سلامت

گرمازدگی چیست و بهترین روش های درمان آن

با شروع فصل تابستان و افزایش دمای هوا، یکی از مهمترین مشکلاتی که برای خیلی از افراد به وجود می آید، گرمازدگی است. در این مقاله از لنداسپا، برای شما توضیح می دهیم که گرمازدگی چیست و چگونه می توانید آن را در سریع ترین زمان ممکن در منزل خود درمان کنید. شاید در ابتدا این مشکل خیلی عادی جلوه کند، اما افزایش گرمازدگی می تواند آسیب زیادی به سیستم داخلی بدن وارد کند. به همین دلیل هم بهتر است تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا بدانید که علائم گرمازدگی شامل چه مواردی می شوند و چگونه باید آن را درمان کرد.

گرمازدگی چیست و چگونه درمان می شود؟

قبل از همه چیز، باید بدانید که گرمازدگی چیست و چگونه درمان می شود تا بهتر بتوانید برای خود و یا سایر افراد از این روش ها استفاده کنید. به طور کلی، گرمازدگی به انگلیسی با نام Hyperthermia نیز شناخته می شود که در حالت طبیعی، می تواند احساس بدی به شما بدهد. این در حالی است که اگر گرمازدگی شما خیلی تشدید پیدا کند، در علم پزشکی با نام heatstroke شناخته می شود و ممکن است به عنوان یک تهدید جدی، زندگی شما را به خطر بیاندازد.

گرمازدگی یعنی این که دمای بدن شما از حالت طبیعی خود خارج شده و بیش از اندازه زیاد شود. این عارضه زمانی به وجود می آید که بدن گرمای خیلی زیادی در فصل تابستان جذب می کند و نمی تواند به همان اندازه دما از خود خارج کند. گرمازدگی دقیقا در مقابل سرمازدگی و یا لرز قرار می گیرد.

گرمازدگی چیست و چگونه درمان می شود؟

در حالت عادی، دمای بدن انسان باید بین 36 تا 38 درجه سانتی گراد باشد. هر چه دمای بدن شما از این میزان بیشتر شود، شدت گرما زدگی شما هم افزایش پیدا می کند. همان طور که از نام آن هم می توان حدس زد و در ابتدای مقاله هم گفتیم، این مشکل بیشتر در مواردی پیش می آید که افراد در معرض هوای خیلی گرم باشند. پس کاملا طبیعی است که بدانید گرمازدگی در فصول گرم سال بیشتر به وجود می آید.

علائم گرمازدگی چیست؟

این امکان وجود دارد که علائم گرمازدگی در افراد با یکدیگر متفاوت باشد. اما به طور کلی، بیشترین علائم این عارضه تقریبا شبیه به یکدیگر هستند و به محض مشاهده هریک از آنها، باید حتما از روش هایی که در ادامه می گوییم، برای درمان استفاده کنید. در ادامه، برخی از مهم ترین علائم گرمازدگی در بزرگسالان و کودکان را مشاهده می کنید.

  • تعریق شدید و یا حتی عدم تعریق با وجود گرمای زیاد محیط
  • رطوبت پوست و در برخی موارد، خشکی پوست
  • ضعف
  • سرگیجه
  • خستگی
  • حالت تهوع
  • سردردهای تپنده
  • تنفس های کم عمق و سریع
  • ضربان قلب قوی یا ضعیف
  • تغییرات رفتاری
  • تشنج
  • بیهوشی و عدم هوشیاری

در بخش بالا متوجه شدید که علائم گرمازدگی در کودکان و بزرگسالان شامل چه مواردی می شوند. در ادامه، باید بدانید که بهترین روش برای درمان گرمازدگی چیست و چگونه می توانید از این حالت خلاص شوید. زیرا همان طور که در ابتدای مقاله گفتیم، افزایش بیش از اندازه دمای بدن می تواند تاثیرات جبران ناپذیری بر بدن شما داشته باشد. در کودکان کمتر از یک سال، این احتمال وجود دارد که روی صورت آنها جوش گرمازدگی دیده شود.

اگر به دنبال راهکار برای عرق سوز شدن هستید مقاله درمان عرق سوز در تابستان مناسب شما خواهد بود.

علائم گرمازدگی چیست؟

چگونه از گرمازدگی جلوگیری کنیم؟

تا حد امکان، بهتر است که شما از روش هایی استفاده کنید تا دچار این عارضه نشوید. روش های خیلی ساده ای وجود دارند که به شما کمک می کنند تا از گرمازدگی در فصل تابستان جلوگیری کنید. مهمتر از همه، سعی کنید تا حد امکان در روزهای خیلی گرم، از خانه بیرون نروید و در صورت بیرون رفتن هم حتما یک بطری آب خنک و نقاب به همراه داشته باشید. زیرا تابیدن نور خورشید به سر شما موجب افزایش احتمال گرمازدگی می شود. اگر هم ممکن است، پیشنهاد می کنیم در ساعات خنک در مانند غروب بیرون بروید.

مصرف آب شما هم باید به گونه ای باشد که در آن املاح کافی وجود داشته باشد. این امر موجب می شود که در طول روز که بیرون از منزل هستید بدنتان دچار ضعف و کمبود نشود. ترفند دیگری که به شما کمک می کند که تا حد زیادی از گرمازدگی جلوگیری کنید، پوشیدن لباس های خنک و آزاد است. فراموش نکنید که پوشیدن لباس های خیلی تنگ و ضخیم، می تواند احتمال گرمازدگی را در شما افزایش دهد. به علاوه، پوشیدن لباس های رنگ روشن را فراموش نکنید.

مواد غذایی مفید برای گرمازدگی کدام اند؟

شما با استفاده از برخی مواد غذایی مفید، می توانید تا حد زیادی به درمان گرمازدگی کمک کنید. به خصوص اگر کودک شما در معرض این عارضه قرار دارد، حتما به علائم گرمازدگی در کودکان توجه کنید و بعد از اطمینان از این قضیه، این مواد غذایی را در برنامه او بگنجانید. برخی از بهترین مواد غذایی و میوه هایی که باعث می شوند این عارضه در شما بهبود پیدا کنند، شامل موارد زیر می شوند:

  • خیار
  • هندوانه
  • گلابی
  • انگور
  • طالبی
  • توت فرنگی
  • لیمو ترش
مواد غذایی مفید برای گرمازدگی کدام اند؟

میوه هایی که در بخش بالا نام بردیم، جزو میوه های تابستانه هستند و به شما کمک می کنند که بدنتان را در طول روز خنک نگه دارید. علاوه بر این، هر یک از میوه هایی که گفتیم، آنتی اکسیدان زیادی دارند که از گرمازدگی شما جلوگیری می کنند. زیرا در بافت این میوه ها، آب بسیار زیادی وجود دارد و این امر موجب هیدراته شدن بدن شما می شود.

شاید برای شما سوال پیش بیاید که چگونه مصرف لیموترش موجب درمان گرمازدگی می شود؟ برای پاسخ باید بگوییم که فقط کافی است که لیموترش را با مقداری شکر و آب مخلوط کنید و شربت آن را در طول روز بنوشید.

به علاوه، لیموترش در کنار نعناع هم می تواند کمک بسیار زیادی به کاهش دمای بدن شما داشته باشد. البته باید گفت که به هیچ عنوان نباید شربت آبلیمو را خیلی شیرین کنید. زیرا بدن برای هضم شکر و شیرینی جات، انرژی زیادی مصرف می کند و این امر موجب افزایش دمای بدن می شود. علاوه بر مواد غذایی بالا، خوراکی های دیگری موجب درمان گرمازدگی شما می شوند که برخی از مهمترین آنها عبارت اند از:

  • تربچه
  • هویج رنده شده
  • سبزیجاتی مانند نعنا و کاهو
  • آب دوغ خیار
  • کدوی بخارپز
  • اسفناج
  • گل کلم

درمان خانگی گرمازدگی

بعد از این که متوجه شدید گرمازدگی چیست و چه علائمی دارد، به احتمال زیاد برای شما سوال پیش بیاد که بهترین روش ها برای درمان خانگی گرمازدگی شامل چه مواردی می شوند؟ روش های ساده ای وجود دارند که به شما کمک می کنند که تا حد زیادی از گرمازدگی در تابستان خلاص شوید. پس قبل از مراجعه به پزشک، می توانید این روش ها را امتحان کنید.

درمان خانگی گرمازدگی

دوش آب خنک

یکی از بهترین کارهایی که شما می توانید برای جلوگیری از گرمازدگی در منزل انجام دهید، گرفتن دوش آب خنک است. فقط کافی است که به مدت 15 تا 20 دقیقه، زیر دوش آب خنک بایستید. این امر تا حد زیادی موجب می شود که دمای بدن شما کاهش پیدا کند.

کمپرس یخ

روش دیگری که شما می توانید برای درمان گرمازدگی از آن استفاده کنید، استفاده از کمپرس یخ است. فقط کافی است که یک کمپرس یخ را در نواحی مستعد تعریق مانند زیر بغل، کشاله ران، گردن و یا پشت خود قرار دهید. دلیل این مسئله هم این است که نواحی ذکر شده رگ های خونی زیادی دارند و این امر موجب درمان گرمازدگی می شود.

مصرف غذاهای خنک

در بخش بالا، گفتیم که چه غذاهایی به درمان گرمازدگی شما و کودکتان کمک می کنند. به همین دلیل هم یکی از بهترین روش ها برای درمان گرمازدگی در فصل تابستان، مصرف غذاهای خنکی است که در بخش بالا گفتیم. سعی کنید تا حد امکان، میوه های تابستانه مانند هندوانه، خربزه، هلو و آناناس مصرف کنید. زیرا هر یک از این میوه ها آب بسیار زیادی دارند و موجب هیدراته شدن بدن شما می شوند. هر یک از این میوه ها هم برای بزرگسالان و هم برای کودکان کاملا مناسب هستند.

شربت خاکشیر

خاکشیر برای گرمازدگی به عنوان یک درمان فوق العاده عمل می کند. این ماده غذایی به خاطر داشتن ویتامین c، موجب می شود که عطش شما تا حد خیلی زیادی برطرف شود و بعد از نوشیدن شربت آن، احساس خنکی خواهید کرد. علاوه بر همه این موارد، خوب است بدانید که شربت خاکشیر موجب تسکین التهاب پوست شما هم می شود. پس به هیچ عنوان مصرف شربت خاکشیر در فصل تابستان را پشت گوش نیاندازید.

شربت خاکشیر

شربت گلاب

یکی دیگر از مواردی است که تقریبا در همه خانه ها یافت می شود و خیلی راحت می توان از این ماده فوق العاده برای درمان گرمازدگی استفاده کرد، گلاب است. علاوه بر این که گلاب برای تقویت قوای قلب، از بین رفتن ضعف بدنی و درمان افسردگی هم مناسب است. شما می توانید شربت گلاب را با سایر عرقیات ترکیب کنید و یا به تنهایی آن را مصرف نمایید.

شربت سکنجبین

از مدت ها پیش تاکنون، از شربت سکنجبین با عنوان یکی از روش های فوق العاده برای درمان گرمازدگی استفاده می شده است. از این رو، مطمئن باشید که شما هم می توانید از این روش برای از بین بردن عطش خود در فصل تابستان استفاده کنید.

شربت زرشک

روش دیگری که برای درمان گرمازدگی در خانه به شما معرفی می کنیم، استفاده از شربت زرشک است. البته باید بدانید که این شربت به میزان زیاد، برای خانم های باردار گزینه مناسب نیست. زیرا رحم آنها را تحریک می کند. در غیر این صورت، این شربت برای افراد معمولی می تواند گزینه فوق العاده ای باشد.

بر اساس این مواردی که در بخش بالا نام بردیم، باید تعیین کنید که از نظر شما، بهترین روش برای درمان گرمازدگی چیست؟ مهمترین نکته ای که در این زمینه باید حتما مد نظر قرار دهید، این است که موقع مصرف یا درست کردن شربت ها، به هیچ عنوان شکر خیلی زیادی به آنها اضافه نکنید. زیرا همان طور که گفتیم، خود شکر هم می تواند موجب افزایش احتمال گرمازدگی شما باشد.

درمان خانگی گرمازدگی کودکان

روش هایی که در بالا گفتیم می توانند برای درمان گرمازدگی کودکان هم فوق العاده تاثیرگذار باشند. به همین دلیل هم می توانید از هر یک از این روش ها برای کودک خود استفاده کنید. با این حال، برای این که مطمئن شوید کودک شما مشکلی ندارد، بهتر است با اورژانس تماس بگیرید و علائم او را توضیح دهید.

درمان خانگی گرمازدگی کودکان

اگر کودک شما کمتر از 6 ماهه است، موقع گرمازدگی شیر زیادی به او بدهید. موقع حمام کردن کودک هم او را با آب نسبتا خنک، نه خیلی سرد حمام بدهید. همچنین سعی کنید موقع گرمازدگی نوزاد در طول روز، او را از خانه بیرون نبرید و بگذارید که استراحت کند.

موقع مشاهده علائم گرمازدگی در کودکان، بهتر است آنها را برهنه کرده و او را در یک جای خنک قرار دهید. همچنین می توانید با استفاده از یک حوله یا دستمال خیس خنک، بدن او را مرطوب نگه دارید. بدون مشورت با پزشک، از دادن دارو به کودک موقع گرمازدگی تا حد امکان بپرهیزید.

چه کسانی بیشتر در معرض گرمازدگی هستند؟

هر کسی که بیش از اندازه در هوای گرم باشد، شانس ابتلا به گرمازدگی را دارد. اما به طور کلی، ممکن است افرادی که شرایط بدنی حساس تری دارند، بیشتر در معرض این عارضه قرار بگیرند. به عنوان مثال، گرمازدگی نوزادان و کودکان و افراد مسن، خیلی شایع تر از افراد معمولی است.

دلیل این موضوع هم این است که این گروه از افراد به خاطر داشتن شرایط بدنی متفاوت، نمی توانند دما را در بدن خود تنظیم کنند. علاوه بر این که ورزشکاران و افرادی که تحرک بدنی زیادی دارند، شانس بیشتری برای گرمازدگی دارند. در کنار همه این موارد، باید گفت که افرادی که ویژگی های زیر را دارند، بیشتر در معرض ابتلا به گرمازدگی قرار می گیرند.

  • مصرف کنندگان الکل
  • کسانی که آب کمی می نوشند
  • مصرف کنندگان داروهای خاص
  • مبتلایان به بیماری های زمینه ای مانند بیماری های قلبی، ریوی،، کلیوی، رگ های خونی و تیروئید
  • کسانی که لباس های خیلی تنگ و ضخیم می پوشند
  • افراد چاق
چه کسانی بیشتر در معرض گرمازدگی هستند؟

درمان گرمازدگی در طب سنتی

به نظر شما در طب سنتی، بهترین روش درمان گرمازدگی چیست؟ با استفاده از روش های موجود در طب سنتی، شما می توانید تا حد خیلی زیادی علائم گرمازدگی را در خود کاهش دهید. برخی از ساده ترین روش هایی که اهمیت خیلی زیادی در طب سنتی دارند، شامل موارد زیر می شوند:

  • هندوانه
  • دانه ماش
  • نوشیدنی های سرشار از الکترولیت مانند آب نارگیل
  • اعمال روغن های گیاهی روی پوست مانند روغن زیتون و روغن چای و روغن نارگیل
  • خوردن غذاهای زود هضم و سبک مانند آب دوغ خیار و آش
  • آمپول گرمازدگی با تجویز پزشک

در چه شرایطی مراجعه به پزشک الزامی است؟

در اغلب موارد، ابتلا به گرمازدگی امری کاملا ساده و طبیعی است. با این حال، برای اطمینان از این که مشکل جدی ندارید، می توانید با اورژانس تماس بگیرید و علائم خود را به آنها اطلاع دهید. اگر مشکلات شما خیلی جدی تر هستند، باید حتما به پزشک مراجعه کنید تا پزشک بتواند برای شما داروی گرمازدگی تجویز کند.

به عنوان مثال، اگر در تفکر خود اختلال دارید و نمی توانید مسائل را بخاطر بسپارید و یا حتی اطرافیان خود را بشناسید، بهتر است حتما هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. اگر به خاطر گرمازدگی به مشکلات تنفسی، کلیوی و کبدی دچار شده اید و یا میزان ادرار شما کاهش پیدا کرده است، پیشنهاد می کنیم که در سریع ترین زمان ممکن به یک پزشک که مناسب مراجعه کنید.

در چه شرایطی مراجعه به پزشک الزامی است؟

سخن نهایی

در این مقاله از لنداسپا، متوجه شدید که گرما زندگی چیست و بهترین روش های درمان آن کدام اند. پس اگر شما هم در طول تابستان دچار این عارضه شدید، اصلا نترسید و سعی کنید با مصرف غذاهای خنک، پوشیدن لباس های آزاد و قرار گرفتن در یک محیط خنک، از آن خلاص شوید.

به علاوه، اگر کودک شما هم دچار این عارضه شد، تا حد امکان او را به محیط های خنک برده و لباس های او را در بیاورید. همچنین از انجام فعالیت های شدید در هوای گرم بپرهیزید. اگر شما از روش های دیگری برای درمان گرمازدگی استفاده کرده اید، می توانید تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

برای ثبت امتیاز روی ستاره ها کلیک کنید

میلاد اعتمادی فر

همیشه دوست داشتم یه سایت تو زمینه سلامتی و ماساژ داشته باشم که مرجعی بشه برای ماساژورها و کسایی که دوست دارن ماساژ یاد بگیرند. که لند اسپا متولد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا