آموزش ماساژماساژ درمانی

راهنمای کامل ماساژ آروماتراپی؛ فواید، تکنیک‌ها و نکات ایمنی

ماساژ آروماتراپی ترکیبی از ماساژ و رایحه درمانی است که به وسیله روغن‌های مخصوص و اسانس‌های معطر و آرامش‌بخش اجرا می‌شود. این روغن‌ها همگی خواص درمانی دارند و اثربخشی ماساژ را تقویت می‌کنند.

شاید در نگاه اول چنین به نظر برسد که استفاده از روغن ماساژ آروماتراپی به منظور کاهش اصطکاک پوست به کار می‌رود تا ماساژ گیرنده حس آرامش بیشتری داشته باشد. اگرچه این نکته مثبت یکی از فواید استفاده از روغن است، اما تمام ماجرا نیست. چون هدف مهم‌تری در فلسفه استفاده از روغن ماساز آروماتراپی وجود دارد که در ادامه شرح خواهیم داد.

ماساژ آروماتراپی چیست و چگونه کار می‌کند؟

ماساژ درمانی آروماتراپی تکنیکی ترکیب شده از ماساژ و استفاده از روغن‌های طبیعی است که خواص درمانی دارند. دلیل تاثیر ماساژ درمانی آروماتراپی واکنش‌های طبیعی بدن نسبت به روغن‌ها و رایحه‌ها است. مجموع ماساژ و روغن، ترکیبی تسکین‌دهنده است که نه تنها روی عضلات، بلکه روی مغز هم اثرات مثبتی می‌گذارد.

در ماساژ درمانی آروماتراپی، بافت عضلات و اندام‌ها به خوبی با روغن مخصوص گرم می‌شوند و سپس تکنیک‌های ماساژ توسط ماساژ درمانگر انجام می‌شود. زمانی که روغن‌های ماساژ توسط پوست جذب شده و وارد جریان خون می‌شوند، خواص درمانی آن‌ها روی عملکرد بدن تاثیر می‌گذارد. از سوی دیگر استنشاق رایحه ترکیب شده با روغن سیستم لیمبیک مغز را تحریک می‌کند و موجب بهبود خلق و خو و آرامش عمیق ذهنی می‌شود.

ماساژ آروماتراپی چیست و چگونه کار می‌کند؟

فواید علمی ماساژ آروماتراپی

هریک از روغن‌ها و تکنیک های ماساژ آروماتراپی، با هدف خاصی به کار می‌روند و بخش‌های مختلفی از بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهند. مهم‌ترین فواید ماساژ آروماتراپی شامل موارد زیر است:

  • از بین بردن تنش‌های عصبی و عضلانی
  • تحریک و بهبود گردش خون
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • شکستن گره‌های عصبی
  • انعطاف‌پذیری در حرکت عضلات
  • درمان دردهای عضلانی و سردردهای شدید
  • کاهش سندروم پیش از قاعدگی
  • ایجاد آرامش و افزایش تمرکز ذهنی و اندامی
  • بهبود کیفیت خواب و تقویت‌ مغز
  • رفع استرس و کاهش تنش‌های روانی
  • پاکسازی پوست، ترمیم آسیب‌ها و درمان خشکی پوست

روش های ماساژ صورت برای جلوگیری از افتادگی پوست در لند اسپا بخوانید.

 تفاوت ماساژ آروماتراپی با سایر ماساژها

هدف انواع ماساژهای درمانی ایجاد حس آرامش، کاهش تنش و درد و همچنین درمان بعضی از مشکلات جسمانی و روانی است. اما در این میان بعضی از ماساژها خاصیت درمانی قوی‌تری دارند و با تکنیک‌های متفاوتی اجرا می‌شوند. در این بخش به طور خلاصه بررسی می‌کنیم که تفاوت سایر ماساژ‌ها با ماساژ آروماتراپی چیست؟

  • اساس و پایه آروماتراپی در ماساژ ایجاد حس آرامش بیشتر ابتدا در پوست و سپس بافت‌های عمیق است. در حالی که سایر ماساژها از جمله ماساژ سوئدی، ماساژ سنگ داغ و ماساژ سنتی تایلندی صرفا روی دستکاری فیزیکی و ایجاد فشار روی عضلات تمرکز دارند.
  • فشاری که در ماساژ درمانی آروماتراپی به عضلات وارد می‌شود بسیار سبک و کنترل شده است. اما فشار عضلانی در سایر ماساژها عمیق‌تر و با شدت بیشتری وارد می‌شود.
  • روغن و اسانس رایحه خوش، مهم‌ترین ابزاری است که در ماساژ آروماتراپی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما در ماساژهای دیگر الزامی برای این کار نیست و صرفا از روغن بدون اسانس برای کاهش اصطکاک دست ماساژور و پوست ماساژگیرنده استفاده می‌کنند.
  • ماساژ درمانی آروماتراپی ترکیبی از ماساژ و رایحه درمانی است و تاثیرات جسمانی و روانی گسترده‌تری نسبت به سایر ماساژها دارد.

بهترین روغن‌های معطر برای آروماتراپی

روغن‌هایی که برای ماساژ درمانی آروماتراپی مورد استفاده قرار می‌گیرند معمولا بوی خنثی دارند تا عطر اسانسی که به روغن پایه یا حامل اضافه می‌شود، بیشتر احساس شود. به این ترتیب چند قطره اسانس یا روغن‌ معطر به روغن حامل از جمله روغن نارگیل، روغن زیتون، روغن جوجوبا و روغن بادام شیرین اضافه می‌کنند.

برای آشنایی با بهترین روغن برای ماساژ صورت با ما همراه باشید.

خواص اسطوخودوس، رزماری و بابونه در ماساژ آروماتراپی و معرفی 2 روغن جادویی دیگر

البته در کنار روغن‌هایی که در بالا نام بردیم، روغن‌های دیگری هم در ماساژ درمانی آروماتراپی مورد استفاده قرار می‌گیرند که علاوه‌بر خاصیت درمانی رایحه دلپذیری دارند. مهم‌ترین و پرکاربردترین روغن‌های معطر ماساژ آروماتراپی به شرح زیر است:

بهترین روغن‌های معطر برای آروماتراپی

روغن اسطوخودوس

روغن اسطوخودوس بسیار آرامش‌بخش است و تاثیر عمیقی بر تنش‌های عصبی و عضلانی دارد. افرادی که دچار استرس و اضطراب‌های مزمن هستند و خواب خوبی ندارند، می‌توانند با استفاده از این روغن و ماساژ آروماتراپی، تنش‌های عصبی خود را کاهش دهند و آرامش عمیقی داشته باشند.

روغن رزماری

روغن رزماری با تقویت گردش خون، به افزایش هوشیاری و کاهش استرس کمک می‌کند. همچنین عملکرد حافظه را بهبود می‌بخشد و بخش‌های خاصی از مغز را تقویت می‌کند که عملکرد شناختی ذهن را کنترل می‌کنند. روغن رزماری برای تسکین دردهای عضلانی ناشی از بیماری روماتیسم و آرتروز هم بسیار موثر است.

روغن بابونه

یکی از روغن‌های آروماتراپی که علاوه‌بر تسکین درد و کاهش تنش‌های روانی باعث ترمیم و درمان آسیب‌های پوستی می‌شود، روغن بابونه است. کسانی که آلرژی پوستی دارند و با مشکلاتی مانند خشکی، اگزما، قرمزی و التهاب پوست درگیر هستند، بهتر است که در ماساژ درمانی آروماتراپی از روغن بابونه استفاده کنند.

در ادامه با فواید ماساژ درمانی آشنا شوید.

روغن نعناع فلفلی

روغن نعناع فلفلی مانند یک مسکن قوی، دردهای عضلانی، مفصلی و سردردهای شدید را تسکین می‌دهد. خاصیت ضدمیکروبی و ضد التهابی دارد و باعث پاکسازی پوست می‌شود. از لحاظ روانی نیز با تاثیرگذاشتن روی سیستم لیمبیک مغز، به کاهش استرس و بهبود خلق و خو کمک می‌کند. علاوه‌بر تمامی این موارد، یک انرژی‌زای بسیار قوی است و با رایحه خنک خود ضمن ایجاد آرامش، سطح انرژی و هوشیاری مغز را افزایش می‌دهد.

روغن یاس

روغن یاس از گل یاس معطر استخراج می‌شود و یکی از روغن‌های پرکاربرد در ماساژ تایلندی است که در آروماتراپی هم مورد توجه قرار گرفته است. این روغن رایحه شیرینی دارد و ممکن است باعث سردرد در گروه‌های حساس شود. به همین علت باید این روغن را رقیق کرد. روغن یاس برای افزایش انرژی و کاهش استرس و پرخاشگری بسیار موثر است و به دلیل اینکه فضای رمانتیکی ایجاد می‌کند موجب بهبود خلق و خو و تحریک‌ احساسات و عواطف می‌شود.

نکات ایمنی برای استفاده از روغن‌های معطر

برای انتخاب و استفاده اسانس و روغن‌های معطر چند نکته اساسی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.

  1. انتخاب اسانس‌های غلیظ علاوه‌بر ایجاد عطر زیاد و ایجاد سردرد، ممکن است واکنش‌های آلرژیک پوستی به همراه داشته باشد. به همین دلیل باید از طریق رقیق‌سازی اسانس‌ها و ترکیب با روغن‌های حامل (روغن زیتون، بادام یا جوجویا) از بروز مشکلات پوستی پیشگیری کرد.
  2. قبل از استفاده تست حساسیت انجام دهید. البته بهترین تست برای سنجش حساسیت این است که قسمتی از پوست را به روغن آغشته کنید و اجازه دهید به مدت 24 ساعت روی پوست بماند تا عوارض احتمالی آن مشخص شود.
  3. در خصوص استفاده از روغن مرکبات (لیمو و پرتقال) احتیاط کنید. این روغن‌ها پوست را نسبت به نور خورشید حساس می‌کنند و ممکن است دچار آفتاب سوختگی شوید.
  4. رایحه اسانس را با توجه به شرایط عصبی و جسمانی خود انتخاب کنید. زیرا استنشاق هر رایحه‌ای اثرات ویژه‌ای دارد و موجب فعل و انفعلات خاصی در مغز می‌شود.
  5. خانم‌های باردار لازم است قبل از ماساژ آروماتراپی در مورد روغن مورد استفاده با پزشک مشورت کنند و از بی‌خطر بودن آن مطمئن شوند.
نکات ایمنی برای استفاده از روغن‌های معطر

آموزش ماساژ آروماتراپی و تکنیک‌های آن

آموزش ماساژ آروماتراپی شامل مراحل آماده‌سازی، گرم کردن عضلات، اجرای تکنیک‌های ماساژ و ریلکس نهایی اندام‌هاست که در ادامه با این مراحل آشنا می‌شویم.

تاثیر ماساژ بر افسردگی؛ با ماساژ درمانی افسردگی را درمان کنید!

مرحله اول: اقدامات مقدماتی و آماده‌سازی

ماساژ  درمانگرهای حرفه‌ای آروماتراپی معمولا چند نکته مهم را جهت آمادگی ماساژگیرنده تذکر می‌دهند:

  • قبل از ماساژ آب بنوشید تا بدن شما هیدراته بماند.
  • حین ماساژ خیلی سیر یا خیلی گرسنه نباشد.
  • مشکلات و هدف خود را از دریافت ماساژ درمانی آروماتراپی با ماساژور در میان بگذارید.
  • سلایق، ترجیحات و آلرژی‌های خود را در خصوص روغن یا رایحه اسانس‌ها بازگو کنید.

مرحله دوم؛ گرم کردن عضلات

در این مرحله ماساژور با آغشته کردن عضلات و اندام‌ها به روغن، بدن را گرم می‌کند تا عضلات شل شوند و گرفتگی‌های سطحی عضلات برطرف شود. اگر در این مرحله روغن کمی گرم شود اثربخشی آن بیشتر می‌شود و به خوبی جذب پوست خواهد شد.

مرحله سوم؛ اجرای تکنیک‌های آروماتراپی

تکنیک‌های مورد استفاده در ماساژ درمانی آروماتراپی عبارت‌اند از:

  • ضربات طولانی و صاف با کف دست
  • ورز دادن، رول کردن و فشار دادن بافت عضلات
  • وارد کردن ضربات ریتمیک با کناره‌های دست روی عضلات
  • حرکات دورانی عمیق روی گره‌های عصبی با نوک انگشتان به ویژه انگشت شست
  • ایجاد لرزش در اندام‌ها و عضلات
  • ایجاد فشار عمیق عضلات روی استخوان
  • کشش عضلات و تحریک عصب‌ها

مرحله چهارم؛ ریلکس کردن اندام‌ها

در مرحله نهایی به دلیل اینکه جریان خون به شدت افزایش یافته است و عضلات کاملا گرم هستند، ماساژ درمانگر با انجام حرکات نرم، عضلات را به آرامی سرد می‌کند و ماساژ پایان می‌یابد.

آموزش ماساژ آروماتراپی و تکنیک‌های آن

چگونه در خانه ماساژ آروماتراپی انجام دهیم؟

برای کسب نتیجه بهتر، توصیه می‌شود که ماساژ آروماتراپی توسط یک متخصص و ماساژ درمانگر انجام شود. چناچه تمایل دارید که تکنیک های ماساژ آروماتراپی را در خانه انجام دهید، رعایت نکات زیر الزامی است:

  • در انتخاب نوع روغن و اسانس به تاریخ مصرف آن‌ها توجه کنید.
  • اگر پوست حساسی دارید قبل از ماساژ، تست حساسیت روغن را انجام دهید.
  • بهتر است برای ناحیه پشت که دسترسی خوبی ندارید، از ابزار ماساژ مانند ماساژور تفنگی یا غلتک فوم برای ایجاد فشار روی عضلات استفاده کنید.
  • در خصوص ایجاد فشار در نواحی حساس مانند گردن احتیاط کنید و از فشارهای ناگهانی و شدید بپرهیزید.
کلام پایانی

ماساژ آروماتراپی نسخه مدرن ماساژ درمانی‌هایی است که در دوران باستان انجام می‌شده است. از گذشته‌های دور این واقعیت کشف شد که روغن‌های معطر گیاهان دارویی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها موثرند. امروزه نیز با تکیه بر این کشف مهم، می‌توان تن‌ها و روان‌های پرتنش را تسکین داد و آرامشی بی‌نظیر را تجربه کرد.

برای ثبت امتیاز روی ستاره ها کلیک کنید

میلاد اعتمادی فر

همیشه دوست داشتم یه سایت تو زمینه سلامتی و ماساژ داشته باشم که مرجعی بشه برای ماساژورها و کسایی که دوست دارن ماساژ یاد بگیرند. که لند اسپا متولد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا