اگر کودک شما هرگز ماساژ داده نشده است، ممکن است عادت کردن به آن طول بکشد. ابتدا آن را برای سه تا 4 روز پیاپی انجام دهید تا هر دوی شما با مالشها آشنا شوید. زمانی که از خودتان مطمئن شدید و او نیز احساس راحتی داشت، ماساژ نوزاد خود را در برنامه روزانه بگذارید، یا اینکه سعی کنید اورا حداقل 3 بار در هفته ماساژ دهید. میتوانید مانند مراحل این سری مقالات ماساژ کودک جلو بروید. اما مهم است که به علایق کودک توجه کنید. از مالشهای محکم و اطمینانبخش استفاده کنید و هنگام ماساژ تماس زیادی با او داشته باشید.
چه زمانی، کجا و چگونه ماساژ کودک را انجام دهیم؟
چه زمانی ماساژ دهیم
ماساژ نوزاد هنگامی بیشترین اثربخشی را دارد که کودک در حالت هوشیاری – آرامش باشد. بسیار از افراد علاقهمند هستند، ماساژ را بعد از حمام کردن در یک اتاق گرم انجام دهند. به اشارههای کودک توجه کنید؛ اگر لبخند بزند، به شما نگاه کند و به نظر خوشحال و آرام بیاید، پاسخ او به ماساژ «بله» است. اگر گریه کند، غلت بزند یا خود را عقب بکشد، دستش را روی صورتش بگذارد یا به خواب فرو برود پاسخ او «نه» است.
کجا ماساژ دهیم؟
اتاقی گرم و آرام انتخاب کنید که در آن هر دوی شما احساس راحتی کنید. در هوای گرم مادامی که کودک زیر سایبان باشد میتواند ماساژ را بیرون از خانه انجام داد. کودک را روی یک حوله بر روی سطح محکمی بگذارید زیرا این کار کمک میکند تا انداماش در وضعیت مناسبی قرار بگیرد. کف زمین مکان مناسبی است. میتوانید برای ماساژ دادن بنشینید و آنجا هیچ لبهای وجود ندارد که کودک از آنجا بیفتد.
فشار مالشها
مالشهای ماساژ باید محکم و در عین حال ملایم، عمیق و آهسته باشند. همیشه به علایق کودکتان توجه کنید. به واکنشهای او دقت کرده و طبق آنها فشار مالشهایتان را تنظیم کنید. تماسهای خیلی ملایم برای کودکان ناخوشایند و آزاردهنده هستند. مالشهای محکم، اطمینان بخش هستند؛ اگر پوست کودک قرمز شد، فشارتان را کاهش دهید.
آرمیدگی را بیاموزید
کودکان تنشها و اضطرابهای والدینشان را حس میکنند، بهویژه هنگام تماس جسمی؛ بهتر است پیش از ماساژ نوزاد، زمانی را صرف آرمیدگی کنید تا شما و کودکتان بیشترین استفاده را از این کار ببرید. ذهنتان را از افکار زندگی روزمره یا سایر مسایل پاک کنید و کاملاً به ماساژ و کودک توجه کنید. تمرینهای آرمیدگی گفته شده در اینجا کمک میکند تا پیش از آغاز ماساژ نوزاد به حالت آرامش برسید.
- انگشتها را در هم قفل کنید و آن را روی قسمت بالایی شکم بگذارید. چشمهایتان را ببندید و نفس عمیق بکشید. احساس میکنید که شکمتان مسطح میشود. برای چند ثانیه در این حالت بمانید و سپس به آرامی نفستان را بیرون دهید.
- چندین بار شانههایتان را به عقب و سپس به جلو بچرخانید. این کار به کاهش تنش پشت، شانهها و گردن کمک میکند. دستهایتان را محکم تکان دهید.
آزمایش بخشی از پوست
با انجام تست پیچ میتوانید مطمئن شوید که کودک به روغنی که انتخاب کردهاید حساسیت ندارد یا پوستش تحریک نمیشود. واکنشهای نامطلوب معمولاً نوعی کهیر یا ناحیه ملتهب و قرمز هستند.
- کمی روغن بر مچ پا یا مچ دست کودک بمالید.
- 20 تا 30 دقیقه صبر کنید تا حساسیت خود را نشان دهد. برای رفع کامل حساسیت، 12 تا 24 ساعت صبر کنید.
- اگر هیچ تحریکی بعد از این زمان وجود نداشته باشد، ماساژ را ادامه دهید. اگر تحریکی رخ داد از روغن استفاده نکنید.
انتخاب وضعیت مناسب
حتماً هنگامی که ماساژ میدهید، راحت باشید. وضعیتی را انتخاب کنید که در آن پشت شما صاف بماند، به ویژه زمانی که به جلو خم میشوید. اگر کودک را روی زمین ماساژ میدهید، سه وضعیت نشان داده شده در اینجا را امتحان کرده تا یکی از آنها را که برای شما مناسبترین است پیدا کنید.
زانو زدن
روی زمین زانو بزنید، برای راحتی بیشتر زانوهایتان را روی حوله بگذارید. یک بالش روی ساق پا قرار داده و روی آن بنشینید.
چهار زانو
در حالت چهار زانو روی یک بالش بنشینید. کودک را مستقیم در جلوی خود بگذارید. برای فهمیدن اینکه این وضعیت مناسب است به جلو خم شوید و او را کمی مالش دهید.
روی یک بالش نشسته و پاهایتان را دوطرف کودک باز کنید. ممکن است برای صاف نگهداشتن پشتتان به دو بالش نیاز داشته باشید، بهویژه در زمان دسترسی به بالای بدن او.
سعی کنید هنگام خم شدن به جلو برای ماساژ، پشت خود را صاف نگهدارید.
با نگاههای مهرآمیز به کودک، همراه مالشهای محبتآمیز پیامهای مثبت به او منتقل کنید. هر دوی شما از آن لذت خواهید برد.
در ادامه بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.