ریزش مو چالش بزرگی است که بسیاری از زنان و مردان در دورههای مختلفی از زندگی با آن مواجه میشوند. از آنجایی که زیبایی مو نقش پررنگی در ظاهری زیبا و اعتماد به نفس فردی ایفا میکند، نادیده گرفتن آسیبهای مو ساده نیست. اگر تجربه ریزش مو را داشتهباشید، احتمالا میدانید که درمان آن گاهی اوقات کار بسیار سختی است. داروهای مختلف، لوسیون و سرمهای مراقبتی، ماسک و شامپو و بسیاری از روشهای دیگر که توسط متخصصان زیبایی انجام میشوند و اثربخشیهای متفاوتی هم دارند. امروزه به لطف پیشرفت علم و دستاوردهای علمی، روشهای بسیار خوبی برای درمان ریزش مو معرفی شده که میتوانند با کمترین عوارض به خوبی این عارضه را درمان کنند. یکی از این روشها پی آر پی موی سر بوده که به عنوان روشی غیرتهاجمی و ایمن برای درمان آسیبهای مو شناخته میشود. اما پی آر پی مو چیست؟ برای شناخت کامل از چگونگی انجام این روش، مزایا و معایب آن با لنداسپا همراه شوید.
پی آر پی مو چیست؟
PRP (Platelet Rich Plasma) یا پی آر پی یک روش تزریقی بوده که پلاکت و پلاسما نقش مهمی در اثربخشی آن ایفا میکنند. از این رو برای آشنایی بهتر با این روش باید با نقش پلاکتها در ترمیم و ساخت بافت بدن آشنا شویم. پلاکت به همراه گلبولهای قرمز و سفید بخش مهمی از محتویات خون را تشکیل میدهند. زمانی که فردی دچار بریدگی یا زخم میشود، پلاکت از اولین عناصری در بدن بوده که برای توقف خونریزی و شروع ترمیم بافت آسیبدیده وارد عمل میشود. به همین دلیل محققان بر این باورند که اگر بتوان به صورت اختصاصی پلاکتهای غلیظ را از ترکیبات خون استخراج کرده و مستقیما به نواحی آسیبدیده تزریق کنیم، فرآیند بهبود آسیبها با سرعت بیشتری انجام میشود. در طی فرآیند تزریق پی آر پی موی سر، پزشک خون حاوی پلاکت غلیظ را به پوست سر تزریق میکند. برخی از انواع ریزش مو ناشی از آسیب به فولیکولهای مو است بنابراین با تزریق PRP میتوان مانع از ریزش مو و در عین حال بهبود رشد مو شد. چراکه پی آر پی حاوی مقدار قابل توجهی از فاکتورهای رشد و پروتئین است که ترمیم بافت را سرعت میبخشد.
پیشنهاد می کنیم روش های درمان ریزش مو را از دست ندهید.
مزایای پی آر پی مو چیست؟
در میان روشهای مختلف درمان ریزش مو، پی آر پی موی سر را میتوان به عنوان یکی از ایمنترین درمانها معرفی کرد. در ادامه ۸ نمونه از مزایای این درمان را بررسی میکنیم:
۱.روش غیرجراحی
پی آر پی موی سر یکی از روشهای غیرتهاجمی و آسان برای درمان ریزش مو است. برخلاف روش جراحی که نیاز به مراقبتهای ویژه، دوره نقاهت طولانی و زمان زیادی برای انجام درمان داشته، برای انجام پی آر پی پزشک تنها از مقدار کمی خون بدن بیمار استفاده میکند. این کار که در مدت زمانی بسیار کوتاه و در مطب پزشک انجام میشود، پزشک از یک سوزن برای خونگیری و تزریق آن به پوست سر استفاده میکند.
۲. بدون جای زخم و اسکار
برخی از روشهای درمانی به ویژه جراحی باعث ایجاد زخم و اسکار پس از پایان عمل میشوند. اما پی آر پی مو به دلیل استفاده از روش تزریق به وسیله یک سرنگ هیچ جای برش و اسکاری به جا نمیگذارد. به همین دلیل از این روش برای درمان آسیبهای سایر نقاط بدن مانند شانه، زانو و پا هم استفاده می شود.
بهترین مرکز کراتینه مو در تهران کجاست؟ معرفی 5 مرکز برتر
۳. ایمن و بدون خطر
ماده تزریقی پی آر پی، خون بدن خود فرد بیمار است. بنابراین هیچ خطری ناشی از واکنشهای آلرژیک شخص را تهدید نمیکند. احتمال بروز آلودگی های خونی و بیماریهای ناشی از آن هم تقریبا غیرممکن است.
۴. تاثیرگذاری بالا
پی آر پی موی سر یکی از موثرترین درمانها برای ریزش مو بوده که مورد تایید بسیاری از متخصصان پوست و مو در سراسر جهان است. با وجود متفاوت بودن میزان پلاسما و پلاکت خون در افراد، معمولا بعد از گذشت ۲ ماه نتایج چشمگیری از کاهش ریزش مو دیده میشود. بسیاری از افراد هم در مدت نزدیک به ۱ سال افزایش قابل توجهی در رشد موی خود تجربه میکنند.
۵. کمترین میزان درد و ناراحتی
از آنجایی که این روش نیاز به بریدگی و جراحی ندارد، در نتیجه فرد کمترین میزان درد و ناراحتی را تجربه خواهدکرد. شدت درد احتمالی هم با توجه به محل تزریق و میزان تحمل فردی در بیماران متفاوت است. با این حال پزشکان برای افراد حساسی که آستانه تحمل درد پایینی دارند، از بیحسی موضعی استفاده میکنند که باعث میشود هیچ دردی در زمان تزریق احساس نکنید. بعد از پایان پی آر پی هم احتمال بروز درد کمی وجود دارد که در صورت نیاز پزشک داروهای مسکن تجویز میکند.
۶. زمان کوتاه عمل
برای انجام پی آر پی مو نیاز به بستری شدن یا دوران نقاهت طولانی نیست. فرآیند انجام این روش تقریبا ۱ ساعت زمان نیاز دارد. بعد از انجام هم نیاز به استراحت طولانی نداشته و میتوانید همان روز به فعالیت های روزمره ادامه دهید.
۷. نتایجی با ظاهر طبیعی
نتایجی که از انجام پی آر پی مو حاصل میشود طبیعی است. افزایش موی عجیبی اتفاق نمیافتد. این روش با تحریک فولیکولهای غیرفعال مو باعث شده رشد مو با الگویی صحیح و به صورت طبیعی انجام شود.
۸. منحصر به فرد و با توجه به نیاز فردی
میزان تزریق مواد در روش پی آر پی مو برای تمامی افراد به صورت یکسان انجام نمیشود. پزشک با بررسی شدت ریزش، برنامه درمانی را بر اساس نیاز بدن بیمار مشخص میکند.
عوارض پی آر پی مو چیست؟
بررسیهای انجام شده نشان میدهد که عوارض پی آر پی موی سر بسیار کم است. تنها نشانههایی که ممکن است بعد از درمان دیده شود، شامل التهاب کم، خونریزی موقت، درد محدود، خارش و گاهی تورم ناچیزی بوده که معمولا بعد از گذشت ۱-۲ روز از بین میرود. این نشانهها هم در تمامی بیماران بروز نمیکند و خیلی محدود دیده میشود.
چه کسانی باید پی آر پی مو انجام دهند؟
ریزش مو در تمامی افراد به یک شکل ظاهر نمیشود. از این رو نوع درمان هم با توجه به نوع ریزش متفاوت است. پی آر پی موی سر در افرادی با الگوهای ریزش زیر نتایج رضایتبخشی به دنبال دارد:
- ریزش مو یائسگی
تحقیقات نشان داده که PRP درمان موثری برای افرادی بوده که دچار ریزش موی مرتبط با یائسگی شدهاند. پی آر پی با تحریک فولیکولهای موی سر، آسیبهای ناشی از تغییرات هورمونی را کاهش داده و باعث پرپشتی مو میشود.
- مکمل درمان کاشت مو
بعد از کاشت مو، پی آر پی با تحریک فولیکولهای موی تازه پیوند شده باعث کوتاه شدن دوران نقاهت، سرعت بخشیدن به روند بهبودی و افزایش سرعت رشد مو خواهدشد.
- الگوی طاسی مردانه و زنانه
پی آر پی مو یکی از بهترین روشهای درمانی برای افرادی با الگوی ریزش موی مردانه و زنانه است. پزشک با بررسی شدت ریزش و مرحله آسیب بهترین درمان را برای فرد مشخص میکند.
- موهای نازک
افرادی که دارای موهای نازکی هستند هم میتوانند برای درمان از مزایای پی آر پی مو بهرهمند شوند. این روش با افزایش گردش خون و تحریک پیاز مو باعث افزایش ضخامت مو خواهدشد.
- آلوپسی
بیماری آلوپسی نوعی ریزش مو بوده که در آن بخش قابل توجهی از موی سر دچار ریزش میشود. پی آر پی موی سر با افزایش رشد و ضخامت مو تاثیر چشمگیری بر پشت شدن مو خواهدداشت.
آموزش روتین مراقبت از مو را برای داشن موهای شاداب و سالم
چه کسانی نمیتوانند پی آر پی مو انجام دهند؟
با وجود ایمن بودن و داشتن کمترین عوارض جانبی برای روش پی آر پی مو اما پزشکان به بعضی افراد انجام این روش را توصیه نمیکنند. گروههای در معرض خطر برای انجام پی آر پی عبارتند از:
۱.افرادی که داروهای رقیقکننده خون مصرف میکنند.
اگر مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی و یا اختلالات خونی بوده و داروهای رقیقکننده خون مصرف میکنید، PRP درمان مناسبی برای شما نخواهدبود. رقیقکنندههای خون با اثراتی که بر روی میزان پلاکت خون دارند باعث کاهش اثربخشی پی آر پی مو میشوند.
۲. افرادی که عفونتهای شدیدی در بدن دارند.
کسانی که دچار عفونت در بدن شدهاند، افراد مبتلا به ایدز و هپاتیت کاندید روش درمانی پی آر پی مو نیستند. HIV و هپاتیت با اثرات منفی که بر پلاکت خون میگذارند، باعث کاهش قدرت درمانی PRP میشوند.
۳. افرادی که به ترومبوسیتوپنی (Thrombocytopenia) مبتلا هستند.
بیماری ترومبوسیتوپنی وضعیتی است که در آن تعداد پلاکتهای خون کمتر از میزان طبیعی و لازم برای سلامت بدن است. بنابراین خون این افراد برای پی آر پی قابل استفاده نیست؛ چراکه تاثیری بر ترمیم بافتهای آسیبدیده نخواهدداشت.
برای مقایسه پی آر پی و مزوتراپی این مقاله را ازدست ندهید.
روش انجام پی آر پی مو چیست؟
حال که با مزایا، معایب و ویژگیهای لازم برای انجام این درمان آشنا شدیم، سوالی که پرسیده میشود این است که روش پی آر پی مو چیست؟ بدون شک پی آر پی از سادهترین روشهای درمان ریزش مو است. پزشک با یک سرنگ مقدار کمی خون از ناحیه بازو فرد به عنوان نمونه گرفته و آن را در دستگاه سانتریفیوژ قرار میدهد. بعد از گذشت ۱۰ دقیقه پلاسما و پلاکت از گلبولهای سفید و گلبولهای قرمز خون جدا میشوند و خونی با غلظت بالایی از پلاکت به دست میآید که به خوبی میتواند فاکتورهای رشد را به پوست سر و فولیکولهای مو برساند. معمولا پزشک پیش از تزریق از یک بیحسی موضعی برای کاهش درد و ناراحتی بیمار استفاده و در نهایت محلول پی آر پی را به نقاطی از پوست سر که نیاز به رشد دوباره مو داشته، تزریق میکند. انجام تمام این مراحل به کمتر از یک ساعت زمان نیاز دارد.
مراقبتهای قبل از انجام پی آر پی مو چیست؟
- از ۱-۲ هفته پیش از انجام پی آر پی موی سر از مصرف داروها و مواد غذایی رقیقکننده خون مانند مولتی ویتامینها، ویتامین E، سیر و روغن ماهی خودداری کنید. اگر داروهایی مانند پلاویکس، کومادین و هپارین مصرف میکنید باید با پزشک خود درباره چگونگی قطع مصرف آن مشورت کنید.
- از مصرف داروهای ضدالتهابی مانند آسپرین، ادویل، ایبوپروفن، ناپروکسن و سایر داروهای کاهش التهاب خودداری کنید؛ چراکه این داروها باعث اختلال در اثربخشی PRP میشوند.
- از قرار گرفتن در معرض تابش شدید نور خورشید یا گرمای بیش از اندازه خودداری کنید.
- سیگار کشیدن و مصرف نوشیدنیهای الکلی محدود و یا در صورت امکان قطع شوند.
- اگر درمانهای دیگری برای مراقبت از مو انجام میدهید مانند لیزر درمانی، قرص یا ماینوکسیدیل باید با پزشک خود درباره قطع یا ادامه درمان مشورت کنید.
- در کمتر از ۷ روز مانده به انجام پی آر پی موهای خود را رنگ نکنید.
- در روز انجام پی آر پی مو غذای کاملی میل کنید و در حدود ۲ ساعت قبل از درمان تقریبا ۵۰۰ میلیلیتر آب بنوشید.
- صبح روز انجام PRP دوش بگیرید و با شامپوی روزانه موهای خود را بشویید. اما از اسپری، ژل یا هر محصول حالتدهنده برای مو استفاده نکنید.
مراقبتهای بعد از انجام پی آر پی مو چیست؟
- احتمال ایجاد کبودی، قرمزی، خارش، تورم و یا درد بلافاصله بعد از انجام PRP طبیعی است که معمولا بعد از گذشت ۲-۵ روز بهبود مییابد. با این حال اگر درد بیش از اندازهای احساس میکنید، میتوانید با نظر پزشک استامینوفن مصرف کنید.
- عدم مصرف داروهایی مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن و سایر داروهای ضدالتهابی را تا تقریبا ۷ روز پس از انجام PRP ادامه دهید.
- حداقل تا ۲ روز پس از درمان PRP از ورزش شدید، قرار گرفتن در معرض نور خورشید خودداری کنید.
- تا ۶ ساعت پس از انجام PRP از هیچ محصول زیبایی و مراقبتی مو استفاده نکنید.
- سونا، حمام بخار و شنا تا ۲ روز پس از درمان ممنوع است.
- تا ۳ روز پس از درمان از مصرف الکل، کافئین به مقدار زیاد و سیگار کشیدن خودداری کنید. سیگار باعث تاخیر در فرآیند بهبودی خواهدشد.
- توصیه میشود به مدت ۳ روز درمان ماینوکسیدیل، رنگ مو و یا صافی مو را انجام ندهید.
- تا ۱ هفته پس از درمان پی آر پی موی سر از مصرف داروهای رقیقکننده خون خودداری کنید.
پی آر پی مو در چند جلسه انجام میشود؟
پی آر پی مو تا ۸۰٪ عارضه ریزش مو را درمان میکند. نتایج حاصل از این روش هم بین ۶ ماه تا ۲ سال ماندگاری دارد. تعداد جلسات لازم برای پی آر پی مو باید با نظر پزشک و وضعیت موی فرد تعیین شود. معمولا برای دستیابی به نتایجی مطلوب، انجام ۵ تا ۱۰ جلسه توصیه میشود که میان افراد، متفاوت است.
این مقاله را ازدست ندهید: هر چیزی که درباره مزوتراپی باید بدانید
تفاوت کاشت مو و پی آر پی مو چیست؟
امروزه کاشت مو به روشهای مختلفی انجام میشود. به طور کلی در کاشت، پیاز مو از نواحی پرپشت مو برداشته و در نواحی کمپشت کاشته میشود. بنابراین میتوان اثربخشی بیشتری از این روش انتظار داشت. در مقابل پی آر پی مو روشی آسانتر و ایمن است که گاهی اوقات به عنوان درمانی برای تکمیل روش کاشت مو هم توصیه میشود. اما انتخاب هر کدام از این دو روش به وضعیت ریزش موی فرد بستگی دارد.
جمعبندی
پی آر پی مو برای کسانی که دارای موهای نازک، ریزش موی مردانه و زنانه و آلوپسی هستند، درمانی مناسب است. یک روش غیرتهاجمی که با کمترین خطر، نتیجه بسیار خوبی داشته و فرآیند بهبودی کوتاهی دارد.