پوست

بهترین روش درمان اسکار چیست؟

اسکار یک عارضه پوستی بوده که باعث تغییر در بافت و ظاهر پوست می‌شود. زمانی که به دلیل اتفاقاتی مانند بریدگی یا جراحی زخمی بر روی پوست ایجاد شود، بعد از بهبود زخم نشانه‌هایی از جای زخم بر روی پوست باقی‌مانده که اسکار نام دارد. با توجه به شدت زخم، اسکار می‌تواند دائمی یا موقت باشد و در افراد بسته به نوع پوست، این عارضه به شکل‌های گوناگونی دیده می‌شود. متخصصان زیبایی روش‌های بسیاری خوبی را برای درمان اسکار و بهبود جای زخم‌ها معرفی کرده‌اند. اما این درمان‌ها برای همه افراد یکسان نیست و در وهله اول باید شدت و نوع عارضه بررسی شود. برای شناخت بهتر اسکار و شیوه‌های درمانی اثربخش با ما همراه شوید.

اسکار چیست؟

اسکار-چیست

اگر بخواهیم به سوال اسکار صورت چیست به زبانی ساده پاسخ دهیم، باید بگوییم به طور کلی جای زخم را اسکار می‌گویند. جراحت‌های ناشی از تصادفات رانندگی، جراحی‌های پزشکی و بریدگی زخم‌هایی بر روی پوست باقی می‌گذارند. از سوی دیگر پوست هم تلاش می‌کند با رشد سلول‌های جدید، بافت آسیب‌دیده را ترمیم کند. اسکار در طی این فرآیند بر روی بدن ایجاد می‌شوند. عموما بخش زیادی از بافت اسکار را کلاژن پوست تشکیل می‌دهد. عاملی مهم که در فرآیند بازسازی و ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده نقش کلیدی دارد. اسکار در افراد با شدت آسیب مختلف در شکل و اندازه متفاوتی نمایان می‌شود. در بعضی افراد این عارضه باعث بروز کمی درد و خارش هم خواهدشد. پزشکان معتقدند که درمان جای اسکار برای همه افراد مبتلا ضروری نیست؛ چرا که با گذشت زمان و تکمیل فرآیند بازسازی و ترمیم بافت پوست به صورت طبیعی محو و ناپدید می‌شود. از این رو قبل از هرگونه اقدامی جهت درمان، نوع اسکار ایجاد شده را بررسی کنید.

در صورتی که دچار عارضه لک صورت شده اید خواندن مقاله درمان سریع لک صورت برایتان مفید خواهد بود.

انواع اسکار پوست کدامند؟

انواع-اسکار-پوست

یکی از مهم‌ترین اقدامات پیش از درمان اسکار، شناخت نوع اسکار پوستی ایجاد شده بر روی پوست است. این عارضه که انواع مختلفی هم دارد تنها بر روی پوست صورت به وجود نمی‌آید و در هر بخشی از بدن ممکن است ظاهر شود. انواع اسکار عبارتند از:

۱.انقباضی

زمانی که بر اثر حادثه‌ای بخشی از پوست فرد دچار سوختگی می‌شود، نشانه‌هایی بر روی پوست باقی می‌گذارد که به آن اسکار انقباضی می‌گویند. علت این نام‌گذاری سفت شدن بافت آسیب‌دیده است. گاهی اوقات در شرایطی که شدت سوختگی بالا بوده و بخشی از دست و یا پا دچار این حادثه می‌شود، به دلیل فشار وارده به عضلات و عصب، اسکارهای انقباضی حرکت را هم برای بیمار سخت می‌کند.

۲. فُرورفته (آتروفیک)

اسکار فرورفته عموما بر روی پوست صورت دیده می‌شود. اغلب ناشی از آکنه یا عوارض بیماری‌هایی مثل آبله‌مرغان بوده که به شکل منافذ باز یا فرورفته بر روی پوست ایجاد می‌شود. از آن‌جایی که با افزایش سن پوست انسان به مرور زمان خاصیت ارتجاعی و کلاژن خود را از دست می‌دهد، در نتیجه شدت اسکارهای آتروفیک در سنین بالا بیشتر خواهدشد.

تیکسل صورت چیست؟ راهنمای کامل لیزر تیکسل برای جای جوش

۳. صاف

اسکارهای صاف در ابتدا به صورت برآمده بر روی پوست نمایان شده که با گذشت زمان و ترمیم بافت پوست صاف می‌شوند. اسکارهایی که اغلب به رنگ صورتی و قرمز بوده و به مرور زمان در مقایسه با پوست اطراف خود کمی روشن‌تر و یا تیره‌تر خواهندشد.

۴. کلوئید

کلوئید در مقایسه با دیگر انواع اسکار، بافت ضخیم‌تری دارد. در این وضعیت نشانه‌های اسکار کاملا بالای پوست قرار گرفته و حتی ممکن است به نواحی خارج از زخم هم منتقل شوند. متاسفانه اسکار کلوئید معمولا بیش از اندازه رشد می‌کند؛ به‌ طوریکه در بعضی افراد ممکن است بر روی حرکت افراد هم تاثیرات منفی بگذارد.

۵. برآمده (هایپرتروفیک)

اسکار هایپرتروفیک هم به صورت برآمده در بالای پوست ایجاد می‌شود. اما برخلاف کلوئید این اسکار برجسته با گذشت زمان کوچک شده و گسترش پیدا نمی‌کند.

۶. ترک پوستی

ترک‌های پوستی معمولا بر اثر کشیدگی‌های بیش از اندازه پوست در دوران بارداری، بلوغ و یا افزایش و کاهش وزن‌های زیاد، نمایان می‌شود. این ترک‌ها ناشی از آسیبی است که به بافت زیر پوست وارد شده و معمولا بر روی سینه، شکم، ران و بازوها به وجود می‌آید.

بافت اسکار علاوه بر روی پوست در بعضی موارد در داخل بدن هم ایجاد می‌شود. در شرایطی مانند چسبندگی بافت شکمی و یا سندرم آشرمن که منجر به چسبندگی یا فیبروز رحم می‌شود، احتمال بروز اسکار داخلی وجود دارد.

انواع روش‌های درمانی اسکار پوستی کدام‌اند؟

برای کنترل و کاهش نشانه‌های اسکار بر روی پوست روش‌های مختلفی توصیه شده‌است. اما هیچ‌کدام باعث ناپدید شدن کامل جای زخم نمی‌شود. با این حال شیوه‌های درمان اسکار را می‌توان به دو گروه طبیعی و غیرطبیعی تقسیم‌بندی کرد که باید با توجه به شدت عارضه بهترین روش انتخاب خواهدشد.

1.روش‌های غیرطبیعی برای درمان اسکار

روش-غیرطبیعی
  • درم ابریژن:

یکی از رایج‌ترین روش‌های رفع اسکار پوست درمان درم ابریژن است. این روش که برای درمان اسکار آکنه استفاده می‌شود، با ایجاد اغییراتی بر لایه بالایی پوست، آن را صاف، نرم و جای زخم‌ها را کمتر می‌کند.

  • تزریق:

در این روش که زیر نظر متخصص انجام می‌شود، برای درمان اسکار و بهبود جای زخم با توجه به تجویز پزشک داروهایی در نواحی آسیب‌دیده تزریق می‌شود. داروهایی مانند کورتیکو استروئید برای کاهش اندازه اسکار کلوئیدی و یا داروهایی مانند بلئومایسین که برای صاف شدن زخم و کاهش خارش و درد تزریق خواهدشد. تزریق کلاژن هم به دلیل تاثیر مثبتی که بر فرآیند بازسازی پوست دارد، می‌تواند به بهبود جای زخم و کاهش نشانه‌های اسکار کمک کند.

  • لیزر:

در سال‌های اخیر لیزر درمانی هم به یکی از درمان‌های کاربردی برای رفع اسکار پوستی تبدیل شده‌است. در این روش دستگاه لیزر با استفاده از پرتوهای نوری با طول موج‌های مختلف که بر اساس نوع اسکار انتخاب می‌شود، می‌تواند برای بهبود جای زخم نقش موثری ایفا کند.

برای اطلاعات بیشتر با لیزر درمانی مقاله درمان اسکار با لیزر را مطالعه نمایید .

  • جراحی:

جراحی هم مانند دیگر روش‌های درمان اسکار باعث کمتر شدن جای زخم و تا اندازه‌ای صافی پوست خواهدشد. روش‌های جراحی با توجه به نوع اسکار متفاوت است و در شرایطی جراح با عمل پیوند پوست می‌تواند باعث از بین رفتن محدود اسکار شود. البته همانطور که در ابتدای این مقاله اشاره شد، جراحی یک از دلایل بروز اسکار پوستی است. بنابراین با وجود حذف اسکار فعلی اما احتمال بروز اسکارهای دیگری در دوران نقاهت پس از جراحی وجود دارد.

  • کرم و پمادهای موضعی:

محصولات مراقبتی مانند کرم و پماد که در ترکیبات خود مواد سیلیکونی یا کورتیکو استروئیدی دارند هم می‌توانند باعث بهبود و کوچک‌تر شدن جای زخم‌ها شوند. استفاده از ورقه‌های سیلیکونی از دیگر روش‌های بهبود جای زخم و اسکار است که در این شرایط می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. اما مصرف خودسرانه این محصولات توصیه نمی‌شود و بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

اگر به دنبال راه حل برای از بین بردن جوش صورت هستید مطلب اسکار جوش برای شما قرار داده شده است.

2.روش‌های طبیعی برای درمان اسکار

روش-طبیعی
  • آلوئه‌ورا

تحقیقات بسیاری نشان می‌دهد که آلوئه‌ورا تاثیر بسیار خوبی بر بهبود جای زخم‌هایی مانند اسکار و سوختگی داشته و توصیه می‌شود در کنار درمان‌های تخصصی از این ماده هم برای سرعت بخشیدن به فرآیند درمان استفاده کنید. برای اثربخشی بهتر ژل آلوئه‌ورا را دو بار در روز و هر بار به مدت نیم‌ساعت بر روی نواحی آسیب‌دیده ماساژ دهید.

  • روغن نارگیل

روغن نارگیل از طریق بهبود سنتز کلاژن، کاهش التهاب پوستی و خواص آنتی‌اکسیدانی که دارد می‌تواند تا اندازه‌ای باعث بهبود جای زخم اسکار شود. برای درمان اسکار با استفاده از روغن نارگیل مقداری از روغن را کمی گرم کرده، به مدت ۱۰ دقیقه بر روی زخم‌ها ماساژ دهید. سپس بعد از گذشت یک ساعت آن را بشویید. برای گرفتن نتیجه بهتر این فرآیند را دو تا چهار بار در روز تکرار کنید.

  • سرکه سیب

سرکه سیب به دلیل خاصیت اسیدی می‌تواند التهاب ناشی از جای زخم را بهبود ببخشد و روش موثری برای درمان اسکار است. در این روش ۴ قاشق غذاخوری آب مقطر را با ۲ قاشق غذاخوری سرکه سیب ترکیب کنید. با پنبه آن را به نواحی آسیب‌دیده آغشته کرده و بعد از خشک شدن بشویید.

  • روغن اسطوخودوس

تحقیقات نشان می‌دهد که عصاره اسطوخودوس به خوبی می‌تواند زخم‌های پوستی را ترمیم و نشانه‌های آن را بر روی پوست کمتر کند. در این روش سه قطره روغن اسطوخودوس را با سه قاشق غذاخوری روغن زیتون ترکیب کرده و به مدت ۵ دقیقه بر روی نواحی آسیب‌دیده ماساژ دهید. بعد از گذشت ۳۰ دقیقه محل را با آب گرم بشویید.

بهترین راه‌های پیشگیری از ایجاد اسکار کدام‌اند؟

پیشگیری-از-اسکار

برای پیشگیری از بروز اسکار باید از زخم‌هایی که ممکن است بر روی پوست ایجاد شود، به خوبی مراقبت کنید تا اثرات کمتری باقی بگذارند. برای مراقبت بهتر از زخم‌ها روش‌های زیر را انجام دهید:

  • مراجعه به پزشک؛

اگر زخم عمیقی دارید برای کمتر شدن نشانه‌های آن باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با بخیه زدن و بانداژ زخم احتمال بروز اسکار را به حداقل می‌رساند. همچنین برای جلوگیری از عفونت زخم ممکن است داروهای آنتی بیوتیک خوراکی یا موضعی تجویز کند.

  • پاکیزگی جای زخم:

برای جلوگیری از عفونت و گسترش زخم باید نواحی آسیب‌دیده را با آب و صابون بشویید. آلودگی یا خون‌های خشک شده را تمیز کرده و در صورت لزوم جای زخم را بانداژ کنید. بانداژ زخم هم باید به صورت منظم تعویض شود.

  • مرطوب بودن جای زخم:

خشکی بیش از اندازه می‌تواند باعث بیشتر شدن نشانه‌های اسکار شود. در نتیجه با استفاده از پدهای سوختگی و یا وازلین جای زخم را مرطوب کنید.

  • مراقبت در مقابل نور خورشید:

نور خورشید باعث تیره شدن جای زخم می‌شود. از این رو قبل از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید، از ضدآفتاب استفاده کرده و جای زخم را بپوشانید.

سخن پایانی

اگر برای درمان اسکار و جای زخم به موقع اقدام کنید، فرآیند بهبود با سرعت بهتری اتفاق می‌افتد. روش‌های مختلف درمانی که برای این عارضه گفته شده اگر با نظارت پزشک انجام شود می‌تواند تاثیرات چشم‌گیری بر بهبود اسکار پوست داشته‌باشد.

متا: جای زخم‌های ناشی از بریدگی و جراحی را اسکار می‌گویند. برای این عارضه روش‌های درمانی مختلفی توصیه شده که می‌توانند نقش مهمی در کمتر شدن علائم ایفا کنند. برای شناخت بهترین روش‌های درمان اسکار با لنداسپا همراه شوید.

برای ثبت امتیاز روی ستاره ها کلیک کنید

مریم محمودی

من عاشق به اشتراک گذاشتن اطلاعاتم با بقیه هستم؛ بنابراین، چیزایی که از منابع مختلف و معتبر یاد می‌گیرم رو برات می‌نویسم. تمام مقاله‌هام با تحقیق و مطالعه زیاد نوشته می‌شن، پس می‌تونی به اطلاعاتی که بهت می‌دم اعتماد کنی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا