سلامت

نحوه درمان کف پای صاف و تشخیص آن چگونه است؟

کف پای صاف چیست و چگونه بر سلامت بدن ما تاثیر می‌گذارد؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید بدانید تقریبا 30 درصد از مردم ایران صافی کف پا دارند. اما آیا کف پای صاف عوارض دارد؟ در این صورت روش‌های درمانی کف پای صاف چیست ؟ در این مقاله به شما آموزش می‌دهیم که چطور تشخیص دهید کف پای شما صاف است و چگونه می‌توانید با مراجعه به پزشک و یا تمرینات خانگی به درمان صافی کف پا بپردازید.

کف پای صاف چیست

پای انسان حاوی ماهیچه‌ها، تاندون‌ها، استخوان‌ها و بافت‌های نرم متعددی است که ما را قادر می‌سازد تا در حالت قائم بایستیم و به فعالیت‌های مختلف مانند تعادل، راه رفتن، پریدن و دویدن کمک کنیم. پاهای انسان از نظر شکل، اندازه و انحنای قوس پا متفاوت است. قوس پا می‌تواند:

کف پای صاف چیست

  • قوس بلند : پا با انحنای زیاد که به پا کاووس معروف است. در این نوع پا هیچ اثری از انحنا وجود نخواهد داشت، بلکه فقط انگشتان پا و پاشنه پا قابل مشاهده هستند. فشار مضاعفی بر روی توپ و پاشنه پا وارد می‌کند که منجر به جذب ضربه کمتر و افزایش خطر کشیدگی استخوان ها و مفاصل اسکلتی عضلانی می‌شود.
  • قوس خنثی یا معمولی : رایج ترین و مطلوب ترین شکل پا است. پا در وسط نیمه پر شده و ساختار طبیعی را تشکیل می‌دهد. اما با افزایش سن یا افزایش وزن، قوس طبیعی می‌تواند صاف شود.
  • قوس صاف : در این نوع، تمام پا با کف تماس می گیرد و فضایی باقی نمی‌ماند. قوس صاف یا افتاده معمولاً در دوران کودکی زمانی شروع می‌شود که تاندون هایی که به کشیدن انحنا به سمت بالا کمک می‌کنند سفت نمی‌شوند. معمولاً دردناک نیست، اما نحوه راه رفتن را تغییر می‌دهد و می‌تواند منجر به مشکلاتی در مچ پا یا ساق پا شود.
اگر به دنبال یادگیری ماساژی برای پا هستید در مقاله «آموزش ماساژ پا برای رفع خستگی» به آموزش ماساژ پا پرداخته‌ایم که برای از بین بردن خستگی بسیار مفید است.

شناخت انواع صافی کف پا

صافی کف پا یا قوس های افتاده یا پس پلان وضعیتی است که در آن کل پا بدون ایجاد فضایی با کف تماس می گیرد. صافی کف پا در نوزادان معمولی است و بین ۲ تا ۳ سالگی با سفت شدن رباط ها و تاندون های نگهدارنده پا و ساق پا عقب می نشیند. اما در برخی موارد، این رباط‌ها و تاندون‌ها نمی‌توانند کشیده شوند و منجر به کف پای صاف می‌شوند. صافی کف پا هیچ مشکلی در کارهای روزمره ندارد، اما در حین انجام فعالیت های بدنی زیاد، ممکن است درد داشته باشید.

انواع کف پای صاف به شرح زیر است:

  1. صافی کف پا انعطاف پذیر: در این نوع، پا در حالت استراحت دارای قوس طبیعی است، اما پس از تماس پا با سطح (در حالت نشستن، ایستادن یا راه رفتن) از بین می رود. معمولا هر دو پا را به طور همزمان درگیر می‌کند.
  2. صافی کف پای سفت یا واقعی: اگر فردی در هنگام نشستن یا ایستادن نیز قوس پا نداشته باشد، صافی کف پای واقعی یا سفت دارد. این بیماری از بدو تولد وجود دارد، اما اگر در بزرگسالان ایجاد شود، به آن صافی کف پای اکتسابی بزرگسالان یا اختلال عملکرد تاندون تیبیال خلفی می گویند. صافی کف پای اکتسابی بزرگسالان می‌تواند در یک یا هر دو پا ایجاد شود.

علائم کف پای صاف چیست ؟

گاهی اوقات وضعیت صافی کف پا بدون علامت باقی می‌ماند. اما برخی از بیماران ممکن است علائم زیر را احساس کنند:

علائم کف پای صاف چیست ؟

  • شب خستگی پا در مرحله استراحت
  • درد و ناراحتی در ناحیه داخلی قوس، پاشنه یا مچ پا
  • مشکل در انجام کارهای سنگین
  • درد در ناحیه ساق پا
  • با گذشت زمان می‌تواند منجر به چرخش پا و مچ پا به داخل و کج شدن پاشنه به بیرون شود.
  • گاهی اوقات درد در ناحیه زانو، لگن یا ناحیه کمر
برای رهایی از درد سیاتیک پیشنهاد می‌کنیم به مقاله «ماساژ کف پا برای درمان سیاتیک» مراجعه کنید.

علت کف پای صاف چیست

علت اصلی صافی کف پا ارثی است. علل دیگر عبارتند از:

علت کف پای صاف چیست

  • ضربه
  • یک استخوان ناویکولار اضافی (os tibiale externum) در ناحیه تاندون تیبیال خلفی که حمایت تاندون قوس را ضعیف می‌کند.
  • ائتلاف های تارسال
  • برخی از بیماری‌های مادرزادی (سندرم مارفان یا سندرم اهلرز-دانلوس) دارای شلی رباط هستند که باعث صافی کف پا می‌شود.
  • آرتروپاتی شارکو
  • چاقی
  • نوروپاتی
  • دیابت
  • بالا رفتن سن
  • در بارداری، افزایش هورمون الاستین باعث صافی کف پا می‌شود
  • پوکی استخوان

روش‌های درمان کف پای صاف پزشکی

درمان صافی کف پا به نوع و شدت علائم بستگی دارد. درمان زود هنگام در صافی کف پای سفت و سخت توصیه می‌شود. درمان کف پای صاف شامل:

روش‌های درمان کف پای صاف پزشکی

  1. داروها : ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است داروهایی برای کاهش درد، تورم و التهاب تجویز کند.
  2. حمایت از پا : پزشک برای جلوگیری از فشار غیرضروری روی پاها، مچ پا و مفاصل، استفاده از نگه دارنده های پا به عنوان حمایت را توصیه می‌کند. یک درج کفش، ارتز یا بریس با عملکرد سفارشی می‌تواند به طور موثری از پا پشتیبانی کند.
  3. پزشک ممکن است کفش‌های مخصوص یا کاپ‌های پاشنه‌دار را برای کودکان توصیه کند تا زمانی که پاهایشان رشد نکند.
  4. اصلاح سبک زندگی : کنترل چاقی و دیابت می‌تواند درد ناشی از بیماری های صافی کف پا را کاهش دهد. یک رژیم غذایی متعادل و رژیم ورزشی باعث کاهش وزن اضافی و کاهش فشار روی پاها می‌شود. همچنین می‌توانید از ایستادن یا راه رفتن طولانی خودداری کنید، زیرا درد و ناراحتی در پاهای شما را تشدید می‌کنند.
  1. فیزیوتراپی : بسیاری از تمرینات تقویتی، بالا بردن و افزایش طول قوس می‌تواند به اصلاح قوس های افتاده و کاهش درد کمک کند. تمریناتی مانند:
  • کشش پاشنه
  • رول توپ (تنیس یا گلف).
  • بالابرهای قوس
  • بلند کردن انگشت پا
  1. جراحی : پزشک در موارد شدید صافی کف پا و زمانی که سایر درمان ها با شکست مواجه می‌شوند، جراحی را توصیه می‌کند. جراح در کف پای شما قوس ایجاد می‌کند، تاندون ها را ترمیم می‌کند، تاندون آشیل کوتاه را طولانی می‌کند و مفاصل جوش خورده را ترمیم می‌کند تا شما را از علائم صافی کف پا خلاص کند.
اگر به دنبال درمان درد پا از طریق ماساژ هستید پیشنهاد می‌کنیم به مقاله «ماساژ کف پا» سر بزنید.

درمان خانگی کف پای صاف چگونه است؟

تمرینات تقویتی برای صافی کف پا وجود دارند که می‌توانید در خانه به عنوان درمان کف پای صاف از آنها بهره ببرید:

درمان خانگی کف پای صاف چگونه است؟

در حالی که تمرینات تقویتی بسیار خوبی برای صافی کف پا وجود دارد، مهم است که قبل از شروع با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی، متخصص پا یا فیزیوتراپیست خود مشورت کنید.

  • بالابرهای قوس

لیفت با قوس پا که به نام «گنبدی پا» نیز شناخته می‌شود، شامل صاف نگه داشتن پاها روی زمین و بالا بردن قوس پای خود تا جایی که می‌توانید، وزن پا را به سمت بیرون می چرخانید در حالی که پاشنه و انگشتان پا را روی زمین نگه می‌دارید. می‌توانید تمرین را به صورت ایستاده یا نشسته انجام دهید.

  • بلند کردن تیله با انگشتان پا

تمرین دیگری که عضلات درونی (عمیق) پاهای شما را تقویت می‌کند، استفاده از انگشتان پا برای برداشتن تیله است. 10 تا 20 تیله را روی زمین در کنار یک کاسه قرار دهید. در حالی که نشسته اید، از انگشتان پا برای گرفتن هر تیله استفاده کنید و آن را در کاسه قرار دهید.

  • راه رفتن با پاشنه پا و پنجه پا

راه رفتن در اتاق روی پاشنه پا به طوری که انگشتان پا در هوا باشند، می‌تواند ماهیچه های مچ پا و پاهای شما را تقویت کند. تکرار تمرین روی انگشتان پا در حالی که پاشنه هایتان در هوا هستند (در اصل راه رفتن با پنجه) می‌تواند همین کار را انجام دهد.

  • ماساژ پا

می‌توانید هنگامی که از خواب بیدار می‌شوید یا شب ها قبل از خواب پای خود را با روغن گرم ماساژ دهید. همچنین می‌توانید پای خود را بر روی یک توپ کوچک مانند توپ تنیس بغلتانید. این تمرین اگر به عادت تبدیل شود تاثیرات مثبت چشمگیری به همراه خواهد داشت.

  • تمرینات هوازی برای درمان صافی کف پا

قطعاً می‌توان تمرینات هوازی را با صافی کف پا انجام داد، به شرطی که آسان شروع کنید و به سمت بالا بروید. با تمریناتی شروع کنید که تحمل وزن روی پاهای شما را کاهش می‌دهد، مانند دوچرخه سواری، شنا یا قایقرانی.

همچنین می‌توانید پابرهنه در خانه مسافت های کوتاه را پیاده روی کنید تا جایی که دچار درد نشوید.

پیشنهاد می‌کنیم برای مطالعه بیشتر مقالات مربوط به سلامت بدن و جسمتان به صفحه «سلامتی» مراجعه کنید.

تشخیص کف پای صاف از چه طریقی انجام می شود؟

برای اینکه ببینید آیا کف پایتان صاف است یا نه، در حالی که ایستاده اید، دو طرف داخلی پای خود را بررسی کنید.

 تشخیص کف پای صاف از چه طریقی انجام می شود؟

  • اگر کف پای شما صاف باشد، پای شما روی زمین صاف می‌شود.(تصویر1)
  • اگر قسمت داخلی پای شما از زمین بلند شده باشد، صافی کف پا ندارید (به این حالت قوس می گویند).(تصویر2)

همچنین در هنگام مراجعه به پزشک، متخصص جهت تشخیص کف پای صاف ، از طریق عکس برداری و معاینات مخصوص مشخص می‌کند که تا چه حد کف پای شما صاف است و آیا نیاز به درمان دارد یا خیر.

عوارض کف پای صاف چیست ؟

تا به اینجا مقاله با صافی کف پا آشنا شدید و خواندید که روش‌های درمانی خانگی و پزشکی کف پای صاف چیست ، اما باید بدانید که عوارض کف پای صاف می‌تواند در مواردی خفیف و در مواردی شدید باشد و سلامت کلی بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد.

عوارض کف پای صاف چیست ؟

  • صافی کف پا بر بسیاری از جنبه‌های سلامت کلی افرادی که به آن مبتلا هستند تأثیر می‌گذارد. از آنجایی که قوس های افتاده یا صافی کف پا نمی‌توانند به پاهای شما تکیه گاه مورد نیاز خود را بدهند، به احتمال زیاد درد پا را تجربه خواهید کرد.
  • بیماری به نام فاسیای کف پا در افرادی که صافی کف پا دارند نیز شایع تر است. فاشیای کف پا زمانی رخ می‌دهد که تاندون های پا بیش از حد کشیده شوند. این عارضه باعث ایجاد درد شدید در پاها به خصوص در هنگام صبح می‌شود.
  • صافی کف پا باعث ایجاد بیماری دیگری به نام بیش پرونیشن می‌شود، یعنی زمانی که مچ پا هنگام راه رفتن به سمت داخل می چرخد. این می‌تواند منجر به درد پا و مچ پا شود.
  • از آنجایی که پاهای شما اساس حمایت از کل بدن شما هستند، داشتن صافی کف پا و پروناسیون بیش از حد می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در تراز ستون فقرات شما شود. ممکن است متوجه شوید که در ناحیه باسن، زانو و کمر نیز مشکل دارید.

اگر دچار مشکلات اسکلتی شده و به دنبال یک متخصص ارتوپد حاذق هستید، بلاگ بهترین ارتوپد تهران کیست را مطالعه کنید.

سخن پایانی

در این مقاله به طور کامل توضیح دادیم نشانه های کف پای صاف چیست و درمان آن به چه صورت است. توصیه می‌کنیم قبل از این که درمان خانگی کف پای صاف را امتحان کنید حتما با پزشک فیزیوتراپ مشورت کنید شاید ایشان راهکارهای بهتری را در اختیار شما قرار دهد. خوشحال می‌شویم تجربیات و نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان لنداسپا به اشتراک بگذارید.

4.5/5 - (20 امتیاز)

میلاد اعتمادی فر

همیشه دوست داشتم یه سایت تو زمینه سلامتی و ماساژ داشته باشم که مرجعی بشه برای ماساژورها و کسایی که دوست دارن ماساژ یاد بگیرند. که لند اسپا متولد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا