معرفی 10 روش برای درمان حساسیت فصلی پاییز
فصل پاییز با وجود تمام زیباییها و طبیعت چشمنواز خود، فصل شیوع بیماریهای ویروسی و حساسیت فصلی است. حساسیت فصلی که در فصل بهار هم افراد زیادی را مبتلا میکند، با نشانههایی مانند آبریزش بینی، عطسههای بسیار و گرفتگی صدا همراه است. علائمی که گاهی بسیار شدید و خستهکننده میشود. علائم حساسیت فصلی پاییز در افراد میتواند به شکلهای متفاوتی ظاهر شود، اما خبر خوب این است که این علائم به میزان زیادی قابل درمان است. داروی گیاهی برای حساسیت فصلی پاییز و تعدادی از داروهای شیمیایی توصیه شده برای آلرژیهای فصلی میتواند از بهترین روشهای درمان این بیماری باشد. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که با شروع فصل پاییز گرفتار آلرژی و نشانههای آن میشوید، این مطلب برای شماست. برای خواندن بهترین روشهای درمان حساسیت فصلی پاییز تا انتهای مطلب با ما همراه شوید.
علائم حساسیت فصلی پاییز
حساسیت فصلی ناشی از واکنش سیستم ایمنی بدن به برخی گردههای گل و گیاه، ریزگردها و مواد حساسیتزا موجود در محیط اطراف بوده که با تولید مادهی شیمیایی به نام هیستامین همراه است. معمولا بسیاری از افراد حساسیتهای فصلی و آلرژی را مرتبط با فصل بهار میدانند و بر این باورند که علائم و نشانههایی که در فصل پاییز دیده میشود، همیشه نشانههایی از بیماریهای عفونی و ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا است.
راه های پیشگیری از افسردگی فصلی چیست
در حالیکه بسیاری از پزشکان این موضوع را تایید نکرده و معتقدند حساسیتهای فصلی در پاییز هم رایج و شایع است. یکی از تفاوتهای مهم بیماریهای ویروسی و آلرژی در فصل پاییز این است که حساسیت فصلی منجر به بروز نشانههای تب نمیشود. در مقابل، سرماخوردگی و آنفولانزا معمولا با درد و دمای بالای بدن همراه است.
برخی از رایجترین علائم حساسیت فصلی عبارتند از:
- آبریزش و گرفتگی بینی
- عطسه و سرفه
- آبریزش چشمی و اشک فراوان
- سردرد
- خارش و کهیر بر روی پوست
- افزایش نشانههای آسم مانند تنگی نفس و سرفه
- آنافیلاکسی (واکنش حساسیتزا خطرناک) که علائمی مانند خارش، قرمزی پوست، افت فشارخون داشته و در موارد شدید حساسیت فصلی دیده میشود.
علائم حساسیت فصلی پاییز در کودکان
بهترین زمان حجامت در پاییز چه موقعی از روز است
حساسیت فصلی کودکان در پاییز از جمله مشکلاتی است که میتواند برای آنها بسیار آزاردهنده و مشکلساز شود. از جمله نشانههای آلرژی در میان کودکان عبارتند از:
- افزایش عفونت گوش و سینوسها
- افزایش نشانههای آسم در مبتلایان به آسم
- کمخوابی و در نتیجه خستگی و عدم تمرکز در مدرسه
- بیقراری و بیحوصلگی ناشی از کمخوابی
- آبریزش بینی
- عطسه و سرفه
- سیاهی زیر چشم
- گلودرد و خارش چشم
درمان حساسیت فصلی پاییز
روشهای درمان حساسیت در فصل پاییز با توجه به شدت عارضه میتواند به کمک داروهای گیاهی، داروهای شیمیایی و درمانهای خانگی انجام شود. در ادامه به موثرترین روشهای درمان آلرژیهای فصلی میپردازیم:
۱.پاکسازی سینوسها
یکی از بهترین روشها برای بهبود نشانههای حساسیت فصلی پاییز ، شستوشوی مجاری تنفسی بینی با محلول آب و نمک است. این روش به خوبی میتواند منجر به پاکسازی بینی از گردهها و مواد آلرژیزا موجود در هوا شود. برای تهیه این محلول میتوان از محلولهای آماده موجود در داروخانهها که حاوی آب مقطر بوده استفاده و یا خودتان در خانه را آماده کنید. در روش خانگی نیاز به یک لیتر آب، یکونیم قاشق چایخوری نمک و یک قاشق چایخوری جوش شیرین دارید.
سرماخوردگی پاییزی چیست؟ از روش های پیشگیری تا علائم و درمان
۲. استفاده از داروهای بدون نسخه
امروزه در داروخانهها داروهایی برای کاهش علائم حساسیت فصلی پاییز به فروش میرسد که میتوانید بدون نسخه پزشک آنها را تهیه کنید. برخی از این داروها در زیر آورده شدهاند:
- آنتی هیستامینهای خوراکی: آنتیهستامین جزو داروهای پرفروش برای درمان نشانههای حساسیت فصلی پاییز است. این دارو به خوبی میتواند نقش موثری در کاهش علامتهایی مانند آبریزش یا گرفتگی بینی، عطسه، خارش و آبریزش چشمی ایفا کند. سیتریزین، قرص فکسوفنادین و لوراتادین از جمله داروهای گروه آنتیهستامینها برای بهبود انواع آلرژی هستند.
- اسپری بینی ضدآلرژی کورتیکواستروئیدی: این اسپریها تنها شامل یک نوع اسپری نمیشود و انواع مختلفی داشته که برای آلرژیهای گوناگونی تاثیرات مثبتی دارند. برای مثال اسپری فلوتیکازون پروپیونات، بودزوناید و اسپری تریامسینولون نمونههایی از اسپری گروه کورتیکواستروئیدی هستند. برای استفاده از انواع مختلف این اسپریها در طولانیمدت توصیه میشود با پزشک مشورت کنید.
- اسپری کرومولین سدیم: این اسپری نقش موثری در کاهش انتشار مواد آلرژن و هیستامین از سلولهای سیستم ایمنی دارد. برای اثربخشی بهتر توصیه میشود ۴ تا ۶ دفعه در روز استفاده کنید.
- داروهای ضد گرفتگی خوراکی: داروهای ضداحتقان از گروه داروهایی هستند که برای گرفتگی مجاری تنفسی و بینی استفاده میشوند. در ترکیبات برخی از این داروها از آنتیهیستامینها برای اثربخشی بیشتر هم استفاده شدهاست. شربت سودوافدرین یکی از نمونههای پرکاربرد داروی تسکین گرفتگی بینی است.
بهترین نژاد گربه خانگی کدام است؟
۳. واکسنهای آلرژی
در برخی موارد در صورت تشدید نشانهها و علائم حساسیت فصلی پاییز باید به پزشک برای انجام درمانهای تخصصی مراجعه کرد. در این شرایط ممکن است نیاز به انجام آزمایشهایی مانند آزمایش خون یا آزمایشهای پوستی برای بررسی و ارزیابی سایر محرکهای حساسیتزا در بدن باشد. یکی دیگر از روشهای مناسب برای درمان حساسیت در فصل پاییز تزریق واکسنهای آلرژی است که باید با نظر پزشک مربوطه انجام شود. تزریق این واکسنها معمولا در بیش از یک نوبت و یک دوز انجام خواهدشد که زمان و تعداد آن را پزشک تعیین میکند.
داروی گیاهی برای حساسیت فصلی پاییز
استفاده از برخی مواد غذایی، گیاهان و دمنوشها هم میتواند منجر به کاهش نشانههای آلرژی فصلی شود. نمونهای از داروی گیاهی برای حساسیت فصلی پاییز که تاثیرات چشمگیری بر بهبود علائم دارند، عبارتند از:
۱.برگهای گیاه گزنه
برگهای گزنه حاوی مقدار زیادی ویتامین C، ویتامین E و بتاکاروتن بوده که نقش موثری در کاهش نشانههای آلرژی دارند. این گیاه را میتوانید به صورت دمنوش تهیه کرده و برای درمان حساسیت فصلی پاییز میل کنید.
بهترین دکتر ریه در تهران کیست؟ لیست 10 تایی 1402
۲. عسل
عسل از جمله مواد غذایی مفید برای درمان گلودرد و سرفه است. عدهای معتقدند این ماده ممکن است در کاهش نشانههای حساسیت فصلی هم عملکرد موثری داشتهباشد. میتوانید از مخلوط عسل و آب گرم به همراه کمی لیموترش و یا افزودن این ماده به دمنوش و چای برای بهرهمندی از خواص آن استفاده کنید.
۳. اسپیرولینا
اسپیرولینا نوعی جلبک خشکشده بوده که اثرات مطلوبی بر کاهش نشانههای حساسیت فصلی پاییز دارد. این ماده که به صورت پودر به فروش میرسد را میتوانید در تهیه انواع دمنوشها و غذاهای خود استفاده کنید و از خواص بینظیر آن مانند تقویت سیستم ایمنی، بهبود نشانههای آلرژی و خواص آنتیاکسیدانی آن بهرهمند شوید.
۴. عصاره نعناع فلفلی
روغن نعناع فلفلی هم از دیگر روغنهای گیاهی برای بهبود نشانههای حساسیتهای فصلی است. این عصاره دارای اثرات ضدالتهابی بوده و میتواند باعث کاهش نشانههای بیماریهایی مانند آسم و رینیت شود. برای استفاده موضعی از این روغن باید آن را در روغن حامل مانند روغن زیتون رقیق کنید.
