اختلال دو قطبی چیست و چه درمانی دارد؟
دو قطبی به نوعی عارضه روحی و روانی گفته می شود که وقتی به آن فرد مبتلا باشد، ثبات روحی و شخصیتی ندارد. به عبارت دیگر، افرادی که به اختلال دو قطبی مبتلا هستند، گرایش های روحی بسیار متفاوتی دارند و نمی توانند وضعیت روانی ثابتی داشته باشند. این مشکل می تواند برای همه افراد و به خصوص اطرافیانشان فوق العاده آزاردهنده باشد.
از این رو، باید باید بیماری دو قطبی زودتر تشخیص داده شود و به دنبال روشی برای درمان آن بود. زیرا در صورت تشدید و عدم درمان، ممکن است علائم اختلال دوقطبی خیلی شدیدتر و بیشتر شود.
ممکن است خیلی از افراد فکر کنند که فقط برای بیماری های خیلی حاد باید به پزشک مراجعه کنند. این در حالی است که حتی افرادی که در معرض عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی هستند و علائم این بیماری را بیش از اندازه در خود بروز می دهند هم باید هرچه سریع تر به سراغ یک پزشک بروند.
زیرا اگر این اختلال روانی درمان نشود، ممکن است عوارض خیلی بدتری داشته باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده، تأثیر اختلال دوقطبی بر مغز می تواند فوق العاده مخرب باشد.
به همین دلیل هم بهتر است در صورت ابتلا به این عارضه، هر چه سریع تر به فکر درمان اختلال دو قطبی باشید. در این مقاله از لندسپا، ما برای شما توضیح می دهیم که اختلال دو قطبی چیست و دو قطبی ها چگونه افرادی هستند؟ پس اگر شما هم می خواهید بهتر این اختلال روانی را بشناسید، حتما تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
اختلال دو قطبی چیست؟
مقاله پیشنهادی:تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دو قطبی
ممکن است هنوز خیلی از افراد به درستی ندانند که اختلال دوقطبی چیست و به چه افرادی دو قطبی گفته می شود. برای شفاف سازی این قضیه، زمانی را به یاد بیاورید که گاهی مواقع شاد و گاهی مواقع غمگین بوده اید.
آیا تا به حال این شرایط برای شما هم پیش آمده که بدون این که دلیل این موضوع را بدانید، ناراحت یا خوشحال باشید؟ این اتفاق برای اغلب افراد می افتد و می تواند یکی از وقایع کاملا طبیعی زندگی باشد.
با این حال، این امکان وجود دارد که این اختلال متفاوت روحی و روانی در برخی از افراد خیلی شدیدتر و حتی خطرناک تر باشد. در این شرایط، به این عارضه اختلال دوقطبی گفته می شود.
به طور کلی، دو قطبی به نوعی اختلال و بیماری روانی و خلقی گفته می شود که فرد مبتلا به آن نمی تواند ثبات شخصیتی و رفتاری داشته باشد.
اگر شما هم متوجه این اختلال در خود شده اید، جای هیچ گونه نگرانی نیست. زیرا در سراسر جهان افراد خیلی زیادی به اختلال دو قطبی مبتلا هستند. اختلال دو قطبی به انگلیسی با نام Bipolar disorder شناخته می شود و ممکن است در هر سنی بروز پیدا کند.
در علم پزشکی، بیماری دوقطبی با نام افسردگی شیدایی هم شناخته می شود که البته نام قدیمی تر آن است. همان طور که از نام آن هم می توان حدس زد، فرد مبتلا به اختلال دوقطبی گاهی مواقع احساس افسردگی و گاهی مواقع هم احساس شیدایی خیلی شدید دارد. این گونه احساسات متفاوت می توانند روزها و یا حتی ماه ها طول بکشند.
مقاله پیشنهادی:یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم
اختلال دو قطبی چه علائمی دارد؟
بعد از این که متوجه شدید که اختلال دوقطبی چیست و دو قطبی ها چگونه افرادی هستند، نوبت به آن می رسد که علائم این بیماری را نیز بشناسید. نکته بسیار مهمی که درباره علائم اختلال دو قطبی باید بدانید، این است که علائم این عارضه بسته به شدت آن، می توانند در بین افراد مختلف کاملا متفاوت باشند.
به عنوان مثال، خیلی از افراد در فصل تابستان و بهار احساس شیدایی فوق العاده زیادی دارند که به آن مانیا هم گفته می شود. این در حالی است که در فصل پاییز و زمستان، وارد دوره افسردگی می شوند.
البته زمانی که افراد مختلف به اختلال دو قطبی مبتلا می شوند، ممکن است طول دوره شیدایی یا افسردگی آنها هم کاملا متفاوت باشد.
به همین ترتیب، انتظار می رود که علائم اختلال دو قطبی در برخی از افراد با برخی دیگر هم تفاوت هایی داشته باشد. در این بخش، برخی از مهمترین علائم اختلال دو قطبی را نام می بریم که اگر چندین نشانه از آن را داشتید، به احتمال خیلی زیاد در حال دچار شدن به این اختلال هستید.
علائم حالت شیدایی یا مانیا
همان طور که پیش از این نیز گفتیم، اختلال دو قطبی بدین صورت است که شما گاهی مواقع احساس شیدایی یا مانیا دارید و گاهی مواقع هم احساس افسردگی می کنید. در این بخش، مهم ترین علائم حالت شیدایی یا مانیا را به اختصار نام می بریم.
نسل زد چیست و چگونه فکر می کند؟ ویژگی های به خصوص نسل z
- هیجان خیلی بالا
- اعتماد به نفس بالا
- انرژی بالا و افزایش فعالیت های فیزیکی
- سریع حرف زدن
- افزایش میزان انرژی جنسی
- احساس پریشانی اختلال در خواب و کاهش میزان خواب
- احساس سرخوشی و نشاط فراوان
- عدم توانایی در داشتن تمرکز
- عدم تصمیم گیری مناسب و عاقلانه
علائم حالت افسردگی
در مقابل حالت شیدایی یا مانیا، حالت افسردگی وجود دارد که در افراد مبتلا به بیماری دو قطبی دیده می شود. طبیعتا زمانی که افراد وارد این دوره می شوند، احساس افسردگی خیلی زیادی دارند و دیگر نمی توانند کارهایی که در زمان شیدایی انجام می دادند را انجام دهند. در این بخش، می توانید برخی از مهم ترین علائم حالت افسردگی در دو قطبی را مشاهده کنید.
- احساس غم خیلی زیاد
- احساس ناامیدی
- استرس و اضطراب
- تمایل و یا حتی اقدام به خودکشی
- بدون داشتن درد حقیقی، احساس درد
- کاهش بهره وری در انجام کارهای روزمره و معمولی
- خستگی بیش از حد
- از دست رفتن علاقه نسبت به انجام کارهای روزانه
- اختلال در خواب و تمایل به خوابیدن زیاد
- نداشتن تمرکز روی موضوعات یا کارهای مختلف
- بی اشتهایی یا حتی گاهی مواقع هم پر اشتهایی
- احساس بی ارزش بودن و یا داشتن عذاب وجدان خیلی شدید
چگونه بفهمیم اختلال دو قطبی داریم؟
در صورتی که شما هم علائم بالا را داشتید، به احتمال خیلی زیاد دچار بیماری دو قطبی شده اید. نکته مهمی که درباره اختلال دو قطبی باید بدانید، این است که این عارضه در زنان خیلی زودتر تشخیص داده می شود و حتی اگر به آن مبتلا باشند، شاید در سنین نوجوانی هم پزشک متوجه آن شود. این در حالی است که این عارضه در آقایان بیشتر در دهه سوم و چهارم زندگی نمود پیدا می کند.
اگر شما هم گاهی مواقع احساس افسردگی خیلی شدیدی داشتید و این احساسات تا چندین روز در شما ادامه دار بودند و از طرف دیگر، چند روز دیگر هم میزان انرژی شما تا حد خیلی زیادی افزایش پیدا کرد، به احتمال خیلی زیاد دچار اختلال دو قطبی هستید.
البته توجه داشته باشید که برای تشخیص دو قطبی باید حتما به یک پزشک مشاور مراجعه کنید. به علاوه، تست های مختلفی وجود دارند که شما با استفاده از آنها می توانید تا حدودی متوجه شوید که آیا به این اختلال مبتلا هستید یا خیر. در این شرایط، تست اختلال دو قطبی آنلاین می تواند به شما کمک خیلی زیادی کند.
اختلال دو قطبی از چه سنی شروع می شود؟
هیچ بازه زمانی مشخصی برای ابتلا به بیماری دو قطبی وجود ندارد و ممکن است در هر فردی از سن خاصی شروع شود. با این حال، تحقیقاتی در این زمینه انجام شده اند که نشان می دهند اغلب افراد در اواخر دوره نوجوانی و یا حتی اوایل دوران بزرگسالی خود دچار اختلال دو قطبی می شوند. البته منظور ما به این مفهوم نیست که کودکان و یا افراد مسن به هیچ عنوان درگیر بیماری دو قطبی نمی شوند.
منظور ما از این حرف، این است که افرادی که در این بازه سنی نوجوانی تا بزرگسالی هستند، بیشتر در معرض ابتلا به دو قطبی قرار می گیرند. به طوری که شاید افسردگی دو قطبی و انرژی بسیار زیاد آنها به گونه ای باشد که مجبور شوند برای درمان بستری شوند.
اما به طور کلی، اختلال دو قطبی در کودکان و میانسالان هم دیده می شود. اختلال دو قطبی در نوجوانان می تواند خطرناک تر و آزاردهنده تر باشد و هم خود فرد و هم خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد.
اختلال دو قطبی ارثی است؟
طبیعتا زمانی که افراد خیلی زیادی به یک بیماری مبتلا می شوند، محققان و دانشمندان به دنبال ریشه آن هستند. بر اساس تحقیقات انجام شده، وراثت و سلول های ژنتیکی می توانند تاثیر خیلی زیادی روی ابتلا به بیماری دو قطبی بگذارند. مثلا اگر یکی از خویشاوندان شما به این عارضه مبتلا باشد، احتمال این که شما هم به دو قطبی مبتلا شوید، بین 4 تا 6 برابر افزایش پیدا می کند.
البته به این معنا نیست که همه افرادی که به اختلال دو قطبی مبتلا می شوند، حتما یکی از فامیل های آنها دچار این اختلال شده بود. منظور ما این است که ژنتیک می تواند تاثیر خیلی زیادی روی ابتلا به اختلال دو قطبی داشته باشد، اما دلایل دیگری مانند تفاوت های بیولوژیکی و سایر موارد این چنینی هم می توانند موجب بروز این اختلالات شوند.
چند نوع اختلال دو قطبی وجود دارد؟
زمانی که درباره اختلال دوقطبی صحبت کردیم، شاید برخی از افراد فکر کرده باشند که این اختلال فقط همین نوع است و هر فردی که گاهی مواقع خوشحال و گاهی مواقع غمگین باشد، به اختلال دو قطبی مبتلاست.
این در حالی است که باید به این افراد بگوییم که اختلال دو قطبی انواع مختلفی دارد که هر یک از آنها می توانند متفاوت باشند. در این بخش، هر یک از انواع بیماری دوقطبی را به صورت مجزا معرفی می کنیم.
اختلال دو قطبی نوع 1
اولین نوع بیماری دو قطبی که ممکن است در افراد خیلی زیادی دیده شود، اختلال نوع 1 است. در این نوع اختلال، فرد مبتلا به دو قطبی یک بازه زمانی نسبتا طولانی مدت از حالت شیدایی یا مانیا را پشت سر می گذارد.
حالا این امکان وجود دارد که بعد از اتمام این دوره، به حالت افسردگی دست پیدا کند و شاید هم نکند. البته باید تفاوت اختلال دو قطبی با افسردگی را بدانید و آنها را با یکدیگر اشتباه نگیرید.
اختلال دو قطبی نوع 2
بیشترین کسانی که به اختلال دو قطبی نوع 2 مبتلا می شوند، خانم ها هستند. خانم ها بعد از ابتلا به این نوع اختلال، وارد حالت افسردگی بسیار شدیدی می شوند و این احتمال وجود دارد که بعد از پایان این دوره، وارد حالت مانیا شوند و شاید هم نشوند.
حتی اگر حالت مانیا به این افراد دست دهد، علائم آن بسیار کمتر از حالت افسردگی است. بدین صورت که این افراد بیشتر دچار افسردگی شدید و شیدایی خفیف می شوند.
اختلال دو قطبی ادواری (سیکلوتایمی)
اختلال دو قطبی ادواری که با نام سیکلوتایمی نیز شناخته می شود، شباهت خیلی زیادی به اختلال دو قطبی نوع 2 دارد. مهمترین شباهت این دو نوع اختلال، این است که در هر دوی آنها حالت های افسردگی و مانیا وجود دارد.
با این حال، شدت هر دوی این دوره ها فوق العاده کمتر از سایر موارد قبلی است و ممکن است فرد در یک بازه زمانی خیلی طولانی مدت درگیر آن شود. بنابراین، می توان گفت که این نوع بیماری، نوعی اختلال دو قطبی خفیف است که برای یک بازه زمانی طولانی مدت نشانه های آن را مشاهده می کنید.
اختلال دو قطبی تناوب سریع یا پیشرونده
در نهایت، آخرین نمونه از بیماری دو قطبی که به طور متناوب در خیلی از افراد دیده می شود، اختلال دو قطبی پیشرونده است. افرادی که به این اختلال مبتلا می شوند، ممکن است در طول یک سال تا چندین بار نوسانات روحی افسردگی یا مانیا را تجربه کنند که هر یک از آنها می توانند شبیه به اختلالات دو قطبی نوع 1 یا نوع 2 باشند.
اختلال دو قطبی درمان قطعی دارد؟
بهترین روشی که به شما کمک می کند که تا حد خیلی زیادی اختلال دو قطبی را در خود درمان کنید، استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک است. شاید برخی از افراد فکر کنند که زمانی که حال آنها خوب است، نیازی به مصرف این داروها ندارند.
این در حالی است که این تصور کاملا اشتباه بوده و داروهایی که پزشک برای ان اختلال دو قطبی تجویز می کند، می توانند کمک خیلی زیادی به جلوگیری از علائم شدیدتر این بیماری کند. با این حال، اغلب این داروها بدین صورت هستند که افراد مبتلا باید آنها را همیشه و تا پایان عمر خود مصرف کنند.
کارهای دیگری که شما می توانید برای درمان اختلال دو قطبی خود انجام دهید، استفاده از طب سوزنی و یا مدیتیشن است. به علاوه، سعی کنید حتما در طول روز ورزش کنید تا این گونه اختلالات از شما دور بمانند.
به طور کلی، تغییر در لایف استایل و سبک زندگی می تواند تاثیر خیلی زیادی روی بخش های مختلف بدن و به خصوص مغز بگذارد. در نتیجه این امر، بیماری دو قطبی هم تا حد خیلی زیادی در شما از بین می رود.
چه غذاهایی برای اختلال دو قطبی خوب است؟
علاوه بر روش هایی که گفتیم، راهکارهای دیگری هم می توانند کمک خیلی زیادی به شما کنند تا اختلال دو قطبی را درمان کنید. به عنوان مثال، مصرف غذاهای مقوی و مغذی در کنار ورزش کردن، می تواند در این امر تاثیر فوق العاده زیادی بگذارد.
همه مواد غذایی که در ادامه نام می بریم، برای درمان اختلال دو قطبی مفید هستند. به همین دلیل هم سعی کنید حتما آنها را در رژیم غذایی خود بگنجانید و سعی کنید غذاهایی بخورید که این مواد را در خود دارند.
- امگا 3
- منیزیم
- نمک
- چربی های سالم
در صورتی که بیشتر از این مواد غذایی که پیش از این گفتیم در رژیم غذایی خود استفاده کنید، سریع تر درمان می شوید. زیرا مصرف این مواد غذایی باعث می شود که تاثیر مثبتی روی مغز به وجود بیاید و در نتیجه این امر، بیماری دو قطبی شما هم تا حدودی درمان خواهد شد.
با این حال، سعی کنید از مصرف برخی از غذاها بپرهیزید تا تاثیر منفی آنها روی مغز، باعث تشدید علائم اختلال دو قطبی در شما نشود. برخی از این مواد موجد در غذا که موجب تشدید علائم اختلال دوقطبی می شوند، عبارت اند از:
- کافئین
- کربوهیدرات های تصفیه شده
- قند
- الکل
- گریپ فروت
سخن پایانی
در این مقاله از لنداسپا، به طور کامل متوجه شدید که اختلال دو قطبی چیست و به چه افرادی دو قطبی گفته می شود. همان طور که متوجه شدید، این اختلال حالت های مختلف پر انرژی و افسردگی شدیدی را شامل می شود. افرادی که نشانه های اختلال دو قطبی را دارند، گاهی مواقع خیلی خوشحال و گاهی مواقع بیش از اندازه غمگین هستند.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید حتی اختلال دو قطبی افراد مشهور هم وجود دارد. به همین دلیل اگر به این عارضه مبتلا شدید، فکر نکنید که شما به تنهایی درگیر اختلال دو قطبی پیشرفته هستید.