سلامت

پیش دیابتی ها چه بخورند؟ | به همراه لیست غذاهای مجاز

پیش دیابت چیست و پیش دیابتی ها چه بخورند؟ این سوال خیلی از افرادی است که دچار پیش دیابت می شوند. متاسفانه این بیماری در بین مردم بسیار شایع شده است. افراد پیش دیابتی بیشتر از بقیه در معرض دیابت نوع دو هستند و نکته مهم این ست که بتوانند اقدامات اولیه برای کنترل پیش دیابت و جلوگیری از عوارض آن را مدنظر قرار دهند تا از آسیب های بعدی این بیماری خطرناک دور بمانند.

پیش دیابت را بشناسیم

وقتی پیش دیابت در بدن آغاز می شود که قند خون از میزان طبیعی بالاتر رود. اما این میزان به قدری زیاد نیست که بتوان آن را دیابت نامید. میزان قند خون طبیعی انسان حدود 110 میلی گرم است و اگر این اندازه به 126 و یا بالا تر از آن برود، می گوییم فرد دیابت دارد. اما اگر میزان قند بین این دو عدد باشد، فرد به پیش دیابت مبتلا شده است.

بر اساس تحقیقات، حدود 50 درصد از کسانی که به پیش دیابت مبتلا هستند، احتمالا در 5 تا 10 سال آینده به دیابت مبتلا می شوند. به همین دلیل هم اگر پیش دیابت را کنترل نکنید، ریسک ابتلا به دیابت نوع دو در شما بالا می رود.

بر اساس آمار منتشر شده، از هر 5 نوجوان، یک نفر و از 4 فرد بزرگسال هم یک نفر به پیش دیابت مبتلا می شوند. علت این بیماری، عدم پاسخ درست سلول های بدن به انسولین است و از علت های دیگر این بیماری، می توان به تولید بیش از حد انسولین توسط کبد اشاره نمود. در اینجاست که برای مبتلایان سؤال پیش می آید که پیش دیابتی ها چه بخورند و چگونه مصرف کربوهیدارت بدن خود را کنترل کنند.

پیش دیابت را بشناسیم

اگر می خواهید به صورت جزئی تر از این موضوع اطلاع یابید مقاله پیش دیابت چیست را مطالعه نمائید

راه های تشخیص پیش دیابت

در حالت طبیعی، پیش دیابت علامت خاصی ندارد. اما اگر علائمی همانند تشنه شدن زیاد، مشکلاتی در دیدن، تکرر ادرار، گرسنگی و خستگی مفرط در شما دیده می شود، احتمال این که به پیش دیابت و یا دیابت نوع دوم مبتلا شده باشید هم زیاد است. در این شرایط، باید برای کنترل آن، از یک رژیم غذایی درستی پیروی کنید تا بتوانید خود را از مشکلات بعدی دور کنید.

یکی دیگر از راه های تشخیص پیش دیابت که تقریبا همه افراد از آن استفاده می کنند، آزمایش قندخون ناشتا و آزمایشی که دو ساعت بعد از خوردن صبحانه انجام می شود، است. روش دیگر هم انجام آزمایش ac1 است که سطح متوسط قند خون را در بازه زمانی دو تا سه ماه اخیر را مشخص می کند.

جواب این آزمایش اگر در حدود 7/5 تا4/6 باشد، شما مبتلا به پیش دیابت نیستید. اما نکته مهم این است که جواب این آزمایش ها باید توسط پزشک تفسیر شود و پزشک معالج طبق علائم و سابقه بیماری شما را مشخص کند؛ زیرا فقط بر اساس آزمایش نمی توان تصمیم درستی گرفت.

چه کسانی باید برای تشخیص پیش دیابت آزمایش خون دهند؟

کسانی که دائم می پرسند پیش دیابتی ها چه بخورند و نگران مبتلا شدن به دیابت هستند، اگر علائم خطرناکی یا علائم دیابت را در خود دیدند، باید آزمایش خون دهند. اما کسانی که دارای مشکلات زمینه ساز دیابت هستند، باید بیشتر مواظب باشند و زود به زود قند خون خود را چک کنند. دلایل متعددی می تواند منجر به بروز این عارضه می شوند و افرادی که در معرض این دلایل هستند، باید زود به زود برای آزمایش دیابت اقدام کنند.

در این مقاله قصد داریم شما را با میوه های کاهش دهنده قند خون آشنا کنیم

چه کسانی باید برای تشخیص پیش دیابت آزمایش خون دهند؟
  • کسانی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند. زیرا چربی های بدن باعث مقاومت سلول ها در برابر انسولین می شوند و با کاستن از عملکرد درست آن، احتمال ابتلا به دیابت را بالا می برند.
  • چربی دور شکم یکی دیگر از عوامل زمینه ساز دیابت محسوب می شود که نشان دهنده مقاومت بدن در برابر انسولین است. این خطر مردانی که چربی دور شکمشان از 100 و در زنانی که از 87 تا سانتی متر بالا تر می رود را بیشتر تهدید می کند.
  • ·         کسانی که در خانواده یا فامیل افراد مبتلا به دیابت دارند،؛ امکان ابتلا به دیابت در آنها بیشتر است؛ زیرا دیابت به صورت ژنتیکی یا ارثی می تواند انتقال پیدا کند. این گونه افراد باید نسبت به تعداد آزمایش ها و مراقبت ها را در خود افزایش دهند.
  • ·         با بالا رفتن سن انسان در معرض انواع بیماری ها همچون دیابت و آلزایمر قرار می گیرد. بر اساس تحقیقات انجام شده، افرادی که سن بالای 45 سال دارند، احتمال ابتلا به پیش دیابت در آنها بیشتر است. به همین دلیل این که پیش دیابتی ها چه بخورند و چه رژیم غذایی داشته باشند، برای این افراد اهمیت بیشتری دارد.
  • بی تحرکی و ورزش نکردن، یکی از دلایل چاقی و ابتلا به دیابت است. زیرا کالری دریافتی غذا برای تأمین انرژی انجام فعالیت های روزمره، به قند و چربی تبدیل می شود و فرد چون فعالیتی انجام نمی دهد، این کالری ها مصرف نشده باقی می مانند و باعث به وجود آمدن دیابت می شوند.
  • وراثت هم یکی از عوامل زمینه ساز دیابت است که هیچ دلیل پزشکی یا منطقی خاصی ندارد. ممکن است برخی از نژاد ها بیشتر از بقیه افراد یا به پیش دیابت مبتلا شوند.
وراثت
  • استعمال دخانیات باعث بالا رفتن مقاومت بدن در برابر انسولین می شود.
  • سندروم تخمدان پلی کیستیک در بانوان، خطر ابتلا به پیش دیابت را در آنها افزایش می دهد. زیرا این سندروم تعادل هورمون های بدن را بهم می زند و باعث چاقی می شود که این موارد بر دیابت و روند ترشح انسولین تاثیر منفی دارند.
  • فشارخون بالا، پایین بودن کلسترول خون و افزایش تری گلیسرید در خون اگر با چاقی همراه باشند، احتمال بروز پیش دیابت را بالا می برند. اینجاست که اهمیت این که پیش دیابتی ها چه بخورند و نقش رژیم غذایی آنها مشخص می شود.
  • رژیم غذایی نامناسب که پر از کربوهیدارت است و در آن فیبر و سبزیجات بسیار کمی مصرف می شود، میزان قند را در بدن افزایش می دهد و پیش دیابت را به دنبال دارد.

برنامه غذایی هفتگی دیابتی ها چگونه است؟

رژیم غذایی پیش دیابتی

در پاسخ به این سوال که پیش دیابتی ها چه بخورند و چه رژیم غذایی داشته باشند، باید بگوییم که غذاهای زیادی می توانند برای جلوگیری از روند پیشرفت این بیماری مناسب باشند. رژیم پیش دیابت به شما در کنترل فاکتورهایی که بر روند قندخون تاثیر منفی دارند، کمک می کند. این فاکتور ها شامل فشار خون، چربی و وزن می شوند.

زمانی که شما با خوردن غذاهای ناسالم و پر کالری، حجم بالایی از کالری وارد بدن خود می کنید، در نتیجه مقدار قند در بدن شما افزایش می یابد. اگر دستورات رژیم غذایی پیش دیابتی را رعایت نمایید، ضمن کنترل بیماری دیابت، می توانید زندگی سالم تری داشته باشید. این دستورات شامل موارد زیر می شوند:

رژیم غذایی پیش دیابتی

از تاثیرات و خواص عرقیات گیاهی پائین آورنده قند خون غافل نشوید .

֎ غلات کامل بخورید

تفاوت غلات تصفیه شده با غلات کامل در این است که غلات کامل فیبر، پتاسیم و مواد معدنی زیادی دارند که در کاهش قند خون و بیماری پیش دیابت تاثیر زیادی را ایفا می کنند. می توانید از این غلات در تمام وعده ها استفاده کنید.

فیبر کامل زمان زیادی شما را سیر نگه می دارد و روند تبدیل کربوهیدارت به گلوکز را کند می کند. برخی از بهترین و مهم ترین غلات، شامل مواردی مانند نان سبوس دار، جو دو سر، برنج قهوه ای می شوند. البته فراموش نکنید که غلات در صورتی که به اندازه مناسب مصرف شوند، تاثیر بدی بر روی قند ندارند؛ در غیر این صورت می توانند مضر باشند.

 ֎ مصرف سبزیجات نشاسته ای را کاهش دهید

سیب زمینی، کدو سبز و ذرت، از جمله سبزیجات پر نشاسته ای هستند که کربوهیدارت زیادی دارند. داشتن مواد معدنی فراوان، یکی از بزرگ ترین مزایای این سبزیجات محسوب می شود. طبق نظر پزشکان تغذیه، می توانید فقط یک چهارم بشقاب از این گونه سبزیجات را در طول روز استفاده کنید تا دیگر نگران کربوهیدارت و این که پیش دیابتی ها چه بخورند  و چه رژیمی داشته باشند، نباشید.

֎ گوشت بدون چربی بخورید

گوشت هیچ گونه کربوهیدارتی در خود ندارد، اما چربی زیادی درخود نهفته است که سطح کلسترول را بالا می برد. کلسترول بالا احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت را افزایش می دهد؛ پس هنگام خرید، گوشتی را انتخاب کنید که چربی کمی داشته باشد. همچنین می توانید منابع دیگر پروتئینی را برای تامین پروتئین بدن جایگزین گوشت قرار دهید که پروتئین بالا و کربوهیدارت کمی داشته باشند. این منابع، شامل موارد زیر می شوند:

گوشت بدون چربی بخورید
  • مرغی که پوست آن را جدا کردید
  • سفیده تخم مرغ
  • ماهی
  • حبوبات
  • سویا
  • گوشت پرندگانی مانند بوقلمون
  • لبنیات کم چرب

مصرف پروتئین به شما احساس سیری می دهد تا کمتر گرسنه شوید. همچنین باعث کند شدن سرعت ورود کلوکز و کربوهیدارت به بدن می شوند. موادی مانند حبوبات و سویا، دارای پروتئین گیاهی هستند که به اندازه پروتئین های گوشتی می توانند مفید باشند و به تنظیم قند خون کمک کنند.

֎ آب زیاد بنوشید

 آب، مهم ترین نوشیدنی است که انسان در طول روز می نوشد و جایگزین بسیار مناسبی برای انواع نوشیدنی های پرقند و کالری است. زیرا هیچ گونه کربوهیدارت یا کالری خاصی ندارد که برای افراد پیش دیابتی مضر باشد.

بیماری دیابت، باعث افزایش حس تشنگی در شما می شود و نوشیدن آب به کلیه کمک می رساند تا به وسیله ادرار، قند اضافی موجود در بدن را دفع کند و با انجام این کار، بر کاهش قند خون تاثیر می گذارد. ممکن است آب آشامیدنی که از لوله مصرف می کنید، آلوده و سنگین باشد. از این رو، ما به شما مصرف آب تصفیه شده را پیشنهاد می کنیم.

֎ خوردن صبحانه را شروع کنید

این توصیه مهم برای افرادی است که وعده صبحانه را حذف می کنند. این کار ضررهای فراوانی از جمله بهم خوردن تعادل قند و گلوکز را در بدن دارد. کارشناسان معتقدند که تقریبا تا دو ساعت بعد از بیدار شدن، باید صبحانه را میل کنید.

خوردن صبحانه را شروع کنید

اگر برای مدت طولانی گرسنه بمانید، در وعده بعدی غذای زیادی می خورید که این باعث پرخوری و ورود قند زیادی به بدنتان می شود؛ پس نباید هیچ وعده غذایی را از دست بدهید. همچنین خوردن صبحانه، قند را در اواخر روز نیز کنترل می کند که این کار بسیار مفیدی برای بدن است.

֎ کربوهیدارت ها را بشمارید

حذف کامل کربوهیدارت ها برای کنترل قند اصلا روش سالم و جالبی نیست. زیرا بدن شما به مقدار مناسبی از این کربوهیدارت نیاز دارد. به جای آن از سبزیجاتی که دارای کربوهیدارت کمتری هستند، استفاده کنید. برای مثال، یک فنجان سیب زمینی یا ذرت 30 گرم کربوهیدارت دارد که این میزان نسبتا زیاد است.

اگر اندازه کربوهیدارت را در هر خوراکی بدانید، به اندازه نیاز بدنتان از آن استفاده می کنید که این روش برای کنترل قند افراد پیش دیابتی فواید بسیاری دارد. پیش دیابتی ها چه بخورند که کربوهیدرات کمی داشته باشد؟

  • کلم بروکلی
  • کاهو
  • هویج
  • اسفناج
  • ادویجاتی مانند فلفل و مارچوبه
  • گوجه فرنگی

کلام آخر

همان طور که می دانید، در صورت عدم رعایت رژیم غذایی، پیش دیابت به دیابت تبدیل می شود. ما در این مقاله برای شما توضیح دادیم که پیش دیابتی ها چه بخورند و با مصرف چه مواد غذایی، می توانند از آسیب های بعدی به بدن خود جلوگیری کنند.

شما با خواندین این مقاله، متوجه شدید که ورزش و تحرک در کنار این رژیم، کمک زیادی به کنترل قندخون می کند. رژیم غذایی واضح و روشنی برای کنترل پیش دیابت موجود نیست؛ زیرا شرایط بدنی افراد متفاوت است و به همین دلیل هم باید برای دریافت رژیم غذایی، حتما به پزشک تغذیه مراجعه کنید.

3.4/5 - (11 امتیاز)

میلاد اعتمادی فر

همیشه دوست داشتم یه سایت تو زمینه سلامتی و ماساژ داشته باشم که مرجعی بشه برای ماساژورها و کسایی که دوست دارن ماساژ یاد بگیرند. که لند اسپا متولد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا