آشنایی با آموزش ویدئویی ماساژ بارداری
ماساژ بارداری نوعی ماساژ درمانی است که به طور خاص برای بانوان باردار در دوران بارداری طراحی شده است که به آن ماساژ قبل از تولد نیز میگویند. این ماساژ ممکن است به تسکین برخی از دردها و انقباضات دوران بارداری کمک کند. با این حال نمی توان خطرات آن را نادیده گرفت. در این مقاله تمامی مزایا و خطرات ماساژ دوران بارداری را شرح داده و آموزش ماساژ بارداری را برای شما عزیزان قرار داده ایم.
تأثیر ماساژ در دوران بارداری
در حالی که هر بارداری منحصر به فرد است، تغییرات در بدن هنگام رشد کودک اغلب باعث ناراحتی میشود. ماساژ بارداری میتواند به کاهش برخی از این علائم برای مادران آینده کمک کند.
– کاهش درد
همانطور که شکم به سمت بیرون رشد میکند، وضعیت بدن تغییر میکند تا مرکز ثقل روی باسن را دوباره تنظیم کند. برای برخی افراد، فشار روی مفاصل و عضلات منجر به درد کمر، لگن، گردن، شانه یا عصب سیاتیک میشود.
ماساژ درمانی حرفهای قبل از تولد میتواند این دردها را تسکین دهد. تحقیقات نشان میدهد که این ماساژ برای درد پا و کمر در دوران بارداری مؤثر است.
– کاهش تورم
مقداری تورم یا باد کردن نیز در دوران بارداری طبیعی است. تجمع مایع بیشتر در پاها، مچ پاها و ساق پاها ظاهر میشود. زیرا رحم در حال رشد به وریدهای پا فشار میآورد. ماساژ ممکن است به کاهش تجمع مایعات کمک کند.
– خواب بهتر
مشکل در خوابیدن در تمام مراحل بارداری به دلیل ناراحتی فیزیکی و همچنین استرس و اضطراب رایج است. ماساژ بارداری ممکن است به بهبود کیفیت خواب و بی خوابی در دوران بارداری کمک کند.
– آرامش و کاهش استرس
ماساژ قبل از تولد همچنین برای تقویت خلق و خو و بهبود سلامت کلی بدن استفاده میشود. بهعنوانمثال، در یک مطالعه که استرس و عملکرد سیستم ایمنی زنان باردار را اندازه گیری کرد، زنانی که یک سری ماساژ قبل از تولد دریافت کردند، کاهش قابل توجهی در سطح هورمون استرس و افزایش عملکرد ایمنی نشان دادند.
تحقیقات بیشتر نشان میدهد که ماساژ قبل از تولد میتواند احساس افسردگی و اضطراب را کاهش دهد. هم ماساژ بارداری حرفهای و هم ماساژ از طرف شریک زندگی میتواند به کاهش افسردگی، اضطراب، استرس و حتی زایمان راحت کمک کند. یک مطالعه در سال 2012 نشان داد که بین ماساژ قبل از تولد و کاهش افسردگی و همچنین وزن بالاتر هنگام تولد نوزاد ارتباط وجود دارد.
بهترین روغن برای ماساژ در بارداری
به عنوان یک مادر، ممکن است در مورد بارداری خود و نحوه مقابله با استرسهای سخت، به خصوص از طریق ماساژهای دوران بارداری، مضطرب باشید. خبر خوب این است که این روغنهای ماساژ به خوبی به مادران در طول بارداری کمک میکنند. هم چنین در مقاله دیگری انواع روغن های ماساژ را نام برده ایم که برای مطالعه میتوانید به مقاله «بهترین روغن برای ماساژ» مراجعه نمایید.
1- روغن اسطوخودوس
این روغن به عنوان بهترین روغن خوابآور، یکی از بهترین روغنهایی است که میتوانید برای ماساژ قبل از تولد استفاده کنید. اسطوخودوس در مقایسه با روغنهای دیگر، اضطراب را کاهش میدهد، آرام بخش است و در تسکین درد بسیار مؤثر است. این روغن که به عنوان یک روغن متعادل کننده و همه کاره شناخته میشود، یکی از روغنهای ماساژ بارداری است که ارزش امتحان کردن در دوران بارداری را دارد.
2- روغن زنجبیل
زنجبیل روغنی مناسب برای این نوع ماساژ با طبعی گرم و تند است. به عنوان یک مسکن و یک ضد التهاب طبیعی به خوبی عمل میکند. میتوانید از آن برای تسکین درد و گرفتگی در دوران بارداری استفاده کنید. هنگامی که به خوبی استفاده شود، متوجه خواهید شد که یکی از مؤثرترین روغنهای ماساژ دوران بارداری است.
3- روغن آفتابگردان
برخلاف روغنهای دیگر، روغن آفتابگردان سبک، غیر چرب و سرشار از اسید لینولئیک و اسید استئاریک است که از مهمترین اجزای پوست سالم هستند. از آنجایی که به سرعت جذب پوست میشود، شاید روغن مناسبی برای ماساژ قبل از تولد باشد. این روغن دارای فواید مختلف و خواص تقویت کننده سلامتی است و همچنان به عنوان یکی از بهترین روغنها برای ماساژ دوران بارداری استفاده میشود.
4- روغن گریپفروت
در مقایسه با روغنهای دیگر، روغن ماساژ بارداری گریپفروت هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید هیچ خطری ندارد. با این حال، به سرعت اکسید میشود. بنابراین باید در سریعترین زمان ممکن استفاده شود؛ بنابراین برای تقویت حواس و کاهش خستگی مناسب است که در حمام استفاده شود. اما در دوران بارداری فقط باید در حد اعتدال مصرف شود.
5- روغن دانه انگور
اگر به دنبال بهترین روغن برای ماساژ بارداری هستید، روغن هسته انگور میتواند انتخاب مناسبی باشد. این روغن نه تنها صاف و ابریشمی است، بلکه بوی کمی دارد. تحقیقات بیشتر همچنین نشان داده است که میتواند پوست را نرمتر و منعطفتر کند، بنابراین از ایجاد علائم کشیدگی نیز جلوگیری میکند. همچنین میتواند ویتامین E و C را در پوست شما تقویت کند.
در استفاده از روغن برای این ماساژ قبل از تولد از چه چیزهایی باید اجتناب کرد:
- استفاده روزانه از روغن ماساژ دوران بارداری
- استفاده رقیق نشده از روغن ماساژ قبل از تولد
- استفاده از روغن ماساژ در سه ماهه اول بارداری
- استفاده داخلی از اسانسها
نکات مهم برای انجام ماساژ بارداری
مطالعات کمی خطرات ماساژ دوران بارداری را بررسی کردهاند. اطلاعات کمی در مورد خطرات این ماساژ برای زنان دارای حاملگی پرخطر و مسائل مربوط به بارداری مانند پره اکلامپسی، فشار خون بالا، خونریزی یا دیابت بارداری وجود دارد.
بهعنوانمثال، پزشک شما ممکن است توصیه کند از ماساژ درمانی در سه ماهه اول خودداری کنید، یا ممکن است ماساژ درمانگر شما تا زمانی که به سه ماهه دوم نرسیدهاید، انجام ماساژ را توصیه نکند. هیچ تحقیقی مبنی بر ارتباط ماساژ با سقط جنین وجود ندارد، اما از آنجایی که خطر کلی سقط جنین در سه ماهه اول بیشتر است، بهتر است که به توصیه پزشک و ماسور عمل کنید.
- یک ماساژدرمانگر واجد شرایط از شما میخواهد که فرم تاریخچه پزشکی و گاهی اوقات مجوز ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود را پر کنید. شما باید اطلاعاتی در مورد شرایط سلامتی، داروها، آلرژیها، سابقه خانوادگی و بارداری خود ارائه دهید. حتما با ماساژدرمانگر تماس بگیرید و اگر در طول درمان احساس ناراحتی کردید به او اطلاع دهید.
- به دنبال یک ماساژ درمانگر معتبر باشید که آموزشهای بیشتری در زمینه ماساژ بارداری دارد. یک ماساژ درمانگر ماهر و با تجربه میداند که بدن باردار شما را در چه حالتی قرار دهد (بهعنوانمثال، دراز کشیدن به پهلو فشار اضافی را که در حالت خوابیده به پشت شما وارد میشود کاهش میدهد) و استفاده از کدام تکنیکها بی خطر است.
- درمانگران ماساژ بارداری که به درستی آموزشدیدهاند، میدانند که برای مرحله بارداری و وضعیت شما باید از کدام مناطق اجتناب کنند. برخی از ماساژورها ممکن است از نواحی اضافی مانند نقاط فشار در مچ پا، پا و ساکروم (استخوان مثلثی بزرگ در پایه ستون فقرات) اجتناب کنند، اگرچه هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این نقاط فشار میتوانند باعث زایمان زودرس شوند وجود ندارد.
- ایمنی روغنهای پایه (که اغلب در ماساژ رایحه درمانی استفاده میشود) در دوران بارداری مشخص نیست و این نگرانی وجود دارد که برخی ممکن است باعث انقباضات رحمی شوند. در سه ماهه اول بارداری خود از روغنهای پایه خودداری کنید و اگر در سه ماهه دوم یا سوم خود از آنها استفاده میکنید با پزشک خود مشورت کنید.
3 روش آموزش ماساژ دوران بارداری
در ادامه برای شما عزیزان چند روش ماساژ دوران بارداری قرار دادیم.
1- ماساژ بارداری برای جلوگیری از ایجاد خطوط کشش پوستی
قبل از هر چیز، کرم پیشگیری از ترکهای پوستی و روغن پیشگیری از ترکهای پوستی برای پیشگیری از ترکهای پوستی توصیه میشود.
ترکهای پوستی خطوط قرمز رنگی هستند که زمانی ایجاد میشوند که پوست نمیتواند به شکم، سینه، پایین تنه، بازوها و غیره بچسبد و به سرعت رشد میکند و ترکهایی ایجاد میشود که درم پشت اپیدرم پاره میشود. در نهایت به یک خط سفید تبدیل میشود و کمتر به چشم میآید. اما پس از اتمام، پاک کردن آن بسیار دشوار است.
این ماساژ را از ماه چهارم تا سه ماه بعد از دوران بارداری، هر روز صبح و پس از حمام انجام دهید.
برای مناطقی که احتمال ترک پوستی بیشتر است، کرم یا روغن بگیرید و در حالی که به آرامی ماساژ میدهید، آن را بمالید. پایین تنه و بازوها را با نوازش از پایین به بالا اعمال کنید. برای ماساژ شکم و سینه به شکل مراجعه کنید.
- کرم یا روغن را به دستان خود بمالید.
- از پایین به بالا ماساژ دهید.
- از سمت ناف به سمت بیرون (پهلوها) به آرامی چندین بار با حرکات دایرهای این کار را تکرار کنید.
برای قفسه سینه:
- دور نوک پستان یک دایره بکشید (دست در دایره مشخص شده در عکس حرکت کند).
- از زیر سینه با بالا و از روی سینه به پایین به آرامی حرکت کنید.
- از داخل سینه به بیرون و از بیرون به داخل سینه به آرامی ماساژ دهید.
2- ماساژ بارداری برای کمر درد
- فرد باردار بر روی زمین به پهلو دراز بکشد (حتما بالشت زیر سر او باشد).
- با یک دست به آرامی پهلوی او را نگه دارید.
- با دست دیگر، انگشت سبابه و شست را در دو طرف ستون فقرات با فاصله دو بند انگشت قرار دهید.
- از سمت دندهها رو به پایین به سمت کمر به آرامی حرکت کنید.
- این حرکت را چند بار تکرار کنید.
3- ماساژ بارداری برای رفع ورم پا
- فرد باردار دراز میکشد و پاهایش را جلو میگیرد
- ران خود را زیر مچ پای فرد باردار قرار دهید. سپس با دست راست انگشتان پا و با دست چپ قوزک پا را بگیرید.
- به آرامی مچ پای فرد باردار را به چپ و راست بچرخانید
- پس از نرم شدن مچ، ساق پای فرد باردار را به آرامی بمالید یا ورز دهید تا شل شود.
چه زمانی از ماساژ بارداری اجتناب کنید
مانند هر روش درمانی جدید، قبل از رزرو ماساژ بارداری با پزشک یا ماما مشورت کنید. اگر حاملگی پرخطر یا پیچیده دارید، بیشتر احتیاط کنید. عوامل بازدارنده برای این نوع ماساژ شامل موارد زیر است:
- افزایش خطر زایمان زودرس
- پره اکلامپسی یا فشار خون بالا
- لخته شدن خون یا اختلال لخته شدن
- مشکلات جفت یا جنین
نکاتی برای لذت بردن از ماساژ دوران بارداری
- حتماً بپرسید که آیا ماساژدرمانگر شما دارای گواهینامه یا مجوز از یک سازمان حرفهای است و در مورد ماساژ بارداری آموزش و تجربه دارد. پزشک یا مامای شما ممکن است بتواند یک ماساژدرمانگر واجد شرایط را در منطقه شما توصیه کند.
- قبل از قرار ملاقات، آب اضافی بنوشید. ماساژ میتواند باعث کم آبی بدن شود (و شما در دوران بارداری به مایعات زیاد نیاز دارید). بعد از ماساژ نیز به آبرسانی خود ادامه دهید.
- وقتی برای قرار خود میرسید، مطمئن شوید که محیط تمیز است. اتاق و ملحفهها باید تازه تمیز و شسته شده به نظر برسند و درمانگر شما باید قبل از شروع ماساژ دستهای خود را بشوید.
- اگر نمیتوانید یک درمانگر مقرون به صرفه پیدا کنید، انجام این ماساژ در خانه نیز مفید است. از همسرتان بخواهید پاها، پشت یا شانههای شما را بمالد یا پوست سرتان را ماساژ دهد یا به آرامی لوسیون یا روغن ویتامین E را روی شکمتان بمالد. حتی خود ماساژ (بهعنوانمثال، استفاده از غلتک ماساژ) میتواند احساس خوبی داشته باشد و ناراحتیهای جزئی را تسکین دهد.
سخن پایانی
قطعاً دوران بارداری برای هر خانمی دوران سختی است. در این مقاله سعی کردیم تا با معرفی انواع روشهای ماساژ و بررسی جزئیات و نحوه انجام ماساژ بارداری به شما در این زمینه اطلاعات مفیدی داده باشیم تا در جهت آسانتر شدن این دوران و صرفاً باقی ماندن شیرینی آن برای شما بانوان عزیز گامی مؤثر برداشته باشیم.