اختلال شخصیت خودشیفته و راه های کنترل آن
انسان ها دارای شخصیت های مختلفی هستند که نوعی از این شخصیت ها خودشیفتگی است. خودشیفتگی یک نوع اختلال شخصیتی است و افرادی که دچار این نوع اختلال می شوند، نیاز به توجه و تمجید از دیگران دارند و معمولا زمانی که توجهی به آن ها نمی شود ناراحت و غمگین می شوند. اختلال شخصیت خودشیفته نوعی غرور کاذب است که افراد خودشیفته دچار آن می شوند، اما کسانی که در اطراف آن شخص زندگی می کنند از این نوع غرور آزرده خاطر هستند.
کسانی که به اختلال شخصیت خودشیفتگی دچار هستند؛ معمولا در مدرسه، محل کار، خانه و همچنین در ارتباط برقرار کردن با دیگران تأثیر بسیار زیادی می گذارد و ممکن است عواقبی برایشان داشته باشد. این افراد در محل هایی که گفته شد یا در ارتباط برقرار کردن همیشه خودشان را شخصی قدرتمند و لایق توجه می دانند، اما در صورتی که این گونه نیستند و دارای شخصیتی هستند که به احساسات و عواطف دیگران هیچ اهمیتی نمی دهند و تنها قصد دارند خود را برتر از همه بدانند.
این نوع اختلال برگرفته از یک افسانه یونانی است. طبق آن چیزی که در گذشته اتفاق افتاده، شخصی به نام نارسیس در رودخانه ای تصویر خود را می بیند و بلافاصله عاشق خودش می شود و زمانی که تصمیم می گیرد تا تصویر انعکاس شده خودش را در آب بگیرد، در درون آب می پرد، غرق می شود و می میرد. این نوع اختلال برگرفته از این افسانه یونانی است و ممکن است برخی از افراد دچار این نوع اختلال خودشیفتگی شوند؛ اما راه های زیادی برای کنترل و درمان این اختلال وجود دارد که ما قصد دارید آن ها را به شما معرفی کنیم.
اختلال شخصیت خودشیفته چیست؟
همان طور که می دانید، انسان ها دارای شخصیت های متفاوتی هستند که یکی از این نوع شخصیت ها خودشیفتگی است. افرادی که به اختلال شخصیت خودشیفته مبتلا هستند، به اشتباه فکر می کنند که به خود علاقه زیادی دارند و عاشق خودشان هستند، اما این کاملا اشتباه است. این افراد عاشق تصویری ایده آل و اغراق آمیز از خودشان هستند؛ به این دلیل که این تصاویر به آن ها اجازه می دهد تا حس ناامنی که در درون خود دارند را پوشش دهند و مخفی کنند، اما این کار برای آن ها ممکن است سخت باشد تا با حس درون خودشان مقابله کنند.
در این مقاله با انواع تله های شخصیتی آشنا شوید
این نوع اختلال به دلایل مختلفی مانند تفکر و رفتار مغرورانه، عدم همدلی و توجه به دیگران، خودمحوری و نیاز به توجه و تحسین دیگران به وجود می آید. افرادی که به این اختلال مبتلا می شوند، رفتار آن ها بسیار حساس می شود و با کوچک ترین انتقاد بیشترین واکنش را نشان می دهند؛ البته به این نکته توجه داشته باشید که راه های بسیار زیادی برای کنترل و درمان این نوع اختلال وجود دارد که می توانید با به کار گیری هر یک از این راه و روش ها اختلال شخصیت خودشیفتگی خود را درمان کنید.
علائم اختلال شخصیت خودشیفته چیست؟
برای برخی از افراد شاید تا به حال پیش آمده باشد که با افرادی سرکار داشته اند که احساس می کنند به اختلال شخصیت خودشیفتگی دچار شده اند؛ به همین دلیل ما قصد داریم برخی از علائم و نشانه های این نوع اختلال را به شما معرفی کنیم تا با توجه به نشانه هایی که این اختلال دارد، بتوانید افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته را بشناسید و فکری به حال درمان آن ها کنید. این نوع اختلال علائم بسیاری دارد که ممکن است برای هر فردی متفاوت باشد، اما در بخش زیر به برخی از آن ها اشاره شده است.
عامل موثر بر ایجاد انواع رنگ چشمها چیست؟
- احساس خودبزرگ بینی اغراق آمیز: یکی از علائم اختلال شخصیت خودشیفتگی، احساس خودبزرگ بینی است. افرادی که دچار این احساس شده اند، فکر می کنند که افراد منحصربه فرد یا خاصی هستند و تنها افرادی می توانند آن ها را درک کنند که مثل خودشان خاص باشند.
- زندگی در دنیای خیالی و توهمات اغراق آمیز: افراد خودشیفته به دلیل این که در زندگی واقعی دارای غروری هستند و با بسیاری از افراد ارتباط و پشتیبانی ندارند، برای خودشان یک زندگی فانتزی و خیالی در ذهنشان ساخته اند و تمام کمبوداتی که در زندگی واقعی دارند را در زندگی فانتزی صاحب آن هستند.
- نیاز مداوم به ستایش و تحسین: این افراد نیاز به توجه بیش از اندازه اطرافیانشان دارند و دوست دارند که از طرف دیگران به طور مداوم تحسین و تشویق شوند. این حس مانند بادکنکی است که اگر با آن کاری نداشته باشی و در گوشه ای افتاده باشد، به مرور زمان بادش خالی می شود.
- سوءاستفاده از دیگران بدون احساس شرم یا گناه: کسانی که دچار خودشیفتگی شده اند، نمی توانند خود را جای دیگران بگذارند و با آن ها همدلی و همدردی داشته باشند؛ به همین دلیل برای رسیدن به هدف خودشان هیچ اهمیتی به احساسات طرف مقابلشان نمی دهند و هر طور که میلشان باشد با آن ها صحبت و رفتار می کنند.
- مرتبا دیگران را تحقیر می کنند: افرادی که مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته هستند، کمبوداتی در شخصیت خود دارند؛ به همین دلیل زمانی که با افراد برتر که اعتمادبه نفس و محبوبیت دارند، برخورد می کنند احساس خطر به آن ها دست می دهد و از این رو تلاش می کنند که با تحقیر کردن مخاطب خود را سرزنش کنند و طوری با او برخورد کنند که آن شخص برایشان بی ارزش و بی اهمیت است.
خصوصیات افراد دارای شخصیت کنترل گر چیست؟
علل اختلال شخصیت خودشیفته چیست؟
ممکن است برای هر شخصی سؤال پیش آمده باشد که چه چیزی باعث شده تا افراد دچار خودشیفتگی شوند؟ بهتر است بگوییم که دلایل مختلفی وجود دارد و ممکن است برای هر فردی متفاوت باشد، اما برخی از افراد به طور ژنتیکی دارای خودشیفتگی هستند و از کوچکی به این نوع اختلال شخصیتی دچار بوده اند. ما قصد داریم برخی از عواملی که باعث شده تا این افراد دچار اختلال شخصیتی خودشیفتگی شوند را به شما معرفی کنیم.
- مورد سوءاستفاده یا بی توجهی قرار گرفتن در زمان کودکی
- اهمیت بیش از اندازه به کودک و نازپرورده بار آوردن او
- انتظارات غیر واقعی والدین
- بی قیدوبندی در امور جنسی
- تأثیرات فرهنگی
تشخیص اختلال شخصیت خودشیفته چگونه است؟
این که بتوانید افراد خودشیفته را تشخیص دهید و بدانید که باید چگونه با آن ها رفتار شود، جزو یکی از مهم ترین کار هایی است که باید انجام دهید. تشخیص این نوع اختلال ممکن است چالش برانگیز باشد؛ زیرا ممکن است این افراد زمانی که به اختلال خودشیفتگی دچار هستند، به اختلال دیگری نیز دچار شوند و همچنین ممکن است نتوانند تشخیص دهند که به این نوع اختلال مبتلا هستند و دیگران را مورد سرزنش خود قرار دهند. افراد خودشیفته احساسات لطیفی دارند و با کوچک ترین اتفاق بیشترین واکنش را نشان می دهند.
به بررسی تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی می پردازیم
پیشگیری از اختلال شخصیت خودشیفته
شاید فکر کنید که راه های بسیار زیادی برای پیشگیری از اختلال شخصیت خودشیفته وجود دارد، اما بهتر است بگوییم که راه معینی برای پیشگیری از این اختلال وجود ندارد، اما راه های درمان زیادی برای این افراد وجود دارند که شما می توانید افرادی که به این اختلال دچار شده اند را تنها درمان کنید و نمی توانید راه هایی برای پیشگیری بروز این اختلال در شخصیت آن ها جلوگیری کنید؛ اما می توان گفت تنها چند راه وجود دارد که با استفاده از آن ها می توانید به فرد مبتلا کمک کنید.
- از مشکلات روحی و روانی کودکان و اقدام سریع برای معالجه آن ها اطلاع بگیرید.
- شرکت در کلا س های خانواده درمانی؛ به دلیل این که بتوانید روش های سالم مقابله و کنار آمدن با مشکلات عاطفی را بیاموزید.
- در کلاس های فرزند پروری شرکت کنید.
- در صورت نیاز می توانید از درمانگران یا مددکاران اجتماعی کمک و راهنمایی های لازم را بگیرید.
آیا می دانید علائم افسردگی چیست؟
انواع اختلال شخصیت خودشیفته چیست؟
اختلال خودشیفته دو نوع است که ممکن است بروز این نوع اختلال برای هر فردی متفاوت باشد. این نوع اختلال به دو شکل در انسان ها بروز می دهد و هر یک از این اختلال ها ویژگی های خاص خودش را دارد؛ به همین دلیل ما قصد داریم این دو نوع شکل از اختلال شخصیت خودشیفتگی را به شما معرفی کنیم و ویژگی های هر یک از آن ها را بیان کنیم. اختلال شخصیت خودشیفته به دو شکل خودشیفتگی آشکار و خودشیفتگی پنهان در انسان نمایان می شود که در بخش زیر به آن ها اشاره شده است.
֎ اختلال خودشیفتگی آشکار
همان طور که از اسمش پیداست، این نوع خودشیفتگی کاملا آشکار است و شخصی که به این اختلال دچار شده است کاملا خودشیفتگی خود را بروز می دهد. این افراد به طور کاملا مشخصی رفتار های خودخواهانه، خود پسند، تظاهرکننده و با اعتمادبه نفس بالا از خودشان نشان می دهند. کسانی که به این اختلال مبتلا هستند خیلی سریع عصبانی می شوند و تحمل هیچ گونه نظر مخالفی را ندارند.
افسردگی پس از زایمان چگونه است؟ در لنداسپا بخوانید.
֎ اختلال خودشیفتگی پنهان
افرادی که به اختلال خودشیفتگی از نوع پنهان مبتلا هستند، معمولا در بیشتر مواقع اضطراب دارند و حس ناامنی می کنند. همچنین این افراد زمانی که با شخص دیگری رو به رو می شوند حالت تدافعی به خود می گیرند. یکی از اخلاقی که این افراد دارند، این است که بسیار حساس هستند و با هر اتفاق با حرفی سریع ناراحت می شوند.
درمان اختلال شخصیت خودشیفته
راه های بسیار زیادی برای درمان اختلال شخصیت خودشیفته وجود دارد که شما می توانید در درمان و کنترل این اختلال از آن ها استفاده کنید؛ اما بهترین روش این است که به روان شناس و روانپزشک حرفه ای مراجعه کنید و ابتدا از آن ها بخواهید که تشخیص دهند آیا شما به اختلال خودشیفته مبتلا شده اید یا خیر؟ اگر مبتلا شده باشید، نیاز دارید که به یک درمانگر متخصص و حرفه ای مراجعه کنید و روند درمانی خود را در کنار آن ها بگذرانید. بهترین راه برای درمان قطعا مراجعه به یک روان درمان است که بتواند شما را درک کند و ارتباط برقرار کند.
علائم افسردگی بارداری چیست ؟ در لنداسپا بخوانید
همچنین زمانی که دارید روند درمانی خود را می گذرانید از روش های مختلفی مانند طرحواره درمانی، درمان های مبتنی بر ذهن، درمان های شناختی و رفتار، رفتاردرمانی دیالکتیکی و بسیاری دیگر از روش ها استفاده می کنند تا شما بتوانید به خوبی روند درمانی خود را بگذرانید و اختلال شخصیت خودشیفتگی را شکست دهید.
پیامد های اختلال شخصیت خودشیفته چیست؟
کسانی که به بیماری اختلال شخصیتی خودشیفتگی مبتلا می شوند، بهتر است بدانند که این نوع اختلال، پیامد و عوارض بسیار زیادی دارد که بر روی زندگی شما تأثیر زیادی می گذارد؛ به همین دلیل ما قصد داریم در این بخش تمام پیامد و عوارضی که این نوع اختلال شخصیتی دارد را به شما معرفی کنیم.
- سوءمصرف مواد و الکل
- افسردگی و اضطراب
- اختلال وحشت زدگی
- اختلال اضطراب اجتماعی
- اختلال اضطراب فراگیر
- دیگر اختلالات شخصیتی
- بی اشتهایی عصبی
- مشکلات بین فردی
- مشکلاتی در محل کار
- مشکلاتی در محلی که در آن تحصیل می کنند
- افکار یا انجام خودکشی
- ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی
نکات زندگی با فرد دارای اختلال شخصیت خودشیفته چیست؟
ممکن است در زندگی تان پیش آمده باشد که با افرادی زندگی می کنید که به اختلال شخصیت خودشیفته دچار شده اند؛ بنابراین، باید بتوانید با آن ها چگونه زندگی کنید و چه رفتار هایی داشته باشید. این که چگونه بتوانید با برخی از رفتار و اخلاق آن ها کنار بیاید و همچنین آن ها بدانند که چگونه باید با دیگران برخورد داشته باشند و ارتباط برقرار کنند یکی از مهم ترین و رایج ترین نکاتی است که باید در زندگی به آن اهمست داد و رعایت کرد. در ادامه به برخی از نکات زندگی با فرد دارای اختلال شخصیت خودشیفتگی اشاره شده است.
- حد و مرز مشخص کنید.
- منتظر باشید عقب نشینی کنند.
- به خاطر داشته باشید که شما مقصر نیستید.
- به دنبال پشتیبان و حامی باشید.
- به جای وعده فرد خودشیفته، بر عمل او تأکید داشته باشید.
- بفهمید که چه زمانی نیاز به کمک دیگران دارید.
سخن نهایی
همان طور که در ابتدای مقاله گفته شد، انسان ها دارای شخصیت های مختلفی هستند که یکی از این شخصیت ها اختلال شخصیت خودشیفته است. کسانی که به این نوع اختلال مبتلا هستند، اخلاق و رفتار هایی خاصی دارند که همین باعث شده تا با کوچک ترین اتفاق ها بزرگ ترین واکنش را نشان دهند و نسبت به خیلی چیز ها حساس باشند. ما در این مقاله شما را با اختلال شخصیت خودشیفتگی و روش های درمان آن آشنا کردیم تا اگر زمانی خودتان و یا اطرافیانتان دچار این نوع اختلال شخصیتی شدند، بتوانید آن را تشخیص دهید و درمان کنید.