تاثیر ماساژ بر افسردگی؛ با ماساژ درمانی افسردگی را درمان کنید!

اگر شما هم جزء افرادی هستید که فکر میکنند ماساژ برای افسردگی موثر نیست، با ما همراه باشید. ما قصد داریم با بررسی حقایق علمی تاثیر ماساژ بر افسردگی، راز بین ماساژ و افسردگی را برایتان بازگو کنیم.
در سالهای اخیر تحقیقات گستردهای انجام شد تا میزان تاثیرات ماساژ برای سلامت روان مشخص شود. نتایج به دست آمده شگفتانگیز بود و نشان داد که تاثیر ماساژ بر افسردگی مانند دارو درمانی عمل میکند و علائم آن را کاهش میدهد.
علاوهبر آن افزایش عملکرد سیستم ایمنی، افزایش هوشیاری و کاهش تنشهای روانی هم جزء تاثیر ماساژ بر افسردگی گزارش شد. اما هنوز هم گروهی نسبت به تاثیرات ماساژ برای سلامت روان تردید دارند و از مزایای آن بیبهره هستند. لند اسپا به عنوان جامعترین مرجع آموزش ماساژهای تخصصی در کنار شماست تا با این ماساژ درمانی بیشتر آشنا شوید.
علائم افسردگی چیست؟ آیا من افسرده هستم؟
افسردگی (depression) اختلال روانی شایعی است که احساسات منفی و مخربی را به انسان القاء میکند. غم و اندوه مداوم، تفکرات غیرواقعی و استرسزا، بیانگیزگی و شاد نبودن از جمله احساسات آزاردهندهای هستند که زندگی فرد افسرده را تحت تاثیر قرار میدهند. البته باید در نظر داشت که این احساسات ممکن است به دلایل مختلفی و به طور موقتی در زندگی هر کسی وجود داشته باشد. بنابراین برای تشخیص دقیق افسردگی لازم است که با یک متخصص رواندرمان مشورت کنیم و تستهای سنجش افسردگی را انجام دهیم.

در حالت کلی اگر بخواهیم نشانههای بارز افسردگی را نام ببریم، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- حس دائمی ناامیدی و درماندگی
- ترس شدید از آینده و مرگ یا میل به خودکشی
- اضطراب مزمن و بیقراری
- پرخاشگری و عدم تمرکز ذهنی
- کمحوصلگی و بیانگیزگی
- کمانرژی بودن و خستگی دائم
- اختلالات خواب (کمخوابی یا خواب زیاد)
- زودرنجی و نداشتن حس نشاط
- عدم ثبات خلق و خو (شادی یا اندوه لحظهای)
- سردرد و دردهای عضلانی
- اختلال اشتها (پرخوری یا بیمیلی)
- گوشهگیری و دوری از اجتماع
ماساژ چگونه افسردگی را کاهش میدهد؟
ماساژ درمانی بیش از 3000 سال قدمت دارد و در کشورهایی ازجمله چین، ایران و یونان برای رفع مشکلات جسمانی و روانی به روشهای مختلفی انجام میشد. امروزه هم تاثیرات ماساژ درمانی از طریق آزمایشات بالینی به اثبات رسیده و این واقعیت علمی کشف شده است که لمس عضلات و تحریک عصبها باعث ترشح هورمونهایی میشوند که بدن را ریکاوری کرده و دردهای مزمن و تنشهای روانی را درمان میکنند.
از زمانی که رابطه ماساژ و افسردگی مورد توجه قرار گرفته است، درمانگران تلاش میکنند از طریق ایجاد کشش و فشار روی ماهیچهها و گرههای عصبی بافتها، گردش خون را تقویت کنند و بدن را در وضعیت هوشیاری کامل قرار دهند. با افزایش سطح هوشیاری، سیستم ایمنی بدن فعالتر میشود و برای مقابله با عوامل بیماریزا از جمله تنشهای روانی و افسردگی آمادگی بیشتری خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: 10 مرحله ماساژ با روغن زیتون و 15 فایده شگفت انگیز آن!
تاثیر ماساژ بر افسردگی و نقش هورمونها در بهبود خلقوخو
هورمونها مواد شیمیایی پروتئینی و استروئیدی هستند که توسط سلولها و غدد درونریز ترشح میشوند و بین تمامی اندامها و ارگانهای بدن هماهنگی ایجاد میکنند؛ تا جایی که میتوان گفت هورمونها در بدن ما فرمانروایی میکنند!
حتی خلقوخوی ما نیز تحت تاثیر هورمونها قرار دارند. احساسات، سطح انرژی، شادی و اندوه ما تا حد زیادی از طریق هورمونها تامین میشوند. برای درک بهتر این موضوع، لازم است کمی هورمونهای تنظیمکننده خلقوخو و رفتاری را بررسی کنیم.

