مهمترین خواص عناب برای لاغری و روش مصرف آن
عناب، میوهای متعلق به مناطق گرمسیری بوده که از دیرباز در سبد غذایی ایرانیان جایگاه ویژهای دارد. میوهای خوشطعم و سالم که هم به صورت خشک و هم به صورت تازه مصرف میشود و سرشار از خواص فراوانی برای مراقبت از سلامت انسانها است. یکی از مهمترین خواص عناب برای لاغری بوده که با داشتن کالری کم و تاثیراتی عالی میتواند به عنوان مکملی در دوران کاهش وزن و چربیسوزی در کنار پیروی از برنامه غذایی و ورزشی مصرف شود. برای آشنایی با چگونگی اثربخشی عناب در فرآیند لاغری، روش مصرف و بهترین زمان مصرف آن، تا انتهای مطلب پیش رو با ما همراه باشید.
ارزش غذایی عناب
عناب، میوهای با کالری کم اما حاوی فیبر و ویتامینهای مختلفی بوده که آن را به یک میانوعده مناسب برای دوران کاهش وزن تبدیل میکند. ارزش غذایی هر ۱۰۰ گرم از این میوه عبارتند از:
- کالری: ۷۹
- پروتئین: ۱ گرم
- چربی: ۰
- کربوهیدرات: ۲۰ گرم
- فیبر: ۱۰ گرم
- پتاسیم: تامین ۵ درصد از نیاز روزانه بدن به پتاسیم
- ویتامین C : تامین ۷۷ درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین C
بدترین و بهترین میوه های لاغر کننده شکم را بشناسید!
عناب سرشار از ویتامین C و آنتیاکسیدان بوده که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. پتاسیم موجود در این میوه نقش موثری در محافظت از عضلات و تعادل الکترولیتهای بدن دارد. کربوهیدرات موجود در عناب هم میتواند باعث تامین انرژی شود. اما عناب خشک به دلیل فرآیندی که برای تبدیل شده به میوه خشک طی میکند، در مقایسه با عناب تازه حاوی قند و کالری بیشتری است.
خواص عناب برای لاغری
عناب علاوه بر داشتن کالری کم که یکی از مهمترین دلایل مصرف در دوران لاغری بوده، خواص دیگری هم برای بدن دارد که میتواند باعث تسریع در فرآیند لاغری و کاهش وزن شود:
۱.کمک به هضم بهتر مواد غذایی
یکی از مهمترین خواص عناب برای لاغری داشتن فیبر محلول بوده که باعث هضم بهتر مواد غذایی و بهبود عملکرد روده میشود. همچنین دارای خواص ضدباکتریایی است که میتواند با باکتریهای مضری همچون هلیکوبتر مبارزه کند. هلیکوبتر از جمله باکتریهایی است که باعث ایجاد زخم معده و اسید معده میشود.
روش مصرف اسفرزه برای لاغری ، خواص و عوارض آن
۲. کاهش استرس و اضطراب
استرس و اضطراب عامل مهمی در ترشح هورمون کورتیزول هستند. هورمونی که ترشح نامتعادل آن باعث چاقی به ویژه چاقی شکمی میشود. در طب سنتی عناب را به منظور بهبود خلقوخو، آرامش روان، اعصاب، کنترل استرس و کاهش علائم افسردگی استفاده میکنند. به همین دلیل مدیریت ترشح هورمون کورتیزول را میتوان یکی از مهمترین خواص عناب در لاغری نام برد. شرایطی که عدم کنترل آن، بسیاری از رژیمهای لاغری را با شکست مواجه میکند.
۳. کنترل وزن
یکی دیگر از مهمترین خواص عناب در لاغری کنترل وزن بوده که ناشی از فیبر موجود در این میوه است. این میوه فاقد چربی بوده و کالری بسیار کمی دارد. عناب به دلیل داشتن فیبر و پروتئین باعث کاهش اشتها و افزایش مدت زمان سیری میشود. همچنین به دلیل داشتن خواص آنتیاکسیدانی منجر به کاهش التهاب و افزایش متابولیسم بدن شده که عامل مهمی در کاهش وزن و لاغری هستند.
سایر خواص عناب برای سلامتی
این میوه تاثیرات فراوانی بر پیشگیری از ابتلا به بیماریها دارد. میوهای که با داشتن ویتامین A، کلسیم، منیزیم و فسفر باعث ارتقای سلامت بخشهای مختلفی از بدن میشود:
۱.کاهش احتمال ابتلا به سرطان
عناب حاوی ترکیبات فنولیک است. ترکیباتی ضدعفونیکننده که باعث افزایش عملکرد آنتیاکسیدانی این میوه میشود. در نتیجه آنزیمهای آنتیاکسیدانی فعالیت بیشتری در جهت مبارزه با رادیکالهای آزاد و در نهایت کاهش احتمال ابتلا به سرطان دارند. در همین زمینه، مطالعات بسیاری انجام شده که نشان میدهد عناب میتواند منجر به کاهش گسترش سلولهای سرطانی بدخیم شود.
۲. بهبود کیفیت خواب
عناب حاوی سروتونین و ملاتونین است که نقش موثری در درمان بیخوابی، تنظیم الگوی خواب و آرامش بدن دارد. در طب سنتی چین هم از عناب به دلیل داشتن ساپونین و خاصیت آرامبخشی برای بهبود کیفیت خواب و درمان بیخوابی استفاده میشود. از این رو، نوشیدن یک فنجان چای عناب گرم پیش از خواب میتواند باعث درمان بیخوابی شود.
۳. محافظت از سلامت قلب
عناب سدیم کمی داشته و در مقابل سرشار از پتاسیم است. پتاسیم میتواند باعث شل شدن رگهای خونی و تنظیم سطوح فشار خون در بدن شود. این میوه با کاهش چربی خون در نوجوانان چاق منجر به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی میشود. عناب همچنین با کاهش شاخص آتروژن، مانع از رسوب چربی و گرفتگی عروق خواهدشد.
۴. درمان یبوست و بهبود عملکرد سیستم گوارش
یکی از مهمترین خواص عناب تازه برای لاغری و سلامت بدن عملکرد بهتر دستگاه گوارش است. عناب حاوی فیبر و ترکیبات گیاهی بوده که میتواند باعث بهبود عملکرد گوارش، جلوگیری از زخم معده و همچنین درمان یبوست شود. فیبر موجود در این میوه میتواند با افزایش باکتریهای مفید مانع از رشد باکتریهای مضر در بدن شود.
۵. تقویت سیستم ایمنی
عناب حاوی مقدار زیادی ویتامین C و همچنین مقادیری از ویتامین A است. دو مادهی مهمی که با داشتن خواص آنتیاکسیدانی به خوبی میتوانند از طریق مبارزه با رادیکالهای آزاد مانع از ابتلا به سرطان، بیماریهای قلبی و پیری زودرس شوند.
این میوه بر روی بهبود عملکرد سیستم تنفسی هم تاثیرگذار خواهدبود؛ زیرا دارای خواص ضدحساسیت و ضد آنافیلاکتیک است. آنافیلاکتیک یکی از عوامل مهم در ابتلا به حساسیتهای شدید در بدن است.
۶. تقویت باروری و سلامت جنین در زنان باردار
عناب سرشار از اسیدفولیک بوده که ممکن است باعث تولید سلولهای خونی و محافظت از رشد جنین در دوران بارداری زنان شود. همچنین حاوی روی بوده که میتواند نقش موثری در رشد مغز جنین و بهبود عملکرد شناختی او داشتهباشد.
۷. کمک به سلامت تخمدان
در طی مطالعاتی که در دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد، نتایج آن نشان میدهد عناب ممکن است بتواند همانند قرصهای ضدبارداری منجر به بهبود فرآیند درمان کیست تخمدان شود. همچنین این مطالعات نشان داده عوارض جانبی حاصل از این روش درمانی بسیار ناچیز است.
۸. تقویت رشد مو و بهبود سلامت پوست
برخی آزمایشهای حیوانی نشان داده، استفاده منظم از اسانس و روغن عناب ممکن است در طولانیمدت بتواند باعث تقویت فولیکولهای مو و رشد موهای سر شود. خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی این میوه در برخی افراد باعث کاهش آکنه، لک و جای زخم خواهدشد. همچنین مانع از ابتلا به سرطان پوست میشود.
۹. بهبود عملکرد شناختی و جلوگیری از آسیب مغزی
با افزایش سن، سلولهای مغزی به آرامی تحلیل رفته و عملکرد ضعیفی خواهندداشت. شرایطی که منجر به ایجاد اختلالهای عصبی ، آلزایمر و مشکلاتی در عملکرد شناختی میشود. مطالعات حاکی از این است که عناب میتواند نقش موثری در درمان بیماریهای عصبی ایفا کند. همچنین میتواند باعث بهبود عملکرد آستروسیتهای محافط از نورونهای عصبی شود.
۱۰. تقویت سلامت استخوانها
عناب، میوهای مفید برای سالمندان و افرادی با استخوانهای ضعیف و شکننده است. مادهای مفید و مغذی که سرشار از مواد معدنی ضروری برای بدن مانند کلسیم و فسفر بوده که میتواند از سلامت استخوانهای بدن محافطت کند. عناب با داشتن خاصیت ضدالتهابی میتواند باعث کاهش دردهای مفاصل به ویژه در بیماران مبتلا به آرتریت شود. استفاده موضعی از روغن دانه عناب اثرات تسکیندهنده برای دردهای عضلانی دارد.
بهترین زمان مصرف عناب
برای مصرف عناب در طول روز هیچ محدودیتی وجود ندارد. با این حال برای بهرهمندی از خواص عناب برای لاغری میتوان آن را صبح به صورت ناشتا مصرف نمود. روشی که باعث افزایش سوختوساز بدن در طول روز خواهدشد.
از دیگر روشهای لاغری با عناب ، مصرف این میوه در بین وعدههای غذایی و به عنوان میانوعده هم روش مناسبی برای کاهش اشتها و افزایش مدت زمان سیری است.
میزان مصرف عناب
عناب هم مانند بسیاری از مواد غذایی باید در حد متعادل مصرف شود. نوشیدن یک تا دو فنجان دمنوش عناب، شربت عناب و یا ۱۰ تا ۲۰ عدد از میوهی تازه یا خشک عناب، در طول روز با توجه به وضعیت سلامتی افراد، کافی است. به یاد داشتهباشید عناب خشک حاوی قند فراوانی است، بنابراین باید در مصرف آنها تعادل را رعایت کنید.
اگرچه به طور کلی، این میوه عوارضی برای بسیاری از افراد به همراه نخواهدداشت، با این حال کسانی که داروهای ضدافسردگی مصرف میکنند، باید از مصرف عناب خودداری کنند. زیرا احتمال تداخل با داروهای آرامبخش وجود دارد.
روش مصرف عناب
عناب در مناطق مختلفی از جهان به روشهای گوناگونی مصرف میشود. میوهی تازهی آنها یا میوه خشک را میتوان به صورت میانوعده مصرف نمود. میوهی تازه عناب طعمی مشابه سیب داشته و شیرین است. مصرف عناب به صورت سرکه، آبمیوه، مارمالاد و دسر در مناطقی از آسیا هم رایج است. همچنین برای بهرهمندی از خواص عناب برای لاغری و اثرات آرامبخشی آن میتوانید این میوه را به صورت دمنوش و چای میل کنید.
سخن پایانی
عناب، میوهای کوچک اما مفید بوده که سرشار از ویتامین C، فیبر، پتاسیم و سایر مواد ضروری برای سلامت بدن است. این میوه باعث تقویت سلامت استخوان، محافظت از سلامت قلب، مغز، تنظیم فشار خون و همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. مدیریت وزن، افزایش متابولیسم و کاهش چربی از جمله مهمترین خواص عناب برای لاغری بوده که آن را به یک میوهی عالی برای دوران کاهش وزن تبدیل میکند. میتوانید این میوه را به صورت تازه، خشک و یا چای میل کنید.