آموزش ماساژماساژ درمانی

آموزش ماساژ چینی تصویری و تکنیک های آن

ماساژ چینی یکی از انواع ماساژ است که در سراسر جهان، به دلیل فواید و مزایای بسیار زیادی که دارد، طرف داران خاصی را به خود جذب کرده است. در واقع می‌توان گفت که در کلینیک های طب سنتی در سراسر جهان، از این ماساژ برای درمان انواع بیماری استفاده می کنند و با این که هنوز اثربخشی آن به طور کامل طی تحقیقات محققان ثابت نشده است، ولی درمان‌های زیادی به وسیله این ماساژ چینی برای بیماران مختلف اتفاق افتاده است که نمی توان آن ها را نادیده گرفت.

در ادامه مقاله امروز از بلاگ لنداسپا، همراه ما باشید که به بررسی این ماساژ محبوب بپردازیم و فواید، مزایا، اثرات جانبی و نکات ویژه در این زمینه را به شما عزیزان معرفی کنیم.

ماساژ چینی چیست؟

ماساژ چینی یا ماساژ توینا ( Tuina یا tui-na با تلفظ Twee-nah) در چین باستان ابداع شده است و متخصصان باور دارند که این ماساژ قدیمی‌ترین نوع سیستم بدنسازی است. این ماساژ از 4 شاخه اصلی طب سنتی چینی از جمله طب سوزنی، چی گونگ و طب گیاهی چینی است. چینی‌ها بر این اعتقاد دارند که تعادل نداشتن “چی” یا همان انرژی بدن موجب انسداد گردش لنف و خون در بدن شده و بیماری ایجاد می‌شود. این ماساژ که اصیل‌ترین ماساژ چینی محسوب می‌گردد با تمرکز بر نقاط فشار طب سوزنی، جریان انرژی بدن را تحریک کرده و تعادل را ایجاد می‌کند.

ماساژ چینی چیست؟

همان‌طور که ذکر کردیم از نظر نقاط ماساژ شبیه به طب سوزنی است. با این تفاوت که به جای استفاده از سوزن، ماساژور زبردست با حرکات و تکنیک‌های مخصوص نقاط را تحریک می‌کند.

برای شناخت اهداف و کاربردهای ماساژ به مقاله «ماساژ درمانی» مراجعه کنید.

مفاهیم اصلی ماساژ چینی

اصول و فلسفه ماساژ توینا بر پایه طب سنتی چینی می‌باشد که بر مؤلفه‌های جسمی، روحی و عاطفی فرد و همچنین تأثیرات تغذیه، فعالیت افراد و حتی آب و هوا بر سلامت افراد تاکید دارد.

هدف از ماساژ چینی ایجاد تعادل و هماهنگی در یین و یانگ ( انرژی‌های خوب و بد) بدن با رهایی افراد از اختلالات و انسدادهای بافتی است که به صورت بیماری، مشکلات و مسائل عاطفی ظاهر می شوند.

مانند ماساژ طب سوزنی، ماساژ توینا از همان نقاط فشار مؤثر در طب سوزنی، که در نصف النهار بدن قرار دارند، استفاده می‌کند تا تعادل را در گردش خون و چی (انرژی) بدن ایجاد کند. چی اگر به شکل نادرست در بدن جریان یابد می‌تواند باعث اختلال و انسداد شود، مانند ضعیف شدن گردش خون در نواحی آسیب دیده بدن. هدف درمانی اصلی ماساژ چینی حذف انسداد و بلوک‌های انرژی است که باعث به هم خوردن تعادل چی می‌شوند.

مقاله پیشنهادی : تاریخچه ماساژ

تکنیک‌ های ماساژ چینی

در طول یک جلسه، ماساژ درمانگر از تکنیک‌های نوسانی و فشاری استفاده می‌کنند که از نظر نیرو و سرعت متفاوت هستند. ماساژ Tuina را می‌توان به عنوان یک ماساژ قوی‌تر از نوع بافت عمیق (ماساژ دیپ تیشو) یا یک درمان پرانرژی اما ملایم انجام داد.

تکنیک‌ های ماساژ چینی

برخی از تکنیک‌ها بیشتر یین (مثبت) هستند که منفعلانه‌تر، آرام‌تر و مراقبه‌ای هستند. رویکرد یانگ (منفی/مخالف) فعال‌تر، فیزیکی‌تر و پرانرژی‌تر است و با تحریک انسداد و گره‌های عمیق ایجاد شده در بافت بدن، احساسات شدیدتری ایجاد می‌کند.

ماساژ درمانگر عضلات فرد و تاندون‌ها بدن را ماساژ می‌دهد و از تکنیک‌های ورز دادن برای تنظیم مجدد فعالیت بدن استفاده می‌کند. حرکات غیرفعال مخصوص مفصل برای بازگرداندن و بهبود عملکرد عضلات و مفاصل استفاده می‌شود.

بسته به تشخیص ماساژ درمانگر و همچنین نیازهای خاص شما، از تکنیک‌های مختلفی در یک جلسه استفاده می‌شود. برای تقویت اثرات درمان، از ضمادها یا کمپرس‌های گیاهی، لوسیون‌ها و مرهم استفاده می‌شود.

هشت تکنیک اساسی در ماساژ چینی وجود دارد:

  • لمس کردن (mo)
  • پیوستن مجدد (jie)
  • حرکات خلاف جهت (duan)
  • بلند کردن (ti)
  • فشار دادن (an)
  • ورز دادن (mo)
  • هل دادن (tui)
  • نگه داشتن (na)

سایر تکنیک‌های این ماساژ عبارت‌اند از:

  • Rolling غلتاندن: این تکنیک برای رفع آسیب‌هایی مانند رگ به رگ شدن و کشیدگی عضلات استفاده می‌شود.
  • One-finger technique تکنیک تک انگشتی: این تکنیک به تحریک نقاط طب فشاری با استفاده از یک انگشت تمرکز دارد.
  • Nei gung نی گانگ: این روش برای دست‌کاری تمام بدن است.

انواع ماساژ چینی

ماساژ توینا از انواع ماساژ مانند طب فشاری، رهاسازی یا انتشار میوفاشیال و ماساژ رفلکسولوژی استفاده می‌کند. گاهی از تکنیک‌های رایج در ماساژ استئوپاتی و درمان کایروپراکتیک مانند تکنیک‌های کششی و حرکتی مفاصل نیز استفاده می‌شود.

مقاله پیشنهادی : آموزش ماساژ کف پا

مزایا درمانی ماساژ چینی

ماساژ چینی را می‌توان برای درمان مشکلات سلامتی یا بهبود عملکرد نواحی خاصی در بدن استفاده کرد. از آن جایی که ماساژ توینا به عنوان یک درمان جایگزین و نه درمان قطعی در نظر گرفته می‌شود، ضروری و لازم است که قبل از انجام این ماساژ، برای درمان و تشخیص هر بیماری با پزشک خود مشورت کنید.

از ماساژ چینی می‌توان برای درمان درد و بیماری یا حفظ و بهبود سلامتی استفاده کرد. تکنیک‌های مورد استفاده در ماساژ، در کاهش استرس، ایجاد آرامش و خواب بهتر و عمیق بسیار مؤثر است. اغلب این گونه ماساژ درمانی برای شرایط و آسیب‌های مربوط به سیستم اسکلتی عضلانی و عصبی استفاده می‌شود.

مزایا درمانی ماساژ چینی

برخی از شرایطی که ماساژ توینا می‌تواند درمان کند:

  • درد گردن و کمر
  • پوکی استخوان
  • خستگی و بی خوابی مفرط
  • آرتروز و گردن درد
  • تونل کارپال
  • سردرد و میگرن
  • اختلالات اسکلتی عضلانی
  • فشار
  • شرایط و مشکلات تنفسی
  • شرایط و اختلالات گوارشی
  • سندرم پیش از قاعدگی PMS
مقاله پیشنهادی : ماساژ تایلندی چیست

فواید ماساژ چینی

با این که هنوز تحقیقات فراوانی در زمینه ماساژ چینی در حال انجام شدن است، شواهد بسیار زیادی فواید مختلف این ماساژ را ثابت کرده‌اند. از میان مهم‌ترین فواید ماساژ چینی، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

فواید ماساژ چینی

1. ماساژ چینی گردش خون را تقویت می‌کند

یکی از اهداف اصلی ماساژ توینا، تقویت گردش خون با تحریک جریان انرژی بدن است. گفته می‌شود که ورز دادن بدن در کنار دیگر تکنیک‌های این ماساژ، در بهبود گردش خون مؤثر است. در این مطالعه، دست‌کاری با استفاده از نیروی متوسط ​​به مدت 10 دقیقه مؤثرتر از درمان با استفاده از نیروی سبک یا سنگین برای مدت زمان کوتاه‌تر بود.

2. ماساژ چینی درد گردن را کاهش می‌دهد

ماساژ چینی گردن درد و تنش و سفتی و سوزش ناشی از آن را تسکین می‌دهد. مطالعات مختلف در این زمینه نشان داده‌اند که ماساژ توینا یک گزینه مقرون به صرفه برای کاهش درد در افراد مبتلا به گردن درد مزمن است. افرادی که در طی سه هفته، شش درمان توینا دریافت کردند نسبت به افرادی که هیچ درمانی نداشتند، با کاهش گردن درد مواجه شدند.

3. ماساژ چینی کمردرد را تسکین می‌دهد

ماساژ چینی می‌تواند کمردرد را تسکین دهد؛ به خصوص زمانی که این درمان با تمرینات اصلی همراه باشد. در سال 2016 تحقیقاتی صورت گرفت که ثابت کرد که ماساژ Tuina  زمانی که با تمرینات ثبات مرکزی در افراد مبتلا به کمردرد ترکیب شود، مؤثرتر است.

افرادی که فقط ماساژ چینی را انجام می‌دادند در مقایسه با افرادی که تمرینات اصلی را نیز در درمان خود وارد می‌کردند، در طی جلسات، میزان کمردرد کم‌تری داشتند.

4. ماساژ چینی افسردگی را درمان می‌کند

تمرکز بر درمان کل بدن برای افراد مبتلا به افسردگی ضروری است، زیرا علل آن می‌تواند هم جسمی و هم احساسی و روحی باشد.

در سال 2015 نیز پژوهش‌های مختلفی در این زمینه صورت گرفت که ثابت کرد که ماساژ Tuina  اثر درمانی بر افسردگی دارد. طی این تحقیقات نشان داده شد که این روش به طور قابل توجهی در کاهش افسردگی نسبت به درمان‌های معمولی مؤثرتر است.

5. ماساژ چینی شیردهی سالم را تقویت می‌کند

ماساژ Tuina برای تقویت شیردهی پس از زایمان نیز استفاده می‌شود. محققان طی تحقیقاتی در سال 2012 به این نتیجه رسیدند که ماساژ چینی روی سینه‌ها در مقایسه با زنانی که فقط درمان‌های معمولی دریافت کرده‌اند، مقدار شیردهی را افزایش می‌دهد.

اگرچه تفاوت معنی داری بین گروه‌ها از نظر به تعویق انداختن کاهش سطح پرولاکتین مشاهده نشد، اما محققان معتقدند ماساژ توینا می‌تواند تأثیر مثبتی در این زمینه داشته باشد. این می‌تواند به مادران تازه فارغ شده کمک کند تا مقادیر بیشتری شیر را سریع‌تر تولید کنند.

6. ماساژ چینی آرتروز را درمان می‌کند

فواید درمانی ماساژ چینی باعث کاهش علائم آرتروز می‌شود. مطالعاتی در سال 2011 صورت گرفت که طی آن ثابت شد که ماساژ چینی باعث بهبود تنش عضلانی عضلات خم کننده و بازکننده در افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو می‌شود. در این درمان از تکنیک‌های مخصوص ماساژ چینی استفاده شد. بیماران سه بار در هفته در طول 9 ماه تحت درمان قرار گرفتند. بیماران شاهد بهبود درد، سفتی و عملکرد بودند.

7. ماساژ چینی رفع سندرم تونل کارپال

گفته می‌شود که بر طبق یک سری از مطالعات که بر روی افراد دچار به سندروم کارپال انجام شده بود، افرادی که ماساژ چینی دریافت کردند در مقایسه با افرادی که تحت درمان با بلوک‌های هورمونی و دارو قرار گرفتند، به طور قابل توجهی بهبود یافتند.

8 ماساژ چینی درمان مشکلات و اختلالات اسکلتی عضلانی

ماساژ Tuina اغلب برای بهبود عملکرد و کاهش درد در مفاصل، برای مشکلات استخوان‌ها و گرفتگی ماهیچه‌ها استفاده می‌شود. ماساژ چینی در درمان اختلالات اسکلتی عضلانی به جهت تسکین درد در مقایسه با سایر روش‌ها از جمله ماساژ کشش، دارو درمانی و روش فیزیوتراپی اثربخشی بسیار بیشتری دارد.

9. ماساژ چینی و رفع مشکلات پا ناشی از بیماری دیابت

ماساژ چینی توینا می‌تواند برای افراد دیابتی که مشکلات پا دارند نیز مفید باشد.

مطالعات نشان می‌دهد که ماساژ چینی در کنار حمام مخصوص پا و طب چینی از نظر درمانی برای افراد مبتلا به پای دیابتی در مراحل اولیه، درمان بسیار مفیدی است. افرادی که علاوه بر طب سنتی ماساژ توینا، حمام پا نیز دریافت کردند در مقایسه با افرادی که فقط داروهای معمولی دریافت کردند، در بهبود سلامت و کاهش مشکلات پا، پیشرفت قابل توجهی داشتند.

10. ماساژ چینی بهبود شرایط بیماران سرطانی

ماساژ چینی یکی از بهترین گزینه‌ها برای افراد مبتلا به سرطان است که می‌خواهند علائم مربوط به بیماری و عوارض مربوط به درمان مرسوم سرطان را کنترل کنند. هنگامی که ماساژ توینا چینی با طب سوزنی ترکیب می‌شود، در بهبود کیفیت زندگی در افراد مبتلا به سرطان تأثیرات بسیار زیاد و قابل توجهی می‌گذارد.

اثرات جانبی و عوارض ماساژ چینی

ماساژ Tuina درمانی بی خطر است و به طور کلی عوارضی ندارد. با این حال، به یاد داشته باشید که پس از جلسات ماساژ به هر شکلی که باشد، ممکن است کمی احساس خستگی و کوفتگی کنید و شاید کبودی‌های خفیف داشته باشید.

توصیه می‌شود افراد با شکستگی، زخم باز، مشکلات عفونی پوست، التهاب وریدی یا هر نوع التهابی، مشکلات دیسک کمر و گردن، زنان باردار و افراد با بیماری آنکیلوزان ( مربوط به کمر) از انجام این ماساژ خودداری کنند.

آموزش ماساژ چینی

فرد بر روی ماساژ در حالتی آسوده و راحت بر روی شکم دراز بکشد. بهتر است زیر سر فر حوله‌ای قرار دهید تا در راحت‌ترین شکل قرار داشته باشد و فشاری بر آن وارد نگردد.

  1. ماساژور کف هر دو دست را بر روی پشت گردن فرد قرار می‌دهد. هر دو دست در دو طرف ستون فقرات قرار دارند و انگشتان با بدن فرد تماسی ندارد. با فشار کم و به آرامی دو دست را از بالا (پایین گردن) به پایین (تا روی کمر) حرکت داده می‌شود. این حرکت به مدت 2 دقیقه تکرار می‌گردد.آموزش ماساژ چینی
  2. ماساژور دو دست خود را مشت می‌کند و بر روی مسیر ماساژ مرحله 1، با فشار کم و به آرامی از بالا به پایین حرکت می‌کند. این حرکت نیز به مدت 1 دقیقه تکرار می‌شود.آموزش ماساژ چینی
  3. در این مرحله از ماساژ توینا، ماساژور انگشتان دست خود را خم می‌کند، و سیکن های انگشتان را (به شکلی که در تصویر مشخص شده است) بر روی بدن فرد در همان مسیر ماساژ مرحله 1 و 2 می‌غلتاند. این حرکت با سرعت متوسط و فشار آرام برای 8 بار تکرار می‌شود.آموزش ماساژ چینی
  4. ماساژور ساعد خود را بر روی بدن فرد در مسیر ماساژ مراحل قبلی به آرامی با ضرباتی ثابت فشار داده و رها می‌کند. این حرکت برای 2 دفعه از بالا به پایین تکرار می‌شود.آموزش ماساژ چینی
  5. ماساژور بدن فرد را از بالا به پایین ماساژ می‌دهد به این صورت که با استفاده از انگشتان دست خود در مسیر ماساژ مراحل قبل بدن فرد را ورز می‌دهد.آموزش ماساژ چینی
  6. در این مرحله از ماساژ چینی، ماساژور کف دست راست را بر پشت دست چپ خود گذاشته و با فشاری آرام بر روی بدن فرد قرار می‌دهد. چند ثانیه نگه داشته و رها می‌کند. 2 بار این حرکت تکرار می‌شود.آموزش ماساژ چینی
  7. ماساژور دست خود را گود کرده و ضرباتی آرام و ممتد به بدن فرد وارد می‌کند.آموزش ماساژ چینی
  8. ماساژور دو دست خود را مشت کرده و با فشاری آرام، به صورت ممتد و سریع بر پشت فرد ضربه وارد می‌کند. این حرکت را برای 3 دفعه رفت برگشتی تکرار می‌کند.آموزش ماساژ چینی
  9. ماساژور با دستان خود و با فشاری متوسط بدن فرد را ورز می‌دهد.آموزش ماساژ چینی
  10. ماساژور در ابتدا آرنج خود را بسیار آرام و با فشاری ملایم بر روی بدن فرد قرار داده، نگه داشته و رها می‌کند.آموزش ماساژ چینی
  11. سپس نوک آرنج را در همان نقاط فشار داده و رها می‌کند.آموزش ماساژ چینی
  12. ماساژور دو انگشت وسط و اشاره دست راست خود را خم کرده، و برطبق تصویر، از پشت گردن تا کمر فرد با فشاری ملایم حرکت می‌دهد.آموزش ماساژ چینی
  13. در نقطه پشت کمر، چهار انگشت بالاتر از دنبالچه، ماساژور شست دست خود را با فشاری عمیق می‌لرزاند.آموزش ماساژ چینی
  14. در این مرحله از ماساژ چینی، فرد طاق باز دراز می‌کشد، ماساژور بالا سر فرد ایستاده و شروع به ماساژ صورت می‌کند. به تصویر توجه کنید.آموزش ماساژ چینی
  15. سپس نوبت به ماساژ شکم میرسد که با توجه به تصویر برای 3 تا 5 دقیقه این ناحیه آرام ماساژ داده می‌شود.آموزش ماساژ چینی
  16. در این مرحله بر روی پا تمرکز می‌شود. ران، ساق پا و کف پا به طور کامل ماساژ داده شده و در نهایت با کشیدن پا به سمت بیرون و لرزاندن پاها، ماساژ به پایان می‌رسد.آموزش ماساژ چینی
مقاله پیشنهادی : ماساژ دیپ تیشو

سخن پایانی

نکته‌ای که در آخر باید به آن اشاره کنیم این است که ماساژ چینی، نوعی درمان مستقل محسوب نمی‌شود بلکه به نوعی درمانی مکمل است که برای کاهش بیماری و یا درمان بیماری‌های مختلف، در کنار روش‌های کاربردی دیگر می‌تواند مرد استفاده قرار گیرد.

نکته دیگری که باید به آن اهمیت ویژه‌ای دهید، این است که قبل از انجام این ماساژ برای درمان هر نوع بیماری، بهتر است ابتدا با پزشک متخصص خود در زمینه بیماری مربوطه و نیز انجام ماساژ چینی مشورت کنید و همچنین می‌توانید برای دریافت مشاوره مطمئن‌تر، با یک متخصص درمان گر ماساژهای طب سنتی نیز مشورت کنید.

3.3/5 - (6 امتیاز)

میلاد اعتمادی فر

همیشه دوست داشتم یه سایت تو زمینه سلامتی و ماساژ داشته باشم که مرجعی بشه برای ماساژورها و کسایی که دوست دارن ماساژ یاد بگیرند. که لند اسپا متولد شد.

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا