قرار گذاشتن؛ بایدها و نبایدها و نکاتی که باید بدانید
آدمیزاد به گونهای آفریده شده که همواره نیاز به وجود یک یار و همراه را در وجود خود احساس میکند. کسی که در کنار او زندگی سراسر عشق و محبت را تجربه کند. همراهی که بتواند در کنار او روزهای خوب و بد زندگی را بگذراند. اما در دنیای شلوغ و پرهیاهوی امروز، گاهی آنقدر غرق در کار و مشغلههای روزمرهی زندگی میشویم که فرصت آشنایی و قرار گذاشتن را پیدا نمیکنیم. اگر هم فرصت آشنایی مهیا شود، عدم توجه به برخی اصول مهم جلسات آشنایی و ملاقاتها باعث میشود نتوانیم از این فرصت به خوبی استفاده کنیم. وجود موانع بر سر راه یافتن شریک زندگی امری طبیعی است، اما با پیروی از یک سری اصول و آداب رابطه عاشقانه میتوان در روابط جذابتر و خواستنی ظاهر شد. برای آشنایی با مهمترین بایدها و نبایدهای قرار گذاشتن تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید.
موانع یافتن عشق
روزهای مجردی، روزهایی است که فارغ از هرگونه تعهدی آزادانه در پی خواستهها و سرگرمیهای خودتان هستید. در تصمیمگیری برای آینده و برنامهریزیهای زندگی تنها به خودتان توجه میکنید و میتوانید زندگی را تنها بر اساس علایق شخصی خود پیش ببرید. با وجود تمام ویژگیهای مثبت دوران مجردی، گاهی فرد لحظاتی را تجربه میکند که نیاز به وجود یک شریک عاطفی احساس میشود؛ چراکه ذات و طبیعت انسان بر داشتن یار و همراه است. در نتیجه در یک نقطهای از زندگی خود تصمیم میگیرد وارد یک رابطه احساسی شود.
اما قرار گذاشتن و یافتن شریک عاطفی برای بسیاری از افراد آسان نیست. در این مسیر افراد با موانع زیادی روبهرو میشوند. برخی افراد در روابط خانوادگی خود رابطههای سراسر اشتباه و آسیب را تجربه کردهاند. الگوی صحیحی از روابط احساسی را مشاهده نکردهاند. عدهای دیگر تجربههایی در دوران کودکی داشتهاند که در نهایت منجر به شکلگیری یک سری طرحوارههای آسیبزا در وجودشان شده که باعث میشود با پیروی از یک الگوی غلط به دفعات وارد روابطی اشتباه شوند. روابطی که وقتی به آنها نگاه میکنیم، یک اشتباه بارها و بارها در همهی آنها تکرار شدهاست. برخی افراد هم با وجود داشتن یک رابطهی موفق و سالم، توانایی مراقبت و حفظ آن را ندارند و به ناچار رابطه خود را از دست میدهند.
عدم شناخت خود، نداشتن انتظارات درست و صحیح از یک رابطه سالم، عدم شناخت ویژگیها و تفاوتهای فردی که ممکن است در فردی دیگر ظاهر شود و آگاه نبودن به نحوهی صحیح برخورد با تفاوتها در نهایت میتواند ما را از تجربه یک رابطه سالم محروم کند. اتفاقی که در طولانیمدت ممکن است منجر به ضعف در اعتماد به نفس، عزت نفس و در نهایت ناامیدی و تمایل به انزوا شود.
خبر خوب این است که اصول ورود به یک رابطه سالم و حفظ آن اکتسابی است. با مطالعه، تحقیق و کمک گرفتن از فردی مسلط به قوانین رابطه میتوان بر موانع یافتن عشق غلبه کرد.
باورهای اشتباه درباره قرار و رابطه عاشقانه
یکی از دلایل مهم عدم موفقیت در قرار گذاشتن، یافتن شریک عاطفی مناسب و تداوم رابطه، داشتن باورهای اشتباه درباره رابطههای عاشقانه است. باورهایی که نیاز به بازنگری و اصلاح دارد. برخی از این باورها را در ادامه بررسی میکنیم:
۱. قرار گذاشتن و رابطهی عاشقانه یک ضرورت است. زمانی میتوانم خوشحال باشم و حس خوبی داشتهباشم که در رابطه باشم حتی اگر رابطهای غلط و اشتباه باشد.
فشار و نگاه قضاوتگر اطرافیان به همراه باورهای غلط خودمان گاهی باعث میشود بدون رابطه نتوانیم خوشحال باشیم و احساس خوبی داشتهباشیم. اما واقعیت این است با وجود نیاز انسان به داشتن شریک عاطفی، اما باور به اینکه تنها با وجود یک یار و همراه میتوان خوشحال بود و احساس رضایت داشت، اشتباه است. این باور غلط گاهی باعث میشود افراد، بودن در یک رابطه غلط را به تنهایی ترجیح دهند.
۲. عشق و جذب شدن در نگاه اول و در همان اولین قرار برای من مهمترین مسئله است.
احساسات انسان مدام در حال تغییر است. گاهی اوقات ممکن است در همان قرار اول جذابیت و احساس قابل توجهی ظاهر نشود اما فراموش نکنید که این احساسات با گذشت زمان و شناخت بهتر طرفین میتواند عمیق و بهتر شود.
۳. زنان و مردان احساسات متفاوتی دارند.
زنان و مردان در شیوهی نشان دادن احساسات و بیان آن با هم تفاوتهایی دارند. اما هر دوی آنها احساساتی مانند عشق، غم، خشم، حسادت و شادی را تجربه میکنند.
۴. میتوانم آن ویژگیهای شخصیتی او که دوست ندارم را تغییر دهم.
واقعیت این است که ما توانایی تغییر هیچ شخصی را نداریم. افراد زمانی تغییرپذیرند که خودشان بخواهند. از این رو هرگز به امید تغییر خصوصیات فردی طرف مقابل وارد رابطه نشوید.
۵. اختلاف نظر و چالش در رابطه یعنی آن رابطه شکستخورده است.
در یک رابطه سالم گاهی اختلاف نظر و چالش ایجاد میشود. تا زمانی که بتوان تفاوتها را مدیریت کرد و آنها را به مسیر درستی هدایت کرد، چالشها میتواند فرصتی برای رشد طرفین در نظر گرفته شود.
۶. من هیچوقت رابطهی صمیمی و خوبی با پدر و مادرم نداشتم، احتمالا هرگز نمیتوانم در روابط عاشقانه هم به کسی نزدیک شوم.
همانطور که اشاره شد، روابط خانوادگی و رابطه فرزند با والدین تاثیر چشمگیری بر روابط ما در آینده و زندگی شخصی گذاشته و باعث شکلگیری الگوهای غلط رفتاری میشود. اما این موضوع به این معنا نبوده که هرگز فرصت اصلاح نیست. الگوهای رفتاری اشتباه با صرف زمان، افزایش آگاهی و کمک گرفتن از افراد متخصص قابل تغییر است.
تعیین انتظارات قبل از قرار گذاشتن
بسیاری از ما با مجموعه ای از انتظارات -اغلب غیرواقعی- در جستوجوی یک رابطه هستیم یا وارد یک رابطه میشویم. انتظاراتی که میتواند تحت تاثیر رسانهها و فیلمها، افکار و عقاید اطرافیان و گاهی عدم شناخت کافی از خواستههای واقعی خود و نیازهای یک رابطه سالم است. توصیه میشود پیش از قرار گذاشتن ، انتظارات خود را بررسی کنید. نیازهای واقعی برای داشتن یک رابطه سالم را بیابید. داشتن ارزشهای مشابه، حس همدلی و مهربانی، شوخطبعی، دیدگاه و باورها به زندگی، اهداف و هوش اجتماعی از جمله مواردی هستند که میتوان به عنوان انتظارات منطقی در نظر داشت.
نکات مهمی که باید در قرار گذاشتن انجام دهید
۱.درباره عیب و نقصهای خود صادق باشید
تلاش نکنید خود واقعیتان را پنهان کنید. تلاش برای اصلاح ویژگیهای نامناسب و غلط امری پسندیده است اما نباید در روابطه عاشقانه و ملاقاتهای آشنایی ایرادات خود را پنهان کرده و به چیزی که نیستید، تظاهر کنید. گاهیاوقات عدم اعتماد بهنفس و کمبود عزت نفس باعث میشود که خودمان را بیش از اندازه ناقص و پر از عیب بدانیم. در صورتیکه همان ویژگیهایی که از نظر ما نقص محسوب میشود، ممکن است در نظر شخص دیگری یک ویژگی جذاب به نظر رسد.
۲. مرزهای رابطه خود را مشخص کنید
در همان ملاقاتهای ابتدایی و قرار گذاشتن درباره حد و مرزهای خود در روابط عاطفی صحبت کنید. آگاهی به خط قرمزهای طرفین رابطه میتواند نقش مهمی در ایجاد حس اعتماد و اطمینان ایفا کند. از ارزشهای خود بگویید. رفتاری که ممکن است باعث آزار شما شود. فعالیتها یا شکلی از رابطه که علاقهای به آن ندارید را مطرح کنید. مرزبندی در طولانیمدت میتواند منجر به استحکام یک رابطه شود.
۳. زمان خود را مدیریت کنید
از روز قبل زمان قرار گذاشتن را مشخص کنید. سپس برنامهای برای آن روز مشخص کنید که با تاخیر در قرار ملاقات خود حاضر نشوید. در روز تعیین شده بهتر است چندین قرار ملاقات دیگر با همکاران یا قرارهای کاری را قرار ندهید، زیرا احتمال تداخل ساعتها به ویژه در صورت طولانی شده تعدادی از آنها وجود دارد.
۴. در گفتوگو و رفتار خود اشتیاق داشته باشید
در اولین دیدار و قرار گذاشتن مشتاقانه رفتار کنید. در ملاقاتهای ابتدایی با ویژگیهای شخصیتی فرد مقابل، علایق و باورهای او آشنا میشوید. اگر نکتهای به نظرتان جالب بود، طوری رفتار کنید که طرف مقابلتان متوجه علاقهی شما به ادامهی گفتوگو شود. این رفتار به او نشان میدهد که شما از همصحبتی با او لذت میبرید.
۵. ترجیحات طرف مقابلتان را بشناسید
افراد مختلف ترجیحات و تمایلات متفاوتی دارند که شناخت آنها در قرار گذاشتن و پایداری روابط عاشقانه موثر است. اینکه چه کاری انجام دهید و چه کاری انجام ندهید که ممکن است باعث ناراحتی یا خوشحالی طرف مقابلتان شود. برای مثال درباره پرداخت هزینهی غذای صرف شده در روز دیدار از او سوال بپرسید؛ عدهای چنین رفتاری که سهم خودتان را پرداخت کنید، یک توهین میدانند. در مقابل برخی افراد خوشحال شده و حس راحتی و صمیمیت دارند.
نکاتی که نباید در قرار گذاشتن انجام دهید
۱.تمام زندگی و زمان خود را در جستوجو برای یافتن فرد مناسب صرف نکنید
تعادل داشتهباشید. به دیگر بخشهای زندگی خود هم توجه کنید. به شغل، فعالیتهای سرگرمکننده، بهبود شخصیت فردی، سلامت روح و جسم خود هم توجه کنید. تا زمانی که از خودتان غافل شوید، نمیتوانید یک رابطهی سالم را شکل دهید.
۲. تمرکزتان را بر تلفن همراه خود نگذارید
استفادهی مداوم از تلفن همراه باعث میشود همراه شما احساس کند علاقهای به او ندارید. سعی کنید تنها به تماسهای ضروری پاسخ دهید. پیش از پاسخ به تماس خود، به طرف مقابلتان توضیح دهید که چرا باید تلفن خود را در همان لحظه جواب دهید.
۳. درباره روابط و افراد گذشته صحبت نکنید
اگرچه آگاهی از روابط گذشته، علت جدایی و مسائل پیرامون آن میتواند تا اندازهای فرصت شناخت بهتری از شما را برای طرف مقابلتان ایجاد کند، اما اولین ملاقات فرصت خوبی از صحبت درباره گذشتهها نیست. چراکه اینگونه به نظر میرسد شما هنوز درگیر روابط قبلی هستید و احساساتی نسبت به او دارید.
۴. بیش از اندازه به نتیجهی ملاقات فکر نکنید
معمولا از زمان تعیین قرار ملاقات بسیاری از ما به نتیجهی دیدار و ادامهی رابطه در طولانیمدت فکر میکنیم. مطمئنا در اولین جلسهی آشنایی هم هر لحظه به این موضوع فکر میکنیم که آیا این رابطه ادامه خواهدداشت یا خیر. همین موضوع باعث میشود گاهی استرس بیش از اندازهای داشته و به جای لذت بردن از آشنایی تنها در تلاش برای مشخص شدن نتیجهی آن باشیم. کمی آرام باشید و سعی کنید از دقایقی که در کنار هم سپری میکنید، لذت ببرید.
۵. از «نه» شنیدن ناراحت و ناامید نشوید
اگر برای شروع و ادامه یک رابطه پذیرفته نشدید و نه شنیدید، آن را به خودتان نگیرید و گمان نکنید ایراد از شماست. بپذیرید که انسانها سلایق و نظرهای متفاوتی برای قرار گذاشتن دارند. شما هر چقدر هم کامل و بینقص باشید، هستند کسانی که با ویژگیهای شخصیتی شما سازگاری ندارند. همانطور که شما نمیتوانید هر کسی را برای رابطه عاشقانه بپذیرید، دیگران هم این حق را دارند.
کلام آخر
داشتن یک رابطه عاشقانه که احساس خوبی را در شما ایجاد کند، میتواند رنگ و بوی دیگری به زندگی شما ببخشد. اگرچه نباید خوشحالی و حال خوب را تنها در داشتن یک رابطه خلاصه کرد، اما یک رابطه سالم میتواند منجر به رشد شما در زندگی شود. اما برای قرار گذاشتن و یک رابطهی خوب باید تلاش کرد. با رعایت یک سری آداب و نکاتی مانند شنونده خوبی بودن، صداقت، توجه به تمایلات طرف مقابل و احساسات طرفین میتواند شما را در مسیر درستی برای برقراری روابط سالم قرار دهد.