چسب ضد بارداری روش قابل اعتمادی هست یا نه؟ + مزایا و معایب
چسب ضد بارداری یکی از روشهای کمتر شناخته شده برای پیشگیری از بارداری است. این چسب از طریق آزادسازی هورمون میتواند از بارداریهای ناخواسته جلوگیری کند. شیوهی استفاده از این چسب بسیار ساده است. تنها کافیست آن را در نقاط مشخصی از بدن در تاریخهایی معین بچسبانید تا بهترین اثرگذاری را داشتهباشد. اگرچه استفاده از این روش در مقایسه با روشهایی مانند مصرف قرص ضدبارداری رایج نیست، اما عملکردی مشابه قرص داشته و میتواند جایگزین مناسبی برای آن در نظر گرفته شود. برای آشنایی بهتر با چسب ضدبارداری، مزایا، عوارض و بهترین شیوه استفاده از آن با مطلب پیش رو همراه شوید.
چسب ضد بارداری چیست؟
چسب ضد بارداری یک روش آسان برای پیشگیری از بارداری است که حاوی هورمونهای استروژن و پروژسترون می باشد و با قرارگیری بر روی پوست، هورمون را از طریق خون وارد بدن میکند. این چسب در اندازهای کوچک مانند چسب زخم بوده که بر روی نقاطی از بدن مانند بازو یا شکم چسبانده می شود. برای کارکرد صحیح، چسب ضدبارداری باید بر اساس یک زمانبندی مشخصی استفاده شود. به چسب ضد بارداری ترانس درمال هم می گویند.
حلقه واژینال ضد بارداری چیست؟ فواید، عوارض و نکات پزشکی
چسب ضد بارداری چگونه عمل میکند؟
مکانیزم چسب ضد بارداری پیشگیری از انجام عمل لقاح است. در واقع این چسب با جلوگیری از اتصال اسپرم به تخمک مانع از بارداری میشود. این چسب هم مانند بسیاری از قرصهای بارداری حاوی دو هورمون مهم استروژن و پروژسترون بوده که با چسباندن بر روی پوست وارد بدن میشود. ترشح این دو هورمون توسط چسب میتواند مانع از تخمکگذاری شود. در نتیجه هیچ تخمکی برای بارور شدن توسط اسپرمها وجود نخواهدداشت. هورمونهای چسب ضدبارداری باعث غلیظ شدن مخاط دهانه رحم هم میشوند. اتفاقی که مانع از حرکت اسپرمها به سوی تخمک و در نتیجه پیشگیری از بارداری میشود. بازو، شکم، باسن و بخشهایی از پشت بدن نقاط مناسب برای چسباندن این چسبها هستند.
نحوه استفاده از چسب ضد بارداری
طرز استفاده از چسب ضد بارداری به راحتی چسباندن یک چسب زخم است. شما باید آن را بر روی یکی از محلهای شکم، باسن، بخش بیرونی بازو و یا نقطهای از بالاتنهی خود به جز قسمت سینه بچسبانید.
عمل وازکتومی مردان چیست و چه عوارض و مزایایی دارد؟
نکتهی مهم زمان چسباندن این چسب است. چسب ضدبارداری باید به صورت هفتگی و در یک روز مشخص چسبانده شود. برای مثال اگر در هفتهی گذشته روز یکشنبه چسب را استفاده نمودهاید، باید در هفتهی پیش رو هم در همان روز این چسب را استفاده کنید. در زمان تعویض، چسب قبلی را بردارید و چسب جدید را در یک نقطهی دیگر از بدن خود (یکی از نقاط باسن، شکم، بازو و یا بالاتنه) بچسبانید. زیرا چسباندن این چسب بر روی محل چسب قبلی ممکن است باعث تحریک پوست آن نقطه شود. از چسباندن بر روی پوست بریده، زخم یا آسیبدیده خودداری کنید.
در هفتهی اول استفاده از چسب ضدبارداری باید به صورت همزمان از یک روش دیگر پیشگیری از بارداری هم استفاده کنید. هر زمان که چسب به هر دلیلی به صورت ناخواسته از پوست جدا شد و یا فراموش کردید آن را در روز تعیین شده استفاده کنید، باید با پزشک خود مشورت کنید و یا با توجه به دستورالعمل نوشته شده بر روی بستهبندی چسب عمل کنید. در این شرایط گاهی لازم است تا حداکثر ۲۴ ساعت پیش رو یکی دیگر از روشهای پیشگیری از بارداری را استفاده کنید و یا از انجام رابطه جنسی خودداری کنید.
بارداری خارج از رحم چیست و چه خطراتی را به همراه دارد؟
چسبهای پیشگیری از بارداری چسبندگی بسیار قوی دارند و با توجه به کیفیت و برند سازنده معمولا میتوانید به مدت ۳۰ دقیقه با وجود آن بر روی بدن، فعالیتهایی مانند دوش گرفتن و شنا را انجام دهید. اما هر بار برداشتن و چسباندن مجدد یک چسب باعث میشود چسب ضعیف و بیاستفاده شود. این چسبها را بر روی پوست آغشته به پودرها و کرمهای آرایشی و بهداشتی نباید بچسبانید. هرگونه کرم و لوسیونی ممکن است باعث اختلال در روند ترشح و جذب هورمون توسط بدن شود.
چسب ضدبارداری چه زمانی عمل میکند؟
چسبهای ضدبارداری را باید در یک دوره چهار هفتهای استفاده کنید. در هفتههای اول تا سوم هر هفته در یک روز مشخص از آن استفاده میکنید. در هفتهی چهارم چسب قبلی را از پوست جدا نموده اما چسب جدید را نمیچسبانید. بعضی از خانمها در این هفته به دلیل نداشتن چسب ممکن است پریود شوند. در ادامه پس از گذشت هفتهی چهارم و حتی در صورت ادامه داشتن خونریزی ناشی از پریودی، دوباره باید چرخهی چهار هفتهای را شروع و به مدت سه هفته از چسب استفاده کنید. زمانی که برای اولینبار از این چسب استفاده میکنید، اگر در ۵ روز اول پریودی آن را بچسبانید، تاثیرگذاری فوری دارد. اما اگر پس از گذشت این ۵ روز از چسب استفاده نمودید، باید در یک هفتهی اول به صورت همزمان از یک روش دیگری پیشگیری مانند کاندوم هم استفاده کنید. چسبهای ضدبارداری در صورت استفادهی صحیح و به موقع تا ۹۹ درصد پیشگیری از بارداری را به همراه دارند.
مزایای استفاده از چسب ضد بارداری
برخی از مهمترین مزایای استفاده از چسبهای پیشگیری از بارداری عبارتند از:
- در مقایسه با دیگر روشهای پیشگیری از بارداری مانند آی یو دی، حلقه واژینال و قرص استفادهی آسانتری دارد
- زمانبندی سادهتری برای استفاده در مقایسه با قرص ضدبارداری دارد
- پریودی کوتاهتر و سبکتر در افراد مبتلا به قاعدگی نامنظم به همراه دارد
- به راحتی در هر زمانی میتوانید استفاده را قطع نموده و اقدام به بارداری کنید
- گاهی باعث از بین رفتن آکنه پوستی میشود
- منجر به کاهش دردهای قاعدگی و علائم مرتبط با PMS میشود
- تاثیری در کاهش یا افزایش میل جنسی ندارد
- برای افرادی که با مصرف قرص پیشگیری دچار اختلال گوارشی میشوند، جایگزین مناسبی است
- گاهی میتواند منجر به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده، تخمدان و رحم شود
ابن چسبها بر خلاف قرص پیشگیری از بارداری به دلیل ترشح میزان ثابتی از هورمون منجر به کاهش لکهبینی و خونریزی نامنظم هم میشوند.
معایب استفاده از چسب ضد بارداری
اگرچه گفته میشود این چسبها عوارض محدودی داشته و مزایای بیشتری دارند با این حال ممکن است در عدهای از خانمها عوارض و مشکلات زیر را ایجاد کند:
- گاهی منجر به التهاب پوست در زیر چسب میشود.
- محافظتی در مقابل انواع بیماریهای ناشی از ارتباط جنسی (STIs) ندارد.
- در مقایسه با سایر روشهای پیشگیری به دلیل داشتن استروژن بیشتر، خطر لخته شدن خون را به همراه دارد.
- در افراد دارای اضافه وزن و با شاخص توده بدنی (BMI) بالای ۳۰ تاثیرگذاری کمتری دارد.
- برای استفاده نیاز به نسخه پزشک دارد.
- بر روی بدن مشخص بوده و نمیتوان آن را پنهان کرد.
- در چرخههای ابتدایی احتمال خونریزی و لکهبینیهای نامنظم وجود دارد.
- احتمال ایجاد تداخل دارویی با برخی داروها وجود دارد که باید پیش از استفاده با پزشک خود مشورت کنید.
خانمهایی که برای اولینبار از چسب ضد بارداری استفاده میکنند ممکن است علائمی مانند سردرد، تهوع، تغییرات خلقوخو و حساسیت اندامهایی مانند سینه را تجربه کنند که پس از گذشت چند ماه و سازگاری بدن از بین میرود.
چه کسانی نباید از چسب ضد بارداری استفاده کنند؟
برای جلوگیری از بروز هرگونه عوارض احتمالی عدهای از خانمها نباید از چسبهای پیشگیری از بارداری استفاده کنند.
- خانمهایی که سیگار میکشند به ویژه در سنین بالای ۳۵ سال
- خانمهای مبتلا به بیماریهای مزمنی مانند دیابت کنترل نشده و فشار خون بالا
- افرادی با سابقه لخته خون، حملات قلبی، سکته مغزی و میگرن
- وجود خونریزی واژینال بدون هیچ علت مشخصی
- خانمهایی که داروهای خاص پزشکی مصرف میکنند.
- افرادی با مشکلات حرکتی، کسانی که ناتوانی حرکتی داشته و از ویلچر استفاده میکنند.
- خانمهای باردار یا مشکوک به بارداری
- مادرانی که شیردهی به نوزاد دارند.
- وجود بیماریهایی مانند لوپوس یا هر بیماری دیگری که منجر به ایجاد لخته خون میشود.
- وجود بیماریهای کبدی یا کیسه صفرا
سخن پایانی
چسب ضد بارداری همانند چسب زخم به راحتی بر روی پوست شکم، باسن، بالاتنه و بازوها میچسبد. این چسب با آزادسازی هورمون استروژن و پروژسترون در بدن مانع از تخمکگذاری و عمل لقاح میشود. همچنین میتواند با افزایش ضخامت دهانه رحم مانع از حرکت اسپرمها شود. که در نهایت جلوگیری از بارداری را به دنبال دارد. استفاده از این چسبها معمولا به میزان ۹۴ تا ۹۹ درصد از بارداری جلوگیری میکند و در مقایسه با سایر روشهای بارداری، استفادهی آسانتری دارد. اگرچه این چسبها عوارض بسیار کمی دارند با این حال پیش از استفاده باید با پزشک زنان مشورت کنید.