بهترین زمان وزن کشی چه موقعی است؟ |به همراه نکات مهم وزن کشی
هرگاه صحبت از ارزیابی سلامتی و تناسب اندام به میان میآید، عدد ترازو و مقدار وزن جزو اولین فاکتورهایی است که بسیاری از افراد به آن توجه میکنند. زمانی که تصمیم به کاهش وزن یا افزایش وزن داریم، تغییر وزن خود را به عنوان اولین هدف در نظر میگیریم. در این میان عدهای نسبت به وزن خود حساسیت بیش از اندازه و وسواسگونهای دارند. این مسئله در اغلب اوقات میان افرادی که به دنبال لاغری هستند و از رژیمهای غذایی پیروی میکنند، رایجتر است. به طوریکه هر روز خود را وزن میکنند؛ پیش از غذا و بعد از غذا، پیش از ورزش و بعد از آن و یا شرایطی مشابه که منجر به فشار و آسیبهای روانی بسیار زیادی میشود. از این رو پرسش مهم این است که بهترین زمان وزن کشی چه زمانی است؟ هر چند وقت یکبار باید وزن خود را اندازه بگیریم؟ برای یافتن پاسخ این سوالات و مهمترین اصول وزنکشی با مقاله پیش رو همراه شوید.
چرا باید وزن خود را اندازهگیری کنیم؟
مقاله پیشنهادی: بهترین پت شاپ های تهران
یکی از مهمترین معیارهای بررسی سلامت جسمانی افراد، وزن آنها است. در حقیقت این شاخص جزو اولین شاخصهایی است که در بسیاری از مطبهای پزشکی بررسی میشود. زیرا میتواند آگاهی اولیهای از احتمال بروز بیماریهای مختلف ارائه کند. اما وزن تنها فاکتور سلامتی نیست و نباید بیش از اندازه نسبت به آن وسواس داشت. معیارهای مهمتری همچون اندازه دور کمر نسبت به اندازه دور باسن، درصد چربی و میزان متابولیسم بدن از جمله مقادیری هستند که اطلاعات دقیقتری از وضعیت سلامت جسمانی فرد ارائه میکنند.
چه عواملی بر وزن شما تاثیر میگذارند؟
نکته حائز اهمیت درباره بهترین زمان وزن برای وزن کشی ، توجه به نوسانات وزنی است. مسئلهای که تمامی افراد با آن مواجه میشوند. علاوه بر چربی زیاد بدن، عوامل دیگری وجود دارد که بر عدد روی ترازو و میزان وزن شما تاثیرگذارند. تعدادی از مهمترین دلایل تغییرات وزنی عبارتند از:
- دوران پریودی
- کاهش سطوح آب بدن
- تجمع آب در بدن
- مصرف بیش از اندازه نمک
- مصرف الکل
- مصرف بیش از اندازه کافئین
- وعدهی غذایی شب قبل از وزنکشی
- رژیم پرکربوهیدرات
- تمرینات ورزشی
- افزایش میزان عضله بدن
- بیماریهای زمینهای
- اختلالات هورمونی
- مصرف برخی داروها
مقاله پیشنهادی:پودر سنجد برای چاقی تاثیرات فراوانی دارد
بهترین زمان وزن کشی
پس از شناخت عوامل موثر بر تغییرات وزنی، پرسش مهم این است که بهترین زمان وزن کشی چه زمانی است؟ تعداد زیادی از متخصصان معتقدند بهترین زمان برای وزن کشی ، ابتدای صبح پس از رفتن به دستشویی و پیش از صرف هرگونه نوشیدنی یا غذایی است. زیرا در این زمان از صبح، بدن در طول شب گذشته و زمانی که خواب بودید، زمان کافی برای هضم تمام مواد غذایی مصرفی در روز قبل را داشتهاست. از این رو ترازو عدد دقیقتری را نشان میدهد.
فواید وزن کردن مکرر چیست؟
دانستن وزن نقش مهمی در بررسی وضعیت سلامت جسمانی افراد دارد. اما وزنکشی روزانه معمولا توصیه نمیشود. در مقابل، وزنکشی منظم به ویژه برای کسانی که از اضافه وزن بیش از اندازهای رنج میبرند، در معرض خطر بیماریهای مختلفی بوده و یا از رژیمهای غذایی به منظور رسیدن به هدفی خاص پیروی میکنند، توصیه میشود. اگرچه وزن تنها شاخص بررسی وضعیت سلامت فردی نبوده و الزامی به دانستن عدد دقیق آن نیست، اما اطلاع از وزن تقریبی برای پیشگیری از به خطر افتادن سلامتی ضروری است.
عوارض لیپوماتیک ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد
بایدها و نبایدها در زمان اندازهگیری وزن
برای به دست آوردن وزن دقیق باید اصولی که در ادامه آورده شده، رعایت شود:
۱.هفتهای یک بار خودتان را وزن کنید
اگر رژیمهای کاهش یا افزایش وزن مشخصی را دنبال میکنید، ارزیابی روند تغییرات وزنی مهم است. با این حال وزنکشی روزانه توصیه نمیشود. با توجه به گفتهی متخصصان تغذیه، افزایش و کاهش سطوح آب بدن که به صورت روزانه اتفاق میافتد، نقش مهمی در نوسانات وزنی افراد دارد. از این روز وزنکشی روزانه تنها باعث استرس و حساسیت بیش از اندازه میشود. بهتر است چگونگی پیشرفت خود را با توجه به تغییرات وزن به صورت هفتگی دنبال کنید. بر اساس نتایج برخی تحقیقات، برای اندازهگیری دقیق وزن در شرایطی که به صورت هفتگی خودتان را وزن میکنید، یک روز را مشخص کرده و هر هفته در همان روز و همان ساعت وزن خود را اندازهگیری کنید.
۲. پس از صرف وعدههای غذایی خودتان را وزن نکنید
مصرف هر مادهی غذایی و نوشیدنی به طور قطع باعث افزایش وزن شما در آن لحظه خواهدشد. از این رو بهترین زمان وزن کشی زمان ناشتا و با معدهی خالی است. حتی نوشیدن مقدار کمی آب پیش از وزنکشی باعث تغییر در نتیجهی ترازو میشود.
۳. متغیرهای زمان وزنکشی را تغییر ندهید
برای به دست آوردن نتیجهای صحیح از اندازهگیری وزن خود، باید با متغیرهایی ثابت خودتان را وزن کنید. اگر این هفته با لباسی نازک وزنکشی را انجام دادید، هفتهی بعد هم با همان مقدار لباس بر روی ترازو بروید. سعی کنید هر هفته در یک روز مشخص و یک زمان مشخص اندازهگیری وزن را انجام دهید. عدم تغییرات چنین مواردی، منجر به افزایش دقت وزنکشی خواهدشد.
پیکرتراشی چیست؟ چه مزایا و عوارضی دارد؟
۴. وضعیت پیشرفت و تغییرات وزنی خود را پیگیری کنید
برای گرفتن بهترین نتیجه از رژیمهای غذایی خود توصیه میشود، به طور منظم تغییرات خود را دنبال کنید. پیگیری مداوم تغییرات دید بهتری نسبت به تاثیرات برنامههای کاهش وزن و افزایش وزن به شما ارائه میکند. از سوی دیگر اگر این تغییرات در جهت مثبت باشد، به عنوان مثال اگر به دنبال لاغری هستید و هر هفته شاهد کاهش وزن خود باشید، این اتفاق انگیزهی خوبی برای ادامهی مسیر خواهدبود. میتوانید از نرمافزارهای موبایلی برای یادداشت و پیگیری تغییرات وزنی خود هم کمک بگیرید.
۵. ترازوی خود را تغییر ندهید
یکی دیگر از فاکتورهای مهم در به دست آوردن وزن صحیح، استفاده از ترازوی یکسان در تمام دفعات اندازهگیری است. ترازوهای مختلف معمولا درصد ناچیزی تفاوت و خطا در اندازهگیری داشته که در همهی آنها به یک میزان نیست. از این رو اگر هر بار از یک ترازوی متفاوت استفاده میکنید، احتمالا هیچوقت وزن دقیق خود را به دست نمیآورید. در مقابل، حتی اگر ترازوی شما دقیق نیست، اما به عنوان مثال امروز ۰.۵ کیلوگرم کاهش وزن داشته و هفتهی بعد این کاهش با همان ترازو کمی بیشتر است، بدون شک شما کاهش وزن داشتهاید و برنامهی لاغری شما با شکست مواجه نشد. تنها ممکن است میزان آن دقیق نشان داده نشود.
۶. هر زمان که نیاز بود، ترازو را کنار بگذارید
اگر زمانی احساس کردید، اندازهگیری وزن تنها باعث افزایش استرس و نگرانی شما میشود، آن را کنار بگذارید. اگر وزنکشی هفتگی باعث حساسیت بیش از اندازهی شما نسبت به وزنتان شده، آن را تغییر داده و ماهانه انجام دهید. استفاده از ترازو بهترین روش برای تمامی افراد نیست. اندازهگیری میزان چربی و توجه به اندازه و سایز بدن هم از دیگر روشهای بررسی میزان سلامت بدن به ویژه در دوران کاهش و افزایش وزن است.
۷. ترازو را بر روی یک سطح صاف و سخت قرار دهید
در زمان اندازهگیری وزن خود، ترازو را بر روی یک سطح صاف و محکم بگذارید. زمانی که ترازو را بر روی سطحی مانند فرش میگذارید، احتمال جابهجایی و حرکت ترازو وجود دارد. از این رو وزن شما با درصد خطایی همراه است.
برای آگاهی از خواص کنجد برای لاغری این مقاله را مطالعه نمائید
خطرات وزنکشی بیش از حد چیست؟
کسانی که از رژیمهای افزایش یا کاهش وزن پیروی میکنند، نباید در اندازهگیری وزن خود زیادهروی کنند. وزنکشی روزانه منجر به افزایش فشار روانی و برخی رفتارهای پرخطر شده که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- پیروی افراطی از رژیمهای روزهداری تناوبی و یا روزهداری مداوم و کاهش شدید مصرف غذا برای کاهش وزن سریع
- رژیمهای غذایی بسیار محدود و آسیبزا برای رسیدن سریع به وزن هدف
- افزایش تعداد وعدههای تقلب
- پرخوری عصبی
- استرس، اضطراب، افسردگی و فشار عصبی در صورت نرسیدن به وزن هدف و زمانبر شدن فرآیند کاهش یا افزایش وزن
یکی از تاثیرات روغن سیاه دانه برای لاغری ، تاثیر آن بر کنترل و کاهش اشتها است
افرادی که رژیم دارند، چند وقت یکبار باید خودشان را وزن کنند؟
بهترین زمان برای وزن کردن در دوران کاهش و افزایش وزن معمولا به صورت روزانه، هفتگی و ماهانه پیشنهاد شدهاست. وزنکشی ماهانه به ویژه برای افرادی که در ابتدای مسیر تناسب اندام هستند، توصیه نمیشود. چرا که این افراد باید به صورت منظم وضعیت تغییرات خود را بررسی و ارزیابی کرده تا در صورت لزوم تغییراتی در برنامهی خود ایجاد کنند. وزنکشی ماهانه معمولا مناسب افرادی است که به وزن هدف خود دست یافتهاند.
وزنکشی روزانه و هفتگی در هفتههای ابتدایی روش بهتری است. اگرچه وزنکشی روزانه دید بهتری نسبت به میزان تغییرات شما ارائه میکند، اما برای کاهش فشارهای عصبی، وسواس، استرس و حساسیت نسبت به وزن خود، بهترین زمان وزن کشی هفتهای یک تا دو بار است.
چند روز پس از پریودی خودمان را وزن کنیم؟
تغییرات هورمونی در دوران پریودی، افزایش هورمون پروژسترون، احتباس آب در بدن و افزایش کالری دریافتی در این دوران به دلیل میل شدید به غذا و شیرینیجات معمولا منجر به افزایش وزن ۰.۵ تا ۲ کیلوگرمی در میان خانمها میشود. از این رو وزنکشی در روزهای ابتدایی قاعدگی عدد کاذبی را به شما نشان میدهد. معمولا علائم گفته شده از ۳ تا ۵ روز پس از شروع پریودی به آهستگی از بین رفته و میتوان وزن را اندازهگیری کرد. بهترین زمان وزن کشی دوران پریودی هم در روزهای پایانی و پس از آن است که نشانهها معمولا به میزان قابل توجهی از بین میرود.
سخن پایانی
در ارزیابی شاخصهای سلامتی افراد، بررسی مقدار وزن یکی از اقدامات اولیهای است که در بسیاری از مطبهای پزشکی انجام میشود. به ویژه اگر در دوران کاهش یا افزایش وزن هستید، توجه به وزن امر مهمی تلقی خواهدشد. اما برای به دست آوردن وزن دقیق توصیه میشود در زمان درستی اندازهگیری را انجام دهید. به گفتهی متخصصان بهترین زمان وزن کشی ابتدای صبح و به صورت ناشتا است. از سوی دیگر بهتر است وزنکشی خود را به صورت هفتگی و در شرایط یکسان و مشابه هفتهی گذشته انجام دهید.