هورمون سروتونین
سروتونین هورمون انتقالدهنده عصبی است که احساسات، خواب، اشتها و حتی عملکرد جنسی ما را کنترل میکند. یکی از مزیتهای تاثیر ماساژ بر افسردگی، تحریک عصبها و ترشح هورمون سروتونین است تا احساسات و اندوه ما را کنترل کند.
هورمون دوپامین
دوپامین هم مانند سروتونین یک انتقالدهنده عصبی به شمار میرود و اثر مستقیم آن روی بخشهایی از مغز است که با حس شادی، حس لذت و انگیزه انسان در ارتباط است. علاوهبر آن در تنظیم خلقوخو، کنترل حرکات بدن، سطح یادگیری و میزان تمرکز ذهنی هم موثر است.
هورمون اکسیتوسین
اکسیتوسین به هورمون عشق معروف است. غده هیپوفیز با ترشح این هورمون رفتارهای اجتماعی، پیوندهای عاطفی و میزان عشق و دلبستگی افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. سطح هورمون اکسیتوسین در افراد و گروههای سنی مختلف یکسان نیست و نقش پررنگی در پیشگیری از آسیبهای مغزی و کنترل خلقوخو دارد.
تاثیر ماساژ بر سیستم عصبی
سیستم عصبی شاهراه ارتباطی بین اندامهای بدن است که ارگانهای مهمی مانند مغز، نخاع، نورنها و اندامهای حسی را شامل میشود. حتی ماساژ کف پا برای افسردگی نیز شاخهای از ماساژ سیستم عصبی است که با تمامی ارگانهای بدن مرتبط است. با توجه به گستردگی سیستم عصبی در سرتاسر اندامها، کاملا مشخص است که تاثیر ماساژ بر اعصاب، در کلیه اندامها تاثیرگذار خواهد بود. به طور کلی تاثیر ماساژ بر اعصاب عبارت است از:
- کاهش تنشهای عضلانی و عصبی
- تحریک غدد درونریز و ترشح هورمونها
- فعال کردن عصب پاراسمپاتیک و حفظ آرامش
- تقویت جریان خون
- کاهش اضطراب و علائم افسردگی
- رهاسازی گرههای عصبی و تخلیه غدد لنفاوی
همچنین بخوانید: ماساژ ریلکس چیست؟
انواع ماساژ موثر برای افسردگی
ماساژ درمانی برای افسردگی باید در جلسات متعددی انجام شود تا علائم این اختلال را کاهش دهد و فرد را به آرامش عمیق روانی برساند. در این بخش به انواع ماساژ برای رفع افسردگی اشاره میکنیم که روی بافت عمقی عضلات تمرکز دارند و به ما کمک میکنند که اختلالات روانی و افسردگی را مدیریت کنیم.
ماساژ سوئدی
یکی از موثرترین ماساژ برای افسردگی، ماساژ سوئدی است که 5 تکنیک اصلی دارد و شامل اصطکاک، ورز دادن، ضربات طولانی، فشردن و بلند کردن عضلات است. این ماساژ برای رهایی از تنشهای عضلانی و عصبی در نقاط مختلف بدن اجرا میشود و به کاهش استرس، بهبود گردش خون و انعطافپذیری مفاصل و عضلات کمک میکند.
ماساژ عمقی
افرادی که همراه با اختلال افسردگی، دردهای عمیق عضلانی را تجربه میکنند، بهتر است ماساژ درمانی برای افسردگی را با ماساژ عمقی شروع کنند. در این روش روی بافت عمیق و لایههای داخلی عضلات، فشار و ضرباتی وارد میشود تا دردهای مزمن بافت همبند اطراف عضلات کاهش یابند. ماساژ عمقی اسپاسم عصبی و عضلانی را برطرف میکند و در ترشح هورمونها و کاهش علائم افسردگی بسیار موثر است.

ماساژ آروماتراپی
تحقیقات نشان میدهد که روغنهای طبیعی مانند روغن اسطوخودوس، رزماری و بابونه در کاهش افسردگی با آروماتراپی تاثیر زیادی دارند. در این تحقیقات 38 بیمار سالمند تحت درمان افسردگی با ماساژ قرار گرفتند و از روغنهای ضد افسردگی بابونه، رزماری و اسطوخودوس استفاده شد تا میزان کاهش افسردگی با ماساژ آروماتراپی در آنها بررسی شود.
در این آزمایش سالمندان در دو دوره سههفتهای به مدت 20 دقیقه ماساژ برای افسردگی دریافت کردند که در هفته 3 بار تکرار میشد. این در حالی بود که سایر سالمندان مبتلا به افسردگی صرفا تحت دارو درمانی بودند. بر اساس نتیجه به دست آمده مشخص شد که میانگین اضطراب در گروه اول که برای کاهش افسردگی با آروماتراپی تحت درمان بودند، به طرز قابل توجهی کاهش یافت.
ماساژ شیاتسو
شیاتسو که در زبان ژاپنی به «فشار انگشت» ترجمه میشود نوعی ماساژ است که با وارد کردن فشار روی خطوط عضلانی، مسیرهای عصبی و رگهای خونی به افزایش سلامت و مدیریت استرس کمک میکند. تاثیرات این ماساژ تا حدی است که توصیه میشود کسانی که میگرن دارند یا از بیماری پارکینسون و آلزایمر رنج میبرد و همچنین افرادی که تجربه سکته مغزی دارند، برای مراقبتهای پیشگیرانه ماساژ شیاتسو را انجام دهند.
ترکیب ماساژ با سایر روشهای درمانی
اگر ماساژ را در کنار روشهای درمانی مانند برگزاری جلسات تراپی و دارو درمانی و غیره انجام دهید، اثربخشی بیشتری خواهد داشت و در مدت زمان کوتاهی شاهد بهبود علائم افسردگی خواهید بود. معمولترین روش درمانی ترکیبی افسردگی عبارتاند از:

- ترکیب ماساژ با فیزیوتراپی،الکتروتراپی، منوالتراپی
- ترکیب ماساژ با دوره دارودرمانی
- ترکیب ماساژ و دوره تراپی
- ترکیب ماساژ با طب سوزنی
در ادامه بخوانید: آموزش ماساژ چینی تصویری و تکنیک های آن
نکات مهم برای انتخاب ماساژور حرفهای
در نظر داشته باشید که ماساژ درمانی یک تخصص است و برای اینکه بتوانید از مزایا و تاثیر ماساژ بر افسردگی به خوبی بهرهمند شوید، بهتر است که در انتخاب ماساژور چندین نکته کلیدی را رعایت کنید:
- ماساژور درمانگر باید گواهینامه تخصصی داشته باشد.
- ماساژوری را انتخاب کنید که حوزه تخصصی او متناسب با هدف و نیاز شما باشد.
- قبل از شروع جلسات، با ماساژور در مورد مشکلات خود مشورت کنید و میزان آگاهی او را بسنجید.
- ماساژوری را انتخاب کنید که آرام، صبور، مورد اعتماد و مسلط به امور باشد.
- توجه به پاکیزگی و حفظ بهداشت توسط ماساژور را بررسی کنید.
- نظرات و میزان رضایتمندی سایر مراجعهکنندگان را جویا شوید.

کلام پایانی
با توجه به مطالعات علمی صورت گرفته، تاثیر ماساژ بر افسردگی کاملا مشهود است و متخصصان معتقدند از طریق ماساژ درمانی روند بهبود بیماری سریعتر پیش خواهد رفت. افسردگی بیماری مزمنی است که بدن و ذهن را به طور همزمان دچارمشکل میکند. ما میتوانیم با بهرهگیری از ماساژ درمانی از سلامت روان خود محافظت کنیم و اختلالهای روانی پنهان را به راحتی درمان کنیم.