واریس واژن در بارداری چیست؟ علائم + روش درمان

آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که آمادگی لازم برای بارداری را دارید یا خیر؟ یکی از مهمترین آمادگی هایی که باید قبل از بارداری داشته باشید، این است که مطمئن شوید دچار واریس واژن نشده اید. واریس واژن یکی از بیماری هایی است که در دوران بارداری، می تواند مشکلات خیلی زیادی را برای خانم های باردار به وجود بیاورد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید بر اساس تحقیقات، تقریباً بین ۲۲ تا ۳۴ درصد از خانم ها دچار واریس واژن هستند و حتی از این موضوع هم اطلاعی ندارند.
البته باید گفت که بسیاری از خانم ها نیز در دوران بارداری دچار این بیماری می شوند. اگر به خاطر رگ های واریسی دچار واریس واژن شده باشید، ممکن است در زایمان این مشکل برطرف شود؛ این در حالی است که در بسیاری از خانم ها این مشکل همچنان بعد از زایمان هم ادامه دارد و باید به دنبال راهی برای درمان آن باشند. در ادامه مطلب، به صورت مفصل توضیح خواهیم داد که آیا واریس واژن در بارداری خطرناک است و چگونه می توان این مشکل را در حاملگی تشخیص داد و درمان کرد.
واریس واژن در بارداری چیست؟
قبل از همه چیز، باید بدانید که اصلاً واریس واژن در بارداری چیست و چرا به وجود می آید؟ به طور کلی، رگ های خونی بسیار زیادی در سراسر بدن وجود دارد که منشأ همه آنها، قلب است. زمانی که جریان خون بر خلاف نیروی گرانش زمین در حال حرکت است، دریچه های ریزی که در سیاهرگ ها وجود دارند، مدام باز و بسته می شوند تا خون داخل بدن به سمت عقب برنگردد. گاهی مواقع دریچه های موجود در سیاهرگ ها ضعیف می شوند و نمی توانند به خوبی باز و بسته شوند.

در نتیجه، این امر موجب می شود که جریان خون به عقب برگردد و به جای حرکت در همه نقاط بدن، در سیاهرگ ها جمع شوند. به مرور زمان میزان خونی که در سیاهرگ ها جمع شده اند، افزایش پیدا می کنند تا به واریس یا نوعی گره های وریدی تبدیل شوند.
به احتمال خیلی زیاد شما واریس را در نواحی دیگری از بدن مانند پاها دیده اید. با این حال، گاهی مواقع در خانم ها این بیماری می تواند در نقاط دیگری از بدن مانند رحم، تخمدان ها، واژن و لگن به وجود بیاید که ما در اینجا قصد داریم درباره واریس واژن صحبت کنیم.
علائم واریس واژن در بارداری
همان طور که پیش از این نیز گفتیم، ممکن است گاهی مواقع برخی از خانم ها اگرچه واریس واژن هم داشته باشند، اما اصلاً متوجه این بیماری نشوند. در موارد ابتدایی، با توجه به برخی علائم واریس واژن در بارداری می توانید متوجه شوید که آیا در این دوران مهم، دچار این مشکل شده اید یا خیر. معمولاً بیشتر خانم ها اولین علائم این بیماری را با درد در ناحیه لگن و کمر اعلام کرده اند. علاوه بر این، علائم واریس واژن در بارداری شامل موارد زیر نیز می شوند:

- احساس خارش در ناحیه واژن
- احساس پری یا فشار در واژن
- احساس ناراحتی موقع راه رفتن یا حرکت کردن
- احساس درد موقع رابطه جنسی
- تورم در ناحیه واژن
- تکرر ادرار
- اضطراب و افسردگی و سایر مشکلات روحی
علت واریس واژن در بارداری
علت واریس واژن در بارداری معمولاً به این خاطر است که به اندام های تحتانی بدن، به خصوص واژن، فشار بسیار زیادی وارد می شود. این افزایش فشار، باعث افزایش حجم خون و در نتیجه، کاهش سرعت گردش خون می شود. به همین دلیل هم خون زیادی در این ناحیه جمع شده و به مرور زمان به واریس تبدیل می شود.

خانم ها در دوران بارداری دچار تغییرات هورمونی بسیار زیادی می شوند که در کنار این تغییرات، فشار زیادی هم به رگ های ناحیه تناسلی آنها وارد می شود. به همین دلیل این رگ ها متورم و برجسته می شوند و حتی رنگ آنها نیز تغییر می کند و به رنگ آبی یا بنفش در می آیند. به همین دلیل حتی با نگاه کردن به آنها می توانید متوجه شوید که آیا دچار واریس واژن در بارداری شده اید یا خیر.
عوامل خطر ابتلا به واریس تناسلی در بارداری
یکی از مهمترین سوالاتی که خیلی از خانم ها می پرسند، درباره خطرات واریس واژن در بارداری است و نگران هستند که مشکلی برای جنین آنها به وجود بیاید. اگرچه احتمال بروز خونریزی در ناحیه واژن در این بیماری وجود دارد، اما هیچ مشکلی برای جنین به وجود نخواهد آمد. در موارد خیلی شدید و البته نادر، جمع شدن رگ های خونی و ایجاد لخته خون در ناحیه واژن می تواند باعث بروز DVT شود.

واریس واژن و زایمان طبیعی
در صورتی که واریس واژن بسیار شدید باشد، ممکن است پزشک متخصص زنان به خانم باردار توصیه کند که از زایمان طبیعی استفاده نکند. زیرا در واریس واژن به زایمان طبیعی ممکن است خونریزی بیش از اندازه افزایش پیدا کند و خونریزی به اندازه ای شود که پزشک مجبور به بخیه زدن لابیاها شود. در این شرایط، عمل سزارین گزینه خیلی مناسب تری برای زایمان است و خانم می تواند با درد کمتری زایمان را پشت سر بگذارد. البته تصمیم نهایی بر عهده خود پزشک متخصص است.
تشخیص واریس تناسلی در حاملگی
شما با توجه به علائم واریس واژن در بارداری که پیش از این گفتیم، می توانید تا حد خیلی زیادی این بیماری را تشخیص دهید. به محض مشاهده هر یک از این علائم، حتماً به پزشک متخصص مراجعه نمایید. با این حال، روش دیگری نیز برای تشخیص واریس تناسلی در حاملگی وجود دارد و آن هم معاینه بصری از طریق خود پزشک است. پس اگر هیچ یک از علائم بالا را هم نداشتید، باید به صورت منظم به پزشک مراجعه کنید تا بعد از معاینه، مطمئن شوید که دچار این بیماری نشده اید.

روش درمان واریس واژن در بارداری و بعد از زایمان
شما با استفاده از برخی روش های بسیار ساده، امکان درمان واریس واژن در بارداری و حتی بعد از زایمان را دارید. معمولاً بیشتر این روش ها توسط پزشکان متخصص ارائه شده اند و شما با انجام آنها به صورت منظم، می توانید به نتایج خیلی خوبی دست پیدا کنید. در ادامه، به صورت مختصر درباره این روش ها توضیحاتی ارائه می دهیم:
- تمرینات ورزشی: شما می توانید با انجام تمرینات ورزشی خاصی مانند تمرینات کف لگن یا بالا بردن پاها، به کاهش علائم این بیماری کمک کنید. همچنین تا حد امکان از انجام برخی حرکات ورزشی مانند اسکوات، نشستن طولانی مدت و سایر موارد این چنینی بپرهیزید.
- حمام آب گرم یا کمپرس سرد: استفاده از این دو روش موجب می شود که درد ناشی از واریس واژن در شما تا حد خیلی زیادی تسکین پیدا کند.
- پوشیدن جوراب های فشاری: جوراب های فشاری یا کمربندهای حمایتی در دوران بارداری، موجب می شوند که ناراحتی و درد شما تا حد قابل توجهی تسکین پیدا کند. این موضوع ارتباط مستقیمی با افزایش گردش خون دارد. به همین دلیل حتی ممکن است واریس در شما تا حدی بهتر شود.
- لیزر بعد از زایمان: اگر هیچ یک از روش های قبل و حتی مراجعه به پزشک هم به درمان واریس واژن در بارداری کمک نکردند، می توانید بعد از زایمان، از طریق لیزر این مشکل را درمان کنید. عمل لیزر به صورت سرپایی انجام می شود و بدون بیهوشی، سیاهرگ های آسیب دیده را درمان می کنند. فقط مطمئن شوید که این عمل توسط پزشک کاملاً متخصص انجام می شود.
عوارض و خطرات واریس واژن در بارداری
همان طور که پیش از این نیز گفتیم، واریس واژن در بارداری به صورت کلی خطر بسیار زیادی برای مادر یا مخصوصاً جنین ندارد. به همین دلیل هم لازم نیست که نگران خطرات بسیار زیاد این بیماری باشید. با این حال، این بیماری می تواند کیفیت زندگی مادر را پایین بیاورد و باعث بهم ریختن خلق و خو و بروز احساسات منفی در وی شود. از طرف دیگر، در موارد نادر ممکن است عوارض و خطرات زیر بعد از ابتلا به واریس واژن در برخی خانم ها به وجود بیایند:
- ایجاد لخته های خون یا ترومبوفلبیت
- التهاب های وریدی یا عفونت
- خونریزی رگ های واریسی
جلوگیری از واریس واژن در بارداری
همان طور که همه افراد می گویند و مطمئناً شما هم به آن باور دارید، پیشگیری بهتر از درمان است. پس به جای این که به دنبال راهی برای درمان واریس واژن در بارداری باشید، بهتر است قبل از این که دچار این مشکل شوید، از بروز این بیماری جلوگیری کنید.
با این حال، باید بگوییم که از آنجا که معمولاً در دوران بارداری فشار زیادی روی ناحیه لگن و واژن خانم ها وارد می شود، ممکن است خیلی از خانم ها با وجود رعایت کردن، همچنان در این دوران دچار این مشکل شوند. با این حال، بهتر است خانم ها در دوران بارداری از انجام فعالیت های ورزشی سنگین مانند اسکوات بپرهیزند.
همچنین برای طولانی مدت روی محیط یکسانی ننشینند و رژیم غذایی سالمی هم داشته باشند. از طرف دیگر، خانم ها باید تمام تلاش خود را کنند که قبل از دوران بارداری، اضافه وزن خود را کنترل کنند. زیرا چاقی و اضافه وزن، می تواند احتمال ابتلا به واریس واژن را در خانم ها افزایش دهد.
سخن پایانی
در این مطلب به صورت مفصل درباره واریس واژن در بارداری و دلیل به وجود آمدن این بیماری صحبت کردیم. همان طور که متوجه شدید، بیشتر خانم ها بعد از ابتلا به این بیماری، دچار علائم خاصی می شوند که با مشاهده این علائم یا نهایتاً مراجعه به پزشک، می توانند متوجه این بیماری شوند.
اگرچه واریس در ناحیه واژن مشکل خیلی جدی برای جنین یا خود مادر ندارد، اما می تواند باعث بروز ناراحتی و احساس درد در مادر شود. به همین دلیل بهتر است حتماً با استفاده از روش هایی که گفتیم یا گاهی مواقع مراجعه به پزشک و لیزر، این مشکل را درمان کنید تا چنین دردهای شدیدی را تجربه نکنید.