سلامتسلامت جنسی

علت افتادن نخ آی یو دی چیست؟ | علائم و روش درمان

امروزه یک روش ایمن و مطمئن برای جلوگیری از بارداری استفاده از دستگاه آی یو دی است. قطعه‌ای T شکل که در دو نوع هورمونی و مسی تولید شده‌است. آی یو دی روشی کم‌خطر بوده که درون رحم گذاشته می‌شود و بیش از ۹۹ درصد از حاملگی پیش‌گیری می‌کند. آی یو دی مسی با آزادسازی مس و آی یو دی هورمونی با رهاسازی هورمون پروژسترون درون بدن و انتقال از طریق خون منجر به کنترل حرکت اسپرم‌ها و قطع دسترسی آن‌ها به تخمک می‌شود. زمانی که اسپرم نتواند به تخمک برسد، عمل لقاح انجام نشده و در نهایت مانع از بارداری خواهدشد. زمانی که آی یو دی درون رحم جای‌گذاری می‌شود، یک قطعه نخ باریکی که به انتهای آن متصل شده‌است، درون واژن قرار می‌گیرد. وجود این نخ برای برداشتن آی یو دی ضروری است. اما این نخ می‌تواند بر اثر بی‌احتیاطی و یا قاعدگی از واژن خارج شود که مشکلاتی به همراه دارد. در این مطلب به بررسی مهم‌ترین دلایل افتادن نخ آی یو دی و چگونگی رفع این مشکل می‌پردازیم. تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

آیا می توانیم خودمان آی یو دی را جایگذاری کنیم؟

آیا می توانیم خودمان آی یو دی را جایگذاری کنیم؟

فرآیند گذاشتن آی یو دی در رحم تقریبا ۵ تا ۱۵ دقیقه زمان نیاز داشته و توسط یک متخصص زنان به سادگی انجام می‌شود. اما خودمان به تنهایی مجاز به انجام این کار نیستیم. زیرا در ابتدا نیاز به انجام معاینه‌هایی برای اطمینان از وضعیت سلامت رحم، واژن و نبود هیچ‌گونه عفونتی در بدن است.

پزشک در ابتدا یک معاینه داخلی برای بررسی اندازه و وضعیت رحم انجام داده و با توجه به نتایج این بررسی آی یو دی با اندازه مناسب را در رحم قرار می‌دهد. از سوی دیگر برخی پزشکان پیش از انجام فرآیند اصلی، آزمایش‌هایی برای بررسی وجود عفونت‌های ناشی از بیماری‌های مقاربتی هم انجام می‌دهند.

مقاله پیشنهادی : بهترین متخصص زنان در شرق تهران

زیرا در صورت وجود هرگونه بیماری و عفونتی نیاز به درمان کامل آن پیش از استفاده از آی یو دی است. گذاشتن آی یو دی در رحم با کمی درد و گاهی خون‌ریزی همراه بوده که گاهی تا چند روز پس از جای‌گیری این دستگاه هم ادامه دارد که معمولا موقتی بوده و بهبود می‌یابد.

در انتهای آی یو دی یک نخی قرار گرفته که گذاشتن و برداشتن آن را آسان می‌کند. این نخ در انتهای کار درون واژن جای می‌گیرد که گاهی احتمال افتادن نخ آی یو دی هم وجود دارد. به همین دلیل برای اطمینان از سلامت رحم و همچنین وضعیت نخ باید پس از گذشت ۳ تا ۶ هفته معاینه‌ای توسط پزشک انجام شود.

دلایل افتادن نخ آی یو دی

دلایل افتادن نخ آی یو دی

بیرون آمدن نخ آیودی از جمله مشکلاتی بوده که ممکن است در میان تعداد محدودی از خانم‌هایی که از آی یو دی استفاده می‌کند، دیده شود. این اتفاق اگرچه رایج نیست اما گاهی به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. تعدادی از مهم‌ترین علت پایین آمدن آی یو دی که معمولا در سه ماه ابتدایی جای‌گذاری این دستگاه اتفاق می‌افتد، عبارتند از:

پیشنهاد لنداسپا:بهترین متخصص زنان در غرب تهران

  • انقباضات رحمی و خون‌ریزی شدید در دوران قاعدگی
  • جای‌گذاری اشتباه آی یو دی توسط شخصی بی‌تجربه
  • استفاده از آی یو دی در سنین زیر ۲۰ سال
  • استفاده در دوران شیردهی
  • گذاشتن آی یو دی بلافاصله پس از زایمان و همچنین سقط جنین
  • استفاده از کاپ قاعدگی
  • انتخاب آی یو دی با اندازه نامناسب برای رحم
  • وضعیت و شرایط خاص رحمی

چگونه بفهمیم نخ آی یو دی پایین آمده است؟

چگونه بفهمیم نخ آی یو دی پایین آمده است؟

نخ آیودی پس از جای‌گذاری این دستگاه در رحم، وارد واژن می‌شود که در انتهای کار پزشک بخشی از آن را بریده و کوتاه می‌کند. با این حال قسمتی از این نخ به راحتی قابل لمس است. به همین علت هم متخصصان توصیه می‌کنند برای آگاهی از افتادن نخ آی یو دی یا پایین آمدن آن، هر ماه پس از پایان پریودی باید این نخ توسط خانم‌ها بررسی شود. زیرا در دوران قاعدگی آی یو دی کمی جابه‌جا می‌شود. برخی از مهم‌ترین نشانه‌های بیرون آمدن نخ آیودی به شرح زیر هستند:

چسب ضد بارداری روش قابل اعتمادی هست یا نه؟ + مزایا و معایب

  • رشته‌های نخ آی یو دی به راحتی با دست قابل لمس نیست
  • در زمان بررسی نخ، بخش پلاستیکی آی یو دی را احساس می‌کنید
  • شریک عاطفی شما در زمان برقراری رابطه جنسی وجود آی یو دی را احساس می‌کند
  • خون‌ریزی در زمانی غیر از روزهای پریودی
  • انقباض رحمی سخت و گرفتگی‌هایی شدیدتر از دوران قاعدگی
  • گرفتگی و دردهای زیرشکمی
  • ترشحات غیرعادی واژن

در صورت نبود نخ آی یو دی و تا زمانی که با پزشک خود مشورت نکرده‌اید، در این مدت در صورت داشتن رابطه جنسی باید از روش‌های جایگزینی مانند کاندوم و یا روش‌های اورژانسی استفاده کنید.

در صورت افتادن نخ آی یو دی باید چه کنیم؟

در صورت افتادن نخ آی یو دی باید چه کنیم؟

زمانی که نخ آی یو دی را احساس نکردید، باید بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید. تلاش نکنید خودتان به هر طریقی آن را بیابید. پزشک با انجام معایناتی متوجه افتادن و خروج آن از واژن و یا حرکت آن در داخل رحم و واژن می‌شود. همچنین یک آزمایش بارداری هم به توصیه پزشکتان انجام می‌دهید.

دستگاه آی یو دی برای پیشگیری از بارداری؛ روش استفاده

زمانی که پس از انجام معاینه مشخص شود که آی یو دی هنوز هم در داخل رحم وجود دارد و باردار هم نیستید، پزشک در قدم اول با استفاده از یک برسی به نام سیتوبراش (وسیله‌ای برای بررسی دهانه رحم) رشته‌های نخ آی یو دی را پیدا می‌کند. در این مواقع گاهی رشته‌های نخ درون بدن پیچ‌خورده و به همین دلیل غیرقابل لمس شده‌است.

با این حال پزشک می‌تواند آن را به کمک این برس پیدا کرده و از بدن خارج کند. سپس یک آی یو دی جدید را درون رحم قرار می‌دهد. در این مواقع گاهی برای دسترسی بهتر به درون رحم از ابزار مخصوصی برای باز کردن دهانه رحم هم استفاده می‌شود.

در نهایت در صورتی که آی یو دی توسط روش‌های گفته شده، پیدا نشود، پزشک سونوگرافی و عکس‌برداری با اشعه ایکس (X-Ray) از شکم و لگن را تجویز می‌کند. اگر با انجام چنین آزمایشاتی هنوز هم آی یو دی پیدا نشود، احتمالا آی یو دی افتاده و نیاز به روش‌های دیگر برای پیش‌گیری است. در چنین شرایطی معمولا پزشکان در ابتدا روش‌های جایگزینی مانند استفاده از کاندوم را برای پیش‌گیری از بارداری توصیه می‌کنند.

مقاله پیشنهادی : چه زمانی قاعدگی نامنظم خطرناک می شود

سخن پایانی

آی یو دی یک روش مطمئن و کم‌خطر برای پیش‌گیری از بارداری بوده که بیش از ۹۹ درصد از حاملگی جلوگیری می‌کند. در انتهای این دستگاه یک نخی متصل شده که پس از جای‌گیری درون رحم، وارد واژن شده و در آن قرار می‌گیرد. اگرچه افتادن نخ آی یو دی رایج نیست اما گاهی ممکن است در برخی خانم‌ها این نخ جابه‌جا شده و یا بیفتد. به همین دلیل خانم‌ها باید هر ماه پس از پایان پریودی وجود نخ را بررسی کنند.

متخصصان علت دیده نشدن نخ ای یو دی را انقباضات و خون‌ریزی‌های شدید دوران قاعدگی، جای‌گذاری آی یو دی توسط افراد بی‌تجربه، شیردهی و یا استفاده از آی یو دی در اندازه نامناسب برای رحم عنوان کرده‌اند. در صورتی که پس از بررسی ماهیانه، نتوانستید نخ آن را درون واژن خود احساس کنید، باید پیش از هرگونه اقدام اضافی، بلافاصله برای پیگیری درمان به پزشک خود مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا