
اغلب مردم علاقه زیادی به آفتاب گرفتن و گذراندن وقت لب ساحل و زیر آفتاب دارند. این کار فواید بسیار زیادی برای بدن دارد؛ همان طور که می دانید، خورشید دارای ویتامین D است و این ویتامین، برای سلامت جسمانی بدن انسان اهمیت زیادی دارد؛ زیرا ویتامین D باعث استحکام استخوان های بدن شده و آن ها را در برابر ضربات و بیماری های مربوط به آن ها، مقاوم می کند. انسان با قرار گرفتن در معرض نور خورشید، این ویتامین را دریافت می کند. اما زیاد زیر نور خورشید بودن هم باعث به وجود آمدن مشکلاتی مانند سرطان و پیری پوست می شود.
برای جلوگیری از این بیماری ها، باید اقداماتی انجام دهید که کار های بسیار راحت و ساده ای هستند. اگر به گرفتن آفتاب علاقه مند هستید و قصد انجام این کار را دارید، بهتر است که تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
فواید آفتاب گرفتن چیست؟
این عمل فواید بسیار زیادی برای بزرگسالان دارد و علاوه بر افراد بزرگسال، یکی از روش هایی است که برای از بین بردن زردی کودکان نیز از آن استفاده می کنند. این بیماری، معمولان نوزادان تازه متولد شده را به خود درگیر می کند و دلیل به وجود آمدن آن هم افزایش سطح بیلی روبین است. آفتاب گرفتن از پشت شیشه موجب کاهش بیلی روبین خون می شود. نکته حائز اهمیت این است که نوزاد تازه متولد شده را نباید در معرض مستقیم نور خورشید قرار دهید.

1.خواب بهتر
افرادی که معمولا در هنگام صبح در معرض نور خورشید قرار می گیرند، شب خواب بهتری را تجربه می کنند. تحقیقات انجام شده نشان می دهند که افرادی که در طول روز نور خورشید به آنها می تابد، شب راحت تر به خواب می روند و از طرف دیگر، زودتر و بهتر می توانند بیدار شوند.
2.افزایش سروتونین مورد نیاز بدن
یکی از هورمون هایی که برای سلامت روان انسان اهمیت بسیار زیادی دارد، سروتونین است. قرار گرفتن در معرض نور خورشید به افزایش تولید سروتونین کمک می کند و باعث می شود که با احساس خوب و مثبت از خواب بیدار شوید.
3.جلوگیری از افزایش فشار خون
فشار خون بالا، برای هر کسی خطرناک است و در افرادی که به صورت جدی به این بیماری مبتلا هستند، با مریضی های دیگری مانند بیمای های قلبی، نارسایی کلیه، دیابت و اختلال نعوظ ارتباط دارد. اما نور خورشید به اکسید نیتریت در لایه بالایی پوست واکنش نشان داده و و به باز تر شدن رگ های خونی و جلوگیری از افزایش فشار خون کمک می کند.
چه ساعتی برای آفتاب گرفتن مناسب تر است؟
برخی از افراد معتقدند که بهترین زمان برای آفتاب گرفتن قبل از ساعت 10 صبح و بعد از ساعت 4 عصر است. این امکان وجود دارد که با تغییر فصل، میزان ویتامین D و نور خورشید تغییر کند. در فصل زمستان، بدن انسان ویتامین D کمتری نسبت به دیگر فصول سال دریافت می کند. اما به صورت کلی ساعت 7 صبح، بهترین زمان انجام این کار است.

اگر می خواهید این عمل را بدون آفتاب سوختگی انجام دهید، بهتر است این ساعت را انتخاب کنید. می توانید برای کودکان ساعات اولیه صبح را انتخاب کنید؛ زیرا پوست آنها نسبت به پوست افراد بزرگسال، لطیف تر است و قرار گرفتن در معرض نور شدید آفتاب می تواند باعث بروز مشکلات جدی برای آنها شود.
نحوه آفتاب گرفتن
شاید در معرض نور خورشید قرار گرفتن و رنگی شدن بدن، جذاب باشد، اما اول از هر چیز باید نحوه صحیح این کار را بلد باشید. در ابتدا، بهتر است که 30 دقیقه در مقابل نور خورشید باشید. در صورتی که هیچ علائمی مانند حساسیت، خارش، سوزش و تاول را احساس و مشاهده نکردید، می توانید با گذشت زمان، آن را بیشتر کنید.
قبل از این عمل، بهتر است که از یک کرم ضد آفتاب با 30 SPF به بالا مصرف کنید. لازم به ذکر است که استفاده از کرم ضد آفتاب، باید 15 دقیق قبل از آفتاب گرفتن باشد. اگر مدت زمان زیادی را زیر نور خورشید سپری کرده اید، بهتر است که آب فراوان بنوشید.
بهترین مدت زمان آفتاب گرفتن چقدر است؟
همان طور که می دانید، قرار گرفتن زیاد در معرض خورشید، نمی تواند گزینه مناسبی باشد؛ زیرا می تواند به گرما زدگی، آفتاب سوختگی و خون دماغ منجر شود. اشعه ماوراء بنفش خورشید باعث سوختگی پوست می شود و به بدن شما آسیب می رساند. در روز های ابری نیز اشعه ماوراء بنفش خورشید با پوست شما برخورد کرده و باعث سوختگی آن می شود؛ اگر چه ممکن است هیچ سوزشی احساس نکنید، اما به پوست شما آسیب می رساند. پس حتی در این زمان هم، استفاده از ضد آفتاب مهم و ضروری است.

با شناخت روغن برای آفتاب گرفتن در روزهای آفتابی، می توانید از احتمال سوختگی پوست جلوگیری کنید
اگر آفتاب سوخته شدیم چه کنیم؟
یکی از راه هایی که می توانید برای بهتر شدن آفتاب سوختگی از آن استفاده کنید، کمپرس سرد است. برای بهبود پوستی که دچار آفتاب سوختگی شده، خوب است که روزانه به مدت 10 دقیقه، کمپرس سرد را بر روی محل آسیب دیده قرار دهید. برای درست کردن کمپرس سرد، به یک دستمال تمیز نیاز دارید که آن را خیس کرده و روی نقاطی از پوست که دچار آفتاب سوختگی شده اند، قرار دهید.
تست قرمزی پوست در زمان آفتاب گرفتن
برای انجام دادن تست قرمزی پوست در زمان آفتاب گرفتن، کافی است که انگشت خود را بر روی پوست بکشید؛ به اندازه ای که رد سفیدی را به جا گذاشته شود. اگر ناحیه ای که روی آن دست کشیده اید سریع قرمز شد، نشان دهنده این است که مدت زمان زیادی را زیر آفتاب سپری کرده اید.
روش های جوانسازی پوست به شما کمک می کند تا پوستی صاف و روشن داشته باشید .
واکنش پوست های مختلف زیر آفتاب
پوست های مختلف در زیر آفتاب، واکنش های شبیه به همی نشان نمی دهند؛ بنابراین، برای انجام این عمل، بهتر است که شناخت کامل و دقیقی از پوست خود داشته باشید تا بعدا برای شما مشکلاتی را به دنبال نداشته باشد. پس بهتر است با توجه به نوع پوست خود، مدت زمانی را که زیر آفتاب سپری می کنید را مشخص کنید.
1.پوست تیره
پوست تیره نسبت به بقیه پوست ها، ویژگی های مفاوتی دارد. این رنگ پوست دارای ملانین بیشتری نسبت به بقیه رنگ های پوست است و این ملانین، باعث جلوگیری از آفتاب سوختگی و سرطان پوست می شود. البته نکته حائز اهمیت این است که افرادی که پوست تیره دارند هم باید از ضد آفتاب استفاده کنند. زیرا احتمال آسیب دیدن پوست آن ها نیز وجود دارد.

2.پوست روشن
پوست های روشن نسبته به پوست های دیگر، در هنگام آفتاب گرفتن بیشتر در معرض خطر هستند. پوست روشن در برابر آفتاب سوختگی و نور خورشید مقاومت آنچنانی ندارد یا به عبارت دیگر، پوست روشن زیاد نمی تواند در برابر نور خورشید از خود محافظت کند. افرادی که پوست خیلی روشن، خال روی پوست و دارای سابقه ملانوم هستند، باید در مقابل نور خورشید از آن مراقبت کنند.
3.پوست چرب
این نوع پوست نسبت به پوست های دیگر، توانایی بیشتری در مقاومت در برابر نور خورشید دارند. افرادی که پوست نسبتا چربی دارند، کمتر دچار آفتاب سوختی می شوند؛ زیرا چربی های اضافه بر روی پوست، به عنوان یک لایه محافظ در برابر نور خورشید عمل می کند.
4.پوست حساس
پوست حساس در هنگام قررار گرفتن زیر نور خورشید، همیشه واکنش منفی از خود نشان داده و د برخی از موارد، با اگزمای پوستی و خارش همراه است. افرادی که پوست حساسی دارند، باید تا حد خیلی زیادی از پوست خود در مقابل آفتاب مراقبت کنند.
5.پوست خشک
کسانی که پوستشان خشک است، پس از قرار گرفتن در نور خورشید، خشکی پوست آنها به طرز عجیبی زیاد شده و در برخی از افراد، خشکی پوست به دو برابر نیز رسیده است؛ زیرا نور خورشید باعث کاهش رطوبت و چربی های مهم پوست آنها می شود.

برنزه کردن با روش سولاریوم به دو صورت ایستاده و خوابیده انجام می شود.
چه کسانی نباید آفتاب بگیرند؟
همان طور که در بخش قبل گفتیم، آفتاب گرفتن از فواید بسیار زیادی برخوردار است؛ اما انجام این عمل برای بعضی از افراد به شدت خطرناک است و به هیچ عنوان نباید این کار را انجام دهند. از این دسته افراد، می توان انسان هایی که شباهت این چنینی دارند را نام برد:
- بانوان باردار
- افراد مبتلا به حساسیت های پوستی
- افراد دچار به بیماری های قلبی
- افراد دچار به بیماری های ریوی
معایب آفتاب گرفتن بیش از حد
در ادامه، معایب آفتاب گیری بیش از حد را بررسی می کنیم. نور خورشید همیشه سرشار از ویتامین و فایده نیست و معایبی را هم نیز به دنبال دارد. شایع ترین عیب آفتاب گیری بیش از حد، آفتاب سوختگی است. آفتاب سوختگی علائمی مانند قرمزی پوست، خارش و در مواردی تاول را به دنبال دارد.
یکی دیگر از مضراتی که آفتاب گیری بیش از حد دارد، سرطان پوست است. خطر ابتلا به سرطان پوست زمانی بیشتر می شود که لکه های قهوه ای رنگی روی پوست وجود داشته باشند. البته داشتن سابقه این بیماری در خوانواده هم نیز بسیار مؤثر است. علاوه بر این ها، در معرض خورشید زیاد قرار گرفتن عیب های دیگری نیز دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم.

- گرمازده شدن
- کاهش جوانی پوست و افزایش چین و چروک روی پوست
- کم آب شدن بدن
- خشک و بیمار شدن مو
- سخت شدن عمل تنفس
- به وجود آمدن تپش قلب
- به وجود آمدن آب مروارید در چشم ها
- به وجود آمدن سردرد و میگرن
- تشدید آلرژی
آفتاب گرفتن بعد از لیزر
یکی از اطلاعاتی که درباره آفتاب گرفتن باید بدانید، آفتاب گیری پس از لیزر است. انجام لیزر، باعث آسیب رسیدن به فولیکول و پیاز مو می شود و به رنگدانه پوست، آسیبی نمی رساند. با این وجود در حین انجام لیزر هم ممکن است که مقداری از ملانین موجود در پوست از بین رود. به همین دلیل اگر بعد از لیزر در برابر نور خورشید قرار بگیرید، اشعه های ماوراء بنفش بیشتر با پوست شما برخورد می کنند.
مقاله پیشنهادی در این بخش: قبل از لیزر موهای زائد لازم است تا برخی از نکات آن آشنا شوید آفتاب گرفتن بعد از پروتز سینه
پروتز سینه، با حمام آفتاب و سولاریوم دچار آسیب نمی شود. نکته حائز اهمیت این است که سولاریوم و حمام آفتاب، باعث تیره تر شدن محل زخم می شوند. بهتر است که با گذشت مدت زمان طولانی مثلا یک سال، از انجام دادن سولاریوم و حمام آفتاب خودداری کنید.
آفتاب گرفتن بعد از بوتاکس
اگر قصد تزریق بوتاکس را دارید، بهتر است که روز تزریق، در معرض نور خورشید قرار نگیرید؛ به دلیل این که انبساط عروق خونی باعث بیشتر شدن گردش خون شده و این اتفاق، می تواند باعث پخش شدن بوتاکس شود. همیشه لازم است که از ضد آفتاب استفاده کنید و تا حد امکان، آفتاب گیری را محدود کنید. پس از تزریق بوتاکس، می توانید مدت محدود و مشخصی را زیر آفتاب سپری کنید و هیچ مشکلی نداشته باشد.
در این مقاله به مهم ترین نکات مراقبت بعد از بوتاکس اشاره کرده ایم

طریقه آفتاب گرفتن و برنزه شدن
یکی از دلایل آفتاب گرفتن برای برنزه شدن است. برای اینکه بدن شما رنگ خوبی به خود بگیرد، بهتر است که در ابتدا با استفاده از یک لایه بردار، لایه برداری کنید. دقت داشته باشید که پوست شما باید به روش درستی لایه برداری شود؛ اگر این کار را انجام ندهید، این امر باعث خشکی پوست شما می شود. برای برنزه شدن تمانی قسمت های بدنتان، لباسی مناسب مثل مایو، تاپ و شلوارک بپوشید. برای داشتن نتیجه ای بهتر، باید زمان مناسبی را برای انجام این کار انتخاب کنید. گفتیم که بهترین زمان، قبل از 10 صبح و بعد از 4 عصر است.
برای برنزه کردن با آفتاب، باید وسایل لازم برای آفتاب گرفتن را از قبل تهیه کنید. استفاده از ضد آفتاب و روغن برنزه ضروری است. برای برنزه کردن پوست، کافی است که هر روز به مدت 30 دقیقه در معرض نور خورشید قرار بگیرید. لازم به ذکر است که بعد از سپری شدن 15 دقیقه، باید دوباره بدن خود را به ضد آفتاب آغشته کنید. در این هنگام، بدن خود را بچرخانید تا طرف دیگر بدن نیز، برنزه شود. شما این گونه می توانید با یک تیر، دو نشان بزنید؛ هم آفتاب گرفتن برای برنز شدن و هم جذب ویتامین D.
سخن پایانی
به صورت کلی، آفتاب و افتاب گرفتن فواید زیادی را به همراه دارند و باعث رنگ زیبا و خوبی نیز می شوند. اما باید توجه داشته باشید که انجام دادن زیاد این کار، باعث سوختگی و مسائل این چنینی می شود. اگر قصد انجام این کار را دارید، در ابتدا با یک متخصص پوست صحبت کرده و با مشورت پزشک، شروع به انجام آفتاب آبگیری کنید. دقت کنید که اگر به درستی پوست خود را نشناسید، با انجام دادن بعضی از کارها، برای همیشه احساس پشیمانی می کنید. امیداریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.