۵. روغن اکالیپتوس
عصاره اکالیپتوس نقش موثری در از بین بردن میکروبهای محیط اطراف دارد. میتوانید از این روغن در محیط خانه برای پیشگیری از ابتلا به حساسیت فصلی استفاده کنید.
۶. دقت در انتخاب مواد غذایی مصرفی
برخی مواد غذایی مانند پروبیوتیک که در ماست و پنیر وجود دارد، سیر، سیب، رزماری، زردچوبه و مواد غذایی حاوی ویتامین C نقش موثری در کاهش نشانههای حساسیت فصلی پاییز دارند.
۷. روغن کندر
روغن کندر در کنار خواص فراوانی که برای ارتقای سطح سلامت بدن دارد، نقش موثری در بهبود نشانههای آسم و آلرژیهای فصلی هم ایفا میکند. این روغن به دلیل داشتن خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی خود میتواند منجر به بهبود عملکرد ریه، کاهش خس خس سینه و گرفتی نفس شود.
جلوگیری از حساسیت فصلی پاییز
برای جلوگیری از ابتلا به حساسیت فصلی پاییز باید تغییراتی را در محیط خانه و همچنین رفتوآمدهای خود ایجاد کنید. نمونهای از روشهای موثر برای پیشگیری از ابتلا به آلرژی و همچنین کاهش علائم آن را در ادامه میخوانید:
- تا حد امکان از فضاهایی که دارای مواد آلرژن و محرکهای حساسیتزا بوده، دوری کنید.
- در صورت امکان در روزهایی که هوا خشک و وزش باد زیاد است، در خانه بمانید.
- برای بیرون رفتن زمانهایی مانند پایان باران که هوا از گردهها و محرکها پاکسازی شده را انتخاب کنید.
- باغبانی، کاشت گل و گیاه و چمنزنی میتواند باعث افزایش تعداد گردهها و انتقال آن به مجاری تنفسی شما شود.
- زمانی که از بیرون به خانه برمیگردید، لباسهایتان را شسته و دوش بگیرید.
- در فضای بیرون خانه از ماسک محافظتی استفاده کنید.
- در روزهایی که ریزگردها و محرکهای آلرژی در هوا زیاد است، پیش از خروج از خانه داروهای ضدحساسیت را استفاده کنید.
- درب و پنجرههای خانه را در زمانهایی از شبانهروز که تعداد ریزگردها زیاد است، ببندید.
- معمولا در ابتدای صبح تعداد ریزگردها در هوای بیرون زیاد است، از این رو انجام فعالیتهای ورزشی و یا هر فعالیتی در محیط بیرون توصیه نمیشود.
- در فضای خانه و ماشین خود از تهویه مناسب استفاده کنید.
- در محیط خانه از فیلترهای مناسب در دستگاههای تهویه، گرمایشی و سرمایشی استفاده کنید. فیلترهای HEPA یکی از بهترین ابزارها برای کاهش ریزگردها و آلودگی در فضای خانه است.
- از دستگاههای رطوبتگیر برای خشک کردن محیط خانه استفاده کنید.
- خانه را با جاروبرقیهای دارای فیلتر هپا (HEPA) تمیز کنید.
- در فصل زمستان که هوا خشک و رطوبت کم است، از دستگاههای بخور برای افزایش رطوبت هوای خانه استفاده کنید.
- فیلترهای انواع دستگاههای رطوبتگیر، بخور، تهویه، جاروبرقی و دیگر دستگاههای مشابه را باید به صورت منظم تعویض و پاکسازی کنید. این ابزار محل مناسبی برای تجمع انواع میکروب و کپکها هستند.
- دراتاق خواب از دستگاههای تهویه مطبوع استفاده کنید.
- ملحفه، روبالشتیها، روفرشی و پتوها را به صورت منظم با آب گرم بشویید.
جمعبندی
یکی از شایعترین بیماریها و اختلالات فصلهای بهار و پاییز حساسیت و آلرژیهای فصلی است. مشکلی آزاردهنده که به دلیل افزایش ریزگردها و مواد آلرژن موجود در هوای بهار و پاییز ایجاد میشود. برای پیشگیری و درمان حساسیت فصلی پاییز روشهای متفاوتی توصیه شدهاست که مهم ترین آنها پاکسازی فضای خانه، استفاده از داروهای آنتیهیستامین خوراکی، اسپریهای ضدگرفتگی، داروهای گیاهی مانند اکالیپتوس و گیاه گزنه است. همچنین استفاده از دستگاههای دارای فیلتر هپا در فضای خانه به خوبی میتواند هوا را از انواع ریزگردها پاکسازی کند.