بابونه چیست؟ خواص بابونه در طب سنتی چیست؟ در این مقاله، لنداسپا قصد دارد تا خواص بابونه در طب سنتی را به شما معرفی کند؛ از درمان پوست گرفته تا تقویت اعصاب.
بابونه یکی از گیاهان دارویی است که دلیل خواص درمانی بسیاری که دارد، بر زبانها افتاده است. از گذشته تا به امروز، گیاه بابونه و مشتقات آن در میان دانشمندان و پزشکان از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است.
داشنمندانی همچون ابنسینا، جالیتوس، دیوسکوریدوس و ابن بیطار برای درمان بیماریهای گوارشی و عصبی از بابونه و دمنوشهای بابونه بهره میبردند.
این گیاه اغلب 20 تا 30 سانتیمتر رشد خواهد کرد و قابلیت رویش در اکثر نقاط را دارد. در ایران چند گونه بابونه یافت میشود؛ برای مثال بابونه شیرازی، بابونه معطر، بابونه دشتی و بابونه رومی.
چای بابونه یکی دیگر از داروهای سنتی رایج در میان مردم ایران است که برای طیف گسترهای از مشکلات به سراغ آن میروند.
این چای که از گلهای خشک بابونه تهیه میشود، حاوی فلاونوئیدها است که نقش مهمی در اثربخشی دارویی دارد.
خواص بابونه در طب سنتی:
بابونه ( Matricaria recutita) یکی از قدیمیترین گیاهان دارویی در سراسر جهان به حساب میآید که کاربردهای درمانی بسیاری دارد. این گیاه قادر به درمان بیماریهای مختلف مانند اختلالات روده، معده، اضطراب، بیخوابی، زخم دهان و… است.
در گذشته، جالینوس حکیم از بابونه برای درمان تب مالاریا، دردهای ناشی از ضربات خارجی و تروما استفاده میکرد. اما خواص بابونه در طب سنتی به اینجا ختم نمیشود. در زیر بسیاری از خواص بابونه را معرفی کردهایم:
1)خواص بابونه در طب سنتی برای کاهش درد قاعدگی:
با مصرف مرتب بابونه به مدت 1ماه، دردهای قاعدگی در نوبت بعد کاهش پیدا خواهد کرد. خانمها برای کاهش استرس در دوران قاعدگی، بهتر است از چای بابونه استفاده کنند.
مصرف دمنوش رازیانه به همراه بابونه در بیماران مبتلا به دیسمنوره موجب کاهش درد میشود.
2)خواص بابونه در طب سنتی برای درمان بیماریهای پوستی:
این گل زیبا فواید بسیاری بر روی پوست و زیبایی دارد. خاصیت ضدحساسیت آن در درمان اگزما شدید، بسیار مهم است. یکی از بهترین درمانها برای جوشهای غرور، آکنه، ضدورم، ترمیم سوختگی، تقویتکننده پوست و تنگکننده منافذ پوست استفاده از ماسک بابونه است.
طی تحقیقا انجام شده، عصاره بابونه قادر به درمان زخمهای تازه و التهابهای خفیف پوستی است. البته اثربخشی آن از کرم هیدروکورتیزون کمتر است.
از سوی دیگر، دمنوش بابونه دارای خاصیت پاککنندگی و مرطوبسازی بالا است. به همین دلیل، میتوانید با خیال راحت دمنوش بابونه را جایگزین شوینده صورت کنید.
ترکیبات ترپنوئید و فنولیک در بابونه به مقابله با رادیکالهای آزاد میپردازند و با عوامل بیماریزا مبارزه میکنند.
برای سفیدشدن طبیعی پوست، چای بابونه را در رژیم غذایی خود قرار دهید. با مصرف بابونه به صورت مرتب، نه تنها لکههای پوست درمان میشود، بلکه طراوت و نشاط به پوست باز خواهدگشت.
بابونه دارای خاصیت آنتیاکسیدانی بسیار است و از دمکرده آن میتوانید برای رفع سوزش و خارش پوست استفاده کنید. پس، زمانی که دچار آفتابسوختگی شدید شدهاید، با خیال راحت از دمکرده بابونه استفاده کنید.
تهیه ماسک لایهبردار با بابونه:
برای تهیه یک ماسک خانگی و طبیعی که جایگزین ماسکهای شیمیایی شود، مقداری دمکرده بابونه را با شیرخشک ترکیب کنید و نواحی تیره و خشن پوست را با این خمیر ماساژ دهید. این لایهبردار میتواند لکههای تیره و قدیمی پوست را حذف کند و سلولهای مرده را از سطح پوست پاک کند تا سلولهای جدید جایگزین آن شود.
3)خواص بابونه در طب سنتی برای درمان استرس و اضطراب:
براساس مطالعات علمی انجام شده و نتایج بدست آمده، خواص بابونه به صورت تنتورهای الکلی، روغنی و دمنوش قادر است که استرس را به میزان زیادی در بدن کاهش دهد.
مصرف روزانه بابونه در دوران افسردگی موجب کاهش روند افسردگی میشود. بهتر است برای درمان افسردگی و کاهش استرس، در کنار مصرف دمنوشهای بابونه، برای درمان موثرتر از بخور بابونه نیز استفاده شود.
برای تهیه بخور بابونه کافی است مقداری از گلهای تازه بابونه را درون آب بریزید و ظرف را روی شعله ملایم قرار دهید تا شروع به بخار شدن کند.
البته نمیتوان گفت که بابونه به تنهایی قادر به درمان کامل افسردگی است، اما به تنهایی میتواند تا حد زیادی افسردگی را کاهش دهد.
4)خواص بابونه در طب سنتی برای گوارش:
یکی دیگر از مهمترین خواص بابونه در طب سنتی که میتوان به آن اشاره کرد، بهبود مشکلات سیستم گوارشی است. این گلهای زیبا و معطر به عنوان یک ملین میتواند علائم بیماریهای مختلف گوارشی مانند اسهال، نفخ، سوءهاضمه، رفلاکس معده و اسهال را کاهش دهد.
با مصرف منظم بابونه در دوران اسهال و کوایک در کودکان، به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا میکند. البته بهتر است مصرف بابونه در کودکان با دقت و هوشیاری بیشتر انجام شود.
آنودین موجود در بابونه موجب پبشگیری از اسپاسم، گرفتگی عضلات، یبوست و دیگر مشکلات معده میشود. به همین دلیل در گذشتهها، مادربزرگان برای درمان دلدردهای شدید از دمنوشهای بابونه استفاده میکردند.
خاصیت آرامشبخشی بابونه با کاهش التهاب، موجب التیامبخشی معده و رودهها میشود.
علائم بیماری سندرم روده تحریک پذیر با مصرف بابونه کاهش پیدا خواهد کرد.
5)خواص بابونه در طب سنتی برای کاهش پف چشم:
یکی از مشکلات رایج پوستی، تیرگی و پف چشمها است. برای درمان پف زیر چشم کافی است، چند دقیقه اطراف چشمها را با یخ بابونه ماساژ دهید.
6)خواص بابونه در طب سنتی برای زیبایی موها:
شستشوی موها با دمکرده بابونه باعث لطافت و زیبایی موها میشود. اگر در اثر رنگکردن زیاد، تار موهایتان کدر و خشک شده، با اسپری کردن دمکرده بابونه بر ساقه مو، درخشانی و زیبایی را به موهایتان بازگردانید.
شوره سر یکی از بیماریهای پوستی و مویی است که باعث کاهش اعتماد به نفس در افراد میشود. برای درمان این مشکل، بعد از شستن موها با شامپوی مناسب شورهسر، مو ها با دمکرده بابونه بشویید. شستن موها با بابونه باعث لایهبرداری پوست سر میشود و از شورهسر را درمان کرده و از بروز مجدد آن پیشگیری میکند.
7)خواص بابونه در طب سنتی برای پیشگیری از سرطان:
مطالعات و پژوهشهای بسیاری در رابطه با ضدسرطانی بودن بابونه انجام شده است و در بیشتر آنها، شاهد دخیل بودن بابونه در پیشگیری از سرطان بودهاند که علت عمده آن وجود آنتیاکسیدانها است.
مصرف بابونه در افراد مبتلا به سرطان موجب کاهش روند رشد سلولهای سرطانی میشود.
آپیجنین، نوعی آنتیاکسیدان است که در دسته ترکیبات بیواکتیو قرار دارد و میتواند مانع از گسترش سلولهای سرطانی پوست، تخمدان و پروستات شود.
مضرات بابونه:
- مصرف همزمان بابونه با داروهای ضدانعقاد، وافارین، سیکلوسپورین و بنزودیازپین موجب ایجاد واکنش در بدن میشود.
- از مصرف بابونه در دوران بارداری و شیردهی بپرهیزید.
- برخی از افراد به بابونه حساسیت دارندو هنگام مصرف بابونه به علائمی چون ورم چشم، زخمدهانی، تهوع و استفراغ دچار میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.