درمان خانگیسلامتطب سنتی

علائم و علت بواسیر چیست؟راه‌های پیشگیری و درمان آن

بواسیر چیست ؟ چه مواردی می‌تواند باعث به وجود آمدن بواسیر در یک فرد شود؟ علائم بواسیر چیست ؟ انواع بواسیر کدام است؟ بواسیر که با نام علمی هموروئید شناخته می‌شود، یکی از بیماری‌هایی است باعث ایجاد اختلال در نشستن و یا انجام عمل دفع می‌شود. در واقع این بیماری با بیرون زدن بخشی از روده و یا رگ‌های متورم شده از مقعد خودش را نشان می‌دهد. در این شرایط علاوه بر نشستن، وارد شدن ضربه به نشیمنگاه‌ هم می‌تواند برای شخص بیمار دردناک باشد.

بواسیر انواعی دارد که برای درمان هر کدام لازم است تدابیر پزشکی جداگانه‌ای اعمال شود. همچنین طب سنتی نیز برای انواع بواسیر راهکارهایی را ارائه کرده است. برای اینکه بتوانید به موقع برای درمان این بیماری اقدام کنید و از مبتلا شدن به آن پیشگیری کنید، لازم است بتوانید این بیماری را تشخیص دهید. در واقع شروع بواسیر می‌تواند علائم مختلفی داشته باشد که با دانستن آن‌ها می‌توانید جلوی پیشرفت این بیماری را برای خود و عزیزانتان بگیرید.

برای این که بدانید علائم بواسیر چیست و چه دلایلی باعث به وجود آمدن این معضل می‌شود، تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا با معرفی کامل بواسیر و انواع آن راه‌های پیشگیری و درمان خانگی آن را برای شما شرح دهیم.

بواسیر یا هموروئید چیست؟

بواسیر یا هموروئید از رایج‌ترین بیماری‌هایی است که به دلایل مختلف می‌تواند برای یک شخص اتفاق بیفتد. در ساده‌ترین پاسخ به سوال بواسیر چیست ، باید بگوییم که بواسیر تورم رگ‌های قسمت تحتانی روده و بیرون زدن آن از مقعد است. در صورتی که شخصی با این معضل همراه باشد، ممکن است در مواقعی مثل نشستن، راه رفتن و دویدن، دستشویی کردن و … احساس ناراحتی کند. همچنین وجود خون در مدفوع و سختی مدفوع از دیگر معضلاتی است که ممکن است ترس را برای شخص بیمار به همراه داشته باشد.

بواسیر چیست

اصلی‌ترین دلیلی که به بواسیر ختم می‌شود وارد شدن فشار به رگ‌های قسمت تحتانی روده است. اما اصلی ترین شرایطی که این واقعه را رقم می‌زند در چه شرایطی است؟ یا به شکل دیگر اصلی‌ترین دلایل بواسیر چیست ؟

  • وارد کردن فشار زیاد به مقعد، در هنگام دفع کردن مدفوع
  • یبوست شدید، که این امر باعث وارد شدن فشار در هنگام دفع می‌شود. همچنین اسهال شدید نیز می‌تواند این مشکل را به وجود بیاورد
  • نگه داشتن بیش از اندازه‌ی مدفوع
  • بارداری، به دلیل فشاری که حجم اضافه شده به رحم به سایر نقاط بدن وارد می‌کند، می‌تواند باعث به وجود آمدن بواسیر شود. به خصوص برای مادرانی که اضافه وزن هم دارند.
  • اضافه وزن باعث وارد شدن فشار بیش از حد به روده در هنگام دفع مدفوع می‌شود.
  • عدم وجود فیبر در رژیم غذایی که فرد مصرف می‌کند.
  • یکی از اصلی‌ترین دلایل بواسیر رابطه‌ی جنسی مقعدی است. چرا که طراحی دهانه مقعد، به صورت خروجی می‌باشد نه ورودی. در صوررت آمیزش این قسمت مستعد آسیب و بیماری‌هایی مثل بواسیر است.

این موارد اصلی‌ترین دلایل به وجود آمدن بواسیر هستند. اما این که هرکدام باعث به وجود آمدن چه نوع بواسیری است، سوالی است که در قسمت بعد، پاسخ داده می‌شود.

اگر دچار یبوست شده‌اید پیشنهاد می‌کنیم مقاله ماساژ شکم برای رفع یبوست را مطالعه نمایید.

انواع بواسیر چیست

بواسیر به شکل کلی به 3 دسته تقسیم می‌شود. این دسته‌بندی با توجه به اندازه‌ی تورم و نقطه‌ای که تورم خودش را نشان می‌دهد به وجود می‌آید. انواع بواسیر به صورت زیر است:

انواع بواسیر چیست

1. بواسیر داخلی

با توجه به اسم این نوع بواسیر، زمانی که رگ متورم شده در داخل بدن وجود داشته باشد و از مقعد بیرون نزده باشد، بواسیر داخلی رخ داده است. این نوع بواسیر در زندگی روزمره درد و رنجی را به همراه خود ندارد و شخص مبتلا می‌تواند آزادانه به کارهای خود بپردازد. اما این نوع بواسیر خودش را در هنگام دفع مدفوع نشان می‌دهد. در صورتی که رگ‌های روده متورم شده باشد، هنگام دفع به این رگ‌ها فشار وارد شده و خارج شدن مدفوع با خارش و درد همراه خواهد بود. همچنین اگر فشار بیش از حد به رگ‌های متورم شده وارد شود ممکن است شاهد خونریزی در مدفوع باشید.

2. بواسیر خارجی

در بواسیر خارجی رگ‌های متورم شده به دلیل لخته شدن خون از قسمت‌هایی از مقعد بیرون می‌زند. این امر نیز خارش و درد را در هنگام دفع به همراه خواهد داشت و ممکن است در برخی از کار‌های روزمره نیز باعث اذیت و آزار شخص مبتلا شود. همچنین ممکن است شخص، دچار هر دو نوع بواسیر داخلی و خارجی نیز باشد.

3. بواسیر ترومبوزه

این نوع بواسیر باعث پدید آمدن حجمه‌ی اضافی به اندازه‌ی یک بند انگشت در لبه‌ی خارجی دهانه‌ی مقعد می‌شود. شخص دچار به این نوع بواسیر در صورت نشستن طولانی مدت و وارد شدن فشار به آن قسمت ممکن است احساس درد شدیدی را در خود تجربه کند. در صورتی که شخص با این نوع بواسیر مواجه باشد، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کند.

مقاله پیشنهادی: زالو درمانی برای اعصاب 

هموروئید چیست و چه علائمی دارد؟

همانطور که گفتیم شروع بواسیر می‌تواند با علائم مختلفی همراه باشد. با شناخت این علائم می‌توانیم پیش از این که شاهد پیشرفت این بیماری باشیم برای درمان آن اقدام کنیم. در این قسمت بارزترین علائم هموروئید را بررسی می‌کنیم:

علائم بواسیر چیست

֎ به وجود آمدن توده و برآمدگی در اطراف مقعد

تورم و یا پاره شدن رگ‌های قسمت تحتانی روده، می‌تواند باعث به وجود آمدن حجمه‌ای مثل گوشت اضافی در نزدیکی دهانه مقعد شود. این توده‌ها معمولا حساسیت زیادی دارند و در هنگام ضربه خوردن و دفع با درد زیادی همراه می‌شوند.

التهاب روده، می تواند یک علت لاغری بیش از حد باشد

֎ خارش و درد در مقعد

وجود خارش و درد در نواحی مقعد، به خصوص پس از انجام عمل دفع، از دیگر علائمی است که به وجود بواسیر و یا شروع بواسیر نسبت داده می‌شود.

֎ مشاهده‌ی آسیب در دهانه مقعد

در صورتی که شخص دچار بواسیر شود در نزدیکی دهانه مقعد خود التهاب و قرمزی غیر عادی را مشاهده خواهد کرد که این مورد هم از دیگر علائم مبتلا بودن شخص به بواسیر است.

֎ احساس دفع نشدن مدفوع

فردی که به بواسیر مبتلا باشد پس از پایان عمل دفع، به دلیل وجود توده و رگ‌های متورم در دور و اطراف قسمت داخلی مقعد، به شکل کامل نمی‌تواند مدفوع را از بدن خود دفع کند. به همین دلیل ممکن است پس از عمل دفع این احساس همراه شخص باشد که همچنان نیاز به دفع دارد.

֎ خونریزی در هنگام دفع

یکی از بارزترین نشانه‌های بواسیر مشاهده‌ی خون در هنگام دفع بر روی مدفوع و یا دستمال است. توجه داشته باشید که در ابتدای مبتلا شدن به بواسیر میزان این خون کم است. اما وقتی بیماری پیشرفت کند ممکن است شاهد خونریزی‌های بیشتر باشید.

سماق برای درمان بواسیر کاربرد دارد. برای آشنایی بیشتر مقاله خواص سماق در طب سنتی را مطالعه کنید.

چه افرادی بیشتر در معرض مبتلا به بواسیر هستند؟

بواسیر به علت آن که بیماری تقریبا رایجی است شاید افراد تا سن 50 سالگی آن را تجربه کنند.نشانه های بواسیر هم در آقایان و هم در بانوان قابل مشاهده است.به گفته پزشکان احتمال به وجود آمدن هموروئید پس از 30 سالگی افزایش می‌یابد که دلیل آن در بانوان می‌تواند در زمان بارداری و یا پس از آن باشد

روش‌های پیشگیری از مبتلا شدن به بواسیر

همیشه گفته شده که پیشگیری بهتر از درمان است. اما پیشگیری لازم در جهت مبتلا نشدن به بواسیر چیست ؟

  • اجتناب از زور زدن اضافی در هنگام دفع

همانطور که گفتیم زور زدن زیادی ممکن است باعث به وجود آمدن بواسیر شود. به همین دلیل اگر دچار یبوست بودید ابتدا سعی کنید این مشکل را حل کنید و سپس برای دفع اقدام کنید تا فشار زیادی را به قسمت‌های تحتانی روده و مقعد وارد نکنید.

  • اضافه وزن خود را برطرف کنید

داشتن اضافه وزن از عوامل موثر در به وجود آمدن بواسیر به خصوص در سن‌های بالا است. بنابراین تا وقتی که جوان هستید، اضافه وزن خود را از بین ببرید.

  • در هنگام دفع، درست بنشینید

با تمام تبلیغاتی که برای دستشویی فرنگی می‌شود، باید بگوییم که سنگ دسشویی ایرانی، فرد را کمتر در معرض بواسیر قرار می‌دهد. در صورتی که از دستشویی فرنگی استفاده می‌کنید، بهتر است یک جسمی را در پایین کف پای خود قرار دهید تا پاها بالا بیاید و فشاری در هنگام دفع، به قسمت تحتانی روده وارد نشود.

پیشگیری از مبتلا شدن به بواسیر
  • به خوبی مقعد خود را بشویید و خشک کنید

پس از اینکه عمل دفع را انجام دادید، مقعد خود را به خوبی با آب بشویید و کاملا آن را پاک کنید. سپس با استفاده از دستمال، برای خشک کردن آن اقدام کنید. با این کار از تجمع باکتری‌هایی که به تشدید بواسیر کمک می‌کنند جلوگیری خواهید کرد.

درمان خانگی بواسیر در کودکان با استفاده از روغن های گیاهی راحت تر انجام می شود.

روش تشخیص هموروئید یا بواسیر چیست؟

در بخش‌های قبلی به طور کامل توضیح دادیم که علائم بواسیر چیست. در صورت مشاهده هرکدام از علائم ذکر شده و یا حتی اگر علائمی شبیه به این موارد را تجربه کردید، بهتر است در اولین فرصت برای انجام آزمایشات و معاینه به پزشک متخصص بواسیر مراجعه کنید و از هرگونه اقدام خودسرانه و دارودرمانی بدون تجویز پزشک بپرهیزید.

هنگامی که به پزشک مراجعه می‌کنید، در برخی موارد، ایشان می‌تواند تنها از طریق معاینه بصری و مشاهده وضعیت مقعد شما، بیماری را تشخیص دهند. اما در موارد دیگر، برای اینکه پزشک از تشخیص خود اطمینان حاصل کند، برای بررسی وضعیت کانال رکتوم، معاینه مقعدی را اجرا می‌کند.

معاینه مقعدی برای تشخیص بواسیر به نام تست رکتال نیز شناخته می‌شود. در این روش پزشک از دستگاه مخصوصی شرایط مقعدی شما را مورد آزمایش قرار می‌دهد. پزشک ممکن است با استفاده از دستکش مخصوص روغنی و واردکردن انگشت خود داخل مقعد و بررسی روده شما معاینه را بادقت بیشتری انجام دهد.

اگر پزشک تشخیص دهد که فرد به بیماری خاص گوارشی دچار است ممکن است آزمایش‌هایی را برای تشخیص بهتر انجام دهد:

  • کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی: در این روش از لوله باریک و بلندی که تقریباً 40 سانتی‌متر طول دارد استفاده می‌شود. متخصص این لوله را از ناحیه مقعد وارد روده بزرگ شما کرده و وضعیت سلامتی این روده را بادقت بررسی می‌کند. لوله کولونوسکوپی دارای دوربینی کوچک و نور مخصوص برای مشاهده بهتر جزئیات داخل روده است. دوربین کولونوسکوپی به مانیتور متخصص متصل است و پزشک می‌تواند از طریق این مانیتور شرایط سلامتی و ناهنجاری‌های روده بزرگ و هموروئید را بررسی کند.
  • آنوسکوپی: در این روش معاینه مقعدی توسط دستگاهی به نام آنوسکوپ صورت می‌گیرد. آنوسکوپ لوله‌ای به عرض تقریباً دو اینچ و به طول سه تا پنج اینچ است. این لوله توخالی است و متخصص با قراردادن آن داخل مقعد و روده و روشن کردن چراغ مخصوص آنوسکوپ می‌تواند وضعیت داخلی را مشاهده کند.

توجه داشته باشید که ممکن است پزشک با انجام معاینه بصری ساده بیماری شما را تشخیص دهد و در صورت حاد بودن بیماری لازم به انجام آزمایشاتی که اشاره کردیم باشد. درصورتی‌که احساس کردید هرکدام از علائم بواسیر یا علائمی شبیه به آن برای شما پیش ‌آمده است، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید تا در صورت ابتلا به بواسیر پیش از آنکه بیماری حاد شود آن را درمان کنید.

در مقاله بهترین میوه برای درمان بواسیر به معرفی میوه‌های مفید برای این بیماری پرداخته‌ایم.

تفاوت شقاق و بواسیر چیست؟

بیماری شقاق در دو دسته حاد و مزمن قرار می‌گیرد که در صورتی که درمان نشود سبب ایجاد گسترش زخم و شکاف مقعد شده و خون رسانی به این ناحیه را کاهش می‌دهد .لازم است بدانید که شقاق به درمان های خانگی به صورت قابل توجهی پاسخ مثبت می‌دهد

بیماری بواسیر دردو نوع داخلی و خارجی وجود دارد که به صورت توده نرم و متورم و یا سفت در اطراف ناحیه مقعد ظاهر می‌شود .از علت های مشترک این دو بیماری می‌توان به یبوست های طولانی و اسهال مزمن نیز اشاره کرد

راه‌های درمان خانگی وپزشکی بیماری بواسیر چیست

حال که متوجه شدیم بواسیر چیست و چه راه‌هایی برای پیشگیری از آن وجود دارد، این سوال پیش می‌آید که چه زمانی باید برای بواسیر به پزشک مراجعه کنید؟چگونه پس از مبتلا شدن باید برای درمان آن اقدام کنیم؟ شخصی که دچار بواسیر حاد و دردناک باشد باید پس از مراجعه به پزشک با مصرف دارو و یا راه‌های درمانی مثل لیزر مشکل خود را حل کند.

اما درمان سنتی و خانگی که برای این مشکل وجود دارد، انجام یک سری کار‌ها است که در قسمت بعدی به آن می‌پردازیم:

  • استفاده از گیاهان فیبر‌دار : در کل ماده معدنی فیبر نقش مفیدی برای دستگاه گوارش ایجاد می‌کند که یکی از این نقش‌ها ایجاد بهبودی در بواسیر است. فیبر مورد نیاز را می‌توانید تا حد زیادی از مصرف انواع کلم دریافت کنید.
  • سرکه سیب و عسل : ترکیب سرکه سیب و عسل و قرار دادن آن بر روی نقطه‌ی تورم می‌تواند التهاب ناشی از بواسیر را کاهش دهد.
  • نوشیدن فراوان آب : کمبود آب در بدن می‌تواند باعث به وجود آمدن بواسیر باشد، به همین دلیل توصیه می‌شود تا حد امکان در طول روز آب بخورید.
  • ورزش : برای درست کار کردن دستگاه گوارش می‌توانید ورزش و یا پیاده‌روی کنید. با این کار می‌توانید جلوی یبوست را بگیرید و بواسیر را درمان کنید.
  • آب نارگیل : آب نارگیل نقش زیادی در جلوگیری از خونریزی ناشی از بواسیر دارد که می‌توانید از آن بهره‌مند شوید.

موارد دیگری مثل قرار دادن سیر له شده در محل تورم، استفاده از آب گرم، حمام آب و نمک و … نیز می‌تواند در درمان یبوست نقش مفیدی را ایفا کند. برای آشنایی با روش‌های بیشتر مقاله درمان بواسیر در طب سنتی را مطالعه نمایید.

سخن پایانی

با مطالعه این مقاله متوجه شدیم بواسیر چیست و چگونه می‌توان برای درمان آن اقدام کرد. در واقع بواسیر به دلیل التهاب رگ‌های تحتانی روده در نزدیکی دهانه‌ی مقعد به وجود می‌آید. این مشکل در سه نوع داخلی، خارجی و ترموبوزه وجود دارد که هر کدام به نوعی با درد و خونریزی همراه است.

برای پیشگیری از به وجود آمدن بواسیر باید یک سری نکات از قبیل نشستن درست در هنگام دستشویی، اجتناب از وارد کردن فشار زیاد در هنگام دفع، شست و شوی صحیح مقعد و … را رعایت کرد. همچنین درمان بواسیر توسط پزشک با تجویز دارو و یا استفاده از لیزردرمانی امکان پذیر است. اما برای درمان خانگی بواسیر می‌توان از راه‌هایی از قبیل استفاده از مواد حاوی فیبر و … استفاده کرد.

از این که تا پایان این مقاله همراه ما بودید از شما سپاسگزاریم. در صورتی که سوال و یا نظری در این رابطه دارید، خوشحال می‌شویم آن را در قسمت نظر‌ات برای ما به ثبت برسانید.

سوالات متداول

بواسیر چیست؟

به متورم شدن رگ های تحتانی روده و بیرون زدگی ان از مقعد بواسیر یا هموروئید گفته می‌شود و باعث ایجاد مشکل در نشستن، راه رفتن و … می‌شود و یبوست، اضافه وزن و … از دلایل بوجود آمدن آن است.

علائم بواسیر چیست؟

بواسیر علائم زیادی دارد. از علائم بواسیر می‌توان به خارش و درد در ناحیه مقعد، ایجاد توده در اطراف آن، خونریزی زمان مدفوع، احساس دفع نشدن مدفوع، ایجاد آسیب در مقعد و … اشاره کرد.

چگونه از بواسیر پیشگیری کنیم؟

برای جلوگیری از ابتلا به بواسیر مشکل اضافه وزن خود را برطرف کنید، هنگام دفع درست بنشینید، از زور زدن زیاد هنگام دفع خودداری کنید و همیشه بهداشت را رعایت کنید و مقعد را به خوبی بشویید و آن را خشک نمایید.

2/5 - (1 امتیاز)

مهدیه

علاقه زیادی به مطالعه دارم و دوست دارم در زمینه های سلامتی اطلاعات زیادی کسب کنم و در این راستا این اطلاعات رو با دیگران به اشتراک بگذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا