پوست

۱۲ روش موثر برای درمان خانگی لک ملاسما

ملاسما چیست؟ ملاسما یک اختلال پوستی رایج در میان بسیاری از افراد به ویژه خانم‌هاست. عارضه‌ای که به صورت لکه‌های قهوه‌ای و قرمز بر روی پیشانی، گونه، بینی، چانه و اطراف لب بالایی دیده می‌شود. اگرچه این بیماری خطرناک و با درد همراه نیست اما به دلیل نشانه‌ها و آثاری که بر روی پوست به ویژه پوست صورت باقی می‌گذارد، ممکن است فرد مبتلا را از نظر روحی دچار کمبود اعتماد به نفس و ناراحتی کند. عوامل متعددی مانند نور خورشید، ژنتیک و مصرف برخی داروهای می‌تواند از دلایل بروز لک‌های ملاسما باشد. برای بهبود این لک‌ها روش‌های مختلفی پیشنهاد شده‌است که در این مقاله بهترین روش‌های درمان خانگی لک ملاسما را برای شما آورده‌ایم. با لند اسپا همراه شوید.

شایع‌ترین علت به وجود آمدن ملاسما چیست؟

شایع‌ترین علت به وجود آمدن ملاسما چیست؟

ملاسما عارضه‌ای است که هم آقایان و هم خانم‌ها را مبتلا می‌کند اما بررسی‌ها نشان داده که ابتلا در میان خانم‌ها رایج‌تر است. برای علت به وجود آمدن ملاسما یک دلیل مشخص و قطعی عنوان نشده و متخصصان بر این باورند که دلایل مختلفی می‌تواند باعث بروز این اختلال شود. بارداری یکی از مهم‌ترین علت‌های ایجاد نشانه‌های ملاسما است. تغییر در میزان هورمون‌های بدن به ویژه استروژن و پروژسترون احتمال ابتلای خانم‌های باردار را به این بیماری افزایش می‌دهد.

برای اطلاع بیشتر از بیماری پوستی ملاسما این مطلب را مطالعه نمایید

رنگ پوست هم از دلایل مهم در بروز لک‌های ملاسما است. افرادی با پوست تیره در معرض ابتلا به لک‌های رنگی ملاسما هستند. نور خورشید، مصرف داروهای کنترل بارداری و داروهای اثرگذار بر هورمون‌های بدن می‌تواند باعث ابتلا به این بیماری شود.

بهترین روش‌های درمان‌های خانگی و طبیعی ملاسما کدام‌اند؟

برای درمان ملاسما روش‌های مختلفی توصیه شده‌است. با توجه به علت بروز لکه‌ها نوع درمان هم می‌تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال ملاسما در خانم‌های باردار و یا کسانی که از داروهای کنترل بارداری استفاده می‌کنند بعد از پایان بارداری و یا قطع مصرف داروها، لک‌های پوستی بدون نیاز به درمانی به صورت طبیعی از بین می‌روند. اما در مواردی که عوامل دیگری باعث بروز این عارضه شده‌است، می‌توان از روش‌های ساده‌ای برای درمان خانگی لک ملاسما کمک گرفت که در ادامه این بخش موثرترین روش ها را معرفی می‌کنیم:

بهترین روش‌های درمان‌های خانگی و طبیعی ملاسما کدام‌اند؟

۱.آب لیمو

یک روش عالی برای درمان خانگی لک ملاسما استفاده از آب لیمو است. آب لیمو یک ماده طبیعی بوده که به دلیل داشتن خاصیت اسیدی و سفیدکنندگی به یکی از محبوب‌ترین درمان‌ها برای بسیاری از بیماری‌های پوستی تبدیل شده‌است. همچنین این میوه حاوی مقدار زیادی ویتامین C بوده که به خوبی می‌تواند با مهار آنزیم تیروزیناز باعث کنترل تولید ملانین در پوست شود؛ در نتیجه باعث کاهش رنگ‌دانه‌های پوست در ملاسما خواهدشد.

از سوی دیگر اسید سیتریک موجود در آب لیمو می‌تواند به عنوان یک لایه‌بردار طبیعی عمل کرده و با از بین بردن سلول‌های مرده پوست باعث رشد سلول‌های جدید پوستی شود. اما قبل از استفاده از آب لیمو توجه کنید که این ماده به دلیل خاصیت اسیدی می‌تواند باعث تحریک پوست شود. بنابراین بعد از استفاده نباید بلافاصله در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرید و یا در صورت مواجه با نور خورشید حتما باید از کرم ضدآفتاب به مقدار زیادی استفاده کنید. همچنین افرادی با پوست‌های حساس نباید در مصرف این ماده زیاده‌روی کنند. اگر بعد از استفاده دچار واکنش‌های آلرژیک شدید، بلافاصله صورت خود را بشویید.

روش استفاده:

  • ۱-۲ قاشق آب لیمو را با آب یا ویتامین E مخلوط کنید.
  • با استفاده از پنبه مواد را به نواحی آسیب‌دیده آغشته کنید.
  • بعد از ۱۵ دقیقه صورت خود را با آب ولرم بشویید. این درمان را به مدت ۳ هفته ادامه دهید.

۲. زردچوبه

زردچوبه

زردچوبه حاوی ماده‌ای به نام کورکومین است. ماده‌ای موثر بر کنترل تولید ملانین که مسئول رنگ‌دانه‌های پوستی است. کورکومین با کنترل ملانین باعث کاهش لک‌های پوستی و در نتیجه روشن شدن پوست می‌شود. از سوی دیگر به دلیل خاصیت ضدالتهابی و کاهش التهاب و قرمزی پوست به یکی از بهترین روش‌ها برای درمان گیاهی لک ملاسما تبدیل شده است.

روش استفاده:

  • ۲ قاشق سوپ‌خوری زردچوبه را با مقداری شیر و کمی آب لیمو ترکیب کنید.
  • ماده نسبتا خمیری را بر روی نواحی آسیب‌دیده از ملاسما قرار دهید.
  • بعد از گذشت ۲۰ دقیقه صورت خود را با آب ولرم بشویید.

۳. آلفا هیدروکسی اسید

اسیدهای لاکتیک، مالیک و گلیکولیک اسیدهای آلفا هیدروکسی هستند که با محدود کردن فعالیت آنزیم تیروزیناز باعث سفید شدن و کاهش لکه‌های پوستی می‌شوند. در میان این مواد، اسید لاکتیک در بعضی از مواد غذایی خوراکی هم یافت می‌شود. از این رو می‌توان از آن‌ها به عنوان روشی برای درمان خانگی لک ملاسما نام برد.

روش استفاده:

  • منابع حاوی اسید لاکتیک مانند ماست، شیر، توت فرنگی و یا بلوبری را با ۱ قاشق غذاخوری گلاب یا ۱ قاشق آب لیمو مخلوط کرده و بر روی نواحی آسیب‌دیده قرار دهید.
  • بعد از ۱۵ دقیقه صورت خود را بشویید. سپس از کرم‌های روشن‌کننده پوست حاوی AHA استفاده کنید.

۴. روغن‌های گیاهی

روغن‌های گیاهی

یکی از روش‌های موثر برای درمان گیاهی ملاسما استفاده از روغن‌های گیاهی است. روغن‌هایی مانند روغن چوب صندل، روغن گل رز، روغن بادام، روغن درخت چای، روغن آرگان، روغن نارگیل و یا روغن ویتامین E می‌تواند به بهبود لک‌های ملاسما کمک کند. این روغن‌ها با مهار فعالیت آنزیم تیروزیناز باعث کاهش رنگ‌دانه‌های پوستی و روشن شدن پوست می‌شوند. از سوی دیگر روغن‌های درخت چای، روغن نارگیل و روغن آرگان که حاوی ویتامین E هستند با داشتن خاصیت ضدالتهابی و مرطوب کنندگی باعث روشن شدن و کاهش لک‌های تیره پوستی خواهندشد.

روش استفاده:

  • چند قطره از روغن‌های انتخابی خود را بر روی نواحی آسیب‌دیده ماساژ دهید. قبل از استفاده از روغن چوب صندل برای جلوگیری از تحریک پوست باید آن را با روغن حامل مانند روغن زیتون رقیق کنید.

۵. عسل

یکی دیگر از روش‌های ساده برای درمان خانگی لک ملاسما استفاده از عسل است. عسل حاوی موادی به نام پلی فنول بوده که خاصیت روشن‌کنندگی پوست و همچنین کاهش فعالیت آنزیم تیروزیناز را به همراه دارد. از این رو می‌توان برای بهبود لک‌های ملاسما از آن استفاده کرد.

روش استفاده:

  • مقداری عسل ارگانیک را با آب لیمو مخلوط کنید تا ترکیبی خمیری به دست آید.
  • ترکیب آماده شده را بر روی لک‌های ملاسما قرار دهید.
  • بعد از ۱۵-۲۰ دقیقه صورت خود را بشویید.

۶. آلوئه‌ورا

آلوئه‌ورا

استفاده از آلوئه‌ورا به عنوان یکی از موثرترین روش‌های درمان خانگی ملاسما شناخته می‌شود. این گیاه به دلیل داشتن خاصیت مرطوب‌کنندگی و ضدالتهابی برای درمان بسیاری از مشکلات پوستی مانند ملاسما استفاده می‌شود. از سوی دیگر آلوئه‌ورا حاوی ترکیباتی است که می‌تواند به کنترل تولید ملانین و در نتیجه کاهش لک‌های تیره پوستی کمک کند. به یاد داشته‌باشید که این گیاه ممکن است در بعضی افراد باعث حساسیت و تحریک پوست شود، بنابراین قبل از استفاده مقداری از آن را در یک نقطه از پوست آزمایش کنید تا از واکنش پوست خود مطلع شوید.

روش استفاده:

  • مقداری از ژل درون برگ آلوئه‌ورا را جدا کرده و بر روی پوست خود قرار دهید. بعد از ۲۰ دقیقه صورت خود را بشویید.
  • می‌توانید با ترکیب ژل آلوئه‌ورا و ۱ قاشق آب لیمو یک ماسک لایه‌بردار برای پوست تهیه و استفاده کنید.
  • همچنین می‌توانید از کرم‌های پوستی تولید شده از آلوئه‌ورا استفاده کنید.
آب انار

آب انار هم از جمله نوشیدنی‌هایی است که با عملکرد ضد تیروزیناز و کاهش تولید ملانین باعث کاهش رنگ‌دانه‌های پوستی می‌شود. از این رو می‌توان این ماده را به عنوان روش خوبی برای درمان خانگی لک ملاسما معرفی کرد.

روش استفاده:

  • مقداری از آب انار را بر روی لک‌های پوستی ملاسما گذاشتهو بعد از خشک شدن صورت خود را با آب بشویید.

۸. قهوه

قهوه یکی از روش‌های اثربخش برای بهبود زیبایی و مراقبت از پوست است. این ماده باعث کاهش التهاب پوستی، مراقبت از پوست در برابر اشعه UV و بهبود تولید کلاژن در پوست می‌شود. کافئین موجود در قهوه اثربخشی مطلوبی در بهبود گردش خون و در نتیجه کاهش لکه‌ها و رنگ‌دانه‌های پوستی و همچنین بهبود لک‌های ملاسما دارد. همچنین کافئین به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی می‌تواند از پوست در مقابل آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد موجود در محیط محافظت کند.

روش استفاده:

  • با یک پنبه نواحی آسیب‌دیده‌ی پوست و دارای لک را به قهوه آغشته کنید.
  • بعد از ۲۰ دقیقه صورت خود را بشویید.

۹. آب پیاز

آب پیاز

یکی دیگر از روش‌های درمان خانگی لک ملاسما استفاده از آب پیاز است. پیاز حاوی ترکیباتی بوده که خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی دارد در نتیجه می‌تواند التهاب و قرمزی ناشی از لک‌های ملاسما را بهبود بخشد. همچنین کورستین موجود در پیاز باعث روشن شدن و کاهش لکه‌های تیره بر روی پوست می‌شوند.

روش استفاده:

  • پیاز را پوره کرده و با کمی سرکه سیب مخلوط کنید و با پنبه آن را به نواحی آسیب‌دیده پوست آغشته کنید.
  • بعد از ۲۰ دقیقه صورت خود را با آب ولرم بشویید.

۱۰. چای سیاه

چای سیاه

چای سیاه به دلیل داشتن خاصیت روشن‌کنندگی پوست، خواص ضدالتهابی و مرطوب‌کنندگی تاثیر بسیار خوبی بر کاهش التهاب‌ها و لکه‌های تیره پوست دارد. از این رو روش خوبی برای بهبود لک‌های پوستی ملاسما است.

روش استفاده:

  • با یک پنبه مقداری چای سیاه را بر روی لک‌های ناشی از ملاسما بگذارید و بعد از ۱۵ دقیقه صورت خود را بشویید.
  • برای اثربخشی بهتر این کار را ۲ بار در روز انجام دهید.

۱۱. ماست

ماست سرشار از اسید لاکتیک است؛ ماده‌ای که اثرات لایه‌برداری و روشن‌کنندگی بسیار خوبی برای پوست دارد. عده‌ای معتقدند که ماست یکی از بهترین روش‌ها برای درمان خانگی لک ملاسما است. این ماده غذایی با لایه‌برداری پوست باعث رشد سلول‌های جدید پوستی و کاهش میزان رنگ‌دانه‌ی پوست شده در نتیجه می‌تواند به بهبود لک‌های ملاسما کمک کند.

از سوی دیگر ماست حاوی پروبیوتیک و آنتی اکسیدان بوده که با کمک به کاهش التهاب و قرمز پوست می‌تواند باعث ارتقای سلامت پوست شود.

روش استفاده:

  • مقداری از ماست را با یک پنبه بر روی لک‌های ملاسما بگذارید.
  • بعد از ۲۰ دقیقه صورت خود را بشویید.

۱۲. خیار

درمان ملاسما به روش خانگی را با معرفی خیار به عنوان روشی محبوب برای کاهش لک‌های پوستی به پایان می‌بریم. از آن‌جایی که خیار حاوی آب فراوانی است به خوبی می‌تواند باعث روشن شدن، کاهش التهاب و لک‌های تیره پوستی شود.

روش استفاده:

  • خیار رنده شده را بر روی نواحی آسیب‌دیده قرار دهید.
  • بعد از ۲۰ دقیقه با آب ولرم بشویید.
  • برای اثربخشی بهتر این مراحل را روزی یک ‌بار انجام دهید.

برای پیشگیری از ملاسما چه باید کرد؟

برای پیشگیری از ملاسما چه باید کرد؟

واقعیت این است که بعضی از دلایل بروز لک ملاسما قابل پیشگیری نیست؛ شما نمی‌توانید عواملی مانند رنگ پوست، ژنتیک و سابقه خانوادگی را تغییر دهید. اما عوامل دیگری که ممکن است باعث بروز این اختلال شود را می‌توان کنترل کرد. یکی از مهم‌ترین عوامل نور خورشید است. محافظت پوست در برابر اشعه ماوراء‌بنفش خورشید یکی از بهتری روش‌ها برای پیشگیری از ابتلا است. بنابراین روزانه از کرم ضدآفتاب با SPF بالای ۳۰ استفاده کرده و هر دو ساعت آن را تمدید کنید. استفاده از کلاه‌های لبه‌دار هم روش خوبی برای مراقبت پوست در برابر نور خورشید است.

همچنین برنزه کردن پوست هم می‌تواند باعث ابتلا به ملاسما شود. در نتیجه خودداری از انجام این کار هم تاثیر زیادی برای مراقبت از پوست در مقابل بروز لک‌های ملاسما دارد.

سخن پایانی

در این مقاله تلاش کردیم موثرترین روش‌ها برای درمان خانگی لک ملاسما را معرفی کنیم. به یاد داشته‌باشید قبل از انجام تمامی روش‌های توصیه شده، باید از واکنش پوست خود نسبت به این مواد مطلع شوید. بنابراین قبل از انجام این روش‌ها، مقدار کمی از ماده‌ی انتخابی را بر روی نقطه‌ای از پوست بازو آزمایش کنید و در صورت ندیدن هیچ واکنشی آن را بر روی پوست صورت قرار دهید.

3.5/5 - (2 امتیاز)

مریم محمودی

من عاشق به اشتراک گذاشتن اطلاعاتم با بقیه هستم؛ بنابراین، چیزایی که از منابع مختلف و معتبر یاد می‌گیرم رو برات می‌نویسم. تمام مقاله‌هام با تحقیق و مطالعه زیاد نوشته می‌شن، پس می‌تونی به اطلاعاتی که بهت می‌دم اعتماد کنی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا