیررس هم یک اختلال محسوب می‌شود و در مواجه با این مشکل باید به پزشک مراجعه کرد. بنابراین توصیه می‌شود زمانی فرزند دختر شما 11  ساله شد اما هیچ نشانه‌ای از بلوغ در او مشاهده نشد، لازم است تا تحت نظر پزشک قرار بگیرد.

تغییرات روحی و روانی دختران در دوران بلوغ

دوران بلوغ به دلیل نوسانات هورمونی، با تغییرات روحی و خلقی زیادی همراه است. در واقع باید گفت که هر دختری در آستانه بلوغ، رفتار‌ها و هیجانات خاصی دارد که باید کنترل شود. از این رو نحوه برخورد والدین با دخترانشان در این دوران اهمیت بسیار بیشتری دارد. در این دوران ممکن است شاهد رفتار‌های پرخاشگرانه از سوی دخترهای خود باشید. در چنین مواقعی نباید با آن‌ها برخورد شدیدی داشته باشید و یا با آن‌‌ها دعوا کنید. والدین باید این گونه رفتار‌ها را درک کرده و با صحبت‌های آرامش بخش تلاش کنند تا از عصبانیت دختران خود کم کنند.

تغییرات روحی و روانی دختران در دوران بلوغ

در این دوران دختران سعی می‌کنند توجه افراد مختلف به خصوص جنس را به خود جلب کنند و در صورتی که در این کار موفق نباشند، ممکن است گوشه گیر و منزوی شوند. از آنجایی که تغییرات روحی و روانی دختران در آینده آن‌ها و شکل گیری شخصیتشان تاثیر زیادی دارد، به والدین توصیه می‌شود که در صورت امکان فرزندانشان را تحت نظر مشاور و روانشانس قرار دهند.

سیکل قاعدگی چیست و چگونه می‌توانی محاسبه چرخه قاعدگی و بارداری را انجام داد؟ با این بلاگ همراه باشید

نحوه برخورد والدین با دختران در دوران بلوغ

در این بخش از مقاله قصد داریم تا برخی از مهم‌ترین توصیه‌های روانشناسان درباره نحوه برخورد والدین با دختران در دوران بلوغ را در اختیار  شما عزیزان قرار دهیم.

در این دوران دختر‌ها به دلیل تغییراتی که در بدنشان رخ می‌دهد امکان دارد که رفتار‌های ناشایست و یا غیر منطقی انجام دهند. اشتباهات فراوان، پر خاشگری، نشان دادن واکنش‌های بد در برابر مسائل کوچک، زود رنج شدن و گوشه گیری از جمله رفتار‌هایی می‌باشد که در این دوران از دختران دیده می‌شود. همچنین در موارد زیادی دیده می‌شود که دختران در این سن بلوغ از پدر خود فاصله گرفته و با او ناسازگار خواهند شد. برای همین طرز برخورد والدین در مقابل رفتار‌هایی که دختران از خود نشان می‌دهند اهمیت دارد. البته که لازم تا والدین و فرزند چند جلسه مشاره با یک روانشناس داشته باشند. تا پدر و مادر بتوانند درک بهتری از رفتار و خلق و خوی دخترشان کسب کنند. 

برخورد والدین با دختران در دوران بلوغ

یکی از نکات مهمی که پدر‌ها و مادر‌ها باید به آن توجه کنند این است که آن‌ها نباید از الفاظ چون چته، باز چی شده و امثال آن‌ها(به خصوص با لحنی جدی همراه با خشم) استفاده کنند. به کار بردن این کلمات باعث می‌شود تا خشم دختر بیشتر شده و لج بازی او بیشتر از پیش شود.

رژیم غذایی مناسب دوران بلوغ در دختران

داشتن رژیم سالم و مناسب در دوره بلوغ دختران اهمیت بسیار زیادی دارد. در واقع بلوغ نقطه اوج رشد انسان‌ها می‌باشد و به همین دلیل لازم تا مواد مورد نیاز جهت رشد بدن به مقدار کافی تامین شود. بنابراین توصیه می‌شود که والدین در دوره بلوغ دختر خود به تغذیه او توجه ویژه داشته باشند و در این باره حتما با پزشک متخصص تغذیه مشورت کنند. در این بخش برخی از مهم‌ترین مواد غذایی که دختر‌ها باید در دوره بلوغ خود مصرف را در اختیارتان قرار داده‌ایم.

نشانه بلوغ دختران

اعتیاد به خودارضایی باعث می‌شود تا بدن طی مدت سه تا چهار ماه تقریباً 45 درصد انرژی خود را از دست بدهد

مواد غذایی مورد نیاز دختران در دوران بلوغ

  • سبزیجات بخار پز
  • لبنیات
  • مرغ و ماهی
  • اسفناج
  • گوشت قرمز
  • آب پرتقال
  • مکمل آهن
  • آجیل مغز
  • تخم مرغ

به عبارتی دیگر رژیم غذایی دروان بلوغ دختران باید به گونه‌ای باشد که کلسیم، پروتئین، زینک و تمامی ویتامین‌ها مورد نیاز بدن تامین شود.

سخن پایانی

در این مقاله از مجموعه مقالات اموزشی لنداسپا، نکاتی مفیدی را در رابطه با بلوغ دخترانه در اختیار شما عزیزان قرار دادیم. بلوغ دوره بسیار حساسی برای تمامی دختران می‌باشد. آن‌ها در این دوران به رشد جسمی، جنسی و عقلی می‌رسند و برای تبدیل شدن به یک انسان کامل آماده می‌شوند. به این ترتیب این دوران با حساسیت‌های خاصی همراه است و باید در نحوه برخورد با دختران دقت کرد و به تغذیه آن‌ها اهمبت داد. به همین دلیل به پدران و مادران عزیز توصیه می‌شود که وقتی دختران وارد سن بلوغ شد، درباره طی کردن این دوران با مشاور و متخصص تغذیه مشورت کنند.

خوشحال می‌شویم نظرات و تجربیات خود را با ما و سایر خوانندگان این مقاله به اشتراک بگذارید.

4.5/5 - (12 امتیاز)

عارفه نجمی

اگر در زندگی شخصیت به مشکلی برخورد کردی، میتونم کمکت کنم و پاسخگوی سوالاتت باشم. نگران نباش!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا