علت اوتیسم چیست؟ | مهمترین علل ابتلا به اوتیسم را بشناسید!
علت اوتیسم چیست؟ اختلال اوتیسم از جمله بیماریهایی است که هنوز دانشمندان نتوانستند علت دقیق ابتلا به آن را بیابند. اختلالی که با گذشت سالیان زیادی از شناخت آن، همچنان نظرات متفاوتی درباره منشا اصلی بروز آن وجود دارد. شاید یکی از دلایل این اختلافِ دیدگاه و نبود اطلاعات کافی، وجود نشانههای مختلف در افراد مبتلا به اوتیسم بوده که باعث شده این بیماری تبدیل به یک اختلال پیچیده شود.
اگرچه در این سالها به لطف پیشرفت علم و انجام تحقیقات بیشتر، برخلاف گذشته، اطلاعات بیشتری در این حوزه در دسترس بشر است، اما با این حال موارد بسیاری به عنوان دلایل ابتلا به این بیماری عنوان شدهاست. در این مطلب از لنداسپا به بررسی مهمترین دلایل ابتلا به اختلال اوتیسم میپردازیم. تا انتهای مطلب با ما همراه شوید.
مهمترین علت بیماری اوتیسم چیست؟
به جز مسائل ژنتیکی، دانشمندان در حال تحقیق بر روی عوامل محیطی مانند عفونتهای ویروسی، داروها، عوارض دوران بارداری و آلایندههای هوا به عنوان فاکتورهای تاثیرگذار بر ابتلا به اوتیسم هستند. برخی از مهمترین عواملی که از نظر محققان میتوانند بر ابتلای کودکان به این اختلال موثر باشند را در ادامه میخوانیم:
۱.جنسیت کودک
به طور تقریبی میتوان گفت پسران چهار برابر بیشتر از دختران در معرض ابتلا به اختلال اوتیسم هستند.
۲. سابقه خانوادگی
در خانوادههایی که کودک مبتلا به اوتیسم دارند، احتمال تولد سایر فرزندان مبتلا به این اختلال بیشتر است. همچنین برخی تحقیقات نشان میدهند اختلال در رفتار که عموما در افراد مبتلا به اوتیسم وجود دارد، در میان والدین آن کودک و دیگر اعضای آن خانواده هم ممکن است دیده شود.
۳. دیگر اختلالهای پزشکی
سندرم رت یک اختلال ژنتیکی بوده که معمولا در میان دختران رایج است. بیماری که باعث کند شدن رشد نوزاد به ویژه در ناحیه سر و گردن، اختلال در عملکرد مغز و ناتوانی ذهنی میشود. سندرم X شکننده یکی دیگر از اختلالهای ژنتیکی بوده که باعث ناتوانی ذهنی و اختلال در عملکرد مغز میشود.
یکی دیگر از مشکلات ژنتیکی موجود در دنیا، توبروز اسکلروزیس بوده که در نتیجهی آن تومورهای خوشخیمی در مغز ایجاد شده و ارگانهای مختلفی مانند پوست، چشم، کلیه، قلب، سلولهای مغز و ریه را مورد حمله قرار میدهد. تمامی این اختلالهای ژنتیکی می توانند دلیلی برای ابتلا به اوتیسم در میان کودکان باشند. معمولا احتمال ابتلا در میان این بیماران بیشتر است.
علائم اوتیسم در کودک دو ساله تا حد خیلی زیادی به شدت آن بستگی دارد
۴. زایمان زودرس
نوزاد نارس و زایمان زودرس یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر ابتلا بوده که از عوارض بارداری است. نوزادانی که پیش از هفته ۲۶ بارداری متولد میشوند به میزان بیشتری در معرض خطر ابتلا به اختلال اوتیسم هستند. وزن کم نوزاد هم یکی دیگر از دلایل احتمالی ابتلا به این اختلال است.
۵. سن پدر و مادر
اگرچه برای این مورد نیاز به انجام تحقیقات بیشتری است اما برخی اوقات برای پدران و مادرانی که در سنین بالا به ویژه بالاتر از ۳۵ سال اقدام به فرزندآوری میکنند، احتمال تولد فرزند مبتلا به اوتیسم بیشتر است.
۶. فاصلهی بین زایمان
گاهی اوقات فاصلهی زمانی بین زایمان اگر کمتر از یک سال باشد، احتمال ابتلا به اوتیسم برای فرزند دوم وجود دارد.
۷. سیستم ایمنی ضعیف
عملکرد نادرست و ضعف در سیستم ایمنی باعث بروز بیماریهای مختلفی شده و بدن نمیتواند به خوبی در مقابل حمله عفونتها محافظت شود. اختلال و ضعف در عملکرد سیستم ایمنی را یکی دیگر از دلایل احتمال ابتلا به اوتیسم عنوان کردهاند. عملکرد نادرست سیستم تولید انرژی در بدن و سوختوساز هم ممکن است منجر به بروز این بیماری شود.
آیا علت اوتیسم ژنتیکی است؟
همانطور که اشاره شد، علت دقیقی برای ابتلا به اوتیسم مشخص نشده و عوامل ژنتیکی و محیطی میتوانند اثرگذار باشند. درباره ژنتیک میتوان گفت ممکن است چندین ژن مختلف در ابتلای فرد به این اختلال تاثیرگذار باشند.
همانطور که نشانههای دیده شده در افراد مبتلا به اوتیسم متفاوت بوده، ژن موثر در ابتلا هم در فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است. یکی از این دلایل اختلال ژنتیکی سندرم رت یا سندرم ایکس شکننده بوده که در برخی کودکان مبتلا دیده میشود.
اما در کودکانی دیگر جهشهای ژنتیکی میتواند عامل ابتلا به اوتیسم در نظر گرفتهشوند. جهشهای ژنتیکی که در نسلها و اعضای یک نسل و خانواده ایجاد میشود، نقش مهمی بر رشد مغز یا چگونگی ارتباط سلولهای مغزی ایفا میکنند. همین اتفاق ممکن است باعث ابتلا به اوتیسم و حتی تعیینکننده شدت بروز نشانهها باشد.
آیا تزریق واکسن میتواند باعث ابتلا به اوتیسم شود؟
با پیشرفت علم واکسنهای بسیاری برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف از ابتدای تولد نوزاد تا بزرگسالی به افراد تزریق میشود. واکسنهایی که در دوران کودکی به تعداد بیشتری برای موارد مختلفی تزریق خواهندشد. به همین دلیل در سالهای گذشته و گاهی امروزه هم بحثها و تردیدهایی شکل گرفته مبنی بر اینکه آیا این واکسنها میتوانند عاملی موثر بر ابتلا به اوتیسم باشند یا خیر؟
با این حال با وجود تحقیقات و مطالعات گستردهای که در ارتباط با این نظریه انجام شده نشان میدهند که هیچ ارتباطی میان تزریق هرگونه واکسنی به ویژه در دوران کودکی و ابتلا به اوتیسم مشاهده نشدهاست. در مقابل عدم تزریق واکسنهای ضروری و توصیه شده در دوران کودکی نه تنها باعث پیشگیری از ابتلا به اوتیسم نخواهندشد، بلکه احتمال ابتلا و گسترش بیماریهای زیادی مانند فلج اطفال، سرخک، سیاه سرفه و اوریون در جامعه را به همراه خواهندداشت.
اگر به دنبال راهی برای تشخیص این اختلال هستید مقاله بازی برای تشخیص اوتیسم را از دست ندهید.
جمعبندی
یکی از رایجترین پرسشها در میان خانوادههای دارای فرزند مبتلا به اوتیسم این است که علت اوتیسم چیست؟ چراکه پاسخ به این سوال برای بسیاری از دانشمندان و محققان هم مشکل است. زیرا هنوز هیچ علت مشخص و دقیقی برای ابتلا به این اختلال یافت نشدهاست. ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ممکن است منجر به ابتلا به اوتیسم شوند. با این حال هنوز تحقیقات بسیاری در این زمینه انجام میشود و عواملی که در این مقاله گفتهشد را مورد بررسی قرار میدهند.