عمل کیسه صفرا چیست و چرا انجام می شود؟

ممکن است با توجه به شرایط بدنی افراد، عمل کیسه صفرا به دلایل مختلفی انجام شود. صفرا یکی از ارگان های بدن است که شکل کیسه کوچکی دارد و در کبد واقع شده است. اصلی ترین کار صفرا، این است که چربی های موجود در غذا را تا حد خیلی زیادی گرفته و تجزیه می کند. به همین دلیل هم چربی کمتری به بدن می رسد و گاهی مواقع ممکن است کیسه صفرا بیش از اندازه چرب شود و در هضم چربی مشکل به وجود بیاید. در این شرایط، ممکن است پزشک به بیمار توصیه کند که عمل کیسه صفرا را انجام دهد.
افراد باید قبل از استفاده از این عمل، حتماً بدانند که اصلاً عمل کیسه صفرا چیست و چقدر طول می کشد؟ نکته دیگری که می تواند به راحت تر شدن کار بیماران کمک کند، این است که بدانند آیا عمل کیسه صفرا خطرناک است یا خیر؟ در این مقاله، ما به تمام این سوالات پاسخ خواهیم داد.
عمل کیسه صفرا برای چیست؟
قبل از همه چیز، ممکن است بپرسید که دلیل عمل کیسه صفرا چیست و چرا انجام می شود؟ برای پاسخ، باید بگوییم که معمولاً وقتی بیمار علائم می مانند مشکلات گوارشی، شکم درد شدید، تب و زردی پوست را دارد، به پزشک مراجعه می کند و بعد از انجام سونوگرافی، پزشک پیشنهاد این عمل را می دهد. بیشترین دلایلی که معمولا افراد به این عمل نیاز پیدا می کنند، مواردی مانند سنگ کیسه صفرا، عفونت در کیسه صفرا یا حتی سرطان در این ناحیه هستند.

البته باید بدانید که اگر دچار سنگ کیسه صفرا شده باشید، در موارد ابتدایی، مشکل چندانی برای شما به وجود نمی آید. این در حالی است که اگر این سنگ ها مجاری کیسه صفرا را مسدود کنند، معمولاً این ناحیه از بدن دچار عفونت می شود و علائم عفونت خیلی شدیدتری به وجود می آیند. به همین دلیل هم مهم ترین دلیل عمل کیسه صفرا برای بسیاری از افراد، درمان عفونت صفرا است.
انواع جراحی کوله سیستکتومی
در علم پزشکی، عمل کیسه صفرا با نام کوله سیستکتومی نیز شناخته می شود و به درمان عفونت کیسه صفرا کمک بسیار زیادی می کند. با این حال، باید بدانید که این عمل انواع مختلفی دارد و با توجه به شرایط بدنی بیمار، ممکن است پزشک از انواع مختلف این عمل برای درمان بیمار استفاده کند. به همین دلیل اگر شما هم به تجویز پزشک قصد عمل کردن کیسه صفرای خود را داشتید، بهتر است انواع این عمل را بشناسید تا بهتر بتوانید خود را برای انجام آن آماده کنید.

1. عمل باز کیسه صفرا
این روش که در واقع نوعی روش کلاسیک نیز شناخته می شود، یک برش شکمی بزرگ روی شکم به وجود می آید و در قدم بعدی، کیسه صفرا را خارج می کنند. سپس عفونت های موجود در این کیسه از بین می روند و مجدداً کیسه را در بدن قرار داده و بخیه می زنند. معمولاً عمل باز کیسه صفرا به صورت بیهوشی کامل انجام می شود و به دوره نقاهت نسبتا طولانی نیاز دارد.
2. عمل کیسه صفرا با روش لاپاراسکوپی
یکی دیگر از روش های انجام عمل کیسه صفرا که برای خیلی از افراد کاربرد بسیار زیادی هم دارد، روش لاپاراسکوپی است. در این روش کاملاً مدرن، از طریق سوراخ های خیلی کوچکی که روی شکم به وجود می آورند، دوربین هایی را وارد شکم و اطراف صفرا می کنند و به همین طریق، سنگ های موجود در بدن را خارج می کنند. این روش نسبت به روش قبل، فوق العاده کم تهاجمی تر است و به همین دلیل هم شما می توانید در بازه زمانی کوتاه تر بهبود پیدا کنید.
3. عمل کیسه صفرا با لیزر
در عمل کیسه صفرا با لیزر با استفاده از پرتوهای لیزر، سنگ های صفرا را به طور کامل می شکنند. در نتیجه، میزان درد و ناراحتی در این عمل نسبت به دو مورد قبلی فوق العاده پایین تر است. به همین دلیل اگر نگران آسیب های جدی در سایر روش های عمل کیسه صفرا هستید، مطمئن باشید که عمل کیسه صفرا با لیزر هیچگونه مشکلی برای شما به وجود نخواهد آورد و شما با استفاده از آن می توانید سنگ های کوچک کیسه صفرای خود را تا حد خیلی زیادی از بین ببرید.
عمل کیسه صفرا چگونه است؟
نحوه انجام عمل کیسه صفرا تا حد خیلی زیادی به روش انتخابی شما و البته تجویز خود پزشک بستگی دارد. مهمترین هدف از انجام این عمل، از بین بردن سنگ های کیسه صفرا است. به همین دلیل اگر از روش عمل باز استفاده کنید، شکم شما باید تا حد قابل توجهی پاره شود و سنگ های کیسه صفرا را از اطراف آن خارج کنند.

این در حالی است که در روش لاپاراسکوپی، فقط قسمت های خیلی کوچکی از شکم را سوراخ می کنند و بعد هم بخیه می زنند. در نهایت، در عمل کیسه صفرا با لیزر شما می توانید بدون کمترین درد و خونریزی، سنگ های اطراف ناحیه کیسه صفرای خود را از بین ببرید. توجه داشته باشید که این عمل باید حتماً در بیمارستان ها و کلینیک های کاملاً معتبر و قانونی انجام شوند.
عمل کیسه صفرا چقدر طول میکشد؟
مدت زمان عمل کیسه صفرا نیز با توجه به روش انتخابی بیمار و تجویز پزشک، می تواند تا حدودی متفاوت باشد. اما به طور کلی، این عمل می تواند بین 1 تا نهایتاً 2 ساعت به طول بیانجامد؛ اما اگر شرایط بیمار خیلی خاص و حاد باشد، ممکن است مدت زمان این عمل کمی طولانی تر از 2 ساعت هم شود و این امر کاملاً طبیعی است.
مدت زمان بستری بعد از عمل کوله سیستکتومی
اگر شما از روش عمل کیسه صفرا با لیزر استفاده کرده باشید، نیازی به دوره نقاهت خیلی طولانی ندارید و می توانید تنها چند ساعت بعد از انجام این عمل، خیلی راحت از بیمارستان مرخص شوید. این در حالی است که در روش های تهاجم می توانند لاپاراسکوپی یا حتی عمل باز، مدت زمان بستری شما طولانی تر می شود.

مثلاً مدت زمان بستری شدن بعد از لاپاراسکوپی که کمتر از عمل باز برای درمان سنگ کیسه صفرا است، تقریباً یک روز اعلام شده است. یعنی شما باید یک روز بعد از انجام این عمل همچنان در بیمارستان بستری بمانید و بعد از این که تمام علائم حیاتی شما ثابت بود، می توانید از بیمارستان مرخص شوید. این در حالی است که مدت زمان بستری بعد از عمل باز، نزدیک به یک هفته یا حتی گاهی مواقع بیشتر است.
آیا عمل کیسه صفرا خطرناک است؟
یکی از مهمترین سوالاتی که خیلی از افراد قبل از انجام این عمل می پرسند، این است که آیا عمل کیسه صفرا خطرناک است؟ طور کلی، عمل کیسه صفرا یکی از بی خطرترین عمل های جراحی شناخته می شود که به راحت ترین شکل ممکن، سنگ کیسه صفرا را در بدن بیماران از بین می برد.

اما باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر پزشک متخصص در کلینیک و بیمارستان معتبر و استاندارد این عمل را انجام دهد، هیچگونه مشکلی برای شما به وجود نخواهد آمد. این در حالی است که در صورت عدم رعایت این موارد، احتمال بروز برخی مشکلات در بیماران وجود دارد.
به عنوان مثال، اگر این موارد را رعایت نکنید و پزشک مورد نظرشان متخصص کافی نداشته باشد، احتمال دارد بعد از این عمل دچار خونریزی شوید و با از دست دادن خون زیاد، مشکلات خیلی جدی تری برایتان به وجود بیایند.
بعد از عمل کیسه صفرا چه اتفاقی می افتد؟
برای این که بهتر متوجه شوید عمل کیسه صفرا چگونه است و بعد از انجام این عمل با چه چیزهایی مواجه می شوید، حتماً به این بخش توجه کنید. معمولا بعد از انجام این عمل، ممکن است برخی بیماران مشکلاتی را تجربه کنند که بخش زیادی از این مشکلات، کاملاً رایج و معمولی هستند و بعد از گذشت چند ساعت از بین می روند. مهمترین چیزهایی که شما باید بعد از انجام عمل کیسه صفرا انتظار داشته باشید، عبارتند از:

- احساس درد خفیف در ناحیه شانه به خاطر تزریق گاز کربن دی اکسید
- خوردن داروهای مسکن به صورت منظم
- نیاز به قدم زدن بعد از به هوش آمدن
- نیاز به سرفه کردن بعد از به هوش آمدن
بعد از عمل کیسه صفرا چه غذایی بخوریم؟
رژیم غذایی خاص و عجیب و غریبی بعد از عمل کیسه صفرا وجود ندارد و شما می توانید هر چیزی که دوست داشتید را بخورید. با این حال، به نظر می رسد که خوردن غذاهای سبک تر و آبکی مانند سوپ و سایر موارد این چنینی، گزینه مناسب تری برای بعد از عمل کیسه صفرا است. شما می توانید بعد از گذشت تقریبا یک ماه از انجام این عمل، رژیم غذایی خود را مانند قبل از این عمل ادامه دهید.
سخن پایانی
عمل کیسه صفرا نوعی عمل سبک محسوب می شود که اگر آن را به صورت لیزری انجام دهید، در بازه زمانی خیلی کوتاه تر از بیمارستان مرخص خواهید شد. از طرف دیگر، عمل کیسه صفرا با لیزر درد خیلی کمتری هم دارد. البته در این عمل، باید سنگ های ناحیه کیسه صفرا خیلی کوچک تر باشند تا بتوان با استفاده از لیزر این سنگ ها را از بین برد. فراموش نکنید که مراجعه به پزشک متخصص و کلینیک معتبر و قانونی، اهمیت بسیار زیادی در نتیجه عمل شما و سلامتی تان دارد.