سلامتسلامت روان

اعتیاد به گوشی موبایل | نشانه ها، عوارض و راه های درمان آن

مطمئنا خیلی از ما انسان ها، صبح ها به محض این که چشمان خود را باز می کنیم، ابتدا گوشی را بر می داریم. در بین کارهایمان، بدون هدف شروع به چرخیدن در گوشی کرده و کلی از وقت خود را در آن هدر می دهیم. با پیشرفت جهان و تکنولوژی، امروزه تمامی افراد دارای گوشی های هوشمند هستد. اغلب افراد ابتدا برای انجام کارهایشان از گوشی استفاده می کردند، اما به مرور زمان، کارهایشان را تعطیل کرده و وقت خود را در گوشی سپری می کنند. تمامی این علائم، نشانه دهنده اعتیاد به گوشی هستند.

در ابتدا از تکنولوژی برای راحت تر کردن کار انسان استفاده می شود؛ اما آیا امروزه هم مانند گذشته است؟ آیا فواید تکنولوژی بیشتر از معایب آن است؟ بسیاری از افراد با استفاده از مداوم از گوشی، دچار استرس و اضطراب های فراوانی می شوند. به این استرس و اضطراب، اختلال نوموفوبیا می گویند. شاید بسیاری از ما به گوشی اعتیاد داشته باشید، اما از این اعتیاد اطلاعی نداشته باشیم. اگر می خواهید بدانید که آیا به موبایل اعتیاد دارید یا نه، و اگر می خواهید از علائم اعتیاد به موبایل آگاه شوید، تا آخر این مقاله ما را همراهی کنید.

نشانه های اعتیاد به گوشی

همان طور که پیش از این گفتیم، شاید شما به دلیل این که نشانه های اعتیاد به گوشی را نمی دانید، فکر کنید که به آن معتاد نیستید. در این بخش، می خواهیم علائم اعتیاد به گوشی را بررسی کنیم تا شما بتوانید بفهمید که آیا به گوشی معتاد هستید یا نه. بسیاری از افراد با خواندن این مطالب، نه تنها به اعتیاد خود پی برده اند، بلکه راه های ترک آن را نیز را یاد گرفته و آنها را در زندگی واقعی خود عملی کرده اند.

نشانه های اعتیاد به گوشی

علت ها و درمان سرماخوردگی بعد از ترک اعتیاد را بشناسید!

چک کردن مداوم گوشی در هر جایی

بسیاری از افراد با این که می دانند که کسی به آنها پیام نداده یا زنگ نزده، باز هم مدام گوشی خود را چک می کنند. این امر در یک مکان خاص هم صدق نمی کند؛ یعنی حتی وقتی با دوستان خود هم سپری می کنند، این کار را انجام می دهند. این یکی از نشانه هایی است که معتاد بودن فرد به گوشی را نشان می دهد.

افراد مبتلا به اختلال نوموفوبیا

همان طور که پیش از این گفتیم، برخی از افراد مدام دچار اضطراب و استرس می شوند. کسی که نمی تواند لحظه ای گوشی را از خودش دور کند یا اگر این اتفاق بیوفتد، استرس می گیرد، معتاد به گوشی است. امروزه افراد بسیار زیادی به این اختلال مبتلا هستند که یکی از مهم ترین نشانه های اعتیاد به گوشی به شمار می رود.

هدر دادن وقت در گوشی

با پیشرفت علم، اپلیکیشن های بسیاری وجود دارند که از آنها برای سرگرمی استفاده می شود. اما گذراندن بیش از حد وقت در همین اپلیکشین ها، نشان دهنده اعتیاد به گوشی است. بسیاری از افراد روزانه چندین ساعت از زمان خود را به دنبال اخبار، عکس، فیلم و دیگر موارد این چنینی هستند؛ با این که آنها می دانند که این اطلاعات به هیچ دردی نمی خورند، باز هم آنها را دنبال می کنند. این دسته از افراد هم به گوشی معتاد هستند.

هدر دادن وقت در گوشی

به دنبال تأیید دیگران بودن

امروزه بسیاری از افراد در فضای مجازی فعالیت می کنند. برخی از آنها وقتی مطلبی را نشر می دهند، از دیده نشدن آن مطلب ناراحت و عصبی می شوند. این دسته از افراد به دنبال تأیید دیگران یا به نوعی تأیید طلب هستند. این امر نیز یکی دیگر از علائم اعتیاد به موبایل است.

پنهان کردن دنیای مجازی از افراد دنیای واقعی

همان طور که می دانید، پیشرفت تکنولوژی به حدی رسیده که افراد می توانند از دو قاره مختلف با یکدیگر ارتباط داشته باشند. معمولا این دسته از افراد، مطالب یا همان چت هایی که با دیگران دارند را از خانواده و افرادی که در دنیای واقعی با آنها در ارتباط هستند را پنهان می کنند.

چک کردن گوشی قبل از خواب

یکی دیگر از علائمی که اعتیاد به گوشی را به وضوح نشان می دهد، این است که برخی از افراد قبل از خواب یا حتی در برخی از موراد نصف شب هم گوشی خود را مدام چک می کنند. به این افراد پیشنهاد می شود که حداقل قبل از خواب از گوشی استفاده نکنند؛ زیرا اثرات منفی بسیار زیادی بر انسان می گذارد. اما عده زیادی از افراد حتی تا خود صبح را در گوشی می گذرانند.

مورد سرزنش دیگران قرار گرفتن

برخی از افراد به خاطر گوشی، مدام در معرض سرزنش دیگران قرار می گیرند. این امر می تواند منجر به ایجاد مشکلات و درگیری های بسیار بزرگ تری شود. مثلا وقتی با مادر خود بحث می کنید، او مدام همه چیز را به گوشی شما ربط می دهد؛ این یکی از نشانه های اعتیاد به موبایل است.

مورد سرزنش دیگران قرار گرفتن

تنهایی

همان طور که می دانید، ارتباط در دنیای واقعی روز به روز کمتر شده و به جای آن، ارتباط در دنیای مجازی در حال افزایش است. اگر شما قبل از داشتن گوشی فردی برون گرا بوده اید، دوستان زیادی داشته اید و به صورت کلی ارتباط خوبی در دنیای واقعی خود داشته اید، اما پس از استفاده از گوشی روز به روز تنهاتر شده اید، نشان می دهد که شما یک فرد معتاد به گوشی هستید.

عوارض اعتیاد به گوشی

در این بخش، باید بدانیم که اعتیاد به موبایل می تواند چه پیامدهای ناگواری برای ما داشته باشد. عوارضی که با اعتیاد به گوشی گریبان گیر ما می شوند، بسیار خطرناک هستند؛ به طوری که می توانند آینده ما را به خطر بیاندزاد. به همین دلیل باید قبل از این که به این عوارض گرفتار شویم، ترک اعتیاد به گوشی را هر چه سریع تر شروع کنیم. در این قسمت، برخی از مهم ترین عوارض اعتیاد به گوشی را مشاهده می کنید.

ضعیف شدن چشم ها

یکی از شایع ترین عوارض اعتیاد به موبایل، ضعیف شدن چشم ها است. اگر مدت زمان استفاده شما از موبایل در طول روز زیاد باشد، موجب خشک شدن چشم و در نتیجه ضعیف شدن آن می شود. بسیاری از افراد به دلیل استفاده زیاد از گوشی، مشکلات بسیاری به جز ضعیف شدن چشم را برای خود ایجاد کرده اند.

عوارض اعتیاد به گوشی

اختلال در خواب

همان طور که پیش از این گفتیم، بسیاری از افراد نه تنها قبل از خواب از گوشی استفاده می کنند، بلکه تا نیمی از شب هم در گوشی خود سپری می کنند. این امر موجب به وجود آمدن اختلالاتی در خواب می شود که می توانند تأثیرات خیلی بدی روی بدن ما بگذارند؛ زیرا با خواب خوب و کافی، تمامی اندام های بدن بهتر کار می کنند. علاوه بر این وقتی که شما یک خواب مناسب داشته باشید، تمامی روز را سر حال بوده و مشغول چرت زدن نیستید.

استرس و اضطراب

یکی دیگر از عوارض اعتیاد به گوشی که بسیار شایع به نظر می رسد، اضطراب و استرس است. پیش از این بیان کردیم که برخی از افراد، به دلیل استفاده زیاد از گوشی، دچار استرس و اضطراب می شوند. این استرس و اضطراب می تواند به مشکلی دائمی در فرد ایجاد شود و فرد همه جا این استرس و اضطراب را به همراه خود به دوش بکشد. استرس و اضطراب می تواند زمینه ساز مشکلات دیگر نیز باشد.

تنهایی و افسردگی

وقتی که شما ارتباط در دنیای مجازی در دنیا واقعی ترجیح می دهید، به مرور زمان به تنهایی دچار می شوید. شاید در ابتدا از این موضوع خوشحال هم شوید اما پس از گذشت مدت زمانی، این احساس به جان شما می افتد و شما را به یک فرد افسرده تبدیل می کند. شاید یکی از مهم ترین عوارض استفاده زیاد از موبایل، همین به وجود آمدن تنهایی باشد.

تنهایی و افسردگی

نداشتن امنیت

همان طور که پیش از این بیان کردیم، برخی از افراد نمی توانند موبایلشان را از خودشان دور کنند. اگر حتی به اختیار خودشان موبایلشان را ترک کنند، مدام احساس عدم امنیت می کنند. نداشتن احساس امنیت می تواند موجب بروز استرس و اضطراب نیز شود.

افت تحصیلی

بسیاری از خانواده ها به دلیل این که فرزندانشان افت تحصیلی نداشته باشند، برای آنها گوشی تهیه نمی کنند؛ زیرا داشتن گوشی، موجب می شود که آنها نتوانند به خوبی روی درس و تحصیل خود تمرکز کنند. همین طور بسیاری از محصلان از خواب شبانه خود برای استفاده از گوشی می زنند. از دیگر عوارض استفاده از گوشی می توان به موراد زیر اشاره کرد:

  • اختلالات روانشناختی
  • کاهش تمرکز
  • اختلال در تمرکز
  • از بین رفتن خلاقیت

چگونه اعتیاد به موبایل را ترک کنیم؟

پیش از این تمامی نشانه های اعتیاد به گوشی و عوارض آن را دانستیم. در این قسمت، باید بفهمیم که چگونه می توانیم این اعتیاد را ترک کرده و زندگی بهتری داشته باشیم. برای این که بدانیم ترک اعتیاد به موبایل چگونه انجام می شود، تا آخر این مقاله ما را همراهی کنید.

چگونه اعتیاد به موبایل را ترک کنیم؟
  1. اولین کاری که باید انجام دهید این است که استفاده از گوشی را محدود کنید. مثلا می توانید گوشی را روی حالت بی صدا بگذارید تا وقتی برایتان پیامکی آمد، سراغ گوشی نروید.
  2. در مرحله دوم، نباید به هیچ عنوان گوشی را به همراه خود در رخت خواب ببرید. می توانید کتاب و موسیقی را جایگزین گوشی کنید. حتی بهتر است که برای بیدار شدن هم به جای گوشی، از ساعت کوکی استفاده کنید.
  3. در مرحله سوم نباید صبح خود را با اخبار و چک کردن گوشی شروع کنید؛ زیرا این امر موجب به وجود آمدن اضطراب و استرس یا افزایش آن می شود. می توانید زمان های مشخصی را برای استفاده از گوشی تعیین کنید.
  4. در مرحله چهارم، نباید هنگام غذا خوردن گوشی را کنار خود قرار دهید. این کار موجب می شود که اطلاعات بد و به درد نخوری به دستتان برسد و موجب لذت نبردن از غذایتان شود.
  5. گاهی اوقات می توانید گوشی خود را از دسترس خارج و یا خاموش کنید تا تمرکز شما افزایش پیدا کند. مثلا صدایش را قطع کنید تا مدام مجبور نشوید به آن سر بزنید.
  6. اگر پدر یا مادر هستید، باید برای ترک اعتباد به گوشی خود و فرزاندنتان، قوانین و مقرراتی را طرح کنید. برای مثال باید همه هنگام خوابیدن، گوشی خود را در جای مشخصی قرار دهند.
  7. شما می توانید به جای گذراندن اوقات فراغت خود در گوشی، سرگرمی های دیگری پیدا کنید. برای مثال می توانید به کلاس های ورزشی، نقاشی و موسیقی بروید. در این صورت نه تنها روز به روز بیشتر وابستگی خود به گوشی را کاهش می دهید، بلکه حرفه های دیگری نیز یاد می گیرید.

اپلیکیشن های مفید ترک اعتیاد به گوشی

جالب است بدانید که ایلیکیشن های به منظور ترک اعتیاد به موبایل برنامه ریزی شده اند. این برنامه ها می توانند به شما اطلاعات و کاربرد هایی را می دهند که موجب استفاده کمتر شما از گوشی می شود. برخی از این اپلیکیشن ها عبارت اند از:

  • Timeout: این اپلیکیشن به شما می گوید که چقدر از زمان خود را در گوشی سپری کرده اید. سپس بعد از گذشت مدت زمان مشخصی که خودتان تعیین می کنید، استفاده از گوشی را محدود می کند.
  • AntiSocial: این اپلیکشن این امکان را به شما می دهد که اگر به برنامه خیلی وابسته هستید، آن برنامه را مسدود یا قفل می کند. این کار موجب کاهش وابستگی شما نیز می شود.
  • Offtime: با استفاده از برنامه آف تایم، می توانید زمان مشخص را برای استفاده از برنامه و زمان مشخصی را برای انتظار تعیین کنید. مثلا شما 10 دقیق استفاده از یک برنامه را مشخص می کنید، سپس بعد از گذشت این 10 دقیقه، به مدت 30 دقیق (برای مثال) نمی توانید از آن برنامه استفاده کنید.

سخن نهایی

در این مقاله از لنداسپا، دانستیم که اعتیاد به گوشی چطور است. با خواندن این مقاله، فهمیدیم که چگونه اعتیاد به موبایل را کنیم تا زندگی بهتری داشته باشیم. باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که ترک اعتیاد به گوشی با یک یا دو روز اتفاق نمی افتد؛ بلکه شما باید در مدت زمان مشخصی به صورت دائمی این کارها را انجام دهید تا اعتیاد به موبایل ترک شود. حتما علائم اعتیاد به موبایل را جدی بگیرید و برای ترک این مشکل بزرگ، هر کاری که می توانید انجام دهید.

برای ثبت امتیاز روی ستاره ها کلیک کنید

عارفه نجمی

اگر در زندگی شخصیت به مشکلی برخورد کردی، میتونم کمکت کنم و پاسخگوی سوالاتت باشم. نگران نباش!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا