سلامتسلامت روان

توضیح کامل تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی

دو مورد از اختلالات روانی که نوسانات اخلاقی بسیار زیادی در افراد به وجود می آورند، اختلال شخصیت مرزی و اختلال دو قطبی هستند. در حالی که هر یک از این اختلالات تفاوت هایی با یکدیگر دارند، شباهت های خیلی زیاد آن ها موجب شده که برخی از افراد، آنها را مشابه یکدیگر بدانند. از این رو، ما در این مقاله به بررسی تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی می پردازیم و برای شما توضیح می دهیم که این دو اختلال و چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند.

یکی از مهمترین دلایلی که باعث می شود اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی شباهت زیادی به یکدیگر داشته باشند، این است که همه این اختلالات مشکلاتی در تنظیم اخلاقیات و خلق و خوی افراد به وجود می آورند. با این حال، علت بروز هر یک از این اختلالات و درمان آنها نیز با یکدیگر متفاوت است.

به همین دلیل هم اگر شما هم در خلق و خوی خود و یا یکی از دوستان یا اعضای خانواده خود، هر یک از این اختلالات را احساس کردید، بهتر است هرچه سریع تر مطمئن شوید که این تغییرات به خاطر چه مشکلی هستند و چگونه می توانید از بروز آنها جلوگیری کنید. در این مقاله از لند اسپا، می توانید متوجه شوید که تفاوت بین اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی در حقیقت چه مواردی هستند.

ویژگی های اختلال شخصیت مرزی

برای این که تفاوت اختلال مرزی و دوقطبی را بدانید، بهتر است در ابتدا ویژگی های هر یک از این اختلالات را به طور کامل درک کنید. به طور کلی، اختلال شخصیت مرزی که به صورت اختصاری با BPD هم شناخته می شود، یک مشکل بسیار شدید برای اخلاق افراد است که در مدت طولانی به وجود می آید.

ویژگی های اختلال شخصیت مرزی

مهمترین ویژگی افرادی که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا هستند، این است که به خوبی نمی توانند احساسات خود را کنترل کنند. این افراد حساسیت بسیار زیادی نسبت به وقایع اطراف خود دارند و ممکن است با کوچک ترین مشکلات، بیش از اندازه به هم بریزند.

این افراد که نسبت به هر چیزی واکنش نشان می دهند، اغلب مواقع درد عاطفی دارند و مشکلات روانی زیادی آنها را اذیت می کند. برای درک بهتر تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی که ممکن است سراسر زندگی افراد را دچار تغییر کند، خوب است بدانید که افرادی که اختلال شخصیت مرزی دارند، با ویژگی های زیر در جامعه حاضر می شوند.

  • اختلال در اشتها
  • افسردگی حاد یا متوسط یا خفیف
  • اختلال استرس بعد از سانحه  (PTSD)
  • فوبیای جامعه
  • مصرف مواد
  • اختلال در قمار کردن
  • تغییر رفتار سریع
  • خشونت شدید و نامناسب
  • رفتار مخاطره آمیز و ناامن
  • احساس کم ارزش بودن و پوچی
  • ترس از رها شدن
  • عدم اعتماد به نفس
  • روابط افراطی یا ناپایدار

برای آشنایی بیشتر با شخصیت افراد مرزی حتما به بلاگ اختلال شخصیت مرزی چیست مراجعه کنید.

ویژگی های شخصیت دو قطبی

از سوی دیگر با توجه به تفاوت اختلال مرزی و دوقطبی در افراد، می توان متوجه شد که حتی ویژگی افرادی که اختلال دوقطبی دارند هم با افرادی که اختلال شخصیت مرزی دارند، متفاوت است. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، تغییرات خیلی شدیدی در ویژگی های اخلاقی خود مشاهده می کنند.

به عنوان مثال، گاهی اوقات این افراد دوره هایی را می گذرانند که انرژی بسیار زیادی دارند و دو دوره اوج سپری می کنند. در این شرایط، می گویند که این افراد در دوره شیدایی هستند. این در حالی است که در دوره های غمگین و ناامید بودن که با نام دوره افول نیز شناخته می شود، این افراد احساس افسردگی بسیار شدیدی دارند. سپری کردن در هر یک از دوره های افسردگی و شیدایی، تفاوت خیلی زیادی با دوره افسردگی دارد.

ویژگی های شخصیت دو قطبی

علاوه بر این موارد، علائم دیگری نیز در این اختلال دیده می شوند که باعث شدند تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی بیشتر به نظر برسند. برخی از مهمترین علائمی که خیلی از افراد در دوره های شیدایی و افسردگی اختلال شخصیت دوقطبی دارند، شامل موارد زیر می شوند.

افرادی که مبتلا به این اختلال هستند گرایش های روحی متفاوتی دارند برای دانش بیشتر مقاله اختلال دوقطبی چیست را مطالعه نمایید .

علائم شخصیت دو قطبی در دوره های شیدایی

  • اعتماد به نفس بیش از اندازه بالا
  • تحریک پذیری و سرخوشی زیاد
  • پرحرف شدن
  • کاهش نیاز به خواب
  • افکار رقابتی
  • حواس پرتی راحت
  • رفتار تهاجمی و تهدید آمیز
  • اختلال در قضاوت

علائم شخصیت دوقطبی در دوره های افسردگی

  • کم حرف زدن
  • اعتماد به نفس پایین و احساس شکست و گناه
  • کمبود انرژی و انگیزه
  • افزایش نیاز به خواب
  • اختلال در حافظه و شناخت
  • ساخت حرف زدن بسیار آرام
  • تاکید بیش از اندازه روی باورها و احساسات منفی
  • تغییر وزن
علائم شخصیت دوقطبی در دوره های افسردگی

زندگی با فرد مبتلا به شخصیت مرزی چگونه است؟ این بلاگ را از دست ندهید.

نشانه های اختلال شخصیت مرزی در مقابل دوقطبی

همان طور که پیش از این هم گفتیم، تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی بسیار مهم است و شاید هنوز هم برخی از افراد به درستی متوجه نشده باشند که این دو اختلال چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند. در این بخش، برای شما توضیح می دهیم که مهمترین تفاوت بین اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی چه مواردی هستند.

تفاوت در دوره افسردگی

پیش از این نیز متوجه شدید که مهمترین وجه تشابه میان اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی، داشتن دوره های افسردگی است. به طور کلی، کسی که به هریک از این اختلالات مبتلا شد، بیش از اندازه احساس افسردگی و ناراحتی می کند و حتی انگیزه کافی برای انجام کارهای مختلف را نیز نخواهد داشت.

تفاوت در برقراری ارتباط و تعامل

گفتیم که اختلال شخصیت دوقطبی دارای دو دوره متفاوت شیدایی و افسردگی است. با این حال، بهتر است بدانید که تقریبا 75 درصد مواقع، افراد مبتلا به این اختلال در دوره افسردگی هستند.

برای این که بهتر تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی را درک کنید، باید بدانید که نشانه های اختلال شخصیت مرزی تا حد بسیار زیادی در نحوه تعامل و ارتباط برقرار کردن افراد دیده می شود. به عنوان مثال، برخی از افراد به افراد زندگی خود بیش از اندازه وابسته هستند.

تفاوت در برقراری ارتباط و تعامل

مقاله پیشنهادی: تله های شخصیتی

به طور کلی، افرادی که از نظر روانی اختلالی ندارند، به شیوه های متفاوتی با اطرافیان خود مانند دوستان، معلمان و خانواده خود ارتباط برقرار می کنند.

این در حالی است که این موضوع درباره افرادی با اختلال شخصیت مرزی دیده نمی شود و نمی تواند به خوبی در تعامل با سایر افراد تنوع برقرار کند. در نتیجه، ترجیح می دهد از همه افراد دور شده و روابط ناپایداری خواهند داشت.

تفاوت در تغییرات خواب

یکی دیگر از مواردی که می تواند به عنوان تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی در نظر گرفته شود، این است که افراد مبتلا به اختلالات دوقطبی، بیشتر از همه در زندگی خود دچار اختلال در خواب می شوند. این در حالی است که اختلال شخصیت مرزی به این صورت نیست و ارتباط چندانی با الگوی خواب افراد ندارد.

تفاوت در میزان خودآزاری

در نهایت، فاکتور دیگری که می تواند به عنوان تفاوت اختلال دوقطبی و اختلال شخصیت مرزی در نظر گرفته شود، در خود آزاری این افراد است. خوب است بدانید که بیشتر اشخاصی که دارای اختلال شخصیت مرزی هستند، بیشتر از خودشان رفتارهای خودآزاری نشان می دهند.

توجه داشته باشید که گاهی مواقع، این امکان وجود دارد که یک فرد به هر دو اختلالات شخصیت دوقطبی و مرزی مبتلا باشد و در این شرایط، شاید ترکیبی از نشانه های بالا را نشان دهد. در این شرایط، باید تفاوت های اخلاقی و رفتاری افراد به طور کامل مورد بررسی قرار بگیرند.

رنگ چشم از ویژگی های تاثیر گذار بر شخصیت افراد است مقاله ارتباط شخصیت با رنگ چشم را مطالعه نمایید

تفاوت در میزان خودآزاری

تفاوت های اخلاقی کلیدی و مرزی و دوقطبی

فاکتور دیگری که به شما کمک می کند تا راحت تر تفاوت بین اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی را درک کنید، توجه به اخلاق افراد است. به طور کلی، افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی تا حد بسیار زیادی احساس اضطراب، تهی بودن، ناراحتی و خشم می کنند و خیلی کم پیش می آید که این افراد دچار احساس سرخوشی باشد.

از سوی دیگر، پیش از این گفتیم که افرادی که به اختلال شخصیت دوقطبی مبتلا هستند، دارای دوره افسردگی و شیدایی هستند که در دوره شیدایی خود، احساس سرخوشی و خود بزرگ بینی زیادی دارند. این مسئله می تواند یکی از مهم ترین تفاوت های اخلاقی بین شخصیت مرزی و دوقطبی باشد.

علل به وجود آمدن شخصیت های مرزی و دوقطبی

در نهایت، آخرین فاکتوری که به شما کمک می کند تا راحت تر تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی را درک کنید، این است که علل به وجود آمدن هر یک از این اختلال را بدانید. در این بخش، علت به وجود آمدن هر یک از این اختلالات را به صورت مجزا توضیح می دهیم.

علت به وجود آمدن اختلال شخصیت مرزی

علت به وجود آمدن اختلال شخصیت مرزی به طور دقیق و علمی مشخص نشده است، اما به نظر می رسد که مهمترین عامل به وجود آورنده این اختلال می توان به مواردی مانند عوامل محیطی و یا گذشته افراد برگردد. به خصوص اگر این عوامل محیطی در دوران کودکی برای فرد به وجود آمده باشند، این احتمال وجود دارد که در بزرگسالی به اختلال شخصیت مرزی گرفتار شود. به علاوه، بی توجهی والدین به فرزندان نیز می تواند به تشدید این اختلال کمک کند. مهمترین علل به وجود آمدن اختلال شخصیت مرزی عبارت اند از:

تشخیص اختلال شخصیت خودشیفته چگونه است؟

علت به وجود آمدن اختلال شخصیت مرزی
  • سابقه سوء استفاده جنسی، جسمی عاطفی
  • بی توجهی والدین
  • اختلال سوء مصرف مواد در والدین
  • ژنتیک و عدم تعادل شیمیایی و ساختار مغز
  • تغییر عملکرد انتقال دهنده های عصبی مغز به ویژه سروتونین

مقاله پیشنهادی در این بخش:معرفی چند بازی ساده برای تشخیص اوتیسم در کودکان

علت به وجود آمدن اختلال شخصیت دوقطبی

در نهایت، برای این که بهتر متوجه تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی شوید، برای شما توضیح می دهیم که علت به وجود آمدن اختلال شخصیت دوقطبی چیست. برخلاف مورد قبلی، خیلی پیچیده است که بتوانیم مهمترین دلیل به وجود آمدن این اختلال را توضیح دهیم. متخصصان اعتقاد دارند که هیچ علت دقیق و منحصر به فردی برای به وجود آمدن این مشکل یا اختلال وجود ندارد و مهمترین دلیل اختلال شخصیت دوقطبی، می تواند ترکیبی از عوامل مختلف باشد.

اما به طور کلی، محققان نشان داده اند که وراثت می تواند یکی از اصلی ترین دلایل به وجود آمدن اختلال شخصیت دوقطبی باشد و کسانی که یکی از اعضای خانواده شان به این اختلال دچار هستند، بیشتر در معرض قرار می گیرند.

سخن نهایی

در این مقاله از لنداسپا، برای شما توضیح دادیم که مهمترین تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی شامل چه مواردی می شوند. همان طور که متوجه شدید، این اختلال اگرچه شاید شباهت های خیلی زیادی به یکدیگر داشته باشند، اما متفاوت های خیلی زیادی نیز با یکدیگر دارند که به هیچ عنوان نباید این دو را با یکدیگر اشتباه بگیرید. در هر صورت، اگر به هر یک از این اختلالات مبتلا بودید، بهتر است هرچه سریع تر به یک درمانگر مراجعه کنید تا از تشدید آن جلوگیری کند.

سؤالات متداول

احتمال خودکشی و خودزنی در کدام یک از اختلالات شخصیت دوقطبی و مرزی بیشتر است؟

اگرچه ممکن است هر یک از افراد با اختلالات شخصیت مرزی و دوقطبی دست به خودکشی و خودزنی بزنند، اما به نظر می رسد که افرادی که دچار اختلال شخصیت مرزی هستند، بیشتر در معرض خودکشی یا خودزنی قرار می گیرند.

آیا اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی مشابه افسردگی است؟

نمی توان گفت که همه افرادی که به اختلال شخصیت دوقطبی و شخصیت مرزی مبتلا هستند، حتما افسردگی دارند. زیرا همان طور که متوجه شدید، هریک از این اختلالات علائم متفاوتی دارند که شاید افسردگی فقط بخشی از آنها باشد. پس می توان گفت که اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی خیلی گسترده تر از افسردگی هستند.

3/5 - (1 امتیاز)

عارفه نجمی

اگر در زندگی شخصیت به مشکلی برخورد کردی، میتونم کمکت کنم و پاسخگوی سوالاتت باشم. نگران نباش!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا