ماساژ گراستون، درمانی متفاوت برای کاهش دردهای عضلانی
ماساژ گراستون، تکنیکی متفاوت در ماساژ درمانی است که با استفاده از ابزاری فلزی، بافتهای نرم و ماهیچهها را هدف قرار میدهد. در این روش درمانی که توسط متخصصان این حوزه انجام میشود، با استفاده از ابزار فلزی، حرکت و تکنیکهایی را بر روی عضلات بدن اجرا میکنند که باعث کاهش درد و تنشهای عضلانی و همچنین تقویت آرامش فرد میشود. ماساژ گراستون مزایای فراوانی برای بدن دارد که اگر به درستی انجام شود، تاثیرات چشمگیری بر ارتقای سلامت فردی دارد. برای آشنایی با فواید ماساژ گراستون و چگونگی اجرای آن تا انتهای مطلب پیش رو با ما همراه باشید.
ماساژ گراستون چیست؟
ماساژ گراستون (The Graston Technique) یک نوع تکنیک درمان دستی است که توسط متخصصان کایروپراکتیکها، فیزیوتراپیست و پزشکان انجام میشود. در این روش درمانی از ابزار فلزی ضدزنگ برای مالش دادن بدن و اجرای تکنیکهایی خاص به منظور رهاسازی گرههای عضلانی، ماساژ بافت نرم و شکستن بافت اسکار استفاده میشود. درمانی که عملکرد موثری بر تسکین دردهای بدن دارد.
ماساژ گراستون چگونه عمل میکند؟
ماساژ گراستون درمانی عمیقتر و با فشار بیشتری نسبت به سایر تکنیکهای ماساژ است. در این روش که باید توسط پزشکان آموزشدیده این حوزه انجام شود، با استفاده از ابزاری فلزی مخصوص که گراستون نام دارد، به دو روش اقدام به درمان و کاهش دردهای عضلانی میکنند:
- ابتدا برای یافتن محل گرههای عضلانی و گرفتگیها، ابزار را بر روی پوست میکشند. با این حرکت بافتهای فیبری یا اسکار را که عامل ایجاد گرههای عضلانی شدهاند، مشخص میشوند؛
- پس از شناسایی نقاط آسیب، با استفاده از ابزار گراستون و با اجرای تکنیکهای خاصی بافتهای فیبری آسیبدیده و گرههای عضلانی را به اصطلاح شکسته و باعث افزایش دامنه حرکتی و نرمی عضلات میشوند.
هدف از ماساژ گراستون
هدف کلی از اجرای این تکنیک درمانی کاهش درد بیمار و بهبود عملکرد حرکتی وی از سه طریق است:
- شکستن محدودیتهای میان بافت اسکار و بافت فاسیا که ناشی از آسیب بافتهای نرم مانند کشیدگی عضله یا رباط، تاندون و فاسیا است؛
- افزایش دامنه حرکتی و انعطافپذیری در شرایطی مانند کشیدگی بافت همبند که باعث ایجاد محدودیتهای حرکتی برای بیمار شدهاست؛
- ایجاد محیطی بهتر برای درمان بافتهای نرم آسیبدیده که باعث تسریع در فرآیند بهبودی آنها میشود.
مزایای ماساژ گراستون
بخش اعظمی از عضلات پشت انسان را بافتهای نرمی مانند فاسیا، ماهیچه، رباط و تاندونها تشکیل میدهند که آسیب در هر کدام از این بافتها باعث بروز اختلال در حرکت فرد و بروز دردهای کمری میشود. در چنین شرایطی ماساژ گراستون در ترکیب با سایر روشهای درمانی موردتایید پزشک، درمان موثری محسوب میشود. از جمله فواید ماساژ گراستون عبارتند از:
- تسریع در فرآیند کلی درمان؛
- نیاز کمتر به داروهای ضدالتهابی؛
- درمانی به منظور توانبخشی و بهبود حرکت عضلات؛
- رفع بیماریهای مزمنی که دائمی نیستند.
روش دقیق اجرای ماساژ گراستون
معمولا طول دوره درمان به روش ماساژ گراستون ۱ تا ۱۰ جلسه درمانی است که با توجه به شرایط بیمار تعیین میشود. در ابتدای جلسه ماساژ، از بیمار خواسته میشود به منظور افزایش دمای بافتهای بدن، فعالیتهای قلبی عروقی مانند دوچرخه ثابت یا راه رفتن بر روی تردمیل را انجام دهد. در برخی کلینیکهای درمانی هم با توجه به وضعیت بیمار از دستگاههای مخصوصی برای ایجاد حرارت و افزایش دمای بدن در بافت آسیبدیده استفاده میشود.
در قدم بعدی، پزشک با استفاده از ابزار فلزی گراستون نقاط آسیبدیده را شناسایی کرده و از دیگر ابزار مربوطه برای درمان و ترمیم محل آسیب با اجرای تکنیکهای حرکتی ماساژ استفاده میکند. مدت زمان درمان برای هر نقطه از آسیب در حدود ۳۰ تا ۶۰ ثانیه است. احساس فشار، کشیدگی، کمی درد یا ناراحتی در حین انجام ماساژ کاملا طبیعی بوده و موقتی است.
گاهی در پایان جلسات درمان، مقداری زخم یا کبودی در نقاط درمان دیده میشود که توصیه میشود از یخ برای کاهش التهابات و ناراحتی استفاده شود. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه کمپرس سرما به خوبی میتواند فرآیند درمان را کامل کند. انجام فعالیتهای بدنی ملایم، حرکات کششی و توانبخشی در کنار ماساژ گراستون میزان اثربخشی این تکنیک را افزایش میدهد. گزارشات حاکی از این است که برخی بیماران در همان جلسات ابتدایی افزایش دامنه حرکتی و بهبود حرکات را احساس میکنند.
آیا گراستون دردناک است؟
همانطور که اشاره شد، ماساژ گراستون نوعی درمان با استفاده از ابزار فلزی است که به صورت فشاری و کشیدگی بر روی پوست انجام میشود. از این رو، باید انتظار کمی درد و ناراحتی را داشت. معمولا وجود جای زخم و کبودی پس از درمان دور از انتظار نیست. اما تمامی این نشانهها موقتی بوده و ترمیم میشود. با این حال، احتمال بروز زخم و کبودی در همه بیماران یکسان نیست و بعضی افراد پس از پایان جلسات درمانی نشانههایی از زخم و کبودی را مشاهده نکردهاند.
چه کسانی نباید ماساژ گراستون را انجام دهند؟
با وجود ترمیم بافت نرم در ماساژ گراستون، تمامی بیمارانی که آسیبهایی در بافت نرم دارند کاندید درمان با استفاده از این روش نیستند. افرادی با شرایط جسمانی زیر نمیتوانند تحت درمان ماساژ گراستون قرار گیرند:
- بیمارانی با داشتن زخمهای باز در بافتهای آسیبدیده؛
- مبتلایان به فشار خون بالا؛
- بیماران سرطانی؛
- زنان باردار (انجام ماساژ گراستون در نواحی ستون فقرات، لگن و شکم برای این خانمها ممنوع است)؛
- افراد دارای شکستگیهای استخوانی درماننشده؛
- مبتلایان به اختلالات کلیوی؛
- بیماران مصرفکننده داروهای رقیقکننده خون؛
- مبتلایان به پوکی استخوان و رماتیسم مفصلی؛
- افرادی با رگهای واریسی؛
- مبتلایان به استئومیلیت (نوعی عفونت و التهاب در استخوان)؛
- بیمارانی با بیماریهای عفونی؛
- مبتلایان به ترومبوفلبیت (نوعی بیماری که با التهاب در سیاهرگ و لختهشدن خون همراه است).
سخن پایانی
ماساژ گراستون نوعی تکنیک درمانی با استفاده از ابزاری فلزی به همین نام (گراستون) است که با ایجاد فشار و کشیدگی بر روی پوست باعث رهاسازی بافتهای نرم و گرههای عضلانی میشود. از این درمان معمولا برای درمان بافتهای همبند آسیبدیده، آسیب در فاسیا، بافتهای نرم، ماهیچه و گرفتگیهای عضلانی استفاده میشود. برای پیشگیری از هرگونه آسیب، برای انجام ماساژ گراستون به متخصصان آموزشدیده این علم مراجعه کنید.