پی ام اس چیست ؟ همه چیز درباره سندرم پیش از قاعدگی
PMS یا سندروم پیش از قاعدگی چیست ؟ آیا میدانید دوره پی ام اس چیست و چطور میتواند زندگی شما را تحتتأثیر قرار دهد؟ همه بانوان اگر خود به پی ام اس دچار نشوند، حداقل در میان دوستان یا آشنایان خود فردی را میشناسند که هر ماه با علائم پی ام اس دستوپنجه نرم میکند. بسیاری افراد تصور دارند که این علائم کاملاً طبیعی بوده و ممکن است برای هر فردی پیش بیاید.
اما متأسفانه فقط تعداد کمی میدانند که دوره پی ام اس قابلکنترل بوده و با مراجعه به پزشک میتوان تا حد بسیاری علائم سندروم قاعدگی را کاهش داد. به همین دلیل در این مقاله اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دادیم تا بهخوبی بدانید که دوره پی ام اس چیست و چگونه درمان میشود.
پی ام اس چیست
سندرم پیش از قاعدگی که بیشتر بهعنوان PMS شناخته میشود، نام مجموعهای از علائم است که زنان قبل از پریود یا همان دوره قاعدگی خود تجربه میکنند. بسیاری از زنان سندرم پیش از قاعدگی را تجربه میکنند و علائم آن در زنان متفاوت است، اگرچه در برخی افراد این علائم میتواند شدیدتر باشد و زندگی روزمره آنها را تا حدی تحتتأثیر قرار دهد که باید به دنبال کمک پزشکی باشند. علائم میتواند شامل احساساتی شدن و تحریکپذیری شدید یا افسردگی باشد یا ممکن است علائم فیزیکی مانند درد سینه یا نفخ را تجربه کنند. این علائم معمولاً یک تا دو هفته قبل از شروع قاعدگی ظاهر میشوند و در همان زمان هر ماه برمیگردند.
چه زمانی قاعدگی نامنظم خطرناک می شود ؟ + درمان و عوارض
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD) نوع پیشرفته و شدید سندروم PMS است. حدود 2 درصد از افرادی که عادت ماهانه دارند ممکن است دچار PMDD شوند. اگر میخواهید بدانید که تفاوت عمده پی ام دی دی و پی ام اس چیست باید بگوییم، افرادی که دچار به این سندروم میشوند، علائم بیشتر، طولانیتر و شدیدتری نسبت به پی ام اس را تجربه میکنند و گاهی آنقدر تنشهای عصبی زیادی وجود دارد که منجر میشود این افراد بهسرعت از کوره دررفته و دچار حملههای شدید عصبی شوند.
علائم سندروم پیش از قاعدگی چیست
علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) طیف گستردهای را شامل میشوند؛ شما ممکن است احساس کنید سینههایتان حساس شده، افکار ناراحتکننده به سراغ شما میآیند، بیش از حد احساس گرسنگی میکنید یا به مسائل بیاهمیت واکنشی عصبی و پرخاشگرانه نشان میدهید، تمامی این علائم تنها بخش کوچکی از تجربه سندروم پیش از قاعدگی هستند. طبق تحقیقات، از هر چهار خانم، سه نفر دچار پی ام اس میشوند. جالب است بدانید که در مواردی نادر هر دو فرد که سندروم قاعدگی را تجربه میکنند، علائمی کاملاً مشابه دارند و در حالت طبیعی، علائم سندروم پیش از قاعدگی در تمامی بانوان شدت و نوع متفاوتی دارد. اما لازم نیست که تمامی این علائم را تحمل کنید و بهتر است پس از آنکه متوجه شدید شایعترین علائم فیزیکی و روانی پی ام اس چیست و شما هم به برخی از این علائم دچار هستید، بهتر است با پزشک زنان مشورت کرده و برای درمان سریع ان اقدام کنید.
پریود چیست ؟ از 0 تا 100 پریود شدن را در این بلاگ مطالعه کنید.
علائم عاطفی PMS
از علائم و نشانههای عاطفی و رفتاری پی ام اس میتوان به موارد شایع زیر اشاره کرد:
- احساس شدید تنش یا اضطراب
- تجربه حالتهای افسردگی
- گریههای ناگهانی و بیدلیل
- نوسانات خلقی شدید
- تغییرات اشتها (کاهش یا افزایش شدید اشتها)
- مشکلات بیخوابی و کابوس شبانه
- دوری از دوستان و خانواده
- کاهش تمرکز
- کاهش یا افزایش میل جنسی
علائم جسمی PMS
از علائم و نشانههای فیزیکی سندروم پیش از قاعدگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد خفیف یا شدید مفاصل
- گرفتگیهای ناگهانی عضلات
- سردردهای شدید یا خفیف
- خستگی مفرط
- التهاب بدن به دلیل احتباس مایعات
- مشکلات گوارشی مانند نفخ، اسهال یا یبوست
- افزایش جوش و آکنه صورت
برای برخی از بانوان، علائم فیزیکی و بحرانهای عاطفی این دوره آنقدر شدت دارد که توان انجام فعالیتهای روزانه را از آنها میگیرد. اما اگر برایتان جالب است بدانید که مدت دوره پی ام اس چیست ، باید به شما بگوییم که فرق نمیکند چه علائمی با چه شدتی تجربه میکنید، دوره پی ام اس شما نهایت تا 4 روز بعد از قاعدگی دوام دارد.
برای شناخت راه های موثر در کاهش درد پریود این بلاگ را مطالعه نمایید
علت پی ام اس چیست
متأسفانه، تابهحال به طور دقیق مشخص نشده است که علت پی ام اس چیست و پزشکان از طریق بررسی بیماران متعدد و همچنین تجربیات افرادی که هر ماه به سندروم پیش از قاعدگی دچار میشوند، متوجه شدهاند که برخی عوامل میتوانند در ایجاد یا افزایش شدت پی ام اس تأثیرگذار باشند. اما با این حال نمیتوان بهطور قطعی گفت علت کاهش یا افزایش شدت دوره پی ام اس چیست . از عوامل احتمالی تأثیرگذار در پی ام اس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مقاله پیشنهادی:طریقه استفاده از کاپ قاعدگی چگونه است ؟
اختلالات هورمونی: مشکلات هورمونی یکی از علتهای احتمالی پی ام اس به شمار میرود. هرگونه نوسانات هورمونی، کاهش یا افزایش ترشح هورمونهای زنانه میتواند هم دوره پی ام اس و هم دوره یائسگی را تحتتأثیر قرار دهد.
نوسانات شیمیایی مغز: یکی از اصلیترین ماده شیمیایی مغز که مسئول انتقال پیامهای عصبی است، سروتونین است. کاهش این ماده در بدن منجر به افزایش علائم پی ام اس از جمله افکار منفی، افسردگی، اشتهای بیش از حد برای غذا و تنقلات و همچنین اختلالات خواب میشود.
استرس و افسردگی: برای درمان و رفع علائم پی ام اس، بهتر است بدانید که تأثیر زندگی روزمره شما در شدت پی ام اس چیست . زندگی شهری، مشغلههای کاری، مشکلات خانوادگی و وقایع ناگوار، همگی میتوانند منجر به افزایش نگرانی و استرس مزمن افراد و همچنین تجربه دورهای افسردگی شوند. گفته میشود استرس و افسردگی ممکن است در شدت علائم سندروم پیش از قاعدگی تأثیر زیادی داشته باشند.
دیگر عوامل تأثیرگذار پی ام اس شامل موارد زیر میشود:
- ممکن است سابقه افسردگی شدید در افراد خانواده شما وجود داشته باشد.
- بانوان هرچه به دوران یائسگی نزدیکتر شوند ممکن است علائم شدیدتری را تجربه کنند. (سنین 30 تا 40)
- ممکن است برخی عوامل وابسته به اختلالات هورمونی ناشی از دوران بارداری باشد و پس از زایمان، دورههای پی ام اس شدیدی را تجربه کنید.
سیکل قاعدگی چیست ؟ برای آشنایی با سیکل قاعدگی، این بلاگ را از دست ندهید
روش درمان پی ام اس چیست
برای اینکه پزشک متوجه شود که علت پی ام اس چیست، هیچ نوع آزمایش یا معاینه خاصی وجود ندارد. پزشک صرفاً از روی نوع علائم و شدت آنها درمانهای مربوطه را تجویز میکند. بهتر است پیش از مراجعه به پزشک برای مدتی بررسی کنید که برای شما علائم و تأثیرات پی ام اس چیست و چه شدتی دارد. بهتر است به طور ماهانه تمامی این علائم را یادداشت کنید و مشخص کنید که از چه تاریخی آغاز شده و تا چه تاریخی ادامه مییابد. تقویم علائم سندروم قاعدگی شما به شما و پزشکتان در درمان این مشکل کمک بسیاری میکند.
همچنین اگر تابهحال به سندروم پی ام اس دچار نشدهاید و یا ممکن است هر چند ماه یک بار آن را تجربه کنید بهتر است بدانید که راههای پیشگیری از پي ام اس چيست و چگونه میتوانید در آینده از علائم شدید دوران یائسگی جلوگیری کنید:
- تلاش کنید تا سبک زندگی سالمی داشته باشید. رژیم غذایی سالم و برنامه منظم ورزشی داشته باشید. همچنین با انجم مدیتیشن سعی کنید افکار منفی را از خود دور کنید تا راحتتر بخوابید.
- از نوشیدنیهای گازدار، قندی مصنوعی، انرژیزا مصنوعی، کافئیندار و همچنین الکل پرهیز کنید و سعی کنید در طی روز حداقل 8 لیوان آب بنوشید.
- تعداد وعدههای غذایی خود را افزایش دهیم و حجم آن را کم کنید. بین وعدههای غذایی روزانه، حداکثر 3 ساعت فاصله زمانی داشته باشید.
- سعی کنید تا حد امکان سبزیجات، دانهها و میوهها را در وعدههای غذایی خود جای دهید.
- مصرف شکر، نمک، چربیهای ترانس و همچنین تنقلات را کاهش دهید.
- مکملهای غذایی مصرف کنید. مصرف ویتامین B6، تریپتوفان که در لبنیات وجود دارد و همچنین کلسیم را افزایش دهید.
- سعی کنید ورزشهای هوازی سبک و منظمی داشته باشید. (حداقل 3 روز در هفته به مدت 30 دقیقه)
برای جلوگیری از پریود شدن در سفر چه راه هایی را سراغ دارید؟ این بلاگ را از دست ندهید!
پیشنهاد پزشک برای درمان PMS چیست
اگر به سندروم قاعدگی دچار هستید و پس از سه ماه متوجه شدید علائم بدن شما برای پی ام اس چیست و چه دورهای دارد، ممکن است پس از مراجعه به پزشک، ایشان برای بهبود وضعیت شما برخی از درمانهای زیر را تجویز کنند:
- اگر دچار سردرد، کمردرد، دلدرد و یا سینه درد میشوید، پزشک برای شما آسپرین، ایبوپروفن یا سایر مسکنها را تجویز میکند.
- بسته به اینکه علائم پي ام اس چيست ، ممکن است پزشک به شما مصرف دورهای قرصهای ضدبارداری از نوع LD را تجویز کند.
- اگر کمبود ویتامین و مواد معدنی در بدن شما شدید باشد، ممکن است پزشک برای شما مصرف برخی مکملهای ضروری را تجویز کند.
- اگر دچار کمخونی باشید، بسته به اینکه تأثیر میزان کمخونی شما در علائم علت پي ام اس چيست ، ممکن است پزشک مکمل آهن یا فولیکاسید برای شما تجویز کند.
علاوه بر روشهای پزشکی، اگر به دنبال این هستید که سایر روشهای درمانی پي ام اس چيست ، میتوانیم موارد زیر را به شما معرفی کنیم، البته باید بدانید که استفاده از این موارد نیز به مشورت پزشک نیاز دارد چرا که ممکن است عوارض شدید به دنبال داشته باشد:
- شما میتوانید از روشهای سنتی بهره بگیرید. به طور مثال میتوانید با مصرف برخی گیاهان بهعنوان دارو، از علائم سندروم قاعدگی خود بکاهید. گیاهانی مانند پنج انگشت، بهارنارنج، برگ تمشک، کوهوش سیاه و روغن گل مغربی به شما کمک خواهند کرد. البته بهتر است روش مصرف و دستور دقیق را با توجه به اینکه شرایط فیزیکی و روحی شما در دوره پی ام اس چیست ، از پزشک طب سنتی دریافت کنید.
- گفته میشود، طب سوزنی ممکن است در درمان علائم پی ام اس تأثیر داشته باشد. برای اطمینان، بهتر است به مراکزی معتبر و افرادی باتجربه و بامهارت مراجعه کنید.
یکی از راه های کاهش درد پریود، ماساژ دادن میباشد. برای آموزش ماساژ برای پریود شدن با این بلاگ همراه باشید
سخن پایانی
در این مقاله به طور کامل توضیح دادیم که دوره پی ام اس چیست و چگونه میتوان علائم سندروم قاعدگی را کاهش داد یا به طور کلی درمان کرد. پیشنهاد میکنیم در صورت مواجهه با علائمی که در مقاله اشاره کردیم، به پزشک متخصص زنان مراجعه کرده و به هیچ عنوان خوددرمانی نکنید.
همچنین در صورتی که سوالی در این زمینه برای شما بدون پاسخ باقی مانده بود، در قسمت نظرها آن را برای ما به ثبت برسانید.
سؤالات متداول
پی ام اس یا سندرم پیش از قاعدگی با علائم و دورههای متفاوتی در بانوان بروز میکند. اما، به طور کلی سندروم پیش از قاعدگی از ده روز قبل از قاعدگی شروع شده و تا چهار روز بعد از قاعدگی ادامه دارد.
بسته به علائم پی ام اس شما، ممکن است پزشک داروهای مسکن مانند آسپرین، ایبوپروفن، ژلوفن یا مفنامیک اسید را تجویز کند.
از علائم فیزیکی پی ام اس میتوان به سردرد، گرفتگی و درد عضلات، خستگی، حالت تهوع، اسهال یا یبوست و از علائم عاطفی آن میتوان به احساس افسردگی، غم و اندوه شدید، نوسانات شدید خلقی و اضطراب مزمن اشاره کرد.